Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland » Jan van Piggelen (1745-1806)

Persönliche Daten Jan van Piggelen 


Familie von Jan van Piggelen

(1) Er ist verheiratet mit Johanna Havinkmeyer.

Geen kinderen.

Sie haben geheiratet am 8. April 1765 in Utrecht.

door ds Beveren

(2) Er ist verheiratet mit Catharina Mulders.

UA 702-5, inv. nr. 1857-24: "dat de supplianten [de Diaconie] oner hunne alimentatie hebbende twee kinderen van Jan van Piggelen en Catharina Mulders in leven echtelieden met namen Hendrika Cornelia oud 15 jaren en Cornelis van Piggelen oud 12 jaren, dat de moeder overleden zijnde en de vader onmatig is voor zig en zijn gemelde twee kinderen het nodige tot levensonderhoud te dienen, de supplianten den volgende oodmoedige verzoeken dat voornoemde kinderen ten hunnen kosten in 't dezer Stadambachtkinderhuys mag worden ingenomen.
Notulen van de Diaconie, d.d. 28 junij 1791.
"... is geresolveert om 't jongste kind van Jan van Piggelen met name Cornelis van Piggelen oud 12 jaren voor rekening dezer diaconie in 'Stads Kinderhuys te besteden."
Notulen d.d. 28 juli 1791.
Artikel 5: "... het kind van J. van Piggelen had besteed voor een jaar bij Cornelis van den Krift te Houten voor een somma van veertig guldens met het schoolgeld daaronder begrepen."a
Notulen d.d. 4 augustus 1791.
"Broed: Stollenaar gaf ter deliberatie wegens het dogterje van J. van Piggele dat over veertien dage was geresolveert buiten de stad te besteeden volgens notulen van den 24 juli 1.1 art. 5 dog daar het voornoemde kind bij nader onderzoek is gebleken dat 't zelve geheel moet [onleesbaar] worden en daartoe beter gelegenheid alhier toe is en is voorts op zijn Eerw: verzoek om het uit te besteede bij Maria van Voorts, daar het meest al enige tijd is geweest voor drie guldens tien stuivers per maand."
Notulen d.d. 11 augustus 1791.
"Art. 3
Het kind van J. van Piggelen dat naar 't Stadskinderhuys was geconcludeert dog daar 't zelve niet is geaccepteerd door bekome berigt dat het die vallende ziekte heeft, is de quartiermeester geauthoriseert om het op de beste en voordeeligste wijs uit te besteeden."

Die Eheerklärung wurde am 15. Juli 1766 zu Utrecht gegeben.Quelle 1

Sie haben geheiratet am 15. Juli 1766 in Utrecht.

door ds H. Schouw

Kind(er):

  1. Jan van Piggelen  1767-1846 
  2. Carel van Piggelen  1769-1769


(3) Er ist verheiratet mit Gijsbarta Winking.

Sie haben geheiratet am 23. April 1782 in Utrecht.

door ds J. Hinlopen

Kind(er):

  1. N.N. van Piggelen  1782-1782
  2. N.N. van Piggelen  1782-1782
  3. Simon van Piggelen  1783-1786
  4. Gijsje van Piggelen  1788-1788


(4) Er ist verheiratet mit Anna Maria Rubertje.

Geen kinderen.

Die Eheerklärung wurde am 31. Oktober 1790 zu Utrecht gegeben.

Sie haben geheiratet am 16. November 1790 in Utrecht.Quelle 2

door ds P.J. Bachien

Notizen bei Jan van Piggelen

Jan van Piggelen en zijn familie ontvangen steun van de Nederlands-Hervormde Diaconi. De Diaconi keert na de geboorte van Elizabeth (1773) en Cornelia (1775) kraamgeld uit. De reguliere bedeling is echter niet genoeg om rond te komen en vaak moet er extra geld worden gegeven. "Door een ongemak aan zijn hand" kan Jan niet werken en daarom krijgt hij ƒ5,- extra op 5 augustus 1773. Jan en zijn familie krijgen op 24 oktober 1776 ƒ8,- "wegens groot armoede." Na de geboorte van Hendrica Cornelia keert de Diaconi kraamgeld uit. Omdat Jan "wegens een oog" niet werken kan, krijgt hij op 14 augustus 1777 ƒ2,- extra toegewezen. In 1777 hebben Jan en zijn vrouw (Catharina Mulder) volgens het Grootboek vier kinderen en is Catharina 31 jaar oud. Na de geboorte van Cornelis in 1779 ontvangt de familie in april kraamgeld. Op 15 december van dat jaar wordt er gekort op de bedeling "om redenen op voorstel van den kwartiermr als hij dan zijne kinderen bij zig mogt houden voor zijn eige werk."
Catharina Mulders overlijdt op 31 januari 1782. Ze wordt op 6 februari 1782 begraven. Jan hertrouwt dan al snel, met Gijsbarta Winking. Ook na de geboorte van Simon en Bernerdus wordt er kraamgeld uitgekeerd. Op 24 juni 1784 wordt Jans bedeling echter "afgesneden om brutaliteiten." In juli 1787 bedankt Jan voor de bedeling, maar al de volgende maand krijgt hij een extra uitkering. In het Grootboek van 1787-1797 wordt hij genoteerd als "Johannes van Piggelen, oud 42 jaaren en vrouw. Knoopjesdraaier. 4 kinderen 17, 14, 11 en 9 jaaren." Vanaf 15 oktober 1787 krijgen ze voor 6 maanden ƒ3,- per maand aan steun. Op 21 februari krijgt "de vrouw kraamgeld" (Gijsbarta is dan net bevallen van Gijsje). ƒ4,- "extra in ziekte" wordt er gegeven op 3 maart 1788 en op 3 april krijgt de familie nog eens ƒ8,- "extra in hoogen nood." Gijsbarta Winking wordt op 3 april 1788 op het Nicolaïkerkhof begraven. Het gezin woont dan in de Teelingsteeg. Er wordt in het Grootboek genoteerd: "de vrouw overleden: ƒ3,-", voor haar begrafenis. Dan wordt in augustus van dat jaar vermeld, dat "'t jongste kind overleden" is (Gijsje. Ook haar begrafenis wordt door de Diaconi betaald. Op een gegeven moment is Jan blijkbaar niet meer in staat geweest voor de kinderen te zorgen, ondanks de ondersteuning van de Diaconie die steeds geld in het gezin stak, een maal zelfs ƒ12,- ineens. Op 4 augustus 1791 wordt er een kind uitbesteed. Dan wordt op de 18e van dezelfde maand "het kind per maand beseed, zijnde het jongetje." Er wordt op 12 februari 1792 genoteerd dat "de kinderen na 't kinderhuijs geconcludeerd" zijn. Dit staat in het Grootboek echter zeer waarschijnlijk genoteerd bij de verkeerde persoon, namelijk bij Johannes Hendricus i.p.v. bij Kan van Piggelen. Dit wordt nog eens duidelijk als er in de archieven van het Kinderhuis wordt gezocht naar de inschrijving van de twee kinderen van Piggelen, want op 17 januari 1792 wordt er genoteerd dat de Diaconie een verzoek heeft ingediend om Hendrica Cornelia en Cornelis, kinderen van Jan van Piggelen en Catharina Mulders op te laten nemen in het Kinderhuis. Als er in de Notulen van de Diaconie wordt gezocht, blijkt dat er al in juni 1791 was besloten dat in ieder geval Cornelis naar het Stadsambachtkinderhuis zou moeten. De steun voor Jan en zijn vrouw loopt nog steeds door, totdat Jan in 1806 overlijdt. Hierbij worden telkens bedragen tussen de ƒ3,- en ƒ8,- uitgekeerd. Anna Maria Rubertje wordt op 9 maart 1807 begraven als "Maria Ginkel, laatst Weduwe van Piggelen."

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan van Piggelen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan van Piggelen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan van Piggelen


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. oa dtb, akte 61
    2. oa, akte dtb 170

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
    • Stamboom Bussmann, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 5. Oktober 1745 war um die 13,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1745: Quelle: Wikipedia
      • 22. April » Durch den Frieden von Füssen scheidet Bayern unter Kurfürst MaximilianIII. Joseph aus dem Österreichischen Erbfolgekrieg aus.
      • 4. Juni » Zweiter Schlesischer Krieg: In der Schlacht bei Hohenfriedberg besiegt Friedrich der Große die verbündeten Heere von Österreich und Sachsen.
      • 19. August » Charles Edward Stuart („Bonnie Prince Charlie“) hisst in Glenfinnan am Loch Shiel seine Standarte und beginnt damit den Zweiten Jakobitenaufstand.
      • 21. September » Jakobitische Rebellen unter der Führung von Charles Edward Stuart schlagen in der Schlacht bei Prestonpans britische Regierungstruppen unter General Sir John Cope vernichtend und gewinnen damit zeitweilig die Herrschaft über ganz Schottland.
      • 11. Oktober » Der Domdechant Ewald Georg von Kleist entdeckt das Prinzip der Leidener Flasche. Im Jahr darauf stößt auch Pieter van Musschenbroek in Leiden auf den Effekt ausgelöster Stromschläge.
      • 1. November » In der Enzyklika Vix pervenit geißelt Papst Benedikt XIV. das Laster des Darlehenszinsnehmens. Das Zinsverbot begründet er mit den Heiligen Schriften.
    • Die Temperatur am 16. November 1790 war um die 1,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Norden. Charakterisierung des Wetters: betrokken mist. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1790: Quelle: Wikipedia
      • 1. März » Die Oper Les Brouilleries von Henri Montan Berton wird an der Opéra-Comique in Paris uraufgeführt.
      • 4. März » Im Frankreich der Revolutionszeit wird die Einteilung in 83 Départements gültig. Diese politischen Einheiten, deren Grenzen nicht weiter als einen Tagesritt von ihrer jeweiligen Hauptstadt entfernt sein dürfen, lösen die historischen Provinzen Frankreichs ab.
      • 6. Juli » Im steiermärkischen Leoben wird ein Stadttheater gegründet, das seither durchgehend bespielt wird. Es zählt inzwischen zu Österreichs ältesten derartigen Einrichtungen.
      • 31. Juli » Der Erfinder Samuel Hopkins erhält das erste Patent der USA für einen neuen Herstellungsprozess von Pottasche. Die Urkunde trägt unter anderem die Unterschriften von Präsident George Washington und Außenminister Thomas Jefferson.
      • 30. September » Leopold II. wird in Frankfurt am Main zum römisch-deutschen Kaiser gewählt.
      • 6. Oktober » Jacob Schweppe stellt in London sein Sodawasser, das spätere Getränk Schweppes, vor. Sein schon 1783 in Genf gefundenes Abfüllverfahren wendet er nun in der britischen Hauptstadt in einer mit Partnern gegründeten Fabrik an.
    • Die Temperatur am 29. September 1806 war um die 21,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1806: Quelle: Wikipedia
      • 1. Januar » Die Herzogtümer Bayern und Württemberg werden auf Basis des Friedens von Pressburg zu Königreichen.
      • 11. August » König Friedrich Wilhelm III. verfügt die Gründung der ersten preußischen Blindenschule.
      • 15. August » Der Grundstein für den Pariser Arc de Triomphe wird gelegt.
      • 30. August » Fürst Friedrich August von Nassau-Usingen und sein Vetter Fürst Friedrich Wilhelm von Nassau-Weilburg gründen durch Zusammenschluss ihrer Staaten unter der Schirmherrschaft Napoleon Bonapartes das Herzogtum Nassau.
      • 19. Oktober » Johann Wolfgang von Goethe und Christiane Vulpius werden in der Sakristei der Weimarer Jakobskirche getraut.
      • 26. Dezember » Die Schlacht von Pultusk im Vierten Koalitionskrieg endet zwischen französischen und russisch-preußischen Truppen unentschieden.
    • Die Temperatur am 3. Oktober 1806 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1806: Quelle: Wikipedia
      • 19. Januar » Elf Tage nach der Rückeroberung der Kapkolonie von der Batavischen Republik besetzen die Briten auch das Kap der Guten Hoffnung.
      • 30. März » Joseph Bonaparte wird von seinem Bruder Napoléon zum König von Neapel ernannt.
      • 6. September » Die Reichsstadt Frankfurt am Main wird in das Fürstentum Aschaffenburg eingegliedert und nunmehr vom Fürstprimas des Rheinbunds, Karl Theodor von Dalberg, regiert.
      • 9. September » Ein Hurrikan über der Karibikinsel Dominica kostet 457 Menschenleben.
      • 15. September » Die französische Armee übergibt die Freie Reichsstadt Nürnberg an das Königreich Bayern.
      • 13. Oktober » Eröffnung der ersten Blindenschule im heutigen Deutschland als „Preußisch-Königliche Bildungsanstalt“.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Piggelen

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Piggelen.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Piggelen.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Piggelen (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Sep Hulst , "Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hulst-rijk/I7127.php : abgerufen 25. Mai 2024), "Jan van Piggelen (1745-1806)".