Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland » Gerardus "Gerrit" van Veenendaal (± 1755-1796)

Persoonlijke gegevens Gerardus "Gerrit" van Veenendaal 

 • Roepnaam is Gerrit.
 • Hij is geboren rond 1755 in Eck en Wiel.
  Ouders vermoedlijk Gijsbert Peterze van Venendaal en Erntje Willems van der Sluis. Zie aanvullende info van Peter van Veenendaal.
 • Hij werd gedoopt in Utrecht.
  in de Heerestraat
 • Beroep: koehouder.
 • Hij is overleden op 23 september 1796 in Utrecht.
 • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2023.

Gezin van Gerardus "Gerrit" van Veenendaal

Hij is getrouwd met Cornelia van Blaricum.

Zij zijn getrouwd op 2 mei 1778 te Utrecht.Bron 1


Kind(eren):

 1. Aletta van Veenendaal  1782-< 1793
 2. Cornelis Venendaal  1783-1849 


Notities over Gerardus "Gerrit" van Veenendaal

Zie onderstaande info.

Ik heb informatie over Gerardus (Gerrit) van Veenendaal, die getrouwd is met Cornelia van Blaricom (Blaricom Blaarkom etc.)

Zie het testament van Jan van Veenendaal (zijn broer).

Hier volgen een paar stukjes uit dit testament van 10-11-1796:

Aan zijn zuster Jenneke van Veenendaal gehuwd met Maas van Tintelen, wonende te Maurik.....

Aan zijn broeder en zuster met name, Jacobus van Veenendaal en Jenneke van Veenendaal voornoemt....

Aan zijn behuwd zuster , Cornelia van Blaarkum, weduwe van Gerrit van Veenendaal, wonende op 't Zwarte Water.....

zijn broeder Jacobus van Veenendaal wonende te Ommeren bij Rheenen....

Voorts de vijf nagelaten kinderen van wijlen zijn broeder Gerrit van Veenendaal......

de nagelaten kinderen van wijlen zijn broeder Willem van Veenendaal te Oud Beierland.....

Zijn afkomst is uit Eck en Wiel of omgeving, want Jenneke, Willem en Jacobus zijn alle 3 geboren te Eck. Helaas was de geboorteplaats van Gerrit niet genoemd bij de huwelijks inschrijving. Jan was ongehuwd.

De vermoedelijke ouders zijn : Gijsbert Peterze van Venendaal en Erntje Willems van der Sluis. Dit stel is in de juiste periode in Eck en Wiel getrouwd, en het is ook de enige van Veenendaal in die periode (1730-1750).

Het vermoeden wordt bevestigd door het feit dat de eerst geboren zoon van Gerrit, Willem, Jenneke en Jacobus allemaal Gijsbertus heten. Ook de andere kinderen van Gerrit en Cornelia zijn naar grootouders vernoemd (Ernestus naar Erntje? en Wilhelmus naar Willem de vader van Erntje?)

De doop gegevens uit Eck en wiel van voor 1772 zijn niet bewaard gebleven (bron Gelders Archief), en daarom is deze theorie (nog) niet te bevestigen.

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt, Vriendelijke groet, Peter van Veenendaal

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus "Gerrit" van Veenendaal?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Gerardus van Veenendaal

Gerardus van Veenendaal
± 1755-1796

1778

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gerardus "Gerrit" van VeenendaalVisualiseer een andere verwantschap

Bronnen

 1. Genealogieonline

Historische gebeurtenissen

 • De temperatuur op 2 mei 1778 lag rond de 10,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
  • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
  • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
  • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
  • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
  • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
 • De temperatuur op 23 september 1796 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
  • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
  • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
  • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
  • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
  • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
  • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Veenendaal


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Sep Hulst , "Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hulst-rijk/I6322.php : benaderd 25 mei 2024), "Gerardus "Gerrit" van Veenendaal (± 1755-1796)".