De temperatuur op 27 februari 1830 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken winderig. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
6 april » De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook Mormonen genoemd, wordt officieel georganiseerd.
13 mei » Ecuador wordt onafhankelijk.
5 juli » Frankrijk valt Algerije binnen.
25 augustus » De opvoering van de opera La muette de Portici van Daniel Auber in de Brusselse Koninklijke Muntschouwburg mondt uit in rellen: Belgische separatisten komen in opstand tegen koning Willem I.
4 oktober » België heeft de troepen van Koning Willem I verjaagd en roept de onafhankelijkheid uit bij monde van het Voorlopig Bewind.
5 december » De Symphonie fantastique van Hector Berlioz wordt voor het eerst uitgevoerd in het conservatorium van Parijs.
Trouwdag 21 november 1865
De temperatuur op 21 november 1865 lag rond de 12,8 °C. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuiden. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
22 februari » Tennessee neemt een nieuwe grondwet aan waarin slavernij is afgeschaft.
14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Zonen van de Onbevlekte Maria of Paters van Chavagnes door Paus Pius IX.
10 juni » Wereldpremière van de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner in het Nationaltheater te München.
19 juni » In Galveston, Texas wordt de afschaffing van de slavernij en de vrijheid van alle voormalige slaven in Texas afgekondigd. De dag wordt in de Verenigde Staten gevierd als Juneteenth.
23 december » België, Frankrijk, Italië en Zwitserland komen een Latijnse muntunie overeen.
Dag van overlijden 17 december 1901
De temperatuur op 17 december 1901 lag tussen -6,9 °C en 0,3 °C en was gemiddeld -3,6 °C. Er was 3,9 uur zonneschijn (50%). Bron: KNMI
25 februari » Oprichting van de United States Steel Corporation.
4 maart » William McKinley wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
8 juli » Oprichting van de Peruviaanse voetbalclub Club Sportivo Cienciano.
6 oktober » Oprichting van de Franse voetbalclub Amiens SC.
28 november » Vergaan van het vrachtschip Mesacria op de Noordzee, 11 doden. In diezelfde storm slaan op de loodskotter Eems no. 2 door een zware zee 6 bemanningsleden over boord.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Jos Huigsloot, "Stamboom Huigsloot", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-huigsloot/I781.php : benaderd 13 oktober 2024), "Gerarda Huijgsloot (1830-1901)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.