Stamboom Honcoop/Honkoop » Johan Christiaan DORLAS (1871-1923)

Persoonlijke gegevens Johan Christiaan DORLAS 

  • Hij is geboren op 5 mei 1871 in Deventer, Overijssel, Nederland.Bron 1
    Kind: Johan Christiaan Dorlas
    Geslacht: Man
    Vader: Johan Christiaan Dorlas
    Beroep: Koopman
    Leeftijd: 26 jaar
    Moeder: Gerhardina Jongeling
    Gebeurtenis: Geboorte
    Datum: 05-05-1871
    Gebeurtenisplaats: Deventer
    Documenttype: BS Geboorte
    Erfgoedinstelling: Historisch Centrum Overijssel
    Plaats instelling: Zwolle
    Collectiegebied: Overijssel
    Archief: 0123
    Registratienummer: 2586
    Aktenummer: 199
    Registratiedatum: 06-05-1871
    Akteplaats: Deventer
  • Beroep: Grossier koloniale waren, koffie, thee en tabak.
  • Hij is overleden op 5 april 1923 in Hilversum, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 51 jaar oud.Bron 2
    Overledene: Johan Christiaan Dorlas
    Geboorteplaats: Deventer
    Geslacht: Man
    Leeftijd: 51
    Vader: Johan Christiaan Dorlas
    Moeder: Gerhardina Jongeling
    Echtgenoot: Pietertje Beekenkamp
    Gebeurtenis: Overlijden
    Datum: 05-04-1923
    Gebeurtenisplaats: Hilversum
    Documenttype: BS Overlijden
    Erfgoedinstelling: Noord-Hollands Archief
    Plaats instelling: Haarlem
    Collectiegebied: Noord-Holland
    Aktenummer: 127
    Registratiedatum: 06-04-1923
    Akteplaats: Hilversum

    de overlijdensakte is in het familie-archief onder nummer 21982-O10
  • Hij is begraven op 9 april 1923 in Hilversum, Noord-Holland, Nederland.

Gezin van Johan Christiaan DORLAS

Hij is getrouwd met Petronella BEEKENKAMP.

Zij zijn getrouwd op 19 april 1895 te Gouda, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 23 jaar oud.Bron 3

Bruidegom: Johan Christiaan Dorlas
Geboorteplaats: Deventer
Leeftijd: 23
Bruid: Pietertje Beekenkamp
Geboorteplaats: Nieuwerkerk aan den IJssel
Leeftijd: 24
Vader van de bruidegom: Johan Christiaan Dorlas
Moeder van de bruidegom: Gerhardina Jongeling
Vader van de bruid: Cornelis Beekenkamp
Moeder van de bruid: Neeltje Karreman
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 19-04-1895
Gebeurtenisplaats: Gouda
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Nationaal Archief
Plaats instelling: Den Haag
Collectiegebied: Zuid-Holland
Aktenummer: 19
Registratiedatum: 19-04-1895
Akteplaats: Gouda
Aktesoort: Huwelijksakte

de huwelijksakte is in het familie-archief onder nummer 21982-H10

Kind(eren):

  1. Hendrik DORLAS  1904-1974 


Notities over Johan Christiaan DORLAS

Mijn Grootvader, geb. 1871 in Deventer, heeft zich doen kennen als een succesvol zakenman. Hij was de achter-kleinzoon van de Duitse militair Johann Cristian, geb 1759, die uit Beilstein afkomstig was en in 1794 in Deventer trouwde met de dochter Margrieta van de timmerman/aannemer Ottink. Ze begonnen daar een winkel in de Assenstraat (toen No. 2000, maar nu in 1998 No is). Dat was het begin van een kruideniers-bedrijf, dat later werd voortgezet door zijn zoon en kleinzoon. Ze handelden voornamelijk in koloniale waren, koffie, kruiderijen, suikerij en zoete ballen. Ze bezaten ook een "tapperij in gebrande wateren". De zaak had bijzondere bekendheid door hun "kokkiejes "=schelpvormige zuurtjes, waarschijnlijk naar een recept van hun Duitse (over-groot) moeder Dorlas-Neuser uit Beilstein. De fabrikage van deze zuurtjes is later overgenomen door ................... (zie ook het boek Deventer vrogger en noe" door HJE van Beek , Kluwer 1924.Dl 2 blz 198 en 199 en het Gem.Archief).
Edoch...de kleinzoon (dwz. de vader van mijn grootvader) overleed al op de jonge leeftijd van 31 jaar (1877), z'n vrouw Dorlas-Jongeling met 3 jonge kinderen van 6, 5 en 2 jaar achterlatend. De weduwe woonde eerst in de Grote Overstraat in Deventer, maar later wordt zij vermeld als wonende in Hilversum waar ze in 1910 overleed--Vaartweg 52. Van haar 3 kinderen ging de jongste zoon Hendrik Geneeskunde studeren in Utrecht. Hij promoveerde tot Doctor in de Geneesk. te Leuven en vestigde zich als (huis)-arts eerst in Capelle a/d IJssel en later in Rotterdam (overl.1933). De dochter Johanna Maria, geb.1872, bleef ongehuwd en was later in de familie bekend als "Tante Marie"
De oudste van de 3 kinderen, grootvader Johan Christiaan vestigde zich in Gouda als Grossier in koffie , thee (en tabak?) en trouwde in 1895 met Nelly=Pietertje Beekenkamp(283 ,geb.1871 in Nieuwerkerk a/d IJssel).Hun adres was Westhaven-nu No 3-en het pakhuis was er vlak achter (door een grachtje er van gescheiden) n.l.Peperstraat 2-hoek Peperstr./Hoge Gouwe(ik heb daar foto's van).Tegenwoordig zou je zeggen 't oude hart van Gouda).
Grootvader was wrsch. ook voorzitter van de N.H.Kerkeraad, want ds.Hetty de Groot-Dorlas(300) herinnert zich dat een van haar Utrechtse Hoogleraren grootvader in die hoedanigheid wel kende en bij hem aan huis kwam.
Een goede vriend van grootvader was Anton Daniel van Vreumingen geb. 07-10-1867 te Gouda,sigaren(-fabrikant),die naast hun aan de Westkade woonde? en in 1896 trouwde met Jo=Johanna Catharina Beekenkamp-zusje van Nelly en beiden zus van Teun Beekenkamp,arts te Gouderak. Zie verder "Pietertje"Beekenkamp No (283). Anton Daniel v. Vreumingen had een broer Dirk G.,die een tabaks-winkel in de Wijdstraat 20/hoek Markt had.Bij het bezoek dat Nini en ik op 5 Dec.1995 aan Gouda brachten hebben we ook de,nog volledig in oude staat verkerende,tabakswinkel bezocht.We hebben daar zowel de kleinzoon (de huidige winkelier), als de al erg oude zoon van Dirk G.nog ontmoet (de laatste sprak dus over"Oom Anton).Een broer van de oude man in de winkel , dus een andere zoon van Dirk G., was de dominee Dirk G.van Vreumingen die,heel toevallig, Nini en mij op 5 Sept. 1953 in de Remonstrantse Kerk te Groningen heeft getrouwd.
Grootvader boerde blijkbaar goed en had nog verdere aspiraties-want in 1906 (21-07) vertrok hij met zijn gezin uit Gouda om een fabriek dwz. een koffiebranderij + theehandel/-pakkerij in Amsterdam te stichten aan het Droogbak 1-3,dicht bij het Centraal Station.(neef Egbert (340) in Haarlem heeft nog mooie foto's van het interieur!). Ze hadden toen al 6 kinderen waaronder mijn vader.In Amsterdam volgde nog de 7e Riet=Johanna Maria(No 290). Ook als fabrikant deed hij het goed zodat ze in 1916 naar Hilversum verhuisden - 's Gravelandsche weg,vroeger No 138 en nu 178.De villa heette "Blanda" maar ik heb niet kunnen achterhalen waar die naam vandaan kwam. In die tijd werden de vacanties vaak met de hele familie in het Huis ter Duin te Noordwijk doorgebracht.
Grootvader overleed in 1923.De oudste zoon Johan Christiaan (286 later John) was toen wrsch.al uit huis-naar Zuid-Afrika-(hij staat zelfs al niet meer op de trouwfoto van tante Nellie uit 1921, waar de andere kinderen wel op staan). De zoons Ton en Henk zaten toen al in de zaak in A'dam(zie de foto's van Egbert).
In 1931 is de zaak verhuisd naar Amersfoort.Volgens het dossier 4833 dd.4 Jan.1931 v.d.Kamer v. Koophandel te Amersfoort (bewaard in het Rijksarchief te Utrecht ) was het een "Vennootschap onder Firma".Dus de Firma J.C.Dorlas die handelde in Koffie,Thee,Tabak,Cacao enz.,met als firmanten of wel vennoten:Teunis en Hendrik Dorlas en Willem (Pim) Reineke. Ze waren gevestigd aan de Nijverheidsstraat (of-weg) No 3 , waar ze waarschijnlijk de fabriek van Oldenkot hebben opgekocht--met geld van grootmoeder (283) en van de H.V.A. Henk is nl.op 17-11-1931 getrouwd met Molly Bennink en haar vader en die van Pim Reineke waren directeur van de H.V.A. De drie families woonden ook dicht bij elkaar in de zelfde buurt van Hilversum. (H.V.A.staat wrsch.voor de "Handels Ver. Amsterdam",die veel geld verdiende in de Koloniale Plantages)
Ton (287) was al in 1924 getrouwd met Ans=Annie=Zus Sluijter(326) .Ze woonden aan de Willemsparkweg No 59 te Amsterdam.Daar ben ik(JCD.No 327) in 1925 geboren en mijn zuster Mieke (328) in 1930.Intussen zijn we wel verhuisd naar de de Lairesse straat 108, ook in Amsterdam.
Hierbij wil ik nog wel vermelden dat wij toen goed bevriend waren met de Joodse familie Heymans van Amstel(geen familie dus).Hij was gyneacoloog.Ze woonden aan de Jan Luykenstraat en ze hadden een zoon Ernst Bob van mijn leeftijd.Ernst Bob is voor de 2e wereldoorlog nog wel bij ons (in Glimmen bij Groningen) wezen logeren,maar we hebben ze niet voor de dood in de Duitse Concentratie kampen kunnen redden.
Na Amsterdam zijn we vervolgens in 1932 naar Amersfoort getrokken (dus bij de fabriek);naar een enorme villa met grote tuin en een tennisbaan, gelegen aan de Huygenslaan No 21.De weg erlangs vormde in de winter een prachtige slee-baan vanaf de berg.Het bedrijf floreerde intussen goed en had een goede naam.Bekend werden ook de aluminium "Dorlas-penningen" die bij de koffie verpakt werden en die recht gaven op cadeau's etc.
In 1933 ontstond er echter onenigheid tussen mijn vader Ton(287) aan de ene kant tegenover zijn broer Henk en Willem Reineke anderzijds.Dit leidde er toe dat mijn vader m.i.v. 31 Juli 1933 uittrad als vennoot. Op 16 Aug.van dat jaar werd ook de procuratie van 3 procuratie-houders ingetrokken en tenslotte werd op 23 Oct.1933 de Vennootschap onder Firma J.C.Dorlas ontbonden.De zaken werden toen op 't zelfde adres voortgezet door de Naamloze Vennootschap "J.C.Dorlas NV." (Staatscourant No 214 dd.1 Nov.1933) met als Directeuren Hendrik Dorlas en Willem Reineke.
Mijn vader is toen (dwz.zomer 1933) in dienst getreden van de bekende tabaksfamilie Niemeyer te Groningen , om daar , in aanvulling op hun tabaksonderneming, een koffie en thee fabriek op te zetten.Het verhaal wil dat voordat de deal gesloten werd, meneer Burger van de Niemyerfamilie mijn ouders nog kwam keuren.Het toeval wilde dat hij midden in een daverend feest viel,waarna er geen vuiltje meer aan de lucht was.Zodoende werd ons nieuwe adres Hondsruglaan 18 in het villapark van Helpman/Groningen.
De achtergrond van het conflikt tussen de broers lag wrsch.in een "Incompatibilitee des Humeurs"zoals dat tegenwoordig heet.Mijn vader was wrsch.veruit de beste handels-/koopman,maar kon geweldige en onberedeneerde cq.onredelijke humeuren hebben (hij was ook al vanaf zijn schooltijd een maagzweerlijder en slikte toen al anti-maagzuur tabletten).Waarschijnlijk zijn die humeuraanvallen Henk de keel uit gaan hangen en heeft de H.V.A. ,
die eerst Reineke aan de Directie had toegevoegd , later de geldkraan dicht gedraaid (hypotheken enz.), wat in deze crisistijd wel moest leiden tot een faillissement--of Ton eruit , wat dus geschiedde.(zie zijn vertrek naar Groningen
Wat betreft de zaak in Amersfoort staat in Dossier 5459 dat Henk Dorlas op 7 April 1936 is uitgetreden. Volgens Jan Dorlas(No 110) heeft Henk zich vervolgens verdienstelijk gemaakt met de promotie van koffie en thee en werkte hij bij het in Amsterdam gevestigde "Thee Advies Bureau".
In 1938 is ook Willem Reineke er uit gestapt en is de zaak overgenomen door C.R.Huelsenbeck (geb.13 Mei 1898). Deze is wrsch.financieel gesteund door de familie Alessie , ruwe koffie-importeurs in Amsterdam , aan wie hij geparenteerd was.De zaak is toen ook , wrsch.onder de naam "Dorlas Koffie BV" ,verhuisd naar een andere locatie in Amersfoort ,nl.een (verbouwd) herenhuis aan de Meysterweg 43.De activiteiten werden gespecialiseerd /
toegespitst op leveranties aan de Horeca , cantines en drg.
Circa Jan.1968 is C.R.Huelsenbeck waarschijnlijk opgevolgd door zijn zoons : Wilhelmus (Willem) Bartholomeus Carolus(geb.1940) en Theodorus (geb.1942) Er werden ook nieuwe,niet gelieerde, activiteiten aangetrokken (tot Beleggings-zaken aantoe) .Deze werden in verschillende Holding Maatschappijen ondergebracht, zoals "Dorlas Holding BV"(1978) ,Bartholomeus Holding BV"(1985) en "Carolus Holding BV". Intussen was Theodorus trouwens op 12-03-1985 overleden.
Omstreeks Mei 1990 vond vervolgens een fusie plaats met "Smits koffie Branderij",die eerst gevestigd was aan de Leidsche straat in Amsterdam en in 1981,op grond van gemeentelijke milieu-eisen,gedwongen was uit te wijken naar Zwanenburg. De naam werd gewijzigd in "Smit & Dorlas" Koffiebranders , met een filiaal in Zwanenburg.De leveranties bleven nog steeds beperkt tot kwaliteitsprodukten voor de betere Horeca .
Zomer 1997 (op de verjaardag van Willem Huelsebeck) zijn alle aandelen overgenomen door EGERIA BV ,een beleggingsbedrijf van de familie Brenninkmeyer .De nieuwe directeur werd drs Harm Tunteler , die zijn sporen verdiend had bij "van Nelle"en "Douwe Egberts" .

Van de familie Dorlas heeft al lang niemand meer belangen in deze onderneming.De merknaam "DORLAS" is echter geregistreerd en beschermd.

Het adres in Amersfoort is:Ev.(erard)Meysterweg 43
Het nieuwe (1998) Tel.No is: 033-4612349

C:\TEMPASCI\Opa-nv

Op 13-10-1998 vul ik aan dat ik onder Tempasci andere "bestandsnamen "niet meer kan vinden.Dat klopt ook.Er staat nu (dwz 20-10-1998) < Opa-nv > en dat is een betere uitgave van dat hierboven nog staat.--Moet nog eens bijgewerkt worden , of eig. zou het beter zijn het stuk uit hierheen te importeren

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan Christiaan DORLAS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Johan Christiaan DORLAS

Johan Christiaan DORLAS
1871-1923

1895

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorte akte, gemeente Deventer, 1871, aktenummer 199
  2. Overlijdens akte, gemeente Hilversum, 1923, aktenummer 127
    tijd 10:00 uur
  3. Huwelijksakte, gemeente Gouda, 1895, aktenummer 19

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 mei 1871 lag rond de 11,6 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 65%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1871: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 18 januari » Wilhelm I wordt de eerste keizer van het Duitse Keizerrijk.
    • 24 februari » Charles Darwin publiceert in Londen zijn Descent of Man (De afstamming van de mens).
    • 18 maart » Begin van de Parijse Commune.
    • 29 maart » De Royal Albert Hall wordt geopend door koningin Victoria.
    • 10 mei » Iejoor, de ezel uit Winnie de Poeh wordt gemaakt door A.A. Milne.
    • 24 december » eerste uitvoering van Aida, opera van Giuseppe Verdi, ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal.
  • De temperatuur op 19 april 1895 lag rond de 10,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 4 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Hønefoss BK.
    • 8 februari » Benoeming van Henricus van de Wetering tot hulpbisschop van Utrecht.
    • 22 maart » Eerste film wordt gedraaid in een privévoorstelling van de gebroeders Lumière.
    • 5 mei » Oprichting van de Duitse voetbalclub Fortuna Düsseldorf.
    • 19 juni » In Valparaíso wordt de Chileense voetbalbond ("Federación de Fútbol de Chile") opgericht.
    • 10 augustus » Groot-Brittannië, Eerste Proms-concert.
  • De temperatuur op 5 april 1923 lag tussen 1,0 °C en 14,9 °C en was gemiddeld 7,6 °C. Er was 11,4 uur zonneschijn (86%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 15 april » Insuline wordt voor de eerste keer algemeen beschikbaar voor lijders aan suikerziekte.
    • 16 oktober » The Walt Disney Company wordt opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy Disney.
    • 29 oktober » Stichting van de republiek Turkije.
    • 6 november » Jacob Schick verkrijgt een octrooi op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat.
    • 8 november » In München vindt de Bierkellerputsch plaats onder leiding van Adolf Hitler.
    • 12 november » Adolf Hitler wordt gearresteerd wegens zijn mislukte poging om op 8 november de macht te grijpen.
  • De temperatuur op 9 april 1923 lag tussen -0.9 °C en 3,6 °C en was gemiddeld 1,4 °C. Er was 0.5 mm neerslag. Er was 1,3 uur zonneschijn (10%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 16 februari » Howard Carter opent het graf van farao Toetanchamon dat gevuld bleek met schatten.
    • 13 mei » Zaligverklaring van Robertus Bellarminus (1542-1621), Italiaans theoloog en kardinaal.
    • 13 juli » In de heuvels boven Los Angeles worden de vijftien meter hoge letters 'Hollywoodland' geplaatst. Deze reclame-uiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters.
    • 1 september » Tokio wordt getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er vallen meer dan 140.000 doden.
    • 24 oktober » Oprichting van de Albanese voetbalclub KS Flamurtari Vlorë.
    • 29 oktober » Stichting van de republiek Turkije.

Over de familienaam DORLAS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam DORLAS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over DORLAS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam DORLAS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Chris Honcoop, "Stamboom Honcoop/Honkoop", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I25196.php : benaderd 26 april 2024), "Johan Christiaan DORLAS (1871-1923)".