Stamboom Honcoop/Honkoop » Maurits Cornelis KROON (1886-1934)

Persoonlijke gegevens Maurits Cornelis KROON 

    Zoon Jacobus vertelt in 1998 niet alleen over over zijn vader, maar schetst tevens een boeiend beeld van het leven en de gewoontes van de dorpelingen in de periode van vóór 1935!

    "Een smid stellen wij ons meestal voor als een grote kerel met een paar forse "kolenschoppen" van handen. Vader Kroon was precies het tegenovergestelde. Tenger gebouwd, kwiek en vlug. Het type van opoe Kroon (Neeltje van Tol), die vergeleken bij haar man met zijn brede figuur en vierkante kop, maar een klein vrouwtje was. De naam Maurits kwam ook niet voor in de familie Kroon, maar in de familie van Tol. De meeste smids waren, vooral vroeger, door het vuile handwerk, zwart als de kachel. Vader niet, hij waste zich goed schoon en zag er, voor zover mogelijk, netjes uit.

    Dat gevoel voor netheid kwam ook uit in zijn boekhouding, die hij onberispelijk bijhield. Zijn handschrift was opvallend regelmatig. Bij het noteren van het dagelijkse werk in de smederij nam hij altijd een vloeiblad onder z'n hand om geen vlekken te krijgen. Hij had dus meer weg van een boekhouder dan van een smid.

    Toch was hij een goed vakman, die al jong daarvoor zijn "proeve van be­kwaamheid" had afgelegd. Aan de voorgevel van de smederij prijkte een bord met als opschrift "Hoefsmid met Rijksdiploma". Een van de daarbij vereiste werk­stukken, een fraai model hoefijzer is nog altijd familiebezit.

    Toen er in Abbenes aan de "Openbare School" eens gebrek aan een leerkracht was, werd de jonge smid - hij zal toen misschien 18 jaar geweest zijn - gevraagd om tijdelijk voor de klas te komen staan, wat hem, zoals verteld wordt, zonder enige opleiding daarvoor, goed afging. En, hoewel zelf gereformeerd, werd hij door het bestuur van de Hervormde Jongelingsvereniging in Abbenes aangezocht hun voorzitter te zijn omdat er in eigen kring geen leider beschikbaar was. Deze taak heeft hij vele jaren vervuld, zelfs toen hij allang geen jongeling meer was.

    Als voorstander van christelijk onderwijs stuurde hij zijn drie oudste kinderen naar de "School met den Bijbel" in Nieuw-Vennep. In 1922 kwam er een mogelijkheid voor een dergelijke school in Abbenes en natuurlijk werd vader Kroon daarvan mede-oprichter en bestuurslid. Voor de rest van de kinderen betekende het dat zij de lange wandeling naar Nieuw-Vennep niet hoefden maken.

    Dat bleef wel nodig voor het bezoeken van de Gereformeerde Kerk te Nieuw-­Vennep. Nog jong werd vader in die kerk al diaken en daar volgde dan vanzelf weer op dat hij ook als ouderling dienst moest doen. Ik herinner me nog dat in die tijd de eerste "daggelder" lid van de kerkeraad werd. Dat "ambt" was voor die tijd alleen voor boeren en middenstanders weggelegd. Vooral de gezeten landbouwers hadden in dat soort colleges het veelal voor het zeggen. Er was toen nog wat je noemt een groot standsverschil.

    Het was de tijd van de opkomst van allerlei organisaties, de smeden in de Haarlemmermeer - daar waren er toen nog een flink aantal van - hadden hun eigen bond. Vader was daar al snel een actief bestuurslid van. Maar dat betekende wel dat hij na een lange dagtaak nog op de fiets naar Hoofddorp moest, waar de bond vergadering hield. Een soortgelijke taak ontstond er voor hem toen de Christelijke Middenstandsvereniging werd opgericht.

    En dan was er nog de politiek, waarin vader ook actief was. Abbenes had een eigen kiesvereniging voor de A.R. partij. In de verkiezingstijd moest er propaganda­materiaal verspreid en biljetten geplakt worden. Er werden sprekers gevraagd om voorlichting te vragen. Ik weet nog dat ik door mijn vader meegenomen werd naar een vergadering in de "Fröbelschool"van Abbenes, waar een gemeenteraadslid het had over de leer van Machiavelli, één van de voorlopers van het facisme. Met anderhalve man en een paardekop durfde men zo'n onderwerp aan. Kom daar nu nog eens om! Maar het was dan ook de tijd van de opkomst van de christelijke organisaties. In ons gezin werd "de Standaard" gelezen, waarin voor de "kleine luyden" verteld werd wat er te doen viel op het terrein van Kerk, Staat en Maatschappij.

    Een typische byzonderheid wil ik nog noemen. Vader was ook leider van de plaatselijke afdeling van de Byzondere Vrijwillige Landstorm, een instelling tegen binnenlandse onlusten, opgericht in 1918. Voor de benoeming tot die functie zal wel van invloed zijn geweest, dat hij in militaire dienst sergeant was. Die "Landstorm" hield 's zomers schietoefeningen op het erf van boer Baars. Er werd geschoten op schijven en wie de meeste punten haalde kreeg een prijsje. In de winter lag dat stil.

    De geweren en de schietbak werden dan opgeborgen in de smederij. De van kogels doorzeefde schijven moesten dan opnieuw beplakt worden. Als jongens werden wij daarmee belast. De beloning was dat we met dat voor ons veel te zware geweer, proefschieten mochten. Ik herinner me nog die kruitlucht.

    De klanten van de smederij woonden rondom Abbenes. Er waren twee soorten: "boeren" en "daggelders". Eenmaal per halfjaar kreeg ieder een rekening. De boeren een groot foliovel, de anderen een klein stukje ervan, afgeknipt naar behoefte. Alles werd driemaal geschreven. Eerst in het dagboek in de werkplaats. Dan, 's Zaterdagsavonds, in het grote boek met voor alle klanten een bladzijde en daarna, als het halve jaar om was, voor elk een afzonderlijke nota. Alles keurig geschreven; wel zoveel mogelijk bekort. In deze trant: paard 2N. 2 verlegd. Waarmee bedoeld werd: dat bij een paard twee nieuwe hoefijzers waren aange­bracht en twee oude ijzers er weer onder gespijkerd, na het inkorten van de hoeven.

    Die nota's werden dan rondgebracht en geïnd. Elke klant kreeg een persoonlijk bezoek. Vooral in de winter hadden de boeren volop de tijd om over alles en nog wat te praten. Eindelijk, na het aandachtig doorlezen van het foliovel, ging de kast open om het geld op te zoeken en af te schuiven. Zo doende duurde dat "rekening lopen" meerdere weken. De nieuwtjes van het dorp en de onderwerpen Kerk, School en Politiek waren weer grondig doorgesproken.

    Het werk in de smederij was vrij zwaar, vooral toen alles nog "met de hand" gebeurde. Paarden beslaan was een van de belangrijkste bezigheden. Verder ploegscharen scherpen en kachelpijpen maken. In de winter: schaatsen slijpen en een voorraad hoefijzers maken voor de zomer. Er was wat extra's te verdienen als er iemand een nieuwe boerenwagen bestelde. Dan werd er samengewerkt met Mees van 't Riet, de wagenmaker. Die maakte het houtwerk en vader al het ijzerwerk. De wagenassen kwamen in twee helften van de fabriek, werden dan in het smidsvuur heet gestookt en op het aambeeld aan elkaar geslagen. Ook de wielbanden moesten in het vuur. Om het houten wiel gelegd trok zo'n band, door de krimp bij de afkoeling, er dan muurvast om.

    Als jongens stonden we, na schooltijd, uren aan de blaasbalg te trekken. En als dat niet aan de orde was, konden we draaien aan de boormachine of aan de grote slijpsteen. Met de komst van de electromotor werd dat alles veel gemakkelijker. De "stroom" verving de handkracht en de twee grote blaasbalgen lagen in het vervolg werkeloos op de smederijzolder. Ook het autogenisch lassen betekende een belangrijke verlichting van het werk. De gasvlam verving de zware hamer.

    Vader Kroon was geen lang leven beschoren. Toen hij 48 jaar was werd hij ernstig ziek. Hij bleek maagkanker te hebben en werd daarvoor geopereerd. De doktoren maakten hem wijs, dat hij weer helemaal beter zou worden. Wat was hij blij toen hij weer thuis kwam. Maar de vreugde duurde kort. Al gauw werd duidelijk dat de operatie niet geholpen had. Hij overleed op 23 juli 1934. Van zijn negen kinderen was er toen nog niet een getrouwd. op zijn sterfbed zei hij tegen opa (Martinus Kroon dus) dat hij nog graag gezien had, hoe die kluwen van zijn grote gezin zou afrollen. Bij zijn graf zongen de schoolkinderen ""gelijk het gras is ons kortstondig leven"
  • Hij is geboren op 14 mei 1886 in Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland.Bron 1
    Kind: Maurits Cornelis Kroon
    Geboortedatum: 14-05-1886
    Geslacht: Man
    Vader: Martinus Kroon
    Moeder: Neeltje van Tol
    Gebeurtenis: Geboorte
    Datum: 14-05-1886
    Gebeurtenisplaats: Haarlemmermeer
    Documenttype: BS Geboorte
    Erfgoedinstelling: Noord-Hollands Archief
    Plaats instelling: Haarlem
    Collectiegebied: Noord-Holland
    Aktenummer: 250
    Registratiedatum: 15-05-1886
    Akteplaats: Haarlemmermeer

    de geboorte akte is in het familie-archief onder nummer 00536-G10
  • Beroep: Smid.
  • Hij is overleden op 23 juli 1934 in Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 48 jaar oud.Bron 2
    Overledene: Maurits Cornelis Kroon
    Geboorteplaats: Haarlemmermeer
    Geslacht: Man
    Leeftijd: 48
    Vader: Martinus Kroon
    Moeder: Neeltje van Tol
    Echtgenoot: Willemina Catharina Honcoop
    Geslacht: Vrouw
    Gebeurtenis: Overlijden
    Datum: 23-07-1934
    Gebeurtenisplaats: Haarlemmermeer
    Documenttype: BS Overlijden
    Erfgoedinstelling: Noord-Hollands Archief
    Plaats instelling: Haarlem
    Collectiegebied: Noord-Holland
    Aktenummer: 128
    Registratiedatum: 24-07-1934
    Akteplaats: Haarlemmermeer

    de overlijdens akte is in het familie-archief onder nummer 00536-O10
  • Hij is begraven na 23 juli 1934 in Abbenes, Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland.Bron 3
    Maurits is begraven op de begraafplaats aan de Maria Margarethalaan in Abbenes

    de foto van de grafsteen is in het familie-archief onder nummer 00536-O30.jpg
    Stichting Begraafplaats "Dr. Heyelaan"
  • Een kind van Martinus KROON en Neeltje van TOL,

Gezin van Maurits Cornelis KROON

Hij is getrouwd met Willemina Catharina HONCOOP.

Zij zijn getrouwd op 3 mei 1911 te Hoofddorp, Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 24 jaar oud.Bron 4

Bruidegom: Maurits Cornelis Kroon
Beroep: Smid
Geboorteplaats: Haarlemmermeer
Leeftijd: 24
Bruid: Willemina Catharina Honcoop
Geboorteplaats: Haarlemmermeer
Leeftijd: 23
Vader van de bruidegom: Martinus Kroon
Beroep: Smid
Moeder van de bruidegom: Neeltje van Tol
Vader van de bruid: Johannes Honcoop
Beroep: Landbouwer
Moeder van de bruid: Maria van der Beek
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 03-05-1911
Gebeurtenisplaats: Haarlemmermeer
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Noord-Hollands Archief
Plaats instelling: Haarlem
Collectiegebied: Noord-Holland
Aktenummer: 41
Registratiedatum: 03-05-1911
Akteplaats: Haarlemmermeer

de huwelijksakte is in het familie-archief onder nummer 00536-H10

de gezinsinschrijvingen in het Bevolkingsregister zijn in het familie-archief onder nummer 00535-H15A t/m H15B en H16B.jpg

Kind(eren):

  1. Martinus KROON  1912-1993
  2. Johannes KROON  1913-1969
  3. Jacob KROON  1916-2013
  4. Marius KROON  1918-1944
  5. Gerrit KROON  1920-1986 
  6. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (Death of one spouse) op 23 juli 1934 in Abbenes, Haarlemmermeer, Noord-Holland, Nederland .

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maurits Cornelis KROON?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Maurits Cornelis KROON

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Maurits Cornelis KROON

Jacob KROON
1812-1891
Maartje LOS
1825-1905

Maurits Cornelis KROON
1886-1934

1911
Jacob KROON
1916-2013
Marius KROON
1918-1944
Gerrit KROON
1920-1986

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorte akte, gemeente Haarlemmermeer, 1886, aktenummer 250
      tijd 21:00 uur
    2. Overlijdens akte, gemeente Haarlemmermeer, 1934, aktenummer 128
      tijd 19:00 uur
    3. Steen op begraafplaats
    4. Huwelijksakte, gemeente Haarlemmermeer, 1911, aktenummer 41

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 mei 1886 lag rond de 13,9 °C. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 75%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Firmin Lambot, Belgisch wielrenner († 1964)
      • 23 juli » De eerste auto's van Gottlieb Daimler komen op de markt.
      • 1 september » Verheffing van het Bisdom Colombo tot Aartsbisdom Colombo en oprichting van de bisdommen Jaffna en Kandy in Ceylon
      • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
      • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Missio sui juris Belgisch Congo.
      • 30 november » In de Folies Bergère wordt de eerste revue opgevoerd.
    • De temperatuur op 3 mei 1911 lag tussen 7,6 °C en 16,8 °C en was gemiddeld 11,8 °C. Er was 1,7 mm neerslag. Er was 8,0 uur zonneschijn (53%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 13 februari » Oprichting van de Kroatische voetbalclub HNK Hajduk Split.
      • 16 juni » Oprichting van het technologiebedrijf IBM.
      • 30 juni » Oprichting van de Apostolische Prefectuur Sumatra in Nederlands-Indië.
      • 29 september » Begin van de Italiaans-Turkse Oorlog.
      • 24 oktober » Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog is de Nieuport van kapitein-vlieger Carlos Piazza het eerste vliegtuig in de geschiedenis dat werd beschoten.
      • 26 oktober » De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
    • De temperatuur op 23 juli 1934 lag tussen 13,4 °C en 21,5 °C en was gemiddeld 17,5 °C. Er was 3,0 uur zonneschijn (19%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1934: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,3 miljoen inwoners.
      • 23 februari » Leopold III wordt na de dood van zijn vader Albert I koning der Belgen.
      • 19 maart » Bisschopswijding van de Nederlander Willem Cobben, apostolisch vicaris van Finland.
      • 1 april » Bonnie en Clyde vermoorden twee jonge highway patrol-agenten nabij Grapevine (Texas).
      • 7 april » Een door een aardverschuiving veroorzaakte tsunami in het Tafjord, Noorwegen, kost aan 40 mensen het leven.
      • 9 juni » Donald Duck maakt zijn debuut in de tekenfilm The Wise Little Hen.
      • 11 december » De stichting Algemeen Nederlands Persbureau wordt opgericht.

    Over de familienaam KROON

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam KROON.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over KROON.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam KROON (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Chris Honcoop, "Stamboom Honcoop/Honkoop", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I232.php : benaderd 5 mei 2024), "Maurits Cornelis KROON (1886-1934)".