Stamboom Hobers » Albert Hermens Heuver (Hobers) (± 1634-> 1714)

Persoonlijke gegevens Albert Hermens Heuver (Hobers) 

  • Hij is geboren rond 1634 in Diffelen.Bron 1
    Geboren op 't erve Heuver in Diffelen. Van zijn doop bestaat geen inschrijving meer:
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"
  • Hij werd gedoopt in Hardenberg.
  • Vermelding: Hobers.
    Albert Hermens trouwt in op 't erve Hobers. Vanaf dat moment draagt hij de naam Hobers.
    Zijn vrouw Jannetje heette al Hobers, omdat ze op 't erve geboren is.
  • Geloof: Nederduitsch Gereformeerd.Bron 2
  • Hij is overleden na 16 november 1714.Bron 3
    Op die datum ondertrouwt zijn zoon Jan Hobers in Amsterdam. Vader Albert heeft nog schriftelijk toestemming (consent) gegeven voor dit huwelijk.
    "Sijn vader Albert Hobers tot Aanen " ... "hij vaders consent goet ingebragt"
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 oktober 2023.

Gezin van Albert Hermens Heuver (Hobers)

Hij is getrouwd met Jannetje Hermense Hobers.

Toestemming voor het huwelijk is 1674 verkregen te Heemse.Bron 1

Ze zijn in de kerk getrouwd in het jaar 1674 te Heemse.Bron 1

Albert Hermens trouwt in op 't erve Hobers met een ca. 40-jarige weduwe met zes kinderen:
"[1674] Aalbert Hermsen, soone van Heuver Hermen tot D[iffelen] en Jennichjen Hermsen, nage[aten] wed[uw]e van wijlen Eghbert Jansen tot Ane"

Albert is afkomstig van 't erve Heuver in Diffelen, als hij introuwt op 't Hobers neemt hij de boerderijnaam Hobers als familienaam aan.

Kind(eren):

  1. Egbertien Alberts Hobers  1678-± 1711 
  2. Jan Alberts Hobers  1681-> 1702
  3. Jan Alberts Hobers  ± 1684-1728 


Notities over Albert Hermens Heuver (Hobers)

In 1708 is Hardenberg vrijwel geheel door brand verwoest en daarbij zijn de "kerkboeken" verloren gegaan. Alberts doopinschrijving is dus niet meer te vinden. De eerste annotatie van zijn bestaan is zijn trouwinschrijving in Heemse in 1674.
"Aalbert Hermsen, soone van Heuver Hermen tot D[iffelen] en Jennichjen Hermsen, nage[aten] wed[uw]e van wijlen Eghbert Jansen tot Ane"

Albert Hermens trouwt in op 't erve Hobers in Ane met een ca. 40-jarige weduwe met zes kinderen. Albert is afkomstig van 't erve Heuver in Diffelen. Als hij introuwt op 't Hobers neemt hij de boerderijnaam Hobers als familienaam aan. Albert en Jannetje (Jennichjen) laten twee keer een kind in Gramsbergen dopen. Zo weten we dat hij op 't erve Hobers in Ane woont en dat ze tenminste twee kinderen hebben: Egbertien en Jan Hobers.
"[1678] den 17 novemb[e]r Egbertien, dochter van Albert Hobers tot Aene"
"[1681] Den 20 Martij; Jan, sone van Albert Hobers t' Aene"

In deze doopinschrijvingen wordt niet de naam van de moeder vermeld. Het testament van oudtante Geesje Jans Hobers in Amsterdam blijkt echter een belangrijke bron te zijn die wel duidelijkheid geeft over het gezin van Albert Hermense.

Testament van oudtante Geesje Jans Hobers
In 1702 woont in Amsterdam "Inde blomstraat op de hoeck vande accolijstraat" ene Geesje Jans, oorspronkelijk afkomstig "van den Hardenberg". Dat we hier het buurtschap Ane onder moeten verstaan, blijkt uit de inhoud van haar testament dat ze in dat voorjaar laat opmaken door notaris Slijck. De lange lijst met erfgenamen hebben allemaal een relatie met 't erve Hobers is Ane. Geesje Jans is de oudtante van Alberts vrouw Jannetje Hermense Hobers, de zus van haar vader Hermen Hobers.
Ook de kinderen van Jannetje delen in de erfenis. Hier blijkt dat ze kinderen uit twee huwelijken heeft.

"Inde name Godes Amen
inden Jare 1702 op den 27 dagh vande maand meij in de namiddagh de klocke omtrent drie uur"
stelt notaris Joannes Slijck het testament op van Geesje Jans. "door hoge ouderdom swack van lichaam doch egter met ons goed staande haar verstand memorie en uijtspraak"

Op het moment dat de notaris haar laatste wil noteert, is Geesje 82 jaar oud. Ze somt in een lange lijst al haar erfgenamen op waaronder de kinderen van Jannetje Hobers uit haar twee huwelijken:
...........
Hindrick en fredrick Jans hoberts woonende alhier, Jan Janse hoberts, Albert Janse hoberts en Hendrickje Janse hoberts alle vijff kinderen van Jannetje Hermense Hoberts geprocureert bij Egbert Jans woonende de drie laatste in Overijssel

Egbertje Hermens en Jan Hermens mede kinderen van van Jannetje Hermense Hoberts geprocureert bij Albert Hermens woonende mede in Overijssel.
.............."

Er zijn dus in 1702 nog vijf kinderen uit Jannetjes eerste huwelijk in leven: Hendrik, Frederik, Jan, Albert en Hendrikje. De eerste twee "wonende alhier" (Amsterdam): Hendrik is bakker en zijn broer Frederik is daar hoedenmaker. Van hun leven is veel bekend juist omdat ze in Amsterdam woonden. Jan, Albert en Hendrikje Hobers wonen nog steeds in Overijssel (Ane?).
(De notaris maakt bij deze vijf kinderen de fout hun vader met Jan aan te duiden, hoewel hij verder op ook hier Egbert Jans wordt genoemd. Uit meerdere ander bronnen blijkt ook dat hij Egbert heette. Lees dus Hendrick Egberts Hobers, Fredrick Egberts Hobers enz.)
De kinderen uit het tweede huwelijk die in 1702 nog in leven zijn heten: Egbertje en Jan. De in 1681 geboren Jan is blijkbaar overleden.

Als tante Geesje een jaar later overlijdt, komen de erfgenamen naar Amsterdam om voor de ontvangst van hun erfdeel te tekenen:

Quitantie
Geesje heeft haar naderend einde blijkbaar voorvoeld want een jaar later overlijdt ze. In 1704 wordt een "Quitantie ten behoeve van de Executeurs" opgesteld door dezelfde notaris. In dit 26 kantjes tellende document wordt de erfenis van Geesje verantwoord naar haar erfgenamen in Amsterdam en in Ane.
In 1704 komen familieleden uit Ane naar Amsterdam om samen met de Amsterdamse erfgenamen een "Quitantie" te tekenen. Door hun handtekening te zetten, bevestigen de erfgenamen dat ze accoord gaan met de vaststelling en de verdeling van de erfenis van Geesje door de executeurs. Dit document geeft een gedetailleerde opsomming van Geesjes bezittingen en schulden, maar ook de namen van de erfgenamen in Ane die delen in de erfenis. De erfgenamen "bekennen ijder ontfangen te hebben een somme van hondert een en ’t seventig guldens, veertien stuijvers en agt penningen"

Voor de leesbaarheid heb ik interpunctie, hoofdletters en afkortingen 'aangepast'. (Ik heb de kinderen van Jannetje 'vet' weergegeven)

"3 Augustus 1704
Quitantie ten behoeven van de executeurs van den Testament van Geesje Jans.

Op Huyden Den 3e augustus 1704 compareerden voor mij Joannis Slijck notaris publicq bij den hoven van Holland geadmitteert binnen Amsterdam residerende in praesentie vande naargen(oemde ) getuijgen Joannis Boom woonende tot Leijden dog althans sijnde binnen dese stad, Johannes Waakhuijsen als in huwelijk hebbende Hendrikje Hendriks Nieuwenhuijs, Hendrik Hoberts, Jan Mejer als in huwelijk hebbende Jannetje Nieuwenhuijs, Theunis Janse als in huwelijk hebbende Hendrickje Wouters, Jan Hoberts [.....] alle woonende binnen dese stad,"
In de eerste alinea somt de notaris alle erfgenamen op die in Amsterdam wonen. Hendrik Hobers de bakker uit het eerste huwelijk van Jannetje en Jan Hobers uit het tweede huwelijk. Zoon Jan Hobers woont intussen dus ook in Amsterdam. Hij is ook bakker en woont op de Rechtboomsloot. Dat er contact is tussen de twee halfbroers blijkt uit het feit dat Jan een zoontje naar zijn halfbroer Hendrik Hobers vernoemt. Hoedenmaker Frederick Hobers die in het testament nog genoemd werd, deelt niet in de erfenis. Hij is uit Amsterdam vertrokken naar Coevorden.
De notaris vervolgt met de erfgenamen die in Overijssel wonen waaronder nog drie kinderen van Jannetje: Oudste zoon Jan met zijn volle broer Albert. Beiden kinderen uit haar eerste huwelijk en volle broers van Hendrik Hobers de bakker in Amsterdam en Frederick de hoedenmaker die naar Coevorden was vertrokken. Ook wordt Egbertien genoemd de dochter uit het tweede huwelijk, haar volle broer is de bakker Jan Hobers in Amsterdam.
"Mitsgaders Jan Egbert Hoberts ende Jan Janse Monickemeijer als in huwelijk hebbende Jannetje Egberts ende nog de voornoemde Jan Egberts Hoberts ende Jan Janse Monikemeijer als procuratie hebbende van Jan Egberts, Dirck Egberts, als in huwelijk hebbende Lijbeth Jans, Hendrick Janse, Roelof Janse, als in huwelijk hebbende Egbertje Albertse Hoberts, Albert Egbertse Hobberts ende van Jan Hendrikse, als in huwelijk hebbende Hendrickje Egberts, alle woonende in den banne van Hardenberg in Overijssel. Sijnde de procuratie gepasseert voor Jan van Borne, Verwalter Schout tot Hardenberg voornoemd in dato 23 Julij 1704. in die qualitijt alle tesamen mede Erfgenamen van Geesje Jans eerder Weduwe van Andries van de Mie, en laast van Claas Jacobs volgens de Testamente door de voornoemde Geesje Jans voor mij notaris en seekere getuijgen gepasseert in dato den 27 Meij 1702.

Te kennen geevende dat Gerrit Hendrikse Nieuwenhuijs en Dirk Smit als Executeurs van de voornoemde Testamente en voogden over de minderjarige Erfgenamen van de voornoemde Geesje Jans aan haar comparanten in haere respect: qualiteijten hebben gedaan behoorlijcke Reeckening van haare administratie bij haar wegens den boedel van de voornoemde Geesje Jans tot dato deses gehouden, Welcke Reeckening bij haar comparanten in haare respect: qualiteijten is onderteekent.

Verklarende sij comparanten de gemelde Reeckening van post tot post soo van den ontfang als uijtgave te hebben nagesien ende deselve in alle sijne deelen opregt en deugdelijk gevonden, bij welcke reeckening consteert van de voornoemde boedel meerder ontfangen als uijtgegeven te sijn, een Somme van ses duijsend, drie hondert drie en vijftig guldens, seven stuijvers en tien penningen van welcke somme sij comparanten bekennen ijder ontfangen te hebben een somme van hondert een en ’t seventig guldens, veertien stuijvers en agt penningen; voor welke betalinge sij comparanten de voornoemde Executeurs tot soo verre niet alleenlijk bedancken, maar ook voor de somme quiteren bij desen."


Dan volgt de eigenlijke "quitantie"; 26 bladzijden met de gedetailleerde beschrijvingen van de boedel van tante Geesje en wat de geschatte waarde is. De complete beschrijving vind je bij Geesje Jans.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albert Hermens Heuver (Hobers)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Albert Hermens Heuver (Hobers)

Voorouders (en nakomelingen) van Albert Hermens Heuver (Hobers)

Albert Hermens Heuver (Hobers)
± 1634-> 1714

1674
Jan Alberts Hobers
± 1684-1728

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Trouwboek Heemse
  2. Doopboek Gramsbergen
  3. Ondertrouwregister Amsterdam

Over de familienaam Heuver (Hobers)


De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I907.php : benaderd 3 mei 2024), "Albert Hermens Heuver (Hobers) (± 1634-> 1714)".