Stamboom Hobers » Koert Jansen van Almelo (1714-1799)

Persoonlijke gegevens Koert Jansen van Almelo 

  • Hij is geboren in het jaar 1714 in Anerveen.
    Geboren op 't Anerveen; gedoopt in Hardenberg
    "1714, 14 Augustus; gedoopt Jan van Almelo van Ane zijn soone Koert"
  • Hij werd gedoopt op 14 augustus 1714 in Hardenberg.Bron 1
  • Beroep: Landbouwer.Bron 2
  • Vermelding: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Geloof: Nederduitsch Gereformeerd.Bron 1
  • Hij is overleden op 20 november 1799 in 't Klooster (Coevorden), hij was toen 85 jaar oud.Bron 3
    Huwelijksakte van dochter Evertien vermeldt:
    "acte van overlijden van de vader van de Bruid waar uit blijkt dat dezelve
    is gestorven den twintigsten November zeventienhonderd negen en negentig"

    Koert werd 85 jaar oud
  • Een kind van Jan van Almelo en Elsje Koerts (Siders)
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 januari 2023.

Gezin van Koert Jansen van Almelo

Hij is getrouwd met Grietien Harmsen.

Toestemming voor het huwelijk is verkregen te Hardenberg.

Zij zijn getrouwd op 5 september 1739 te Hardenberg, hij was toen 25 jaar oud.Bron 2

"Koert Jantsen, j.m. en Grietje Harms, j.d., beijde van het Aenderveen"
Ze zijn in de kerk getrouwd op 30 augustus 1739 te Hardenberg, hij was toen 25 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. Harmpjen van Almelo  1740-< 1744


Notities over Koert Jansen van Almelo

Huwelijkse voorwaarden

Als zoon Koert Jansen van Almelo (de eerste zoon uit zijn vaders tweede huwelijk) op 5 september 1739 trouwt, laat vader Jan van Almelo in de trouwakte een aantal voorwaarden opnemen:

*    De bruid moet als bruidsschat inbrengen: "een bedde met sijn toebehoor, een koe en de helft van twee dagwerken hoylant". .
*    De bruidegom moet zijn ouders, die op de boederij mogen blijven wonen, volledig blijven verzorgen.
*    De bruidegom moet zijn halfbroers uit het eerste huwelijk van zijn vader met Jannigjen Hobers 6 gulden       geven, (behalve aan Hendrik, want die heeft al een weefgetouw).
*    Jan van Almelo mag voor zijn eigen zakgeld, zijn eigen weefgetouw en enige bijenkorven ("ijmen") behouden (Afb.).


De akte noemt ook de namen van de kinderen uit Jan van Almelo's eerste huwelijk met Jannigjen Hobers:
[.........] om de gemelde ouders van de bruidegom de tijd haeres levens sullen moeten onderhouden in cost en clederen haar alle hulpe en liefde in haere oude dagen te bewijsen so als kinders aan haar ouders zijn verpligt, wijders sullen De bruidegom en bruit na dode van gem: haere ouders moeten uitkeren an de twee volle broeders van hem bruidegom elk een bruidegomskleet als koomen te trouwen wijders dan nog an de halve broeders van de bruidegom van de vaderszijde als an Jan ses gulden en an Swane ook ses guldens en an de kinders van Egbert mede ses guldens en Hindrik sal blijven behouden het reets an hem sijnde gedane wevestel en dat alles in voldoeninge van hare kinderlijke erfportie in haeren voors. ouderlijcken boedel sullende de voorkinders van de bruidegoms moeder van desen boedel niets kunnen komen te trekken.

[.....] blijvende dan nog des bruidegoms vader an sig gereserveert en voor sijn particulier sakgelt behouden het wevestel en eenige ijmen so lange is levende, maar na sijne dode sal sulks an de bruidegom en bruit in eijgendoom komen met en nevens de andere goederen gelijk hiervoren staet gemelt.

Huwelijksakte Koert Jansen van Almelo en Grietien Harmsen
Ick, Arnold Voltelen wegens haer Edele Mogende Ridderschap en Steden De staten van Overijssel. Scholtus [schout (burgemeester) tevens rechter van lagere rechtbank] van den Hardenberg etc. doe hiermede te weten hoe dat voor mij en keurnoten [getuigen, bijzitters bij (plattelands)gericht] als waeren Hendrik Evertsen en Hendrik Derksen, erschenen sijn de ondergeschrevene parsonen welke verklaarden in de vreese des Heeren en tot voortplantinge des menschelijken geslagts gededingt [overeengekomen] en gesloten te hebben sulks doende bij desen een wettelijk huwelijk tusschen Coert Jansen j.m. [jongeman: de aanduiding betekent dat Koert niet eerder getrouwd is geweest] de bruidegom ten eenre ende Grietien Harmsen j.d. [jongedochter: zie jongeman: ] in desen met haar vader Harmen Derksen als vader en momber [voogd] geadsisteert sijnde als bruit ten andere zijde en dat wel op dese volgende voorwaarden:

Eerstelijk heeft Jan Almelo en sijn huisvrouw Else Coertsen, tutore marito tot voortsettinge en onderstaand deses huwelijks an haeren sone de bruidegom in desen gecedeert en getransporteert de halfscheid
[helft] van haere bouwerie [huis en schuren] , huishoudinge [inboedel], vhee en alle haere goederen, Actien en crediten [activa en passiva] niets uitgesondert om deselve also te samen in onderlinge liefde te doen en te hebben malkandern alle hulpe en liefde in haere samen woninge te sullen doen en bewijsen met wijdere [verdere] conditie dannogh dat de bij haar geresenieerde [afgescheiden] of nog behoudende halfscheijd [helft] van alle haere goederen so hiervoren de ene halfscheijd is genoemt na haeren doode in volle eigendoom mede sal komen an de bruidegom en bruit voornoemt en bij voor overlijden van eene van haar op derselves kinders of ergenamen mits dannog op dese expresse [uitdrukkelijke] voorwaarden en conditie dat sij bruidegom en bruit aannemen en beloven (gelijk deselve sulks doende bijdesen:)
[Op dit moment spraken Koert en Grietien het ja-woord. Ze waren zes dagen eerder voor de kerk in Hardenberg getrouwd (30 augustus 1739)]

om de gemelde ouders van de bruidegom de tijd haeres levens sullen moeten onderhouden in cost en clederen haar alle hulpe en liefde in haere oude dagen te bewijsen so als kinders aan haar ouders zijn verpligt,
wijders sullen de bruidegom en bruit na dode van gem: haere ouders moeten uitkeren an de twee volle broeders
[Hendrik (23 jaar) en Peter (19 jaar)] van hem bruidegom elk een bruidegomskleet [mooi kledingstuk (zondagse kleren)] als koomen te trouwen wijders dan nog an de halve broeders van de bruidegom van de vaderszijde als an Jan ses gulden en an Swane ook ses guldens en an de kinders van Egbert mede ses guldens [Zes gulden is in die tijd een redelijk bedrag. Een woning kostte zo’n 250 gulden. Hindrik heeft blijkbaar een weefgetouw in bruikleen. Na de dood van zijn vader wordt dat zijn eigendom] en Hindrik sal blijven behouden het reets an hem sijnde gedane wevestel en dat alles in voldoeninge van hare kinderlijke erfportie in haeren voors. [eerdergenoemde] ouderlijcken boedel sullende de voorkinders van de bruidegoms moeder van desen boedel niets kunnen komen te trekken [Er zijn blijkbaar meer voorkinderen in het gezin. Dit zijn de kinderen uit het eerste huwelijk van Elsje. Het is gebruikelijk dat deze kinderen niets krijgen. Ze hebben namelijk al geërfd van hun eigen overleden vader (Roelof Frielink)] blijvende dan nog des bruidegoms vader an sig gereserveert en voor sijn particulier sakgelt behouden het wevestel en eenige ijmen [weefgetouw en bijenkorven. Er werd veel vlas verbouwd. De boeren weefden linnen voor eigen gebruik: kleding, lakens, kussens, doodshemd. Het doodshemd lag altijd al klaar in de kast. Het linnen dat Jan ‘over’ had, verkocht hij op de markt of aan kopers die langs de boerderijen trokken. Met zijn bijenkorven en zijn weefgetouw kon hij zijn eigen brood verdienen] so lange is levende, maar na sijne dode sal sulks an de bruidegom en bruit in eijgendoom komen met en nevens de andere goederen gelijk hiervoren staet gemelt.

Verders hebben de ouders van de bruit als Hermen Derksen en sijn huisvrouw Hille van Engen, tutore marito, tot onderstane deses huwelijks bij desen belooft haar dogter de bruit in desen met te geven een bedde met sijn toebehoor
[het is gebruikelijk dat een bruid haar eigen bed meeneemt. Zo’n houten vakwerk bed kon uit elkaar gehaald worden. Het ‘toebehoor’ bestaat uit een juten zak gevuld met stro. Soms werd dit stro aangevuld met gagel, dat verdreef de vlooien. Eén keer per jaar werd het stro ververst. Ook bracht de bruid beddengoed en een kussen mee] , benevens een koebeest, wijders dannog de halfscheid van twee dagwerk hoijlant [een dagwerk is een oppervlaktemaat. Het is een stuk land dat een boer in één dag kon maaien. Een behoorlijk stuk grond dus. Het desbetreffende land ligt tegenwoordig in Duitsland. De grens is later verlegd] “De Koppele” genoemt gelegen in het Laerwolt gerigte Emmelencamp [Laerwolt was een buurtschap oostelijk van Gramsbergen. Veel gepensioneerde militairen uit de vesting Coevorden gingen daar ‘buiten’ wonen. Emmelencamp heet tegenwoordig Emlichheim] waar van de andere halfscheijd sal hebben haere andere dogter getrouwt tot Coevorden sijnde dese twee dagwerken beswaart met hondert guldens capitaal welke deselve dogters tot haeren laste mede sullen hebben beholdende de gem. ouders dan nog an sig de opkomsten van het gemelde land, als ook de opleggende last ad 100 guldens [de ouders houden de opbrengst van het hooiland en zullen de rente betalen. Het land wordt eigendom van Koert] desen te betalen de tijd haeres levens. Verders sullen daar de bruidegom en bruit tot onderstand deses huwelijks worden aangebragt al haar hebbende en krijgende goederen.

Enig wijders geconditioneert dat indien het waar onvermoedelijk mog te komen te gebeuren dat hij bruidegom of sij bruit sonder kint of kinders uit dit anstaende huwelijk verwekt na te laten mogte komen te overlijden als dan sal de langstlevende van haar beijden van de eerststervende sijn en wesen de eenige erfgename
[de bruid en bruidegom benoemen elkaar als erfgenaam als één van hen komt te overlijden]. De eerste stervende als dan de langstlevende daar in uit een bijsondere affectie en genegentheid, instituerende makende en gevende mits desen sullende ook de ongetrouwde broeders van de bruidegom bij siekte bij haar ouders of hem bruidegom en bruit tot haere herstellinge toe moeten worden onderhouden en verpleget indien die siekte binnen het jaar komt op tehouden anders en verder niet. [de jongere broers van de bruidegom blijven wonen en werken op de boerderij. Koert en zijn vrouw zullen hen verplegen als ze ziek worden, MAAR NIET LANGER DAN ÉÉN JAAR. Wat daarna moet gebeuren is niet duidelijk.] Waarmede sij comparanten verklaarden dit also ter goeder trouwe inderminne te hebben gededingt [overeengekomen] en gesloten, willende en begerende dat dese huwelijkse voorwaerden in allen de effect sal sorteren, ofschoon alle solemniteiten in regte nodig daar bij niet mogten sijn geobserveert. In oirconde der waarheid is dese van mij Scholtus, bruidegom en bruit benevens derselven ouders betekent
[handtekening geplaatst. Er zijn maar twee personen die kunnen schrijven. De bruidegom en de vader van de bruid. De hier gezette handtekeningen zijn niet origineel. De originele akte kreeg Koert mee naar huis, voorzien van twee lakzegels en de handtekeningen en merken.]
en is mede van mij besegelt en omdat sij comparanten geen signet
[lak voor zegel] hebbende so hebbende mij versogt desen haar aller name mede te segelen.

     
Actum Heemse den 5 september 1739


               Kort IJans

Dit is het selfshandig getogenmark van + jan almelo; de vader van de bruidegom

Dit is het selfshandig getogen mark van + Grietien Harmsen De bruit

hermen derks

Dit is het selfshandig getogen + mark van else koerts; moeder des bruidegoms

Dit is het selfshandigh getogen + mark van Hille van engen moeder van de bruit

                           L(ak).S(egel).




Bron: Rechterlijk Archief Schoutambt Hardenberg


RELATIE MET DE FAMILIE HOBERS

Koert Jansens vader: Jan van Almelo is de stamvader van de Nieuw-Amsterdamse tak van de familie Hobers.
Jan van Almelo's eerste vrouw Jannigjen Hobers is de stammoeder van deze tak.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Koert Jansen van Almelo?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Koert Jansen van Almelo

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Koert Jansen van Almelo

Voorouders (en nakomelingen) van Koert Jansen van Almelo

Jan van Almelo
± 1663-> 1739

Koert Jansen van Almelo
1714-1799

1739

Grietien Harmsen
± 1718-1796


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Koert Jansen van Almelo



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek Hardenberg
  2. Rechterlijk Archief Schoutambt Hardenberg
  3. BS Coevorden
  4. Trouwboek Hardenberg

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Almelo


De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I74.php : benaderd 24 april 2024), "Koert Jansen van Almelo (1714-1799)".