Stamboom Hobers » Derk Brons (1919-1940)

Persoonlijke gegevens Derk Brons 


Gezin van Derk Brons


Notities over Derk Brons

Derk Brons komt om door "eigen vuur".
In mei 1940 werd hard gestreden om het bezit van het Eiland van Dordrecht. Duitse parachutisten waren met zo'n 1.250 man geland bij Zwijndrecht, Dordrecht, Tweede Tol, Willemsdorp en Moerdijk. Het ging hen om het bezit van de bruggen over de Oude Maas bij Dordrecht en de Moerdijkbruggen. In Tweede Tol hadden de Duitsers hun hoofdkwartier. Om het gehele Eiland alsmede Dordrecht zelf werd vier dagen verbitterd gevochten. Op 13 mei in de late middag ontruimden de Nederlandse troepen het gehele Eiland tenslotte, omdat een Duitse hoofdmacht was doorgestoten naar Rotterdam via de Moerdijk- en Oude Maasbruggen. Veel oude Nederlandse kazematten en een enkele Duitse bunker uit de bezettingstijd zijn nog op het Eiland te vinden. Met name langs de zuidoost en zuidflank van het Eiland.

Het 1e en 3e Peloton (inclusief een Sie zware mitrailleur en een Sie PAG) van het 2e Eskadron 2e Regiment Huzaren Motorrijders is op 12 mei overgezet naar Dordrecht. Het kreeg in de vroege ochtend bevel naar het veer bij Wieldrecht te gaan en dit te verkennen. Men reed via de tunnel onder het spoor en werd daar zwaar onder vuur genomen, maar het voorste peloton wist zich daar doorheen te slaan zonder verliezen. Vervolgens reed men bij de Zeehaven in een hagel van Duits vuur, opnieuw omdat kennelijk de Duitse corridor tussen de bruggen en Wieldrecht onbekend was bij de bevelvoerders. De motorrijders werden opgevangen door 2./FJR1. Het betrof hier de sector rond de Zeehaven, waar 2./FJR1 verdedigingspunten had ingericht. De restanten van het peloton bleven tot ca 20.30 uur gedekt in bij een benzinestation, waarbij zij constant onderdrukt werden door Duitse vuur. Gedurende de late avond wist men weer ongedeerd de stad te bereiken, lopend. Alle motoren en zware wapens werden achtergelaten.

Een ander deel van het eskadron - in hoofdzaak bestaande uit de sectie zware mitrailleurs en PAG - reed via de Zuidendijk richting Wieldrecht, maar werd bij de Zeehaven voor het viaduct gedwongen halt te houden, nadat de sectiecommandant met zijn motor strandde doordat zijn chauffeur (huzaar Zuiderwijk) door het hoofd werd geschoten. Men kwam in vuurgevecht met de parachutisten, waarbij enige slachtoffers vielen, en trok te voet verder naar de Zeehaven. Daar trachtte men langs de Kilzijde naar het zuiden te trekken, maar werd men vanaf de 's Gravendeelse zijde zwaar onder vuur genomen door Nederlanders die dachten met Duitsers van doen te hebben. Tragisch genoeg wordt in de verslagen aan die zijde opgeschept over het neerschieten van Duitsers, terwijl dit in feite huzaren waren.

De kwestie kostte uiteindelijk tien huzaren het leven, waarvan vijf (o.a. Derk Brons op de Kilzijde Zeehaven) door eigen vuur.

Bron: www.zuidfront-holland1940.nl

Derk wordt begraven in Nieuw-Amsterdam. (Vak I - Rij E - Graf 14)

Relatie met de familie Hobers
Derk is de kleinzoon van Dina Hobers .


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Derk Brons?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Derk Brons

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Derk Brons

Voorouders (en nakomelingen) van Derk Brons

Derk Brons
1843-1921
Derk Brons
Aaltien Klomp
1855-1901
Anne Venema
1876-1905
Dina Hobers
1875-1906
Klaas Brons
1892-1965
Klaas Brons
Mettje Venema
1897-1965

Derk Brons
1919-1940

Derk Brons


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Derk Brons



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS Schoonebeek
    2. http://www.zuidfront-holland1940.nl
    3. BS Emmen

    Over de familienaam Brons

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Brons.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Brons.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Brons (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I442.php : benaderd 7 mei 2024), "Derk Brons (1919-1940)".