Stamboom Hobers » Maria van Hoeven (1756-1827)

Persoonlijke gegevens Maria van Hoeven 

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van Maria van Hoeven

Zij is getrouwd met Abraham Hobers.

Toestemming voor het huwelijk is 4 september 1778 verkregen te Amsterdam.Bron 4

Ondertrouwakte: "Den 4 September 1778"
"Abraham Hobers van Ams. Gereformeert: oud 21 Jaren, Op de Haarlemmerdijk, geast met sijn moeder Sijbrecht Franke ende Maria Hoeven van Ams. gereformeert Oud 21 Jaren , Woont als voorz Ouders Doot, Geast met haar oom en voogd Valentein van Pelsen."

Beiden naamtekenen.

Het echtpaar betaalt trouwbelasting in de op één na hoogste klasse:
"onder de classis van Vijftien Guldens Ao 1778 2 September Abraham Hobers en Maria van hoeven | 30:--"

Notities over Maria van Hoeven

Maria's vader Bart van Hoeven is weduwnaar met één kind (dochtertje Margrieta * 22-11-1741) als hij hertrouwt met Geertruij Wittenhoven. Zijn eerste vrouw Geertruij van Pelsum is overleden in het kraambed. Ze is (samen met haar kind) begraven in de Oude Kerk.

"1751 Julij 1 Geertruij van Pelsum huisvrouw van Bart van Hoeven
voogel en hoenderkooper in de Nes; bij de groote vleeshal
met het kraamkind bij haar K:K:No15 f 15:--:--"

"Quitantie indato 15 Maart 1780"
Een testament dat Dirk Hobers en Sijbrecht Franke op 6 oktober 1745 hebben laten opstellen was niet alleen ten behoeve van de toen nog levende Reinier Hobers, 'voorzoon' van Dirk, maar ook voor de nog te verwekken kinderen. Ook die nog ongeboren kinderen, het zijn er elf geworden, krijgen recht op hun erfdeel. Nu in 1780, dus 35 jaar later, is Reinier overleden en van de elf kinderen zijn er nog vier in leven, onder wie twee "onmondige" Johanna en Susanna Gesina. De nog levende volwassen kinderen Alida en Abraham Hobers tekenen middels een "quitantie" dat ze hun kindsdeel uit de nalatenschap reeds ruimschoots hebben ontvangen. Excerpt van de akte:
"Den 15 Maart 1780 voor ons gecompareerd D'heer Gerrit Jan ter Veer in huwelijk hebbende Juffrouw Alida Hobers en deszelves vrouw .... D'heer Abraham Hobers, kinderen van wijlen Dirk Hobers door hem in huwelijk verwekt bij Sijbreg Franken ..... te kennengevende dat sij respectivelijk soo ten tijde van hun trouwen als staande hun huwelijk van hun moeder .... hebben bekomen, meerder bedraagt dan hun respectivelijk legitime portie".

Het is dus duidelijk dat de kinderen zowel bij hun bruiloft als tijdens hun huwelijk méér hebben gekregen dan waar ze recht op hebben.
Ze tekenen dan ook .....
 
Gerrit Jan ter Veer
Alida hobers
Abraham Hobers

Het opstellen van deze quitantie is blijkbaar nodig geweest omdat moeder Sijbrecht het ouderlijk huis heeft verkocht voor het enorme bedrag van 13.000 gulden. Alida en Abraham hebben dus (voorlopig) geen recht op een deel van die som. Na moeders overlijden ontstaat er een nieuwe situatie.

De Nes
De kooppenningen die schoonmoeder Sijbrecht voor het huis aan de Haarlemmerstraat ontvangt, krijgen al snel een nieuwe bestemming. In de Nes staat een aantal huizen waarvan schoondochter Maria van Hoeven , huisvrouw van Abraham Hobers voor de helft eigenaresse is. Maria en Abraham wonen in Schiedam. Nu doet zich de volgende opmerkelijke situatie voor: Abraham Hobers machtigt zijn zwager Gerrit ter Veer om de huizen in de Nes, die van zijn vrouw zijn te verkopen aan zijn moeder Sijbrecht (afbeelding).
Excerpt van de akte:
"Den 11 Julij 1780, Wij ut supra Schepenen in Amsterdam oirkonden en kennen dat voor ons gecompareert is Gerrit ter Veer als volgens procuratie den 13 meij 1780 ... te Schiedam gepasseerd ... gevolmachtigd van Abraham Hobers als in huwelijk hebbende Maria van Hoeven wonende te Schiedam, .... eene der twee nagelatene kinderen en erfgenamen van Geertrijd Wittenhoven weduwe van Bart ofte Barthelomeus van Hoeven .... heeft verkogt aan Sijbregt Franke weduwe Dirk Hobers een vierde part in een Huis en Erve staande en leggende in de Nes aan de Westzijde tusschen de St. Pieterspoort en het Naarder Steegje en een vierde part in een Huis en Erve meede in de Nes het tweede huis benoorden van het opgemelde perceel .... "


Het is voor een genealoog altijd interessant in een geheel andere plaats de akte te vinden waarnaar verwezen wordt. In Schiedam
treffen we de machtiging aan "Den 13 may 1780", die Maria en Abraham bij notaris Pieter Nuijsink hebben getekend. Zwager Gerrit ter Veer is gemachtigd 3 huizen te verkopen:
"Hun comparanten helft in een Huis en Erve staande en geleghen in de stad Amsteldam in de Nes, het tweede huis van de Groote Vleeshal op den eersten dezes publicque verkocht.
Een vierde part in een huis en erve mede staande en geleghen in de stad Amsteldam in de Nes schuin tegenover het eerste gemelde.
Mitsgaders een vierde part in een huis en erve insgelijks in de Nes het tweede huis benoorden het laatstgemelde staande...
Door weduwe Dirk Hobers uit de hand gekogt."

Gerrit ter Veer mag alle nodige handelingen verrichten en de kooppenningen in ontvangst nemen.
"Maria van Hoeven is voor de helft erfgename van de erfenis van wijlen haar moeder Geertruij Wittenhoven en haar vader Bart van Hoeven. Ze machtigen de schoonbroer Gerrit ter Veer voor: De helft in een huis en erve staande en geleegen binnen de stad Amsteldam in de Nes, het tweede huis van de Groote Vleeshal op den eersten deezes publicque veilinge verkocht .....
... een vierde part in een Huis en Erve mede staande en geleegen in de stad Amsteldam in de Nes schuin tegen over het eerste gemelde mitsgaders een vierde part in een huis en erve insgelijks in de Nes het tweede huis benoorden het laatstgemelde staande...en aan zijn Comparants moeder de weduwe Dirk Hobers uit de hand verkogt ...."

Abraham en Maria ondertekenen.
Bron: Gemeentearchief Schiedam inv. 941, blz 161.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria van Hoeven?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Maria van Hoeven

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Maria van Hoeven

Voorouders (en nakomelingen) van Maria van Hoeven

Maria van Hoeven
1756-1827



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopregister Amsterdam
  2. BS Amsterdam
  3. Overlijdensadvertentie
  4. Ondertrouwregister Amsterdam

Over de familienaam Van Hoeven


De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1349.php : benaderd 30 april 2024), "Maria van Hoeven (1756-1827)".