Stamboom Helmantel » Arnoldus Helmantel (1887-1954)

Persoonlijke gegevens Arnoldus Helmantel 

  • Hij is geboren op 2 februari 1887 in Grijpskerk.Bron 1
  • Registratie van geboorte op 2 februari 1887.Bron 2
  • (Levensloop) van 1909 tot 1954.Bron 3
    Hij was arbeider, bezorger van medicijnen, bezorger en correspondent van het Nieuwsblad van het Noorden. Het echtpaar Helmantel-de Vries woonde aan de Lauwersweg te Pieterzijl.

    Nollus en Dina

    In Pieterzijl in huis no. D64 woonde het gezin van Arnoldus Helmantel met zijn vrouw Barteldina de Vries en hun kinderen Klaas, Kees en Tine. Nollus, zoals de meeste mensen zeiden, had het niet getroffen, want hij had T.B.C. gehad en daar een stijve arm aan overgehouden. En de boeren, waar de meeste mannen werkten, zaten niet verlegen om een niet-volwaardige arbeider. Doordat begrippen als W.A.O en dergelijke destijds onbekend waren, was het voor de familie Helmantel een heel gescharrel om aan de kost te komen. Daar het koren destijds nog met de hand werd gezicht, moesten de schoven worden gebonden en in hokken worden gezet. Dina bond dan in de zomer de schoven bij een boer en Nollus zette ze met zijn anderhalve arm in hokken. Zwaar werk voor Dina om de hele dag met gebogen rug in de brandende zon te staan.

    Daarnaast bracht Nollus het Nieuwsblad van het Noorden iedere dag bij de abonnees in en buiten Pieterzijl rond. Vaak met slecht weer een hele opgaaf om al de afgelopen boerderijen langs te moeten. Ook had hij een zogenaamde ‘drankjesloop’. Dr. Staal had nog niet zoals nu veel medicijnen in zijn auto. Ze maakten voor de meeste kwalen thuis drankjes, die later moesten worden opgehaald. Voor Pieterzijl fietste of liep Nollus Helmantel iedere dag naar Grijpskerk om van Dr. Staal de drankjes voor de zieken op te halen en die hun thuis te bezorgen. De beloning was niet groot, een paar centen voor een drankje. Het was eigenlijk alleen lonend als de gehele bevolking van Pieterzijl door griep geveld in bed lag te proesten en te snuiven en hoestdrank moest hebben.

    Tegen Sint Nicolaas liep Dina met de Sinterklaaskorf. Bakker Smit uit Pieterzijl gaf haar dan twee korven mee aan een juk en in de korven de heerlijkste spullen, zoals taaipoppen, marsepein enz. Daarmee liep Dina dan langs de Waardweg, langs de Vledderbos en zo langs de Bosscherweg weer naar de straatweg. Doordat lang niet alle boeren aan de weg woonden, moest ze vele lange reden (= onverharde oprijlanen) in- en uitlopen. Van hetgeen ze verkocht, kreeg ze van bakker Smit een percentage en wat niet was verkocht, kon ze bij de bakker weer terugbrengen. Het was een leven voor Nollus en Dina zonder veel vooruitzichten op een betere toekomst. Hun dochter Tine werkte bij mijn ouders en kwam iedere morgen om half acht fluitend op een oude fiets van Pieterzijl. Ze ging om half twaalf weer naar huis en verdiende zo voor zes dagen in de week in het begin een gulden en vijfenzeventig centen. En altijd was ze even opgewekt.

    Hoe krap sommigen het in die tijd hadden, bewijst het volgende wel. Als de boeren in november een varken slachtten, kregen arme mensen van sommige boeren de ingewanden van het dier. Daar bakten of kookten ze dan weer wat van. De grootste ramp trof de familie Helmantel met het overlijden van hun zoon Kees aan T.B.C. Hun andere zoon Klaas trouwde met Jantje Pot uit Niekerk (op 27 mei 1937). De bruiloft werd gehouden in de kamer bij Helmantel in huis, zoals in die tijd gebruikelijk was, want dorpshuizen waren nog in geen enkel dorp en in een café kwamen de mensen die Gereformeerd waren niet. Doordat Tine mijn moeder hielp, waren wij ook uitgenodigd. Het was daar de eerste bruiloft die ik meemaakte. De kamer zat vol met rokende en pratende mensen en er werd veel gezongen en er werden voordrachten ten beste gegeven. Maar om twaalf uur was het afgelopen; velen moesten de volgende morgen om vier uur weer aan het werk. Met dit hoofdstuk wil ik weergeven hoe arm sommigen het hadden in die vooroorlogse jaren, maar zo waren er velen.

    Bron: "Grijpskerk, schetsen uit de dorpen van de voormalige gemeente, november 2001", W. Kamminga, uitg. Hoekstra’s drukkerij en boekhandel, Grijpskerk.
  • Hij is overleden op 26 december 1954 in Grijpskerk, hij was toen 67 jaar oud.Bron 4
  • Hij is begraven in Visvliet.Bron 4
  • Een kind van Kornelis Helmantel en Rinske van der Vlegel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2021.

Gezin van Arnoldus Helmantel

Hij is getrouwd met Barteldina (Dina) de Vries.

Zij zijn getrouwd op 17 maart 1909 te Grijpskerk, hij was toen 22 jaar oud.Bron 5

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arnoldus Helmantel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arnoldus Helmantel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Arnoldus Helmantel

Voorouders (en nakomelingen) van Arnoldus Helmantel


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Arnoldus Helmantel



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. BS Grijpskerk, geboorte-akte 2-2-1887, zonder nummer
  2. BS Grijpskerk, geboorte-akte 2-2-1887, aktenummer 11
  3. "Grijpskerk, schetsen uit de dorpen van de voormalige gemeente, november 2001", W. Kamminga, uitg. Hoekstra’s drukkerij en boekhandel, Grijpskerk.
  4. genealogie Helmantel
  5. database Helmantel en BS Grijpskerk, huwelijksakte 17-3-1909, aktenr. 2

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Helmantel


De publicatie Stamboom Helmantel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Stamboom Helmantel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I6563.php : benaderd 10 mei 2024), "Arnoldus Helmantel (1887-1954)".