Stamboom Helmantel » Fokke Everts van Bolhuis (1791-1864)

Persoonlijke gegevens Fokke Everts van Bolhuis 

  • Hij is geboren op 7 april 1791 in Doezum (gem. Grootegast).
  • Hij werd gedoopt op 21 april 1791 in Doezum (gem. Grootegast).Bron 1
  • (Levensloop) van 1814 tot 1861.Bron 2
    Hij is landbouwersknecht (1814), landbouwer, koopman, grutter (1845) en wethouder te Grootegast (1861). Verder speelt hij een zeer actieve rol op kerkelijk gebied. Op zaterdag 20 juni 1835 vindt de Afscheiding in Grootegast. In het huis van Wiebe P. van der Molen wordt door ds. H. de Cock de Gereformeerde gemeente gesticht, die zich afscheidt van de Hervormde Kerk. Op de eerste lidmatenlijst van die gemeente van 20-6-1835 staan ook de namen van Fokke Everts van Bolhuis en zijn vrouw Antje Jacobs Bolhuis. Er worden meteen vier ambtsdragers gekozen, die door ds. De Cock worden bevestigd: ouderling 1: Derk Derks Drukker, ouderling 2: Fokke Everts van Bolhuis, diaken 1: Lammert Alberda de With, diaken 2: Luitjen Lubbes Hoeksema. Voorzitter van de kerkenraad wordt Derk Derks Drukker. Van Bolhuis is scriba vanaf 20-6-1835 tot 12-3-1856. Samen met Derk Derks Drukker uit Stroobos heeft hij de jonge kerk door de moeilijke beginjaren heengeleid. Er worden in het geheim (illegale) kerkelijke bijeenkomsten gehouden. De afgescheidenen in Grootegast vragen regelmatig bij de regering om erkenning van hun kerkgenootschap. Na herhaaldelijk afgewezen te zijn, krijgt men in 1839 eindelijk toestemming om een eigen kerkgebouw te stichten. Fokke Everts van Bolhuis doet in oktober 1842 een poging om toegelaten te worden tot het ambt van predikant. Hij wordt door de classis echter niet toegelaten. Uiteindelijk zal het alleen Derk Derks Drukker in 1844 lukken om predikant te worden. In 1844 komt er een eigen gereformeerde kerk in Grootegast.

    Fokke Everts van Bolhuis was bevriend met Klaas Dirks de With. In 1797 deserteert de matroos Klaas Dirks de With, de zoon van Dirk Clases de With en Minke Sierds uit Franeker, uit het leger. Zijn broer Pier is plotseling verdronken en hij wil zijn moeder gaan troosten. Voordat Klaas zijn moeder echter kan bereiken, komt zij ook te overlijden. Hij vlucht naar Havelte in Drenthe, waar hij onderduikt en kleermakersknecht wordt. Dan gaat hij naar Winschoten om zich daar te vestigen als zelfstandig kleermaker. Zijn neef Lammert Alberda, de burgemeester van Winschoten, helpt hem aan een nieuwe identiteit. Als deserteur loopt Klaas het risico om door de Franse bezetter te worden gefusilleerd. Voorlopig heet hij dan Klaas Pothuis.

    In 1803 trouwt hij met Foske Okkes van der Laan. Hun eerste kind noemen ze Lammert Alberda de With, naar de behulpzame neef van Klaas Dirks de With. Ze huren in Winschoten de herberg "Het roode paard", maar dat bevalt niet. Tussen 1805 en 1808 besluiten ze om naar Grootegast te gaan. In 1812 is hij daar eerst koopman. Daarna begint hij rond 1832 een weverij, spinnerij en blauwververij. Samen met zijn vriend Fokke Everts van Bolhuis raakt hij in de ban van de Afscheidingsbeweging, die later zal leiden tot het ontstaan van de Gereformeerde Kerk.

    Klaas de With bezoekt meerdere verboden kerkdiensten van dominee Hendrik de Cock uit Ulrum, de voorman van de Afscheiding. In 1834 wordt "de man met de blauwe handen" gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd, dat hij tijdens een kerkdienst dominee Smith uit Leens "moedwillig eene stoot met den elleboog op de borst" heeft toegebracht. Het lijkt er heel veel op, dat er een zondebok moet worden gezocht. Na een discutabele rechtszaak wordt hij twee jaar lang gevangen gezet in Appingedam, Groningen en Hoorn. In 1836 komt hij vrij. Klaas Dirks de With wordt daarom beschouwd als de grootste martelaar van de Afscheidingsbeweging.
  • Hij is overleden op 17 maart 1864 in Grootegast, hij was toen 72 jaar oud.Bron 3
    Tijdstip: 21:00
  • Registratie van overlijden op 17 maart 1864.Bron 4
  • Een kind van Evert Harms en Albertje Fokkes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2010.

Gezin van Fokke Everts van Bolhuis

Waarschuwing Let op: Partner (Riemke Jans Rosema) is 32 jaar jonger.

(1) Hij is getrouwd met Antje Jacobs Bolhuis.

Zij zijn getrouwd op 20 oktober 1814 te Grootegast, hij was toen 23 jaar oud.Bron 5

Huwelijk 20-10-1814 Grootegast

Bruidegom Fokke Everts van Bolhuis, landbouwersknegt
Vader Evert Harms
Moeder Albertje Fokkes, landbouwersche

Bruid Antje Jacobs, landbouwersche
Vader Jacob Harms
Moeder Aefke Hendriks

Bron Huwelijksregister Grootegast 1814
Aktenummer 11

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Riemke Jans Rosema.

Zij zijn getrouwd op 8 november 1845 te Grootegast, hij was toen 54 jaar oud.Bron 6

Detailweergave van de akte
Huwelijk 08-11-1845 Grootegast

Bruidegom Fokke Everts van Bolhuis, grutter
Vader Evert Harms
Moeder Albertje Fokkes

Bruid Riemke Jans Rosema
Vader Jan Gerrits Rosema, landbouwer
Moeder IJnje Pieters Hazenberg

Bron Huwelijksregister Grootegast 1845
Aktenummer 25

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Fokke Everts van Bolhuis?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Fokke Everts van Bolhuis

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Fokke Everts van Bolhuis


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Truus Pera en doopboek Ned. Herv. Kerk Doezum 1791
  2. Truus Pera; “Tussen Hunze en Lauwers”, G. H. Ligterink; “De Afscheiding van 1834 in Groningerland”, deel 3, van dr. J. Wesseling; Genealogie Van Bolhuis (Truus Pera); Akten van de Burgerlijke Stand; Website Martinus Jongsma; Database K. Pera van de familie Van Bolhuis; Aantekeningen J. van Bolhuis over Fokke Everts van Bolhuis; "Tussen Hunze en Lauwers"; Stamreeks Jan Petrus de With (M. Bruining-Hoeksma); Feuilleton "De blauwverver" van ds. J. Kok; "Over stattsregt, hervormd kerkbestuur en separatismus" van Pieter Boeles
  3. Truus Pera
  4. BS Grootegast, 17-3-1864, aktenr. 22
  5. Truus Pera en BS Grootegast, 20-10-1814, aktenr. 11
  6. Huwelijksregister Grootegast 1845, aktenr. 25

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Bolhuis


De publicatie Stamboom Helmantel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Stamboom Helmantel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I3312.php : benaderd 14 mei 2024), "Fokke Everts van Bolhuis (1791-1864)".