Stamboom Helmantel » Ake Meinema (± 1500-± 1553)

Persoonlijke gegevens Ake Meinema 

  • Hij is geboren rond 1500.Bron 1
    Spellingvariant: Acke Meyninge, Ocko Meijnema, Ake Meijnema.
  • (Levensloop) vanaf 1524.Bron 2
    In 1524 woonde Ake Meinema (Acke Meyninge) in het buurtschap Oosterzand, onder Oldekerk. Daar was hij boer. Hij moet een zoon van Iwe of Harke Meinema zijn. Hij zat diverse keren in geldnood (1524, 1527 en 1529). Uit de rentebrieven van 1527 en 1529 blijkt, dat Ake Meinema de Meinemaheerd in zijn bezit had. In de rentebrief van 1527 wordt overigens gesproken van de Meyningeheerd. Voor 1540 verhuisde hij naar Niekerk. Het schotregister noemt hem in dat jaar als gebruiker van 54 grazen land in dat kerspel. Daarnaast had hij nog bezittingen onder Lutjegast. In 1549 huurde de meier Roelf Alberts de Wester Hyllemaheerd van Ake Meinema. De hele boerderij dan wel een deel daarvan zal vermoedelijk zijn eigendom zijn geweest, evenals dat met de Boyemaheerd het geval was. Dat valt af te leiden uit de beschrijving van de schulden van Johan Wierts en Grete Clama, die in 1613 eigenaren van deze plaats waren. De genoemde Lutjegaster bezittingen zouden kunnen wijzen op een relatie met de familie Hillema. Vermoedelijk was Acke Meinema getrouwd met een Hillema.

    Ake Meinema was verschillende keren grietman (= plattelandsrechter) in de periode 1525 tot 1552. Hij merkte in 1541, dat dit ambt niet altijd lucratief was. In dat jaar werd hij namelijk veroordeeld tot het betalen van 40 Emder gulden boete, wegens het laten ontsnappen van de moordenaar van Claas Jansen. Het weerhield hem er niet van om later weer grietman van Langewold te zijn. Rond 1546 oefende hij dat beroep nog steeds uit, samen met zijn collega Rumpt Hekema. Na 1553 is niets meer bekend over Ake Meinema. Wie later zijn boerderij in Niekerk in bezit had, evenmin als met wie Ake was getrouwd en of hij kinderen had.

    Ocko Meijnema was grietman in Langewold.

    Uit Inventaris Huisarchief van de Nienoord:
    No. 416: Anno 1546 - Donderdag na Inventio sancte crucis - Verzegelde verklaring van Ocko Meijnema en Rempt Herema, grietmannen in Langewold, betreffende de ´reijding´ en meting der venen van Hiddo van Ewsum in Vredewold door den landmeter Hinrick Janssen ´geswoeren landmeter bij den hoeve van Westvrieslandt´, op verzoek van Hiddo van Ewsum en de volmachten uit Ooster- en Westerdeel-Vredewold, nl.Tyepko Douwema, Iwo Auwema, Leo Ywema en Joucko Theijens en in tegenwoordigheid van deze en van getuigen. Hierin ook over wolvenjachten (ontbreekt een gedeelte). (afschrift op papier.)

    136 Hoge Justitiekamer en andere gewestelijke rechterlijke instellingen, 1444 - 1811

    Regest 83 Burgemeesters en raad in Gronyngen doen kond, dat Acke Meyninge op 't Oestersandt in het kerspel Oldekercke verkocht en opgedragen heeft aan Ludeken Hoernken een jaarlijkse rente van 12 arens gl. gaande uit Meyningeheerd op 't Oestersandt.

    Datering: 1527 maart 11 (up avende Gregorii pape)
    NB:

    Oorspronkelijk in inv.nr. 1500
    Vindplaats: Groninger Archieven
    Zie ook Toegang 136, Inv.nr. 1500
  • Hij is overleden rond 1553.Bron 1
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 september 2023.

Gezin van Ake Meinema

Hij is getrouwd met N. N. Hillema.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Garbrand Meinema  ± 1520-< 1595 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ake Meinema?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Ake Meinema

Ake Meinema
± 1500-± 1553


Garbrand Meinema
± 1520-< 1595

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. "Een vergeten plattelandselite" van H. Feenstra en H. H. Oudman
  2. "Een vergeten plattelandselite" van H. Feenstra en H. H. Oudman; Stamboom Blok-van der Meij

Over de familienaam Meinema

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Meinema.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Meinema.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Meinema (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Helmantel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Stamboom Helmantel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I21091.php : benaderd 24 april 2024), "Ake Meinema (± 1500-± 1553)".