Stamboom Gruwel-Reesink » Henders Emsbroek (1772-1848)

Persoonlijke gegevens Henders Emsbroek 


Gezin van Henders Emsbroek

Zij is getrouwd met Garrit Jan Tijkken.

Zij zijn getrouwd op 17 mei 1822 te Warnsveld.


Notities over Henders Emsbroek

(Research):Heden Vrijdag den zeventiende Mei achttienhonderd tweeëntwintig, des namiddags twaalf uuren zijn voor ons Theodorus van Lansweerde Schout en Ambtenaar van den Burgerlijken Stant der Gemeente Warnsveld, Provinsie Gelderland, verschenen:
GARRIT JAN TIJKKEN
Daghuurder, oud 43 jaren, geboren te Hummelo en wonende in deze Gemeente, weduwnaar van Berendjen Oldhuis in deze Gemeente overleden, meerderjarige zoon, zonder bepaald beroep, in deze Gemeente Wonende, van de eene zijde, en
HENDERS EMSBROEK
Dienstmeid, oud 50 jaren, geboren te Laren en wonende te Vorden, meerderjarige dochter van wijlen Willem Emsbroek en wijlen Gerritjen Oosterhaar, beiden overleden, van de andere zijde, welke beide geassisteert met:
1ste Jan Berend Meulenbrugge, Bouwman, oud 68 jaren, Stiefvader des Bruidegoms en wonende in deze Gemeente.
2de Hendrik Emsbroek, Daghuurder, oud 48 jaren, Broeder van den Bruid
3de Gerrit Jan Enserink, Schoenmaker, oud 63 jaren.
4de Lammert Plasbeek, Kleerrnaker, oud 71 jaren
De drie laatsten, in de Gemeente van Vorden wonende, ver schijnende beide laatstgenoemden als goede Vrienden der Comparanten, welke vier als Getuigen dezer medegebragt worden, voorts met adsistentie en toestemming van des Bruidegoms Moeders, zijnde de Vader van den Bruidegom, zoo mede de Ouders en Grootouders, zoo Vaders als Moeders zijde der Bruid overleden, uitwijzens navolgende bewijzen, welke beide Comparanten ons hebben verzocht om over te gaan tot de voltrekking van hun voorgenomen huwelijk, waaraan mij Beambten van den Burgerlijken Staat vernoemd voldoende voorlezing hebbende gedaan van de na te noemen stukken:
1ste De acte van geboorte van de Bruidegom, den achtsten November eenduizend zevenhonderd achtenzeventig te Hummelo geboren
2de De acte van geboorte der Bruid te Laren, den vierentwintigsten January eenduizend zevenhonderd tweeënzeventig geboren.
3de De acte van overlijden van des Bruidegoms Vader te Warnsveld, den negentiende Augustus eenduizend zevenhonderd eenennegentig gestorven.
4de De acte van overlijden van des Bruidegoms laatste Ehevrouw te Warnsveld, den tienden December 6énduizendacht honderd eenentwintig overleden.
5de Eene acte van bekendheid gepasseert voor den Notaris des Kantons Vorden den vijfentwintigsten April eenduizend achthonderd twintig den zesentwintigsten daaraanvolgende te Zutphen geregistreerd, bewijzende het overlijden van des Bruids Vader.
6de De acte van overlijden van des Bruids Moeders te Vorden den zestienden January eenduizend achthonderd vijftien overleden
7de Eene acte van Bekendheid gepasseerd voor den Notaris des Kantons Warnsveld den zeventiende Mey eenduizend achthonderd twee en twintig en ten zelven dage te Zutphen geregistreerd bewijzende ?t overlijden des Bruids Grootouders zoo Vaders als Moe der zijde even eens de herstelling der abusieve naamspelling van der Bruidsmoeder, onderscheiden gevonden in de geboorte en overlijdens acte bij welke acte van Bekendheid de indentiteid van dezelfde persoon verzekerd wordt.
8ste Eene Dispositie van den Heer Gouveneur, de zestiende December éénduidzend achthonderd negentien, houdende eene verklaring van door Zijne Majesteit verleende dispensatie sub.d.o. dertig November ëénduizend achthonderd negentien wegens voldoeninh aan de Nationale Militie over den jare éénduizend achthonderd veertien.
9de Het Certivicaat afgegeven den vijftienden Mey éénduizend achthonderd tweeëntwintig, door de Schout en Ambtenaar van den Burgerlijken Staat der gemeente Vorden bewijzende dat aldaar de Huwelijksaankondigingen naar de Wet er gaan zijn, zonder dat daartegen oppositie is gekomen.
10de De acte van aankondigingen gedaan binnen deze Gemeente op Zondagen den vijfden en twaalfden Mey deses jaars, waartegen niemand in oppositie is gekomen.
Het zesde hoofdstuk over den Staat van Huwelijk, betrekkelijk de Regten en Plichten der Echtgenoten, waarvan wij Beambten van den Burgerlijken Staat voornoemd, in tegenwoordigheid en met vol kome daartoe in ons bijzijn verklaarde en verleende toe stemmin van des Bruidegoms Moeder, gelijk mede in tegenwoorheid des opgemelde Getuigen, ieder Bruidegom zoowel als Bruid afzonderlijk gevraagd hebben of zij elkander wederkerig tot Man en Vrouw wilden nemen en hierop door ieder af zonderlij met verstaanbare stemmen een toestemmend antwoord gegeven zijnde, zo hebben wij diensvolgens in naam der Wet verklaard dat Garrit Tijkken en Henders Emsbroek door het Huwelijk wettig vereenigd en verbonden zijn, van al het bovenstaande hebben wij deze acte opgemaakt, die op de beide registers overgeschreven en getekend is door de partijen met uitzondering van Garrit Jan Tijkken, Henders Emsbroek, Maria Koerenblik, Hendrik Emsbroek, Lammert Plasbeek welke verklaard hebben niet te hebben leeren schrijven, zoo mede door ons na gedane voorlezing getekend ten voorschreven dage en jare was getekend
J.B.Meulenbrugge, G.J .Enserink en F.van Larmsweerde
Het echtpaar is in 1821 gescheiden

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henders Emsbroek?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Henders Emsbroek

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Henders Emsbroek

Janna in den Pols
± 1710-????

Henders Emsbroek
1772-1848

1822

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 januari 1772 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten oosten. Typering van het weer: donker. Bijzondere weersverschijnselen: ijs. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
    • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
    • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
    • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".
  • De temperatuur op 17 mei 1822 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
    • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
    • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
    • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
    • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
    • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
    • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.
  • De temperatuur op 7 maart 1848 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1848: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 26 februari » De Tweede Franse Republiek wordt uitgeroepen.
    • 15 maart » In Hongarije breekt een opstand uit tegen de Habsburgse monarchie.
    • 20 maart » Maartrevolutie: Lodewijk I van Beieren treedt af als koning.
    • 24 maart » Relletjes op de Dam in Amsterdam.
    • 19 augustus » Verheffing van het rooms-katholieke bisdom Bagdad in het Ottomaanse Rijk tot aartsbisdom.
    • 2 december » Frans Jozef I wordt keizer van Oostenrijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Emsbroek

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Emsbroek.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Emsbroek.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Emsbroek (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Reesink, "Stamboom Gruwel-Reesink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gruwel-reesink/I46199.php : benaderd 14 juni 2024), "Henders Emsbroek (1772-1848)".