Stamboom Gruwel-Reesink » Willem Reesink (1847-1924)

Persoonlijke gegevens Willem Reesink 

Bron 1

Gezin van Willem Reesink

Hij is getrouwd met Maria Alwicher.

Zij zijn getrouwd op 5 mei 1880 te Arnhem, hij was toen 32 jaar oud.Bron 2


Notities over Willem Reesink

(Research):Geboorte Willem Reesink, 07-11-1847
Aktenummer: 498 - Aktedatum: 08-11-1847 - Akteplaats: Arnhem
Geboortedatum: 07-11-1847 - Geboorteplaats: Arnhem
Kind: Willem Reesink
Moeder: Berendina Clasina Teunissen - Vader: Jan Reesink - Leeftijd: 39 - Beroep: -smid
Aktesoort: Normaal
Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
Inventarisnummer: 64

Willem is als zesde kind van Jan Reesink en Berendina Clasina Teunissen geboren op 7 november 1847.
In 1907 werd op vrijdag 2 augustus de dag herdacht waarop hij 25 jaar geleden als hoofdonderwijzer begon. Het was aan de "school met de bijbel" te Schaarsbergen, op de heide bij Arnhem. "Onder bekwame en degelijke leiding van meester Reesink mocht de school verder groeien en bloeien en voor velen tot zegen zijn," aldus het commentaar in een krantenartikel waaruit onderstaande foto afkomstig is. Willem Reesink overleed in 1924 te Arnhem. "Hij was in onderwijskringen en daarbuiten zeer bekend en geliefd".

Huwelijk Maria Alwicher en Willem Reesink, 05-05-1880
Aktenummer: 112 - Huwelijksdatum: 05-05-1880 - Huwelijksplaats: Arnhem
Bruid: Maria Alwicher - Doopplaats: Elst - Leeftijd: 38
Bruidegom: Willem Reesink - Doopplaats: Arnhem - Leeftijd: 32 - Beroep: onderwijzer
Moeder bruid: Maria van der Steen - Vader bruid: Jan Willem Alwicher - Beroep: schoenmaker
Moeder bruidegom: Berendina Clasina Teunissen - Vader bruidegom: Jan Reesink - Beroep: smid
Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
Inventarisnummer: 170

Overlijden Willem Reesink, 17-07-1924
Aktenummer: 520 - Akteplaats: Arnhem - Aktedatum: 18-07-1924
Overlijdensdatum: 17-07-1924 - Overlijdensplaats: Arnhem
Overledene: Willem Reesink - Leeftijd: 76 Jaar - Doopplaats: Arnhem
Moeder: Clasina Teunissen - Vader: Jan Reesink
Echtgenote: Maria Alwicher
Aktesoort: N
Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
Inventarisnummer: 8063

In 1878 werd de School met de Bijbel gesticht, die in 1882 werd geopend. Toen waren er tussen de 750 en 1250 inwoners. Kort daarna groeide Schaarsbergen uit van ontginningsdorp naar een regulier dorp. Aan de Kemperbergerweg (waarschijnlijk in hetzelfde schoolgebouw) woonde destijds (sinds ca. 1884) hoofdonderwijzer Willem Reesink. Daarvoor woonde hij aan de Vlijtstraat 42 in Arnhem en in 1883 aan de Koningsweg 21.
In de School met de bijbel is nu het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 gevestigd.

In 1915 staat Willem Reesink geregistreerd aan de Burg. Weertsstraat 31 te Arnhem. Het echtpaar woonde tijdens hun pensionering aan de Van Eckstraat 52 in Arnhem. Daar woonde ook zijn neef, ook een Willem Reesink op nummer 16. (De brievenbesteller en zoon van broer Gerrit Jan)Bron 3
De School met den Bijbel, jaargang 22, 1924-1925, no. 5, 31 juli 1924
IN MEMORIAM WILLEM REESINK

Te Arnhem overleed op 17 juli de heer W. Reesink, rustend hoofd der school met den Bijbel te Schaarsbergen, waar hij ruim 30 jaren met veel zegen werkzaam is geweest.
Geboren op 7 november 1847 te Arnhem, waar zijn vader een smederij had, werd hij door Godvreezende ouders opgevoed, zij behoorden tot een kring waar de zuivere belijdenis nog in eere was.
Reeds vroeg was hem de dienst des Heeren een grooteren schat dan de genietingen der wereld. Hij was enigen jaren verbonden aan de oudste christelijke school in Arnhem, aan het Roermondsplein. Voor wiskunde gaf hij nog les aan het Instituut van de heeren Gangel en Bender. In enkele adellijke families gaf hij huisonderwijs aan de kinderen.
Aan het christelijke verenigingsleven nam hij een werkzaam aandeel. Zoo rijpte hij voor een meer zelfstandige positie.
Een sollicitatie naar de betrekking van hoofd eener school liep op een bittere teleurstelling uit. Later heeft hij gezien, dat ook daarin Gods wegen hooger zijn dan onzer wegen.
Inmiddels was op 7 december 1879 te Schaarsbergen de nog niet vergeten Dr. Mr. W. van de Bergh als predikant gekomen. Deze rijk begaafde en innig vrome prediker mocht in Gods hand het middel zijn, waardoor op het kleine Schaarsbergen, het schier onmogelijke gebeurde en een school met den Bijbel gesticht werd, in een tijd waarin men zelf alles nog moest betalen. Toen in het hele land nog geen 400 christelijke scholen waren. In een paar jaren tijds was het bedrag, ruim Fl. 13.000,= bijeen. God de Heere deed het gelukken. Gebeden werden verhoord en arbeid werd gezegend. De ogen veler ouders gingen open, ze konden en mochten niet langer hun kinderen (die dierbaarste panden door God hun geschonken), onthouden het beste wat ze konden medegeven.
En zoo kon op 2 augustus 1882 de school waarvan de heer W. Reesink het hoofd werd en waarin hij ruim 30 jaren met zegen het gedoopte zaad mocht onderwijzen, geopend worden.
Reeds in het eerste jaarverslag getuigt het Bestuur dat zij (de heer W. Reesink en zijn onderwijzer de heer H.W. Knol, die juist voor enkele weken is ontslapen) met liefde en ijver hun taak waarnemen, en ook door bezoek aan gezinnen de belangen van kinderen en onderwijs trachten te bevorderen.
Die eerste jaren van samenleven en samenwerken met dhr. Van de Bergh zijn voor den heer Reesink wel de beste en de rijkste van zijn leven geweest, over dien tijd kon hij soms nog met groot genoegen spreken. Zijn oud leerlingen getuigen nog met welke nauwgezetheid en ernst zijn onderwijs werd gegeven. Het was hem te doen om het tijdelijk en bovenal ook het eeuwig heil zijner leerlingen. In grooten eenvoud heeft hij geleefd, en gewerkt, niet veel eischend voor zichzelf, wel veel van zichzelf en ook wel van zijn medehelpers en van zijn leerlingen.
Het is nooit geheel naar zijn genoegen geweest, dat de “grootste” vacantie van 14 dagen verlengd werd tot 3 weken. Maar hij gaf zich voor zijn school en voor de kinderen, en leefde ook als ze de school verlaten haden nog met hen mee, in lief en leed.
Voor velen was hij een raadgever en helper, en ook vaak een trooster en leidsman tot Christus. Hoe genoot hij, als hij vernam, dat het zijn oud-leerlingen goed ging, naar het tijdelijke en bovenal naar het eeuwige.
Hij was algemeen geacht en door velen geliefd. Bijzonder kwam dit uit bij zijn 25-jarig jubileum op Schaarsbergen en niet minder bij zijn vertrek van daar (7 november 1912). Toch heeft hij die hoogachting en liefde niet gezocht als doel, eerder kon hij, wie hem niet kende, min of meer afstooten.
Hij had de waarheid en vrede lief, maar nooit de vrede ten koste van de waarheid. Hij kon zijn leerlingen soms ronduit en geducht de waarheid zeggen. Zij bemerkten echter uit alles, dat het hem om hun heil te doen was, en hebben dit later leeren waarderen. Zo had de heer Reesink de liefde zijner oud-leerlingen. En dat was hem, den toch ook zo fijngevoeligen man, een genot.
Zelfs in zijn manieren (hoewel overigens een man die op goede vormen prijs stelde), ging hem waarheid bovenal. Als ge hem bezocht terwijl hij juist zijn “Standaard” ontvangen had, dan kon hij niet veinzend zeggen, dat op dat ogenblik uw bezoek bijzonder aangenaam was.
In rust vestigde hij zich in Arnhem, waar hij niet werkeloos bleef. Hij was er enige jaren ouderling en scriba van de Gereformeerde Kerk. Terwijl hij tevens de leiding gaf aan het werk voor de Zending in de Gemeente. Op Pinksterzondag was hij voor het laatst ter kerk. Het was toen hem aan te zien, dat zijn krachten verminderd waren. Dinsdag en woensdag na Pinksteren heeft hij telkens nog eenigen tijd , naar zijn wensch de vergadering der christelijke onderwijzers kunnen bijwonen. Tragisch was zijn klacht, dat hij daar zoo weinigen van zijn oude kennissen had aangetroffen. De oude garde verdwijnt. Geregeld namen nu zijn krachten af. Hoewel hij nog tot op de dag van zijn overlijden niet bedlegerig was, - een collega van hem bezocht hem toen nog ( hij vond hem de “Standaard” lezend) met hem besprak hij nog de schoolzaken, maar ook zijn naderend einde, en de hope die in hem was. Bij zijn sterfbed lag zijn bijbel opengeslagen bij Romeinen 5.
Arnhem, 22 juli 1924.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Reesink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Reesink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Willem Reesink

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Reesink


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Stamboom Reesink vanaf 1600 tot 1988, Familiearchief Reesink, Arend Reesink
  2. Open Archieven / Verwijzin bron naar notities
  3. Gruwel in de Parel van de Achterhoek, Genealogisch onderzoek, Henk Reesink

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 november 1847 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mistig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
    • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
    • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
    • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
    • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
    • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.
  • De temperatuur op 5 mei 1880 lag rond de 9,7 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 86%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1880: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 1 januari » De aanleg van het Panamakanaal vangt aan.
    • 27 januari » Thomas Edison ontvangt octrooi (#223898) op de gloeilamp.
    • 27 april » Clarke en Foster krijgen een patent op het eerste elektrische hoortoestel.
    • 3 juni » Alexander Graham Bell gebruikt zijn fotofoon voor de eerste keer om een draadloos telefoongesprek te verzenden.
    • 20 oktober » De Vrije Universiteit Amsterdam wordt opgericht.
    • 11 november » Ned Kelly, een Australische outlaw, wordt opgehangen in Melbourne.
  • De temperatuur op 17 juli 1924 lag tussen 12,7 °C en 22,7 °C en was gemiddeld 17,1 °C. Er was 1,1 mm neerslag. Er was 5,7 uur zonneschijn (35%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1924: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,2 miljoen inwoners.
    • 17 februari » Johnny Weissmuller verbetert in Miami zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag tot 57,4. Het oude record (58,6) stond sinds 9 juli 1922 op naam van de Amerikaanse zwemmer en latere filmster (Tarzan).
    • 1 april » Adolf Hitler wordt veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor zijn deelname aan de Bierkellerputsch. Hij zit slechts negen maanden in de gevangenis, waar hij het eerste deel van zijn boek Mein Kampf schrijft.
    • 23 juli » Oprichting van de Deense voetbalclub Esbjerg fB.
    • 9 oktober » Opening van stadion Soldier Field in de Amerikaanse stad Chicago.
    • 2 november » Het Uruguayaans voetbalelftal wint voor de vijfde keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 0-0 gelijk te spelen tegen naaste belager Argentinië.
    • 24 november » De H-NACC arriveert in Batavia; de eerste intercontinentale commerciële vlucht is een feit.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Reesink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Reesink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Reesink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Reesink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Reesink, "Stamboom Gruwel-Reesink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gruwel-reesink/I394.php : benaderd 14 mei 2024), "Willem Reesink (1847-1924)".