Stamboom Gruwel-Reesink » Hendrika Johanna Massink (1847-1935)

Persoonlijke gegevens Hendrika Johanna Massink 


Gezin van Hendrika Johanna Massink

Zij is getrouwd met Herman Johan Reesink.

Zij zijn getrouwd op 31 oktober 1873 te Voorst, zij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Johanna Tonia Reesink  1874-1949 
  2. Jan Reesink  1879-1880
  3. Carel Albert Reesink  1880-1961 
  4. Hendrik Jan Reesink  1882-1886
  5. Hendrik Willem Reesink  1883-1972 


Notities over Hendrika Johanna Massink

(Research):Geboorte op 26 maart 1847 te Terwolde
Vader: Hendrik Jan Massink, 32 jaar oud, onderwijzer der jeugd van beroep
Moeder: Tonia Everdina Bredenoort, zonder beroep
Kind (vrouwelijk): Hendrika Johanna Massink, geboren op 26 maart 1847 te Terwolde
Bronvermelding: Gelders Archief - Gelders Archief te Arnhem, BS Geboorte
Voorst, Voorst, archief 207A, inventaris­num­mer 2892, 27-03-1847, Voorst, aktenummer 59

Huwelijk Hendrika Johanna Massink en Herman Johan Reesink, 31-10-1873
Aktenummer: 60 - Huwelijksdatum: 31-10-1873 - Huwelijksplaats: Voorst
Bruid: Hendrika Johanna Massink - Doopplaats: Terwolde (Voorst) - Leeftijd: 26
Bruidegom: Herman Johan Reesink - Doopplaats: Zutphen - Leeftijd: 29 - Beroep: koopman
Moeder bruid: Tonia Everdina Bredenoort - Vader bruid: Hendrik Jan Massink - Beroep: hoofdonderwijzer
Moeder bruidegom: Jenneken Makkink - Vader bruidegom: Johan Gerhard Reesink
Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen - Inventarisnummer: 2870

Overlijden Hendrika Johanna Massink, 25-12-1935
Aktenummer: 290 - Aktedatum: 27-12-1935
Overlijdensdatum: 25-12-1935 - Overlijdensplaats: Zutphen
Overledene: Hendrika Johanna Massink - Doopplaats: Terwolde - Leeftijd: 88 Jaar
Moeder: Tonia Everdina Bredenoort - Vader: Hendrik Jan Massink - Weduwe van: Herman Johan Reesink
Aktesoort: Normaal - Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen - Inventarisnummer: 9801
Rechts aan de weg naar de pont van Brummen richting Bronkhorst ligt Spaensweerd. De kern van het gebouw is 17e eeuws. We moeten dit huis niet verwarren met het huis aan de andere kant van de IJssel, er zijn dus twee huizen Spaensweerd genaamd. In Brummen, rechts van de weg naar het Bronkhorsterveer, staat dit huis, vroeger ook wel Half- Spaensweerd genoemd. Doordat de loop van de IJssel eens verlegd is werd het landgoed Spaensweerd verdeeld in een Brummens deel en een Bronkhorster deel. Het Brummense Spaensweerd was vroeger een boerderij,
waaruit in de achttiende eeuw een buitenplaats is ontstaan. Omstreeks 1830 is er een verdieping bovenop gezet. Het huis heeft nu het aanzien van de Louis XVI Empirestijl. De oude parktuin is als een juweel; hij geniet nog een liefdevol onderhoud. Rond 1900 was er een zogenaamde Franse school gevestigd. Een Franse school was een wat deftige naam voor Mulo; men leerde er óók Frans. In feite was het een (jongens) kostschool, hoewel ook notabele boeren uit de omgeving er hun kinderen heen stuurden. Tot aan de jaren tachtig van de twintigste eeuw heeft Spaensweerd veel bewoners gekend die banden hadden met de koninklijke familie. In de jaren twintig van die eeuw betrok gravin van Byland de buitenplaats. Haar man was hoveling aan het hof van Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina. Daarna kwam de familie Reesink naar Spaensweerd. Mevrouw Reesink was lerares Engels van Juliana. Zij werden opgevolgd door de familie Ingen-Housz, wiens dochter gouvernante was van de prinsessen. De huidige bewoners zijn de heer en mevrouw Hummelen.

Franse oorlogskinderen in Nederland - Den Haag (28 juli 2014)
Precies honderd jaar geleden, als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt Nederland overspoeld door een stroom vluchtelingen. Vanuit het door de Duitsers onder de voet gelopen België slaan één miljoen mensen op de vlucht naar buurland Nederland. In 1918 volgt een groep van 40.000 Franse vluchtelingen. De Fransen valt een minder hartelijk welkom ten deel dan de Belgen vier jaar eerder. De Nederlandse bevolking staat niet te juichen om wéér een groep nieuwe vluchtelingen op te nemen. De reserves beginnen op te raken en het wordt steeds lastiger om de eigen bevolking, laat staan een grote groep ontheemden, te voeden. Toch laat de ellende van de Franse bevolking de Nederlanders niet koud. Verhalen over ondervoede kinderen in de Franse bezette gebieden zetten aan tot actie. Er worden diverse comités opgericht, die zich tot doel hebben gesteld Franse kinderen in Nederland op te nemen. In Amsterdam vormt zich het 'Centrale Comité voor de verzorging in Nederland van Fransche kinderen uit het bezette gebied'. Dit comité verklaart zich bereid 1000 Franse kinderen, in vier transporten, naar Nederland te brengen, om ze hier op krachten te laten komen.

Huize “de Rees" te Brummen
De Franse kinderen worden opgevangen op verschillende plaatsen in Nederland. Zo wordt in 1917 een groep jongens en meisjes uit Noord-Frankrijk, in de leeftijd van 6 tot 16 jaar, opgenomen in landhuis 'de Rees' in Brummen, waar Hendrika Johanna Reesink (1896-1958) de scepter zwaait.
In huize de Rees kunnen de jongens en meisjes aansterken. Elke maand worden de kinderen gewogen om te controleren of hun gewicht voldoende toeneemt. Daarnaast wordt hun gedrag in de gaten gehouden. Zo vinden we in het archief een beschrijving van de individuele kinderen. Hierin wordt de veertienjarige Marceline omschreven als een 'heel aardig, opgewekt kind waar iedereen veel van houdt.' Minder blij is men met de elfjarige Louise, die 'niet aardig, ontevreden (...) oerlui en dom' zou zijn. 'Een verwend kind thuis' concludeert men.

Onderwijs
Naast verzorging krijgen de kinderen in huize de Rees ook onderwijs. Op 25 februari 1915 wordt in Nederland 'De Centrale Commissie voor het Onderwijs aan de Uitgewekenen opgericht, die verantwoordelijk zou worden voor het oprichten van scholen voor vluchtelingenkinderen. Binnen deze commissie is Prof. Dr. Gustave Cohen verantwoordelijk voor het onderwijs aan Franse kinderen. Op 1 januari 1918 zijn er in Nederland 30 Franse lagere scholen, waar 933 kinderen onderwijs ontvangen.
“Votre petit Lillois qui ne vous oublira jamais”
Dat het verblijf in Brummen een grote indruk heeft gemaakt op de Franse kinderen blijkt uit de briefwisselingen die na de oorlog op gang komen met mevrouw Reesink. In de brieven schrijven de kinderen over het leven na de oorlog en wordt genegenheid geuit voor de 'vrienden uit Holland'. Of zoals Gaston zijn brief afsluit 'Votre petit Lillois qui ne vous oublira jamais' (Uw kleintje uit Lille, die u nooit gaat vergeten)

Nationaal Archief / 2.04.54. Ministerie van Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Armwezen, invnr. 179 2,21.136. Archief H. J. Reesink, invnrs. 11, 14,28, 29 / Roodt, E. de, Oorlogsgasten.
Vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog (Zaltbommel 2000)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrika Johanna Massink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrika Johanna Massink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Hendrika Johanna Massink

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrika Johanna Massink


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 maart 1847 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
    • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
    • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
    • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
    • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
    • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.
  • De temperatuur op 31 oktober 1873 lag rond de 7,4 °C. De winddruk was 13 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 86%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In het jaar 1873: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Japan gaat over op de gregoriaanse kalender.
    • 2 februari » Bisschopswijding van Edmond Dumont, 97-ste bisschop van het bisdom Doornik.
    • 28 februari » Armauer Hansen ontdekt de bacil die verantwoordelijk is voor de ziekte lepra
    • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
    • 1 april » Het Britse stoomschip Atlantic zinkt voor de kust van Nova Scotia, 547 mensen komen om.
    • 20 mei » Levi Strauss en Jacob Davis krijgen patent op de spijkerbroek.
  • De temperatuur op 25 december 1935 lag tussen 1,9 °C en 5,9 °C en was gemiddeld 4,1 °C. Er was 4,7 mm neerslag gedurende 3,4 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1935: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,4 miljoen inwoners.
    • 21 april » Inhuldiging van het beeldtelegramsysteem belinogram tussen Brussel en Parijs.
    • 25 mei » Jesse Owens loopt en springt vier wereldrecords binnen één uur bij wedstrijden in Ann Arbor, Michigan.
    • 2 juni » Oprichting van het Dansk Håndbold Forbund.
    • 15 september » In Duitsland worden de Neurenberger wetten ingevoerd door de nazi's.
    • 31 oktober » Afschaffing van de vlag van Pruisen door de nazi's
    • 12 november » De eerste lobotomie wordt uitgevoerd, in Lissabon.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Massink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Massink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Massink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Massink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Reesink, "Stamboom Gruwel-Reesink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gruwel-reesink/I1472.php : benaderd 28 mei 2024), "Hendrika Johanna Massink (1847-1935)".