Stamboom Griffioen Jellema Friese Adel » Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma (1530-1578)

Persoonlijke gegevens Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma 


Gezin van Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma


Notities over Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma

https://www.fryske-akademy.nl/fileadmin/inhoud/beelden/homepage/Kennis/Gen_Jierboek/GJ_1999.pdf

priester

naam: (SJ)
De biograaf schrijft over Anscke Boccatius Bruynsma S.J.: 'Anscke volgde onderwijs te Deventer en Zwolle waarna hij naar Keulen ging, waar hij het baccalaureaat in de rechten behaalde. Onder leiding van Leonard Kessel deed hij daar in 1552 de geestelijke oefeningen. Zijn besluit om in de Sociëteit te treden ontmoette weerstand bij zijn ouders, daarom reisde hij naar Rome, waar hij op 8 mei 1552 in de orde werd opgenomen. Hij studeerde er letteren en wijsbegeerte aan het Collegio Romano, welke studies werden onderbroken door een kort verblijf te Palermo en Messina. Hij behaalde op 1 september 1557 te Rome de magisterstitel en vertrok eind van dat jaar naar Keulen, waar hij zich op 2 december andermaal liet inschrijven aan de universiteit. In mei 1558 reisde hij naar Friesland voor een kort bezoek aan zijn ouders te Ypecolsga. In 1560 was hij te Mainz, waar hij zijn studies voltooide. In 1562 ontving hij daarde H. priesterwijding. In 1563 celebreerde Anscke de H. Mis in de oude Udulpfuskerk te Ypecolsga.
In het voorjaar van 1564 huurde hij een huis te Leeuwarden in de 'Heer Doeve steech' en maakte bekend dat hij een school zou beginnen, doch de vroedschap (sic!) aldaar kwam daartegen in verzet. Pater Bruynsma besloot hulp te vragen aan de Hoge Regering te Brussel. De Friezen Viglius van Aytta en Hopperius bezorgden hem een aanbevelingsbrief van de landvoogdes Margaretha van Parma, maar het stadsbestuur van Leeuwarden wilde hem niet toelaten.
Opnieuw ging Anscke naar Brussel en ontving van Koning Filips een brief, welke onbeperkte volmacht inhield om in Friesland scholen op te richten. 'Omdat ons alzoo goeddunkt en wij dat willen', zo schreef de Koning. Maar Leeuwarden bleef tegenwerken en ook in Sneek en Woudsend mislukte de oprichting van een school en IJlst werd na de beeldenstorm van 1566 onhoudbaar. Om die reden verliet Anscke in de vasten van 1569 Friesland voorgoed en vestigde zich in Antwerpen, nadat hij te Leuven zijn laatste geloften had afgelegd op 30 september 1568. De twee volgende jaren was hij betrokken bij de stichting van een college te Wilnioes in Litouwen. Omdat het college in Antwerpen onder dwang werd gesloten, verhuisde hij naar Leuven en overleed aldaar op 1 oktober 1578 bij de verpleging vande pestlijders'.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma

Anske Mennaz
± 1490-????

Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma
1530-1578


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1578: Bron: Wikipedia
    • 31 mei » Toevallige ontdekking van de catacomben van Rome.
    • 2 juli » Martin Frobisher ontdekt Baffineiland.
    • 1 augustus » In het bredere kader van de Tachtigjarige Oorlog vindt te Rijmenam een gewapend treffen plaats tussen Spaanse troepen en een Staats leger o.l.v. Maximiliaan van Bossu. De Spanjaarden delven het onderspit.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bruynsma

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bruynsma.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bruynsma.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bruynsma (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Joke Koster, "Stamboom Griffioen Jellema Friese Adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-griffioen-koster/I44315.php : benaderd 27 april 2024), "Anscke Bockes (Boccatius) Bruynsma (1530-1578)".