Stamboom Goossens x Van der Heijden » Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven (1425-1500)

Persoonlijke gegevens Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven 


Gezin van Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven

Hij had een relatie met Aleijt Thomas Henrix van der Ameijden.

De relatie startte in het jaar 1446 te VerrenBest, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven

Ook Goeswijn genoemd, Goeswijn Maes van Oudenhoven, Goessen Maes van Oudenhoven, Goessenzn. Thomas Goeswijnszn. v. Eiyndhoven.
Woont Herdgang Ameiden. op de Ouden Hof.
Schepen van Oirschot: 1456, 1476.

BP 1222 (Oirschot) okt 1451– sept 1452 folio 91v
Jan Janss van den Lake man van IJda dochter wijlen Thomas Henrix van der Ameijden
Goossen Thomass van Audenhoven man van Aleijt dochter wijlen Thomas Henrix van der Ameijden

Sch. v. O. d.d.: 11-2-1466 =================015====================

Verschenen is Goessen Thomas van Oudenhoven voor hemzelf handelend en voor Jan van den Laeck, verder Matheeus Henricks van de Ven, Henrick van de Ven onze collega-schepen, Engbrecht Lemmens, Rutger van der Hoven, Willem Willem Vos, Henrick, Peter enJan, broers en kinderen van Peter van Oudenhoven, en Margriet dochter van genoemde Peter van Oudenhoven met haar voogd daarin, verder Goijaert Bierkens als man van Heijlwich en verkopen nu samen aan Henrick Thomas van den Snepschuet, die
een stuk land genoemd dat Snepscoetland, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Henrick als koper, de straat, het Pollenland (?), zoals ze dat van hun tante Heijlwich Berthout Heijn Didden hebben geerfd. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve wat betreft de ‘manschap’ die daar op drukt (dienstverlenening aan de leenheer?, manschappen?, JT) Verder is afspraak dat Matheeus Henrick van de Ven zal optreden voor de kinderen van Aerts van der Meijen voor hetdeel dat hij daarin van hen heeft gekocht gehad en hij staat garant voor eventuele kosten en schades die daarbij op zouden treden. Datum 11 februari 1466, getuigen Henrick van Berse en Dirck Huijskens.
=================016====================
Verschenen zijn de groep personen uit de vorige akte als echtgenotes etc. ook, voor henzelf handelend en Mathees Henrick van de Ven ook voor de kinderen van Aert van der Meijen voor wat betreft de hiervoor vermelde schade en kosten en ze verkopen nuaan Henrick van de Ven onze collega-schepen die een stuk land genoemd de Elsdonk, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Wreijssen Goessen Willem Eelkens, Peter van der Hove, de gemeijnte, zoals ze dat hebben geerfd van hun tante Heijlwich Berthout Heijn Didden. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve een oude grote per jaar als grondchijns. Actum als boven.
=================017====================
Verschenen zijn de genoemde personen uit de vorige akte en Matheeus van hiervoor daarin in naam als hiervoor, en ze verkopen nu aan Goijaert Bierkens een huis met tuin, grond etc., gelegen in Oirschot onder Erdbruggen hier, b.p. de ‘heerstraat’, Rutger Mathijs Huijskens, Henrick Hoppenbrouwer, de oude ‘smidse’ daar, zoals ze dat hadden geerfd van hun tante Heijlwich Berthout Heijn Didden. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve een half mud rogge per jaar, Oirschotse maat. Datum als boven, getuigen Rutger Goessen (van Oudenhoven, zie volgende akte, JT) en Rutger Belaerts en Huijskens.
Voetnoot : De brief aan Goijaert Jan Jacops van Weert.
=================018====================
Verschenen is Henrick van de Ven onze collega-schepen en beloofd als schuldenaar om aan de genoemde personen per a.s. Maria Lichtmisdag die 9 gouden peters te zullen betalen van elk 19 stuivers. Datum als boven, getuigen Berse, Huijskens en Hoppenbrouwers.
Voetnoot : Rutger van Oudenhoven onze collega-schepen namens Margriet dochter van Peters van Oudenhoven.

Sch. v. O. d.d.: 5-6-1466 =================069====================

Verschenen is Henrick Dirck Rolens en heeft als schuldenaar beloofd om per a.s. Maria Lichtmisdag aan Goessen Thomas van Oudenhoven die een bedrag van 13 en een halve peter te gaan betalen, elke peter gerekend tegen 18 stuivers en daarnaast nog een rente van een mud rogge, Oirschotse maat. Datum als boven, getuigen Belaert en Henrick Venne.

Sch. v. O. d.d.: 8-4-1470 =================348====================

Verschenen zijn hier Jan van de Laeck en Goessen Thomas van Oudenhoven en staan aan Peter Jan Hanscomakers toe dat hij de pacht van 23 lopen rogge, Oirschotse maat die Peter eerder aan hen in schepenbrieven van Oirschot had belooft per a.s. Maria Lichtmisdag mag betalen tegen 28 peters voor een mud, elke peter gerekend tegen 18 stuivers, samen met de achterstallige termijnen. Dat geldt eveneens voor een door hem beloofde rogpacht van 12 lopen rogge. Actum als boven.
=================349====================
Verschenen zijn Jan Jans van de Laeck als man van Ida dochter van Thomas van der Ameijden verder Goessen Thomas van Oudenhoven als man van Aleijt ook dochter van genoemde Thomas van Oudenhoven en doen beiden afstand van een stuk beemd genoemd ‘t Hulschoer, gelegen in Oirschot onder Erdbruggen hier, b.p. het erf dat eerder van Jan van Dormalen was, Henrick Hoppenbrouwers, de straat, Willem Elens. Ze hadden dat perceel geerfd van hun tante zijnde destijds de vrouw van Joerden Beckers. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. ( ten behoeve van de wettige erfgenamen van Kathalijn vrouw van Joerden Beckers die dochter was van Willem Alleman (?) is doorgestreept, dus aan wie de beide heren nu hun aanspraken verkopen blijftonduidelijk, JT. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 16-4-1470 =================094==============

Verschenen is Goessen Thomas van Oudenhoven en belooft nu aan Gijsbrecht Gijsbrecht Mesmakers ten zijnen behoeve en ten behoeve van diens broers Claes en Philips wettige kinderen van Gijsbrecht Smesmekers, die 1 mud rogge per jaar te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Dirck van der Rijt, Jan Vos, Alaert Wuesten, de straat. Hij had dat perceel eerder verkregen van Rutger Heijnen Goijaerts en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 16 april 1470, getuigen Willem van Geldrop en Jacop Dormalen.

Sch. v. O. d.d.: 25-10-1470 =================299====================

Verschenen is hier Jan Jans van de Laeck als man van Ida dochter van wijlen Thomas van der Ameijden, verder Goessen Thomas van Oudenhoven als man van Aelijt dochter van genoemde Tomas van der Ameijden en verkopen nu aan Peter Jan Hanscomakers die dehelft van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Willem Colen, Jan Dircks, de gemeenschappelijke straat, zoals ze dat eerder als echtgenoten hebben verkregen na de dood van Joerden Willem Beckers. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen. Actum als boven.
=================300====================
Verschenen is Peter Jan Hansomakers uit de vorige akte en belooft aan Jan van de Laeck en aan Goessen Thomas van Oudenhoven die voortaan een jaarlijkse pacht van 23 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van de helft van een huis, tuin etc. gelegen in hergang Straten, zoals is omschreven in de vorige akte. Als hij deze pacht binnen nu en 5 jaar verder niet aflost, dan moet hij de pacht wel steeds in herdgang Straten betalen. Actum alsboven.

Sch. v. O. d.d.: 12-11-1471 ================250====================

Komens is Jan Janssen van de Laeck als man van Ida wettige dochter van Thomaes van der Ameijden, voor hemzelf handelend en voor Goossen Thomaes van der Ameijden en doen afstand van hun rechten ten behoeve van Claes zoon Goijaert Beckers inzake de helft van een rente van 4 pond paijment per jaar die hij had gekocht van genoemde Goessen, steeds te betalen op St. Maartensdag midden in de winter. Die helft van de rente had hij gekocht van genoemde Goossen op onderpand van een stuk land genoemd de Grotenakker gelegen in herdgang Straten in het Bodemsgeloekt daar, b.p. Jan …, de gemeijnte. De verkoper belooft deze overdracht gestand te doen. Datum 12 november 1471, getuigen Andries, Daniel en Hoppenbrouwer.

Sch. v. O. d.d.: 1471 ================299====================

Komen is Goessen Thomaes van Oudenhoven als man van Aleijt dochter van Thomaes van der Ameijden en doet afstand van zijn rechten en aanspraken ten behoeve van Jan van de Laeck inzake een pacht van 2 mud rogge per jaar, maat van Oirschot, welke pachtjaarlijks wordt betaald door Henrick de Hoppenbrouwer op onderpand van een stuk land genoemd de Gheelst, gelegen in herdgang Straten en welke pacht hij heeft verkregen van Claes de Becker. Nog zijn rechten inzake een pacht van 14 lopen rogge, de helft ervan, welke pacht jaarlijks wordt betaald door de kinderen van Dirck Ruelens. (van der Ameijden, JT). Nog inzake de helft van een stuk beemd genoemd de Hulschoerbeemd. Nog inzake de helft van een rente van 2 pond paijment die wordt betaald doorDirck Happen volgens de brieven ervan. Nog inzake de helft van 2 pond paijment die door betaald door de kinderen van Goijaert Beckers (?). Goessen belooft dit afstanddoen altijd na te zullen komen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
================300====================
Komen is Jan van de Laeck uit de vorige akte als man van Ida en doet geheel uit vrije wil afstand van alle rechten en brieven ten behoeve van genoemde Goessen (van Oudenhoven, JT), inzake de helft van een pacht van 2 mud en 4 lopen rogge die afkomstig is van Heijnen Melis. Nog inzake de helft van een stuk beemd genoemd de Boerendonk, nog inzake de helft van een stuk beemd genoemd de Deenkensmeij volgens de brieven ervan. Jan belooft didt afstanddoen altijd na te zullen komen. Actum als boven.

BP 1244 (Oirschot) okt 1474 – sept 1475 folio 17r
Goossen Thomass van Audenhoven weduwnaar van Aleijt Tomas van der Meijen en zijn kinderen: Thomas, Goijart, Jorden, Henrick, Goossen en Margriet

Sch. v. O. d.d.: 26-5-1477 =================121====================

Komen is Goijaert Eckermans en verkoopt aan Gerard Gerits van de Melcroth een stuk beemd met een akker eraan gelegen in herdgang Verrenbest genoemd dat Sonderen samen met een weg die erbij hoort, b.p. Goijaert als verkoper, Willem Henrick Rutten, Karijn Vreijssen, de kinderen van Jan Daniels, Gielis Cremers, Berthen weduwe van Peter van der Hoeven en haar kinderen. De verkoper belooft alle lasten af te handelen, behalve een pacht van 14 lopen rogge aan Goessen Maes vologens de schepenbrief, nog een zester rogge aan een altaar te Beek (Hilvarenbeek, JT) en 11 plakken aan Claes Thomaes per jaar. Datum 26 mei 1477, getuigen Lieveld en Dormalen.

Sch. v. O. d.d.: 1478 (vermeld in 1479) =================184====================

Komen is Goeswijn Thomaes van Oudenhoven als man van Aleijt dochter van wijlen Thomaes van der Ameijden en met hem Thomaes en Goijaert, broers en zoons van genoemde Goeswijn, verder Margriet dochter van genoemde Goeswijn met haar voogd, voor henzelfhandelend en voor Joerden, Henrick en Goeswijn, ook broers en zoons van genoemde Goewsijn, verder nog namens Jan van de Laeck, verkopen aan Willem Goijaert Beckers die de helft van een pacht van 8 lopen rogge die hun eigendom is, steeds op Maria Lichtmisdag te betalen op onderpand van een stuk beemd genoemd dat Cleijn Beemdeken gelegen onder Herzel hier in de Hanendonk, b.p. Jan Beijkens, de gemeijnte. Die pacht had Goeswijn met zijn kinderen geerfd van wijlen Joerden de Becker zoals hij zei en de beemd als onderpand had Joerden van Bijsterveld eerder gekocht van Goijaert de Becker van Straten volgens de schepenbrief. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Actum als boven. (attentie jaartal is 1478, JT)
=================185====================
Komen zijn de zelfde Goeswijn met zijn kinderen, met uitzondering hierin van Jan van de Laeck en verkopen aan Willem Goijaert Beckers die een stuk weiland genoemd de Berendonk, gelegen in herdgang de Notel, b.p. Mertijn zoon wijlen Aert Steemesters,de erfgenamen van Agnes Deenen, Heijlwich Heijmericks met haar kinderen, Dirck de Hoppenbrouwer de jonge, de gemeenschappelijke straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Actum als boven. (attentie jaartal is 1478, JT)

BP 1249 (Best) okt 1479 – sept 1480 folio 366r
Goossen Thomas Goessen Maess van Audenhoeven weduwnaar van Aleijt Thomas van der Ameijden en zijn kinderen: Thomas, Goijart, Margriet, Jorden, Henrick en Goossen
Dirck van Os

Sch. v. O. d.d.: 22-5-1481 =================173====================

Goessen Thomas van Oudenhoven heeft afstand gedaan van zijn rechten van vruchtgebruik inzake alle roerend en onroerend bezit nagelaten door wijlen Aleijt dochter van Thomas van der Ameijden, ten behoeve van zijn wettige kinderen verwekt bij genoemdeAleijt, waar dat bezit zich ook bevindt. Hij belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, maar Goessen houdt wel zijn levenlang het vruchtgebruik uit het bezit onder Mijensvoort (Mensfort, JT) voor 21 lopen rogge, nog van de kinderen van Willem Rutgers van Oudenhoven 17 lopen rogge, nog van heer Jan Ruelens en van Aert Bernts 28 lopen, alles Oirschotse maat, welke pachten na zijn dood aan zijn kinderen zullen toevallen of aan hun erfgenamen. Datum 22 mei 1481, getuigen Dirck Goessens, Rutger Goessens en Hagelaer.
=================174====================
Goijaert, Joerden en Henrick broers en kinderen van Goessen Maes (van Oudenhoven, JT) beloven hun vader een jaarlijkse pacht van 2 en een halve mud rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. hun oom Claes Thomas van Oudenhoven. De gemeijnte. Ze beloven het onderpand in goede staat te houden voor de rogpacht. De pacht vervalt later op alle 6 kinderen van genoemde Goessen van Oudenhoven of op hun erfgenamen na hen die dan in leven zijn. Actum als boven.
=================175====================
Thomans, Goijaert, Joerden, Henrik en Goessen, broers, verder Boudewijn Jan Pauwels als man van Margriet, alle kinderen van Goessen van Oudenhoven hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun moeder Aleijt hebben geerfd.
Thomas, Goessen en Boudewijn krijgen een stuk land groot ca. een half mudzaad, genoemde de Braeck, b.p. Jan Gijben Everaerts, Goijaert Jan Beckers, Gerit Geerlicks van de Melcroth, Henrick van der Horst. Nog krijgen ze een stukje beemd genoemd de Varenbeemd, groot ca. 2 bunders, b.p. de Boeijemsteegde, Jan Daniels, de gemeijnte, Aert van den Gruijthuijsen, Jan de Hantscoemaker. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd de Goessenbeemd gelegen onder Erdbruggen hier, b.p. Goijaert van Berckt, Aernt Bernts, de gemeijnte. Nog een stuk beemd genoemd de Deenkensmeij, zelfde herdgang, b.p. heer Jan Ruelens priester, Henrik Gijben, Peter Cleijs. Nog een stuk beemd genoemd de Hoefslag zelfde herdgang, b.p. Dirck Dirck Hoppenbrouwers, Peter Henrik Lambrechts, Heijn Peter Agnesen, Dirck Seijkens en Henrick Hoppenbrouwers. Nog een stuk beemd genoemd de Mortel, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Seijkens, Willem Goijaert Wouters, Dirck van Ostaden, de Grommen (?) Mortel, Melis Peters van de Schoet en zijn zuster Lisbeth. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd dat Beeksken, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van Willem Rutgers van Oudenhoven, Dirck van Ellaer, de kinderen van Goijaert Bierkens, Dirck Seijkens. Hieruit moeten ze jaarlijks de grondchijns betalen, verder aan hun oom Claes Thomas van Oudenhoven 14 lopen rogge. Als er verder enige ongenoemde lasten op het erfdeel drukken dan zullen ze die samen betalen en als dat niet het geval is dan krijgen de andere 3 kinderen een rogpacht van een half mud. Verder moeten ze jaarlijks aan Michiel Wilneven 4 mud en 11 lopen rogge betalen, Oirschotse maat.
Goijaert Joerden en Henrick samen krijgen het huis, tuin etc., gelegen onder Best zoals hiervoor als is begrensd. Nog krijgen ze een stuk beemd van 4 bunders waarvan hun oom Claes de andere helft heeft, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Henrick van der Capellen, Henrik Willem Jacops en diens kinderen, de gemeijnte, de kinderen van Henrick van Tulden. Hieruit moeten ze jaarlijks de grondchijns betalen en aan hun vader Thomas (fout hun vader is Goossen, JT) de reeds genoemde 2 en een halve mud rogge per jaar en na diens dood versterft die pacht op de 6 kinderen van Goessen, nog aan Jan Bierkens 3 mud en 7 lopen rogge, aan de St. Odulphuskapel 3 lopen rogge, aan Michiel Wilneven een pacht van 1 mud en 9 lopen Oirschotse maat.
Ieder zal de lasten op het eigen erfdeel zodanig betalen dat het erfdeel van de anderen daarvoor gevrijwaard blijft. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================176====================
Thomas en Goessen doen vervolgens afstand van hun 2/3e delen van een stuk beemd genoemd de Deenkensmeij. Nog op hun deel in een stuk beemd genoemd dat Goesken, nog hun deel in de beemd genoemd de Mortel, nog inzake een stuk beemd genoemd dat Beeksken, nog inzake de Goessenbeemd zoals hiervoor omschreven. Ze beloven alle lasten van hun kant af te handelen behalve de 14 lopen rogge per jaar aan Claes Thomassen en de grondchijns. Verder zal hij (hij is hier de koper Boudewijn die feitelijk niet wordt genoemd, JT) aan Thomas en Goessen samen elk jaar 2 mud en 10 lopen rogge betalen, Oirschotse maat, behalve als er enige onvermelde lasten op het bezit drukken dan zullen ze hem dat moeten vergoeden tot aan een mud rogge Oirschotse maat toe en niet meer. Verder is afspraak dat als hun vader Goessen komt te overlijden dan moet hij als koper aan Goessen en Thomas 2 mud en 10 lopen rogge betalen uit een pacht van 10 mud en 10 lopen als hij hen heeft beloofd ..... en 3 jaar na de dood van Goeesen een bedrag van 13 peters, elke peter tegen 18 stuivers..... (de akte eindigt onduidelijk, geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================177====================
Genoemde Boudewijn belooft aan Thomas en Goessen die een pacht van 2 mud en 10 lopen rogge per jaar te betalen uit de genoemde stukken beemd van hiervoor Actum als boven.
=================178====================
Joerden en Henrick van hiervoor hebben afstand gedaan van alle rechten die ze hebben in het bezit dat hen vandaag is toebedeeld, ten behoeve van hun broer Goijaert en ze beloven als verkopers alle lasten van hun kant af te handelen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================179====================
Genoemde Goijaert belooft zijn broer Joerden die voortaan elk jaar een pacht van 4 mud rogge te gaan betalen op onderpand van de genoemde hoeve, maar hij mag maar 2 en een halve mud heffen zolang hun vader Goessen leeft en na diens dood op de eersteMaria Lichtmisdag erna de volle pacht. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================180====================
De zelfde Goijaert belooft zijn broer Henrick die voortaan elk jaar 4 mud rogge te gaan betalen op onderpand van het huis, tuin etc. dat hij in bezit heeft, behoudens dat hij maar 2 en een half mud rogge zal betalen zolang zijn vader leeft, en na diens dood de volle pacht zoals hiervoor. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

Sch. v. O. d.d.: 15-6-1481 =================208====================

Verschenen zijn Thomas Goessens van Oudenhoven voor hemzelf handelend, verder Goijaert die voor hemzelf handelt en voor Joerden en Henrik, broers, verder Goessen en Boudewijn Jan Pauwels als man van Margriet, zijnde allen wettige kinderen van Goossen van Oudenhoven verwekt bij Aleijt dochter van Thomas van der Ameijden en verkopen nu een pacht van 10 lopen rogge uit een pacht van 28 lopen die weer afkomstig is uit een pacht van 4 mud, Oirschotse maat. Die pacht had Jan Roefs van der Ameijden, Lip Henrik van Lippen als man van Marie, en Margriet en Katharina gezusters en allen kinderen van Jan Roefs van der Ameijden met hun voogden die ook handelden voor de andere kinderen van Jan Roefs van der Ameijden verwekt bij Margriet dochter van Jan Crommen, beloofd aan Henrik Amelis op onderpand van al het bezit dat zijn vrouw Katherina dochter van deze Jan Roefs was toebedeeld. De pacht steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk beemd genoemd de Corte Meij aan de Heerstraat, b.p. Dirck Stuwen, de Deenkens Meij.(= onder Erdbruggen, JT). Nog op onderpand van een stuk beemd genoemd de Calverhof, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de pad, Kathalijn Rutten. Nog op onderpand van een stuk land genoemd de Hof, b.p. de paddaar, de gemeenschappelijke straat. Die pacht van 28 lopen had Henrik Amelis verkocht aan Dirck natuurlijke zoon van Goessen Ruelens, en Dirck weer verkocht aan Aernden Thomas van der Ameijden, en Aernt weer verkocht aan Henrick van de Ven en Henrick van de Ven weer aan Joerden de Becker en aan Jan van de Laeck ten behoeve van de wettige kinderen van Thomas Thomas van der Ameijden,(foutje, moet zijn Thomas Henrix; MJG) zijnde de grootvader van genoemde verkopers. Ze verkopen de pacht nu aan Aernt Bernt Willems en ze beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum 15 juni 1481, getuigen Rutger Goessens en Hagelaer.

BP 1253 (Best) okt 1483 – sept 1484 folio 12v
Thomas, Goijaert en Goossen zonen van Goossen zoon wijlen Thomas van Audenhoven zoon wijlen Goossen Maess
Gevart Stummeken
Henrick van Erpe
Dirck van Os

Sch. v. O. d.d.: jan. 1487 =================024====================

Thomaes en Goijaert kinderen van Goessen Maes van Oudenhoven, verkopen met schepenbrieven en testament aan Rutger zoon wijlen Willem Rutgers van Oudenhoven een pacht van 17 lopen rogge, welke pacht Gijsbrecht Blaerthoms als man van Aleijt dochter van wijlen Roelof Becker (?) hadden overgedragen aan hun grootvader Thomaes van Oudenhoven, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. Lisbeth Korstiaens, Henrick Sblesers en nog op onderpand van alle beemden die Korstiaewn Sblesers verder in Oirschot had. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen ook namens hun grootvader Thomaes van Oudenhoven. Datum als boven, getuigen Dirck en Crom

Sch. v. O. d.d.: 29-9-1489 ==================319====================

Gielis Lucas van de Schoet als man van Sophia dochter van Michiel Wilneven heeft zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van 2 en een half mud roge, die 9 mud en 2 lopen achterstallig is, welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven eerder aan zijn zwager Michiel Willem Neven (= Wilneven, JT) had beloofd, met een totaal pacht van 6 mud en 8 lopen, maat van Oirschot, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van zijn 1/3e deel dat hij van zijn vader had geerfd in heide,weide of zand, en het andere deel had verkregen van zijn zwager Michiel volgens schepenbrief van Oirschot. Nog op onderpand van het 1/3e deel van bezit dat hij had verkregen van zijn zwager Willem Vos volgens schepenbrief van Oirschot d.d. 2 maart 1470. Jan van Esp heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Corsten van de Velde. Datum als boven, getuigen Vlierden en Dormalen.

BP 1260 (Best) okt 1490 – sept 1491 folio 122v
Jan Willem Henrick van Audenhoven
Thomas, Goijart en Goossen kinderen van Goossen Thomas Goossen Maess van Audenhoven
Jorden Goossens van Audenhoven

BP 1260 (Oirschot) okt 1490 – sept 1491 folio 91r
Goossen Thomass van Audenhoven en zijn schoonbroers Michiel Jan Neven en Willem Vos

Sch. v. O. d.d.: 29-9-1499 =================171====================

Heer Jan Robilarts priester en kanunnik te Oirschot en als fabriekmeester van de O.L. Vrouwekapel van Oirschot heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met schepenbrief van Oirschot inzake een pacht van 2 mud rogge en 6 lopen maat van Oirschotdie 3 jaar onbetaald is gebleven, uit een grotere pacht van 6 mud en 8 lopen welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven eerder had beloofd aan Michiel Jan Nennen (is Neven; MJG) zijnde zijn zwager, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van zijn ergdeel dat hij na de dood van zijn vader Thomas zou erven, zijnde een derde deel en het andere derde deel had hij al van zijn zwager Michiel verkregen volgens schepenbrief van Oirschot. Nog op onderpand van het derde deel van het bezit dat hij van zijn zwager Willem Vos heeft verkregen in schepenbrief van Oirschot. De brief daarover dateert van 2 maart 1470. Die pacht van 2 mud en 6 lopen had Gielis Lucas van de Schoot als man van Sophie dochter van Michiel Wilneven verkocht aan meester Aerden van Weijlhusen ten zijnen behoeve en ten behoeve van de kapel van O.L. Vrouw en was genoemde Gielis van de Schoot als echtgenoot toebedeeld in de deling met zijn andere erfgenamen, conform een schepenbrief van Den Bosch, welke brief dateert van 8 juni 1491. Melis (van de Schoet, vorster, JT) heeft vervolgens de uitwinning voortgezet en Rutger Mengelen heeft de koopt verworven voor de pacht en de kosten van de procedure. Binnen de wettelijke termijn van 3 dagen is nog verschenen Henrick Belaerts als gemachtigde voor Margriet Belaerts zijnde zijn tante en heeft het bod verhoogd met 1 lopen rogge omdat ze er anders haar vordering op zou verliezen. (en heeft waarschijnlijk de finale koop toegewezen gekregen alhoewel het er niet bij staat, JT). Datum 29 september 1499, getuigen Colen en Gestel.

Sch. v. O. d.d.: 11-6-1501 =================147====================

Gijsbrecht Janssen van Spijker die men ook wel Beertken noemt, heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met een schepenbrief van Oirschot inzake een pacht van mud en 7 lopen rogge per jaar die 3 jaar achterstallig is, welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven eerder had beloofd aan Jan Jan Bierkens, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een perceel heide, weiland en zand, dat hij van zijn vader Thomas had geerfd en verder had verkregen van Michiel Jan Neven (later Wilneven, JT) envan Willem Willem Vos, zijnde zijn zwagers volgens verdeelbrieven en een andere brief d.d. 3 april 1470. Jan de Brouwer heeft de uitwinning verzorgd en het bezit is ook in Den Bosch gepubliceerd geweest volgens een vidimusakte. De koop is gegund aan Jan Mol voor een jaarlijkse pacht van 2 mud en voor 10 en een half mud rogge achterstand en de kosten van de procedure. Datum 11 juni 1501, getuigen Willem en Snepschuet.

Sch. v. O. d.d.: 25-9-1503 =================263====================

Wouter Thomas van de Venne heeft zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van 2 mud en 8 lopen rogge, welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven had beloofd aan zijn zwager Michiel Jan Neven, (soms Wilneven genoemd, JT), op onderpandvan het deel van land, zowel heide, weide, land of zand, dat hij na de dood van zijn vader Thomas heeft geerfd zijnde het 1/3 e deel en het andere derde deel had hij van zijn zwager Michiel gekocht. Nog op onderpand van het 1/3e deel van land dat hij van zijn zwager Willem Vos heeft gekocht, conform de brief d.d. 2 maart 1470. Wouter heeftt de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Aert Mengelen voor de achterstalligheid etc. Datum 25 september 1503, getuigen Maes, Gielis en Brouwer.

Sch. v. O. d.d.: St. Michiel 1504 =================196====================

Beertram Jans van den Spijker als gemachtigde voor heer Eijmbrecht van den Spijker heeft zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van 3 mud en 7 lopen rogge per jaar, die 2 jaar onbetaald is gebleven, welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven eerder had beloofd aan zijn neef Jan Jannes Bierkens, op onderpand van het erfdeel dat hij van zijn vader Thomas had geerfd en verder van Michiel Jan Neven en van Willem Willem Vos zijnde zijn zwagers onform een deelbrief d.d. 3 april 1470. ( in dat jaar 1470 heet hij Michiel Wilneven en was gehuwd met Lisbeth Thomas van oudenhoven, JT). Philips van den Doeren heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Thomas Goossens voor de pacht en de achterstand etc. Datum op St. Michielsavond 1504, getuigen Willem en Colen.

Sch. v. O. d.d.: St. Odulphus 1507 =================204====================

Daniel de Leeuw als beheerder van de kapel van O.L. Vrouw te Oirschot heeft zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van 2 en ene halve mud rogge, uit een pacht van 6 mud en 8 lopen die 4 jaar achterstallig is, welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven eerder had beloofd aan zijn zwager Michiel Jan Neven (in 1470 heet hij Michiel Wilneven!, JT) op onderpand van diens kindsdeel zowel heide, weide, land of zand, zoals hij dat na de dood van zijn vader Thomas heeft geerfd, zijndehet 1/3e deel en het andere derde deel had hij gekocht van zijn zwager Michiel. Nog op onderpand van het 1/3e deel dat hij had gekocht van zijn zwager Willem Vos alles volgdens de schepenbrief van 2 maart 1470. Philips van den Doren heeft de uitwinning verzorgd en Jaspaer van Esch heeft de koopverworven voor de achterstalligheid ervan. Het bezit is ook in Den Bosch openbaar aangekondigd geweest. Datum op St. Odulphusavond 1507, getuigen Cremer en Berse.

Sch. v. O. d.d.: 20-6-1523 =================189====================

Philips van den Doeren als gemachtigde voor heer Joest Belaerts heeft zijn achterstallige vordering aangetoond namens de O.L. Vrouwekapel van Oirschot inzake een pacht van 2 en een half mud rogge, die 3 jaar achterstallig is, uit een pacht van 6 muden 8 lopen rogge, welke pacht Goossen Thomas Goossen Thomas van Oudenhoven eerder had beloofd aan zijn zwager Michiel Jan Neven (soms Michiel Janssen en soms Michiel Wilneven genoemd, JT), op onderpand van al de erven hetzij heide, weiland of zand etc. dat hij heeft geerfd van wijlen zijn vader Thomas, n.l. het 1/3e deel ervan en het andere 1/3e deel op onderpand van het bezit dat hij heeft gekocht van zijn zwager Willem Vos, conform de brief van Oirschot d.d. 2 maart 1470. Daarop heeft de heer (schout) hem een onderpand laten aanwijzen waaruit hij zijn vordering mag verhalen, zijnde een hoeve gelegen in herdgang Verrenbest, nu eigendom van Adriaen Colen. Philips als gemachtigde heeft de uitwinning voortgezet en de koop is gegund aan Henrick Schoetmans voor de pacht van 2 en een halve mud en 3 jaar achtersatnd en de kosten van de procedure. Datum 20 juni 1523, getuigen Berse en Herzel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Oudenhoven


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I38369.php : benaderd 11 juni 2024), "Goossen Thomas Goessen Maess van Oudenhoven (1425-1500)".