Stamboom Goossens x Van der Heijden » Claes Thomas van Oudenhoven (1431-1497)

Persoonlijke gegevens Claes Thomas van Oudenhoven 


Gezin van Claes Thomas van Oudenhoven

Hij had een relatie met Agnes Peter van de Parre.

De relatie startte in het jaar 1460 te Oirschot, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Claes Thomas van Oudenhoven

Vaak Claes Thomassen genoemd en Claes Maes en Claes Maes van Strijp; Strijp is een herdgang van Eyndhoven, hieruit blijkt waarschijnlijk de afkomst van zijn opa en verklaart ook diens achternaam. Woont hij daar dan weer ?!
Schepen in: 1458, 1461, 1464, 1472, 1475, 1479, 1482, 1485, 1488, 1491, 1494
Heeft leenbezit hoeve Hersel.
Is ook fabrieksmeester van de St. Odulphuskapel in Verrenbest, hij heeft daar 'n huis: de Dries.

BP 1222 (Best) okt 1451 – sept 1452 folio 42r
Thomas Goossens van Eijndoven
Claes Thomass van Audenhoven

BP 1222 (Best) okt 1451 – sept 1452 folio 42r
Thomas Goossens van Eijndoven
Claes Thomass van Audenhoven

BP 1226 (Best) okt 1455 – sept 1456 folio 514v
Jan Goijart Ackermans
Gerit Art Kottens
Jan Bithus
Goijart Gobelens van den Boghart
Claes Thomas Goossens van Audenhoven

Sch. v. O. d.d.: 24-12-1470 =================282====================

Verschenen is Claes Thomas van Oudenhoven en belooft aan Geerlick van den Melcroth onze collega-schepen die voortaan jaarlijks 6 mud en 8 en een halve lopen rogge te zullen betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van de helft van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. zijn broer Goessen Thomas van Oudenhoven waarvan is afgdeeld, de gemeijnte. Claes als schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rogpacht. Datum 24 december 1470, getuigen Ellaer, Gerit Vos en Dirck Huijskens.

Sch. v. O.d.d.: 9-4-1477 =================118====================

Komen is Jutten weduwe van Henrick van der Capellen met haar voogd en verkoopt aan Claes Thomaes van Oudenhoven als fabriekmeester van de St. Odulphuskapel, ten behoeve van extra missen voor de ´fundatie´ daar, een jaarlijske pacht van een half mud rogge, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag te voldoen op onderpand van een stuk land genoemd dat Rot, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. de kinderen van Gijben Ervaerts, haar eigen erf genoemd de Philipsakker, Wouter van den Arennest. Nog op onderpand van een stuk land genoemd dat Hopveld, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Lisbeth dochter van Jan Willems, Willems Willems van Oudenhoven, Willem Haecks, de gemeenschappelijke straat, Jutten als weduwe zelf. Ze belooft deonderpanden in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Datum 9 april 1477, getuigen Andries, Dormalen en Jan Hoppenbrouwers.
=================119====================
Komen zijn Claes Thomaes van Oudenhoven en Gerit zoon wijlen Geerlicks van de Melcroth als fabriekmeesters van de St. Odulphuskapel en verklaren dat Jutta zolang ze leeft, de pacht van het halve mud rogge niet hoeft te betalen, maar de eerste termijn ervan zal zijn na haar dood. Actum als boven.
=================120====================
Komen is Niclaes Thomaes van Oudenhoven en verkoopt aan Dirck zoon wijlen Henrick van Hoerne die een pacht van 3 lopen rogge, maat van Oirschot, welke pacht Claes had verkregen van wijlen Thomaes van Oudenhoven zijnde zijn broer (moet vader zijn; MJG) , en welke pacht Wouter van den Langeneep als beheerder van de fabriek van St. Odulphus van Best hem jaarlijks betaalde op onderpand van een stuk land onder Best genoemd de Assenboom, b.p. Jan van Hoerne, Willem van Dormalen volgens de schepenbrief ervan. (stuk land onder Best, b.p. Jan van Helmond, Dirck van der Hoeven =doorgestreept, JT). Actum als boven.
Voetnoot : Datum 2 april 1477.

Sch. v. O. d.d.: 12-3-1482 ==================115====================

Hierbij verklaren wij plechtig dat voor ons zijn verschenen de inwoners van beide herdgangen van Best, van Aerle en de Vleut en wel op een zondag in de St. Odulphuskapel, nadat men daarvoor 2 of 3 keer in het openbaar in de kerk was geroepen (=mis, JT) van heer Henrick Geerlicks (van de Melcroth,. JT) en daarbij nog Jan van Esp als vorster of er iemand was dat die er niet mee akkoord zou gaan, maar er is niemand gekomen, zoals men openlijk verklaart. ( wrsch. bedoeld is of er iemand van de inwoners bezwaar wilde maken, dat die kans wel was gegeven maar dat er niemand gebruik van heeft gemaakt, JT). Men geeft hierbij toestemming aan Claes Thomaes van Oudehoven als kerkmeester van die kapel zodat Claes voor die zelfde kapel een klok zal laten gieten van 300 of 350 zwaar (kilo´s of ponden?) en wat er al aan Vclaes is betaald komt daarop in mindering en wat er daaraan tekort is mag Claes over de herdgangen als ´bede´omslaan en dat zullen ze samen betalen en ze beloven Claes daarvoor tevrijwaren, waarvan de drie termijnen (voor de drie herdgangen, JT) zullen zijn per a.s. St. Bavosdag over 1 jaar en nog 5 rijnsguldens te geven zodra de klok er hangt en luidt. Datum 12 maart 1482, getuigen Vlierden en Daesdonk.
==================116====================
Komen is meester Gobbel de Klokgieter en belooft Claes Thomaes van Oudenhoven ten behoeve van de inwoners van Best, Aerle en de Vleut, die een klok te gieten van 300 of 350 zwaar, elke honderd (kilo?) tegen 12 en een halve rijnsgulden en daarvoor het gewicht te levereen tot ´de meesterprijse´. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

Sch. v. O. d.d.: 24-2-1487 (vermeld 1479) =================241====================

Wij, Rutger Goossen van Oudenhoven, Henrick van de Venne, Gerard Mathijs Huijskens, Jan de Cromme, Henrick Wouters van den Dijck, Jacop Henricks van Strijp en Jan Dirck Stevens, schepenen van Oirschot, verklaren hierbij plechtig dat voor ons zijn verschene Thomaes en Henrick, broers, verder Elisabeth, Isabella en Thomaes gezusters met hun voogd, verder Jan Janssen van Veldhoven als man van Agnese, Dionijs Peter Schoemakers als man van Margriet, voor henzelf handelend en voor hun zuster Isabelle, genoemde Henrick die nog handelt namens Jan Willem Bergers als man van Katalijn waarvoor hij instaat dat die ermee akkoord zal gaan, zijnde alle wettige kinderen van Claes Thomaes van Oudenhoven verwekt bij diens vrouw Agnese toen ze nog leefde, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun moeder Agnese hebben geerfd en waarvoor hun vader Claes afstand van het vruchtgebruik heeft gedaan.
Bij deze deling krijgen Thomas, Jan Bergers, Dionijs en Jan van Veldhoven samen een stuk land groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in de Hoeve aan de straat, waarvan deze 4 kinderen recht van overpad houden. Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Nuwen Uutfank, groot 7 lopenzaad, nog een stuk heiveld groot een halve bunder, nog een stuk land genoemd het Vlamerschot, b.p. Goijaert Goossens, Aert Beckers, de straat. Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Assenboom, b.p. de kinderen van Henrick van der Haest, de waterlaat daar, Henrick van de Capellen. Nog krijgen ze een bunder beemd in de Diepstege, te wisselen met Wouter van den Arennest. Nog krijgen ze een halve bunder beemd in de Ouwe Beemd. Nog krijgen ze de halve schuur en de gehele ….. Deze percelen zullen ze per a.s. Pinksteren over twee jaar aanvaarden ……. 6 peters te betalen per a.s. Maria Lichtmisdag zonder rente. Uit dit erfdeel moeten ze jaarlijkse alle grondchijnsen betalen en aan de erfgenamen van Willem Hinckaert als grondchijns ca. 3 kromstaarten, nog een pacht van 16 lopen rogge aan Willem van Katwijk.
Genoemde Henrick met Elisabeth, Thomas en Isabelle zijn zusters, krijgen samen een stuk land van 8 lopenzaad, gelegen in de Hoeve, b.p. Jan Bergers, de Nuwenbeemd, het heiveld daar, de Boesmansakker, Goijaert Goessens, een weg die ze daar zullen hebben, het stuk land van de andere 4 kinderen, het erf van hun vader die daar het vruchtgebruik van heeft. Nog krijgen ze de helft van het huis met de dries eraan, b.p. het erf etc. van hun vader wat betreft diens vruchtgebruik, Goijaert Goossens, de Boesmansakker, de gemeenschappelijke straat.
Nog krijgen ze een halve bunder beemd genoemd de Nuwenbeemd. Nog krijgen ze een bunder beemd gelegen in de Diepstege, b.p. Meeus van Beerwinkel, Jan Peter ….., Petrer van de Gruijthuijse, de Spijkersbunder, de pad daar. Hieruit moeten ze jaarlijks de grondchijns betalen, nog een Bosch mud rogge aan de kinderen van Wouter Thijssen.
Genoemde delers beloven deze deling gestand te doen en ieder zal de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat het erfdeel van de anderen ervoor gevrijwaard blijft. Als er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken, dan zullen ze die samen betalen. Datum 24 februari 1487 (attentie jaartal, JT), getuigen Rutger Goossens, Gerit Mathijssen en Jacop van Strijp.
=================242====================
Komen zijn Thomaes Claes Thomaes van Oudenhoven, Jan Bergers als man van Katarina, Dionijs Peter Scomakers als man van Margriet en hebben afstand van hun aanspraken gedaan ten behoeve van Jan Janssen van Veldhoven als man van Agnesen, inzake een stuk land groot 7 lopenzaad, genoemd de Nuwen Uutfank, gelegen in herdgang Verrenbest. Nog inzake het 3/4e deel van het 1/4e deel van een bunder beemd die is gedeeld met de andere erfgenamen. Dit bezit was hen samen toebedeeld in de deling tussen de kinderen van Claes Thomassen volgens de deelbrief. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de grondchijns. Datum 25 mei 1487 (attentie jaartal, JT), getuigen als boven.

Sch.v. O. d.d.: 16-8-1487 =================260====================

Claes zoon wijlen Thomaes van Oudenhoven als weduwnaar van Agnese dochter van wijlen Peter van de Par heeft afstand gedaan van zijn rechten ten behoeve van zijn wettige kinderen verwekt bij genoemde Agnes. Dat betreft een pacht van 21 lopen rogge maat van Oirschot uit een pacht van 12 mud rogge, zelfde maat die Jan Scolaster zoon van wijlen Wouter Toijaerts had verkocht aan Henricks van Beste (?), steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een hoeve en land gelegen op de Want meestal genoemdop Acht en op onderpand van de Bock genoemd in de Duijsteche Reswas (?) in het dorp Bruegel bij Son. Die pacht hadden Claes en zijn mede-erfgenamen geerfd van hun vader Thomaes en Thomaes had die weer namens zijn vrouw Margriet dochter van Claes van Doerne geerfd en deels ook gekocht volgens de brieven. De verkoper belooft alle lasten af te handelen. Datum 16 augustus 1487, getuigen Goessen, Gerit Mathijssen, Crom, Jan Dircks en Jacop Henricks.
=================261====================
Henrick Claessen verkoopt zijn erfdeel hierin aan Thomaes, aan Jan van Veldhoven, aan Dionijs Peter Scomakers en zijn zusters Lisbeth en Thomaes en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Actum als boven.
=================262====================
Daarna zijn verschenen Thomas Claessen (van Oudenhoven, JT) en zijn zusters Lisbeth en Thomas met hun voogden, Jan van Veldhoven als man van Agnese, Dionijs Scomakers als man van Margriet voor henzelf en voor hun zwager Jan Bergers en voor hun minderjarige zuster Beelen waarvoor ze beloven die later alsnog afstand te laten doen en verkopen deze pacht van 21 lopen rogge aan Peter Aert Oerlemans. De verkopers beloven alle lasten af te handelen. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 11--2-1488=================346====================

Jan zoon wijlen Jan van Veldhoven als man van Agatha dochter van Niclaes Thomas van Oudenhoven verkoopt aan Aert Aerts een stuk land groot ca. 7 lopenzaad zoals is afgepaald, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Thomaes Claes Thomassen, zijn vrouw Agnes, de gemeijnte, Jan Bergers zijnde de zwager van genoemde Claes Thomaes. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns van 2 philipspenningen. Datum 11 februari 1488, getuigen Claes Thomaes en Strijp. (Strijp = van de Venne, JT)

Sch. v. O. d.d.: 3-3-1488 =================381====================

Henrick en Lisbeth kinderen van Claes Thomaes van Oudenhoven, Lisbeth met haar voogd hierbij, beloven aan heer Henrik Belaerts, priester, ten behoeve van het gasthuis van Oirschot (hij is beheerder voor dat gasthuis, JT) die voortaan jaarlijks een rente van 2 rijnsguldens te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Verrenbest, groot ca. 7 lopenzaad, b.p. Goijaert Goessens van Oudenhoven, Claes Thomaes die daarvan het vruchtgebruik heeft, de straat, Aert Berbier (van Baest, JT) dat eerder van Claes Thomassen was zijnde hun broer. De schuldenaars beloven het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. Actum als boven.
=================382====================
De rente uit de vorige akte is aflosbaar tegen betaling van 32 rijnsguldens. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================383====================
Jan Willem Legen (?) als man van Katarina dochter van Claes Thomaes (van Oudenhoven, JT) verkoopt aan Henrick Claes Thomassen en dien zuster Lisbeth( van Oudenhoven, JT) uit de vorige akte een stuk land genoemd de Hoeve, groot ca. 3 lopenzaad zoals hem toebedeeld is geweest, b.p. Henrick en Lisbeth Thomaessen, ….. een erf genoemd het Bijselen (?) dat eerder eigendom van hun vader Claes was die er het vruchtgebruik van had, de gemeijnte richting de Vleut, het erf van Aert Aerts eerder eigendom van genoemde Claes. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum als boven, getuigen Claes Thomaessen, Loijch en Vloeten.
=================384====================
Henrick en Lisbeth uit de vorige akte beloven aan Jan die voortaan een jaarlijkse rente van 32 stuivers te gaaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van het bezit uit de vorige akte. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================385====================
De rente uit de vorige akte is aflosbaar tegen betaling van 30 peters, elke peter gerekend tegen 18 stuivers. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================386====================
Genoemde Thomaes Claes Thomaes verkoopt aan Jan Willem Legen (?) een stuk van een beemd groot 1/4e bunder, genoemd de Diepstege, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. de kinderen van Jan Scomakers, Peter van den Gruijthuijsen, Meeus van Beerwinkel, de Spijkersbuender, de straat, de Diepstege daar. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================387====================
Genoemde Jan uit de vorige akte belooft aan Thomaes die voortaan jaarlijks 6 lopen rogge te gaan beatlen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van het bezit uit de vorige akte. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================388====================
De pacht uit de vorige akte is aflosbaar tegen betaling van 16 peters, elke peter gerekend tegen 19 stuivers, samen met de volle termijn en restanten. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

Sch. v. O d.d.: 21-1-1489 ==================030====================

Thomas Claes Thomaes verkoopt aan Henrick, Lisbeth, Thomaes en Beelken, kinderen van Thomas (*) Claes Thomassen, (* de eerste Thomas is doorgestreept, het zijn kinderen van Claes Thomaesen, zie volgende akte, JT) een stuk heiveld groot ca. een halvebunder, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. genoemde Henrick, Lisbeth, Thomaes en Beelken, waarvan is afgedeeld van Aert Barbier (van Baest, JT) dat eerder van Claes Thomaes was, de gemeijnte. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns. Datum 21 januari 1489, getuigen Vlierden, Ansems en Snellaert. (zie volgende akte, JT)
==================031====================
Henrick uit de vorige akte met zijn zusters Lisbeth en Thomas, die samen handelen voor hun minderjarige zuster Beelken met hun voogd, zijnde kinderen van Claes Thomaes van Oudenhoven die deze had verwekt bij Agnese dochter van Peter van de Parre, verkopen samen aan Goijaert Goossens van Oudenhoven een stuk heiveld groot 3 lopenzaad, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Goijaert als koper, genoemde Henrick, Lisbeth, Thomas en Beelken, de straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de grondchijns. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 8-3-1491 =================074====================

Henrick Claes Thomas van Oudenhoven en Lisbeth, Thomas en Isabel, gezusters en alle wettige kinderen van Claes Thomas van Oudenhoven hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun moeder Agnesen hebben geerfd zoals blijkt uit een andere deling die ze met de erfgenamen hebben gemaakt.
Henrick en Isabel samen krijgen een huis, tuin , grond etc. genoemd de Dries en de Loesmansakker, samen groot ca. 7 lopenzaad. Nog krijgen ze 4 lopenzaad land en een lopenzaad heiveld, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Aert Goessens, Lisbeth en Thomas gezusters waarvan is afgedeeld, de heide daar, de straat. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd de Diepsteegde, groot ca. een halve bunder in de Diepsteegde, b.p. de kinderen van Jan Peter Haecks, Meeus van Beerwinkel, Peter van den Gruijthuijse, de Spijkersbunder, de gemeijnte. Hieruit moeten ze jaarlijks 2 rijnsguldens betalen aan het gasthuis van Oirschot en 34 stuivers aan hun zwager Jan Bergels en de grondchijns. Lisbeth en Thomas doen afstand van hun recht op aflossingsbrieven ten behoeve van genoemde Henrick en Isabel.
Elisabeth en Thomas als gezusters krijgen samen een akker genoemd de Hoeve, behalve 4 lopenzaad die Henrick en Isabel daarvan krijgen, in totaal een mudzaad groot, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Claes Thomas van Oudenhoven, Aert Berbiers, de straat, genoemde Henrick en Elisabeth waarvan is afgedeeld. Nog krijgen ze 4 lopenzaad heiveld, b.p. Aert Barbiers, genoemde Henrick en Isabel, de gemeijnte, genoemde Lisbeth en Thomas. Nog krijgen ze een halve bunder beemd in een beemd genoemd de Nijen Beemd, groot ca. 2 bunders, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Aert Scepens met zijn erfgenamen, de kinderen van Claes Corstens, Claes Thomassen, Willem Janssen van der Achter. Daaruit moeten ze wel de grondchijns betalen.
Als er meer lasten op enig erfdeel zouden drukken, dan zullen ze die samen betalen. Ieder zal verder de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat de andere erfdelen daarvoor gevrijwaard blijven. Datum 8 maart 1491, getuigen Wuest en Dirck Goossens.
=================075====================
Genoemde Isabel uit de vorige akte verkoopt aan haar broer Henrick haar erfdeel dat haar vandaag is toebedeeld. De verkoopster belooft alle lasten van haar kant af te handelen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================076====================
Genoemde Henrick belooft zijn zuster Isabel die voortaan een jaarlijkse pacht van 2 en een halve mud rogge te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van al het bezit dat Henrick en Isabel vandaag samen hebben verkregen (geen datum engeen getuigen vermeld).
=================077====================
Isabel uit de vorige akte zal ook gevrijwaard blijven voor alle schulden die ze met haar broer Henrick en haar zuster Lisbeth en Thomas heeft gemaakt tot de tijd dat ze afdeelden en welke schulden ze van hun vader hebben overgenomen. Datum 13 november 1494, getuigen Dirck en Alaert die het aandroegen. (deze latere aantekening is zwaar doorgestreept, JT)
=================078====================
De pacht uit de voor-voorgaande akte kan altijd worden afgelost, elk mud tegen 28 peters en elke peter tegen 18 stuivers gerekend. (geen datum en geen getuigen, JT)

Sch. v. O. d.d.: juni 1491 =================019====================

Gijben Gijben Everaerts belooft aan Jan Wouters van den Langeenep uit de vorige akte die voortaan jaarlijks een pacht van 5 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin etc., groot ca. 4 lopenzaad, herdgang Verrenbest, b.p. Rutger Wouters van den Langeenep, Heijlwich dochter van Wouters van den Areenst, verder rondom in de gemeijnte. Gijben belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Actum als boven.
=================020====================
Genoemde Wouter van hiervoor doet afstand voor deze pacht van 5 lopen ten behoeve van Henrick Claes Thomas van Oudenhoven. De verkoper belooft alle lasten af te handelen. Datum de andere dag in juni 1491, getuigen Claes en Doren.

Sch. v. O. d.d.: St. Hubertus 1491 =================217====================

Thomas Claes Tomas van Oudenhoven verkoopt aan zijn neef Goijaert Goossens van Oudenhoven die een stuk land groot ca. een half mudzaad, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. het erf van de koper, Aert Berbiers, de straat. Dat perceel had hij van zijnvader geerfd en met zijn broer en zusters gedeeld. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een pacht van 16 lopen rogge per jaar aan de erfgenamen van Willem van Catwijk en 9 lopen rogge aan Meeus van Beerwinkel, welkepachten aflosbaar zijn volgens de brief ervan, welke aflossingsbrief hij eveneens meeverkoopt. Datum op St. Hubertusdag 1491, getuigen Claes en Dirck Goossens.

Sch. v. O. d.d.: 18-12-1491 =================253====================

Claes Thomas van Oudenhoven en met hem zijn wettige kinderen te weten Thomas en Henrick broers, verder Jan Janssen van Veldhoven als man van Agnesen en Denis Aert Scomakers als man van Margriet, nog Lisbeth en Thomas, gezusters en ook kinderen van genoemde Claes (ik tel er dus 7, JT) verkopen nu samen aan Thomas Goessens, zijn neef (van vader Claes?) 4 schepenbrieven van Den Bosch die Claes van zijn vader had geerfd met alle rechten daarin. Een brief handelt over 2 gouden schilden die Lambrecht van de Hagelaer had beloofd aan Daniel van Vlierden uit bepaald bezit in herdgang Aerle. Een andere brief van de 4 handelt ook over 2 gouden schilden die Goijaert Goijaert Keijmps eerder had beloofd aan Daniel van Vlierden uit bezit in herdgang Aerle. Claes en zijn kinderen als verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum 18 december 1491, getuigen Claes, Doren en Dirck Goossens.
=================254====================
Thomas Maes Goossens als koper uit de vorige akte belooft aan Claes en diens kinderen voor de 4 gouden schilden die ze aan hem hebben verkocht met schepenbrieven van Den Bosch, dat hij daarvoor aan hen jaarlijks een rente van 10 pond paijment in DenBosch zal betalen aan het klooster van de Clarissen daar, verder 6 pond aan de heren van het kapittel te Oirschot, waarvan de kapelaans 1 pond krijgen en wel zo dat Claes en zijn kinderen daarvoor gevrijwaard blijven.

BP 1265 (Best) okt 1495 – sept 1496 folio 372v
Dionijs Peter Scoenmekers man van Margriet Claes van Audenhoven
Ghijsbert (geheten Beertken) zoon wijlen Jan van den Spijker, man van Lijsbeth Claes Thomas van Audenhoven

BP 1265 (Best) okt 1495 – sept 1496 folio 372v
Thomas Claes Thomass van Audenhoven
Henrick Claes Thomass van Audenhoven (broer)
Beel Claes Thomass van Audenhoven (hun zuster)

BP 1265 (Best) okt 1495 – sept 1496 folio 372v
Jan Willem Bergers van Kessel, man van Katherijn Claes Tomaes van Audenhoven
Jan Janss van Velthoven, man van Agnes Claes Thomaes van Audenhoven

BP 1265 (Best) okt 1495 – sept 1496 folio 373r
Gijsbert Ghijsbertss van den Broick, man van Thomaesken Claes Thomas van Audenhoven
Henrick Janss van Cappellen

Sch. v. O. d.d.: 21-2-1496 =================047====================

Henrick Claessen (= Henrick Claes Thomas van Oudenhoven, JT) belooft zijn broers en zusters dat hij een rente van 4 rijnsguldens per jaar zal aflossen, die deze Henrick en zijn zusters betalen aan het gastshuis van Oirschot, en wel zodanig dat het bezit dat in die brief als onderpand is genoemd daarvoor gevrijwaard zal blijven en ook de gebruikers van dat bezit, te weten 2 rijnsguldens die betaald moeten worden per a.s. Maria Lichtmisdag en de andere twee rijnsguldens op St. Petrusdag erna, samen met de achterstalligheid ervan te weten 20 rijnsguldens. Datum 21 februari 1496, getuigen Peter en Henrick.
In marge : Beertken, Gijsbrecht, Veldhoven en Denis (dat zijn zijn zwagers, JT)
=================048====================
Genoemde Henrik uit de vorige akte belooft Beertken Jans van den Spijker, en nog Thomas Claes Thomassen, Denis Peters Scomakers, Jan van Veldhoven en Gijsbrecht Gijsbrecht Ketelbueters (soms ook van den Broek genoemd, JT), en Beelken dochter van genoemde Claes, dat hij vanaf nu voortaan aan Margriet Belaerts en aan haar erfgenamen na haar, de rente van 2 rijnsguldens zal gaan betalen die ze heft op een beemd genoemd de Twaalf Bunders, eigendom van deze Henrick, groot ca. 2 bunders en wel zodanig dat genoemde personen daarvoor verder gevrijwaard zijn en ook hun bezit. Als er voor de anderen daardoor schade zou ontstaan dan zal Henrick dat betaelen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================049====================
Thomas Claes Thomassen (van Oudenhoven, JT), Beertken Jans van den Spijker, Denis peter Scomakers, Jan van Veldhoven en Gijsbrechts Gijsbrechts hebben beloofd aan Henrick Claes Thomassen die tussen nu en a.s. Kerstmis een bedrag van 22 rijnsguldens te zullen betalen, elke gulden tegen 20 stuivers, alles in munten zolas die zijn vermeld in de schepenbrief van Margriet Belaerts over een rente van 2 rijnsguldens op onderpand van het bezit van vermelde Henrick. Elk van de genoemde personen staat borg hierin voor 2 rijnsguldens en 15 stuivers waarmee de rente aan Margriet kan worden afgelost en het restant van het geld mag Henrick voor een derde voor hemzelf houden, een derde deel is voor zijn zuster Beelken en het andere derde deel mag hij verhalen op Jan Bergers hun zwager zijnde. Als genoemde 5 personen binnen 5 weken na de afgesproken tijd hun portie niet in het huis van Henrick zouden betalen om daarmee een schuld aan het gasthuis af te lossen, dan moet elk van hen boven het vermelde bedrag een rijnsgulden meer betalen. De 5 beloven zulks na te komen. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 16-4-1496 =================094====================

Thomas Claes Thomas van Oudenhoven en zijn broer Henrick, verder Denis Peter Scomakers als man van Margriet, Jan van Veldhoven als man van Agnesen, Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broek (soms ook Ketelbueters genoemd, JT) als man van Thomas, allen dochters van genoemde Claes van Oudenhoven, verkopen nu aan Goijaert de Raijmaker die een pacht van een half mud rogge, Oirschotse maat, waarvoor Claes afstandd van zijn recht van vruchtgebruik heeft gedaan, welke pacht Willem zoon wijlen Willem van Oudenhoven eerder had beloofd aan Goijaert zoon wijlen Jan Beckers, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Cuijper, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p, Henrik de Neve, Jan van Dormalen, Willem van den Hoven Henrick van Dormalen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Genoemde Thomas Claes Thomas van Oudenhoven belooft deze overdracht altijd gestand te zullen doen en doet ook afstand van alle aanspraken die hij van zijn vader Claes na diens dood nog zal erven maar als Goijhart dat halve mud blijft bezitten tot na de dood van genoemde Claes en als de andere erfgenamen van Thomas Claes Thomas dat halve mud niet van Goijaert afnemen of die bij de deling uitsluiten, dat Thomas daarna ontheven zal zijn van de borgstelling. Datum 16 april 1496, getuigen Jan en Jacop. (Thomas doet nu weliswaar afstand maar kan daar dan blijkbaar later weer op terugkomen, mogelijk dat Goijaert de Raijmaker een aangetrouwd familielid is, JT).
=================095====================
Thomas Claes Thomas van Oudenhoven heeft beloofd aan Claes zijn vader, die voortaan steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag, als hernieuwde schuldbekentenis, zolang als Claes leeft, die een half mud rogge per jaar te gaan betalen, maat van Oirschot. Voor het geval echter als Thomas niet zou betalen en als Claes dan de brief met diens rechten voor dat halve mud in de ´vierschaar´moet laten lezen, mag Claes van Thomas dan weer al het roerend bezit nemen of laten nemen vanwege die rogpacht, en dat bezit daarvoor ook mag laten verkopen. Zulks heeft genoemde Thoams en diens vrouw Beertken ook bekend dat dat inderdaad de afspraak is. Actum als boven.
=================096====================
Thomas Claes Thomas van Oudenhoven als man van Berten heeft beloofd aan zijn broer Henrick, aan Denis Peter Scomakers, Jan van Veldhoven en Gijsbrecht Gijbsrecht van den Broek, dat hij later zolang niet mee zal parten en meedelen na de dood van Claes Thomas van Oudenhoven in het bezit dat Thomas normaal gesproken van zijn vader Claes zou erven, en wel tot aan het moment dat elk van de kinderen ook een half mud rogpacht, Oirschotse maat hebben verkregen, waarvoor Claes Thomas van Oudenhoven afstand heeft gedaan van zijn vruchtgebruik en welke pacht vandaag is verkocht an Goijaert de Raijmaker. Actum als boven.

Sch.v. O. d.d.: 5-12-1496 =================197====================

Op 5 december van dit jaar 1496, in aanwezigheid van Kaerle Cleijnaert en Jan Goossens als leenmannen verder in aanwezigheid van Jan Henricks van der Vloeten en Jacop Henricks van Strijp als schepenen van Oirschot, is hier verschenen Claes Thomas van Oudenhoven die ziek is en niet in staat om te lopen etc., maar wel met zijn volle verstand maar omdat het hem niet mogelijk is zijn zaken verder persoonlijk te regelen, draagt hij zijn aanspraken over aan zijn zoon Henrick, inzake een pacht van 3 mud rogge per jaar, zijnde leenbezit, die staan te ontvangen uit de hoeve van Hersel gelegen in Oirschot hier, samen ook met alle achterstand ervan. De gemachtigde mag daarin alles doen wat nodig is, zulks eventueel met rechtsmiddelen af te dwingen etc. ten opzichte van zijn neef Thomas Goossens van Oudenhoven, zowel voor stadhouders, leenmannen, het Hof van Brabant of waar dan ook dat zulks nodig is. Claes belooft deze overdracht van rechten altijd gestand te zullen doen en als het nodig is dat Henrick meer rechtszekerheid moet bieden, dan is hij bereid zelf als het hem mogelijk is, voor enig hof, of leenmannen te verschijnen om Henrick daarin te helpen en als Henrick hem daarover zal vragen. Datum 5 december 1496, getuigen Jan en Jacopdie het aandroegen.
In marge : Deze brief is voor de tweede keer uitgeschreven omdat de oude brief die nog wel van zegel is voorzien, slecht leesbaar is en de zegel is van de oude brief afgetrokken en aan de andere brief bevestigd, quod attestor J de Kelst. (is secretaris van Oirschot, maar de aantekening is niet gedateerd, JT)
=================198====================
Thomas Claes Thomas van Oudenhoven verkoopt aan zijn broer Henrick al zijn rechten in het hiervoor beschreven leengoed. Thomas belooft eveneens alles n ate komen zoals zijn vader Thomas dat eerder aan genoemde Henrik heeft beloofd gehad inzake dat leengoed. Zulks is ook gebeurd in aanwezigheid van leenmannen van hiervoor en op de zelfde dag. Getuigen Jan en Jacop die het aandroegen.
In marge : De brief is ook uitgeschreven vanwege de reden van hiervoor aangehaald, quod attestor J. de Kelst.(geen datum en geen getuigen vermeld, JT).
=================199====================
Henrick Claes Thomas van Oudenhoven van de vorige akte, heeft aan zijn broer Thomas beloofd om direkt na de dood van Claes Thomas van Oudenhoven zijnde hun vader, die de helft van de 3 mud rogge per jaar als leengoed te betalen, die worden betaald op onderpand van het goed van Hersel, voor het geval Henrick dat van diens neef Maes Goossens (van Oudehoven , JT) verkrijgt tegen 20 peters voor elk mud rogge, elke peter gerekend tegen 18 stuivers. Actum als boven. (blijkbaar is een mud rogge als leengoed veel minder waard dan de gebruikelijke 28 peters per mud, JT)
=================200====================
Genoemde Henrick verklaart aan zijn vader Claes dat hij het inkomen dat hij zal genieten van het leengoed, zijnde de 3 mud rogge, dat hij hem dat jaarlijks zal betalen, tenzij dat Henrik dat inkomen niet zou kunnen verkrijgen, dan wordt hij daarvoorvrijgesteld. E.e.a. is ook gebeurd voor leenmannen etc. zoals hiervoor. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 14-12-1496 =================214====================

Claes Thomas van Oudenhoven geeft hierbij machtiging aan zijn zoon Henrick om al zijn rentes, pachten en verdere vorderingen voor hem te innen, en speciaal ook nog een bedrag van 35 rijnsguldens (er staat alleen een ´r´, dus ik neem aan rijnsguldens, JT) die Goijaert Goossens aan Claes schuldig is te betalen. De machtiging geldt tot wederopzeggen en de gemachtigde mnoet later wel rekening en verantwoording afleggen, Datum 14 december 1496, getuigen Jan en Henrick.
=================215====================
Schepenen in Oirschot verklaren hierbij plechtig dat voor hen is verschenen Henrick Claes Thomas van Oudenhoven en heeft verklaard dat er indertijd toen er een boedeldeling had plaatsgevonden tussen Henrick en zijn broers en zusters, volgens een brief d.d. 8 maart 1491, was afgesproken dat Henrik voortaan jaarlijks aan het gasthuis van Oirschot een rente van 4 rijnsguldens zou gaan betalen en zijn zwager Jan Bergers een jaarlijkse rente van 35 stuivers, op onderpand van het door hem geerfde deel, samen met zijn zuster Isabel. Dat betreft dus zijn deel van een huis, tuin etc., genoemd de Dries en de Losmansakker, groot ca. 4 lopenzaad, nog zijn deel van een stuk land groot ca. 4 lopenzaad, en een lopenzaad heiveld, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Goijaert Goossens, zijn zuster Lisbeth en Thomas, de straat. Nog betreft het zijn deel in een stuk beemd genoemd de Diepstege, groot ca. een bunder, b.p. Jan Peter Haecks, Meeus van Beerwinkel. Die 4 rijnsguldens en 35 stuivers rente worden door Henrick nu bevestigd en hij zal die jaarlijks uit zijn helft van het erfdeel betalen en uit de andere helft helft die hij op de zelfde dag heeft gekocht van zijn zuster Isabel, zodanig dat zijn broers en zusters daarvoor verder gevrijwaard blijven, ook al waren destijds die rentes in de deelbrief met Elisabeth en Thomas gezusters en wettige kinderen van Claes Thomas van Oudenhoven niet gespecificeerd geweest. Datum 5 december 1496, getuigen Jan Henricks en Jacop Henricks.

Sch. v. O. d.d.: 20-3-1498 =================103====================

Claes Thomas van Oudenhoven heeft machtiging gegeven aan zijn zoon Henrick, aan Beertram Jan Denissen, Peter Scomakers en Gijsbrecht Gijsbrechts, zijnde zijn zwagers (waarschijnlijk schoonzoons, JT) om al zijn rentes, chijnsen, pachten etc. voor hemte innen en verder alles daarin te doen wat nodig is. Met de eerste opbrengsten dienen de gemachtigden dan een rente van 2 en een halve rijnsgulden per jaar af te lossen, die Claes had beloofd aan Willem van Oventken, welk geld hij in Den Bosch hadgeleend volgens schepenbrieven van Den Bosch. De machtiging geldt tot wederopzeggen en met moet aan Claes later rekening en verantwoording afleggen. De opdrachtgever belooft verder alles na te komen wat daarin door zijn gemachtigden wordt gedaan. Datum 20 maart 1498, getuigen Joerden en Gielis.

Sch. v. O. d.d.: 6-4-1501 =================066====================

De erfgenamen van Claes Thomas uit de volgende akte, hebben de eerder door hen gemaakte boedeldeling teniet gedaan, behalve wat betreft de onderlinge transakties of ruilen die tussen hen al hebben plaatsgevonden, die blijven gehandhaafd, zoals deze Bestonden voor datum van deze akte. Datum6 april 1501, getuigen Snepschuet en Willem Henricks van der Vloten. (zie twee aktes verderop, waar de nieuwe deling plaatsvindt, JT)
=================067====================
Eerder had wijlen Claes Thomas van Oudehoven een bedrag van 50 rijnsguldens geleend bij Willem Ovenken in Den Bosch, bakker van beroep. Daarvoor had genoemde Claes hem beloofd die jaarlijks 4 rijnsguldens te betalen, waarvan Henrick Claes Thomas vanOudenhoven jaarlijks anderhalve rijnsgulden zou betalen en Claes zelf daarvan 2 en een halve rijnsguldens voor zijn rekening zou nemen. Voor ons zijn de volgende personen verschenen en beloven dat ze in de a.s. meimaand aan Henrick ieder een bedragzullen betalen, zodat Henrick die 4 rijnsguldens kan aflossen.
Jan Bergers zal 2 rijnsguldens 18 stuivers een oort betalen met de achterstand.
Thomas Claes van Oudenhoven zal 4 rijnsguldens 18 stuivers en een oort betalen samen met de achterstand.
Beertram zal 2 rijnsguldens 18 stuivers en een oort betalen, ook met de achterstand.
Denis Peters zal 2 rijnsguldens 18 stuivers en een oort betalen, samen met de achterstand
Jan van Veldhoven zal 2 rijnsguldens 18 stuivers en een oort betalen, samen met de achterstand
Jan Dirck Wagemans zal 5 rijnsguldens 18 stuivers en een oort betalen, samen met de achterstand
Gijsbrecht van den Broek zal 5 rijnsguldens 18 stuivers en een oort betalen, samen met de achterstand
Henrick Claes van Oudenhoven zal 21 rijnsguldens en 13 stuivers een oort betalen, samen met de achterdstand.
Zij zullen ieder hun deel van de hoofsom etc. betalen en als ze niet op tijd of niet volledig betalen dan zullen ze Henrick vrijwaren voor alle kosten etc. En ook gelft hetzelfde als er daarbij met rechtmiddelen betaling moet worden gevorderd om methet geld een andere bedrag van 50 gulden af te kunnen lossen aan Willem van Dormalen, Jan Speeck, Peter Verbruggen, Simon Verhoeven, Dirck van de Hagelaer en Jan de Cuijper. Datum 6 april 1501, getuigen Snepschuet en Vloten. (Ik kom in totaal uit op 50 gulden en een oort. De 18 stuivers, resp. 13 stuivers en een oort samen komen uit op 7 gulden een oort en de bedragen in rijnsguldens komen samen uit op 43 gulden, blijkbaar is het geld in twee parten tussen de erfgenamen verdeeld geweest, JT).
=================068====================
Thomas en Henrick, broers, Jan Bergers als man van Katarina, Jan van Veldhoven als man van Margriet, Beertram Jans van den Spijker als man van Elisabeth, Gijsbrecht Gijsbrecht van den Broek als man van Thome en Jan Dirck Wagemans als man van Isabel,zijnde alle wettige kinderen van Claes Thomas van Oudenhoven verwekt bij Agnes dochter van wijlen Peter van den Parre, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze na de dood van Claes hun vader hebben geerfd.
!!!!! (Jan van Veldhoven is getrouwd met Agnese en Magriet met Denis Peter Scomakers MJG) !!!!!
Genoemde Thomas Claes Thomas van Oudenhoven en Beertram Jans van den Spijker en Jan Janssen van Veldhoven krijgen samen een huis met schuur en grond, met het busselke, groot 6 lopenzaad, behalve dat Henrick Claes Thomas van Oudenhoven een deel van het achterste huis krijgt, dat eerder voor hem was afgedeeld. Het bezit is gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Goijaert Goossens, de straat, Peter zoon heer Rutger van de Laeck. Verder zullen ze aan Henrick Claes, Jan Bergers, Gijsbrecht van den Broek en Jan Dirck Wagemans 8 peters eens geven. Lasten uit dit erfdeel zijn de grondchijns.
Henrick Claes Thomas van Oudenhoven, Jan Bergers, Gijsbrecht van de Broek en Jan Dirck Wagemans krijgen samen de helft van een beemd genoemd de Nuwenbeemd, zijnde het voorste stuk gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Gijb Quants, Jan Houbraken en meer anderen, de straat, Beertram Janssen van den Spijker waarvan is afgedeeld. Ze moet nboverpad verlenen aan het achterste stuk. Lasten hieruit zijn hun deel van de grondchijns en 3 stuivers gebuurchijns. Nog krijgen ze een stuk land groot een lopenzaad, genoemd de Piper, b.p. Goijaert Goossens van Oudenhoven, heer Henrick van Esch, Aert Barbier, de erfgenamen van Aert Barbier. Nog krijgen ze van Thomas Claes van Oudenhoven, van Beertram Janssen, van Denis Peters Schomakers en van Jan van Veldhoven een bedrag van 8 peters eens. Nog krijgen ze4 lopen rogge per jaar te ontvangen van Peter G eerlicks, nog 4 oude groten te ontvangen uit het weiland genoemd dat Rouwe Sonderen.
Thomas zoon Claes Thomas van Oudenhoven en Beertram Janssen van den Spijker krijgen 2 mud rogge, maat van Woensel, te ontvangen van Dirck van den Bogaert te Eckaert in de gemeente Woensel. Nog krijgen ze een pacht van een mud rogge, maat van Woensel, te ontvangen van Corstiaen Dirck Emmen in Woensel te ontvangen. Van dat mud rogge krijgt vandaag Jan Dirck Wagemans de helft en dat komt in mindering op het deel van Thomas Claessen, zodanig dat Thomas niet meer dan een mud zal hebben.
Henrick Claes van Oudenhoven en Jan Bergers krijgen samen een mud rogge dat wordt betaald door Dirck Moermans in Spoordonk. Nog krijgen ze 2 lopen rogge te ontvangen van Jan Janssen van Veldhoven, nog een pacht van 2 mud min 5 vierdevaat te ontvangen van Jan Persoons en van Jan de Schoteldraaier.
Voetnoot : Jan Bergers draagt een lopen rogge van de twee mud over aan Henrick Claes van Oudenhoven vanweg een lopen rogge dat Jan in Spoordonk daarvoor in de plaats heeft gehad. Datum 18 april 1501, getuigen Belaerts en Leeuw.
Denis Peter Schomakers krijgt een pacht van 14 lopen rogge te ontvangen van Dirck Jan Stockelmans. Nog krijgt hij een pacht van 4 lopen rogge te ontvangen van Jan Janssen van Veldhoven op onderpand van bezit dat Jan Janssen van Veldhoven nu heeft ofnog zal bezitten. Die 4 lopen zijn aflosbaar met 9 peters en 6 stuivers.
Voetnoot : Denis Peter Schomakers verklaart dat Jan Janssen van Veldhoven deze 4 lopen rogge heeft afgelost die Denis waren toebedeeld. Datum 25 mei 1501, getuigen Snepschuet, Vloeten en Joerden.
Jan Janssen van Veldhoven krijgt een pacht van 16 lopen rogge, te ontvangen van Peter Joerden Smeijers. Nog krijgt hij een pacht van 6 lopen rogge te ontvangen van Henrick Henricks de Lubber.
Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broek krijgt een pacht van 14 lopen rogge te ontvangen van Goijaert de Becker. Nog krijgt hij een pacht van 2 lopen rogge te ontvangen van Jan Jacops van den Sande, nog krijgt hij een pacht van 2 lopen rogge te ontvangen van Jan Moij.
Jan Dirck Wagemans (soms Swerts, JT) krijgt uit het erfdeel van genoemde Thomas de helft van een pacht van een mud rogge, maat van Eindhoven, waarvan Beertram Janssen van den Spijker en Maes Claessen samen de andere helft hebben toebedeeld gekregen en wordt betaald door Corstiaen Dirck Emmen te Woensel. Die pacht had Wouter natuurlijke zoon van heer Wouter Tuolmans (?) als wettige man van Beatrijs verkocht aan Everaert Claes van Dorne, ten behoeve van diens vader Claes, op onderpand van een schuur, grond en een ´geloekt´ daaraan , gelegen in de gemeente Woensel, b.p. de erfgenamen van Gielis Marcelis van Eckaert, Wouter als verkoper en op onderpand van nog meer bezit. Verder krijgt hij een pacht van 6 lopen rogge te ontvangen van Jan Janssen van den Ecker. Nog krijgt hij een half mud rogge uit bezit van Jacop Willem Mesmakers. Datum 6 april 1501, getuigen Snepschuet en Vloeten.
=================069====================
Genoemde verdelers uit de vorige akte verkopen aan heer Jasper van Esch, ten behoeve van diens vader heer Henrick van Esch, die een pacht van een half mud rogge, maat van Oirschot, welke pacht Hilleken dochter van wijlen Goijaert Wreijssen en Jan deMoller hadden overgedragen aan Claes Thomas van Oudenhoven, op onderpand van een stukje land groot een lopenzaad, b.p. Claes Thomas, het erf eerder van Geerlick van Delft (is de familie van de Melcroth en de familie van Delft de zelfde?, JT), Aert Barbier. Datum 6 april 1501, getuigen Snepschuet en Vloeten.
=================070====================
Thomas Claes Thomas van Oudenhoven verkoopt aan Beertram Janssen van den Spijker die een pacht van een mud rogge, maat van Woensel, welke pacht Thomas was toebedeeld samen met Beertram Janssen van den Spijker, samen met een mud rogge achterstalligheid en dat vanwege een pacht van 11 lopen rogge die Thomas jaarlijks uit zijn bezit aan Beertram betaald. Actum als boven.
=================071====================
Henrick Claes Thomas van Oudenhoven en Jan Bergers als man van Katarina en Jan Dirck Wagemans verkopen aan Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broeck die de 3 delen van een stuk land, genoemd de Piper, waarvan Gijsbrecht als koper zelf het 1/4e deel heeft en dat hen vandaag is toebedeeld, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Goijaert Goossens, heer Henrick van Esch priester, de erfgenamen van Aert Barbier. Nog verkopen ze hem de 3 delen van een pacht van 4 lopen rogge die ze ontvangen van Peter Geerlicks. Nog verkopen ze hem de 3 delen van 4 oude groten die ze jaarlijks ontvangen uit een weiland genoemd dat Rouwe Sonderen. Datum 6 april 1501, getuigen Snepschuet en Vloeten.
=================072====================
Genoemde Gijsbrecht belooft aan Henrick jan Bergers en aan Jan Dircks Wagemans, ieder van hen per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 7 peters en 12 stuivers te betalen, samen met 3 lopen rogge (rente, JT).

Sch. v. O. d.d.: 18-4-1501 =================079====================

Henrick zoon wijlen Claes Thomas van Oudenhoven en Jan Bergers als man van Katarina verkopen aan Jan Janssen van Dormalen die een pacht van 16 lopen en het 3/4e deel van een lopen rogge, maat van Oirschot, die hen in een deling was toebedeeld. Die pachten had Claes Thomas van Oudenhoven eerder gekocht van Thomas Goossens van Oudenhoven en van Wouter van den Langeenep als fabriekmeester van de St. Odulphuskapel te Best en welke pachten onderdeel waren van een pacht van 2 mud rogge eigendom van deze fabriekmeesters, te heffen uit een huis en een stuk land ter plaatse genoemd het Liedeveld, b.p. Mathijs Sneijers van Spoordonk, de gemeenschappelijke straat, conform een schepenbrief van Den Bosch d.d. 28 april 1456. Datum 18 april 1501, getuigen als boven.
=================080====================
Genoemde Henrick en Jan uit de vorige akte verkopen aan Jan Janssen van Dormalen een pacht van een half mud rogge, welke pacht Claes Thomas van Oudenhoven had gekocht van Jan Willems van Oudenhoven en welke pacht Jan had geerfd van zijn grootvader Willem Dolcks van Spoordonk en genoemde Willem Dolcks weer had verkregen van Aert Peter Corstens en Aert op zijn beurt weer van Joerden Jan Everaerts en Joerden van Henrick van Someren, als deel van een pacht van 2 mud rogge te ontvangen op onderpandvan de hoeve van Liedeveld conform de schepenbrief d.d. 27 april 1470. Datum 18 april 1501, getuigen Belaerts en Leeuw.
=================081====================
Jan Janssen van Veldhoven als man van Agnese dochter van Claes Thomas (van Oudenhoven, JT) verkoopt aan zijn zwager Thomas zoon wijlen Claes Thomas van Oudenhoven een pacht van 8 lopen rogge, maat van Oirschot, welke pacht Claes Thomas van Oudenhoven eerder had gekocht van Thomas zoon wijlen Goossens van Oudenhoven en van Wouter van den Langeenep als beheerder van de St. Odulphuskapel te Best en welke pacht Jan van Veldhoven was toebedeeld in een boedeldeling. De pacht wordt geheven op onderpand van een huis, tuin etc, dat eerder eigendom was van Henrick van der Voort gelegen in herdgang Verrenbest (er staat GheenenBest, JT), b.p. de gemeijnte, Jan Ervaerts, nog op onderpand van een lopenzaad land genoemd dat Cleijn Mortelken, b.p. Willem Schieten, Aert Goijaerts van der Hoven. Dat huis etc. had Geertruit weduwe van Jan van Engeland en haar zoon Dionijs in pacht verkregen van Jan Jacops van Lieshout als beheerder van de St. Odulphuskapel te Best voor die pacht van 8 lopen rogge en voor andere lasten etc., zoals in een brief van Den Bosch. Datum 19 april 1501, getuigen als boven.
=================082====================
Jan Janssen van Veldhoven als man van Agnes verkoopt aan Thomas Claes Thomas van Oudenhoven die een pacht van 8 lopen rogge welke pacht Claes Thomas van Oudenhoven had gekocht van Gielis Peter Swevers. Van die pacht van 8 lopen rogge had Gielis 4 lopen rogge gekocht van Aelbrecht Dirck Hupermans als man van Mechteld dochter van Daniel die natuurlijke zoon was van Wouter Daniels van den Stayakker, welke pacht wordt betaald door Jan Willems van Dormalen uit bezit onder Best, welke pacht Mechteldals vrouw van Aelbrecht na de dood van haar vader Daniel had geerfd volgens de schepenbrief van Oirschot d.d. 28 juni 1467. Jan als verkoper had die 8 lopen geerfd en waren hem toebedeeld vanwege zijn vrouw. Actum als boven.
=================083====================
Thomas zoon wijlen Claes Thomas van Oudenhoven verkoopt aan zijn zwager Jan Janssen van Veldhoven die een stuk beemd gelegen in herdgang Verrenbest aan de Diepsstege daar, groot 7 lopenzaad, b.p. Andries Aert Henricks, Bertelmeeus van Beerwinkel en meer anderen, Jan Peter Haecks, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn een oude grote aan Philips Hinckaerts als chijns. Als extra waarborg voor de verkoop stelt Thomas voor Jan Janssen van Veldhoven zijn huis, tuin etc. in onderpand, gelegen in herdgangVerrenbest, groot 5 lopenzaad, b.p. Jan Cuijpers natuurlijke zoon, de straat, Jan Janssen van den Acker, Jan Peter Haecks. Actum als boven.
=================084====================
Thomas Claes Thomas van Oudenhoven belooft aan Jan Janssen van Veldhoven die per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 33 stuivers en 3 oort te betalen. Datum 19 april 1501, getuigen Belaerts en Leeuw.
=================085====================
Verder belooft Thomas aan Jan van Veldhoven dat hij hem en die dat verder nodig heeft, de brieven over de twee keer 8 lopen rogge als pacht te overhandigen zodat die daarmee zijn achterstand van de pacht etc. kan innen als dat nodig is. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

Sch. v. O. d.d.: 25-5-1501 =================130====================

Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broeck als man van Thomas (=van Oudenhoven, JT) verkoopt aan zijn zwager Denis Peter Scomakers die een halve bunder beemd uit een hele beemd gelegen in herdgang Verrenbest, groot anderhalve bunder voor de hele beemd, b.p. Daniel Vermeijden, Gijsbrecht Quants, Willem Henricks, de erfgenamen van Claes Thomas van Oudenhoven, de kinderen van Marcelis van der Achter. Lasten hieruit zijn de grondchijns van een halve oude grote. Datum 25 mei 1501, getuigen Willem, Joerden en Snepschuet.
=================131====================
Denis Peter Schomakers verkoopt aan Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broek zijn 1/4e deel van 3 gebonten (=gebinten, JT), van een huis, tuin en betimmering etc. met grond en een busselke, gelegen in herdgang Verrenbest waarin eerder Claes Thomas (van Oudenhoven, JT) woonde, b.p. voor het hele huis, Goijaert Goossens, de gemeenschappelijke straat, Peter zoon heer Rutger van de Laeck, zoals dat deel hem namens zijn vrouw was toebedeeld. Lasten hieruit zijn de grondchijns.
=================132====================
Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broeck verkoopt aan Jan Janssen van Veldhoven die een stuk land groot een lopenzaad, genoemd de Pijper (soms ook Piper genoemd, JT) gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Goijaert Goossens, Peter zoon heer Rutgers (van de Laeck, JT) en meer anderen, Aert Berbiers. Actum als boven.
=================133====================
Jan Janssen van Veldhoven verkoopt aan Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broeck zijn 1/4e deel van 3 gebonten (=gebinten, JT), van een huis, tuin en betimmering etc. met grond en een busselke, gelegen in herdgang Verrenbest waarin eerder Claes Thomas (van Oudenhoven, JT) woonde, in totaal groot 6 lopenzaad, b.p. Goijaert Goossens, de straat. Lasten hieruit zijn de grondchijns. Actum als boven.
=================134====================
Thomas Claes Thomas van Oudenhoven verkoopt aan Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broek zijn 1/4e deel van 3 gebonten (=gebinten, JT), van een huis, tuin en betimmering etc. met grond en een busselke, gelegen in herdgang Verrenbest waarin eerder Claes Thomas (van Oudenhoven, JT) woonde, b.p. voor het hele huis, Goijaert Goossens, de gemeenschappelijke straat, Peter zoon heer Rutger van de Laeck, zoals dat deel hem namens zijn vrouw was toebedeeld. Lasten hieruit zijn de grondchijns.
=================135====================
Gijsbrecht uit de vorige akte belooft aan Thomas die 15 peters te betalen per a.s. St. Jansdag en daarmee is dan een bedrag van 2 peters betaald dat Gijsbrecht hem schuldig was van het hiervoor vernoemde huis en grond.
=================136====================
Beertram Janssen van den Spijker als man van Lisbeth verkoopt aan Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broeck die zijn 1/4e deel van 3 gebonten (=gebinten, JT), van een huis, tuin en betimmering etc. met grond en een busselke, gelegen in herdgang Verrenbest zoals hiervoor al is omschreven. Datum op St. Odulphusavond 1501, getuigen Snepschuet en Willem.
=================137====================
Gijsbrecht Gijsbrechts van den Broeck belooft aan Beertram Jans van den Spijker die per a.s. Maria Lichtmisdag over twee jaar een bedrag van 24 peters te betalen samen met 10 lopen rogge per jaar. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 11-6-1501 =================147====================

Gijsbrecht Janssen van Spijker die men ook wel Beertken noemt, heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met een schepenbrief van Oirschot inzake een pacht van mud en 7 lopen rogge per jaar die 3 jaar achterstallig is, welke pacht Goossen Thomas van Oudenhoven eerder had beloofd aan Jan Jan Bierkens, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een perceel heide, weiland en zand, dat hij van zijn vader Thomas had geerfd en verder had verkregen van Michiel Jan Neven (later Wilneven, JT) envan Willem Willem Vos, zijnde zijn zwagers volgens verdeelbrieven en een andere brief d.d. 3 april 1470. Jan de Brouwer heeft de uitwinning verzorgd en het bezit is ook in Den Bosch gepubliceerd geweest volgens een vidimusakte. De koop is gegund aan Jan Mol voor een jaarlijkse pacht van 2 mud en voor 10 en een half mud rogge achterstand en de kosten van de procedure. Datum 11 juni 1501, getuigen Willem en Snepschuet.
=================148====================
Henrick zoon Claes Thomas van Oudenhoven en met hem Jan Bergers als man van Katarina dochter van Claes Thomas van Oudenhoven verklaren dat Dirck Henrik Moermans aan hen een pacht van een mud rogge heeft afgelost, maat van Oirschot die deze Dirck steeds aan Henrick en Jan moest betalen. Dat mud rogge was Henrick en Jan samen toebedeeld volgens de deling van 6 april 1501. Dat mud rogge had Dirck Jan Raijmakers eerder beloofd aan Heijlwig dochter van Willem Dolcks (van Oudenhoven. JT) steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. de kinderen van Henrick Jannes, Jan peters, Jan Moermans, Willem Jan Cortten, het erf eerder van Willem Roefs, de straat, Henrick Willem Lijben. Zeverklaren ook voor de achterstand van het mud rogge te zijn betaald en geven kwijting. Datum 15 juni 1501, getuigen Snepschuet en Leeuw.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes Thomas van Oudenhoven?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claes Thomas van Oudenhoven

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Oudenhoven


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I38309.php : benaderd 11 juni 2024), "Claes Thomas van Oudenhoven (1431-1497)".