Stamboom Goossens x Van der Heijden » Hadewichen Niclaes Jan Goossens (1565-1625)

Persoonlijke gegevens Hadewichen Niclaes Jan Goossens 


Gezin van Hadewichen Niclaes Jan Goossens

Zij had een relatie met Aerden Rutgers Verhoeven.

De relatie startte in het jaar 1590 te Oirschot, zij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Geertruit Verhoeven  1590-1640
  2. Rutger Verhoeven  1591-1650
  3. Heylken Verhoeven  1594-????
  4. Metken Verhoeven  1595-1650
  5. Jenneke Verhoeven  1597-1650


Notities over Hadewichen Niclaes Jan Goossens

Ook Heeske genoemd.

Sch. v. O. d.d.: 23-12-1624 =================374=======================

Heeske dochter Niclaes Goossens, weduwe van Aert Rutgers Verhoeven met Jan de Metser haar voor deze zaak gekozen voogd, geeft het vruchtgebruik waar ze recht op heeft m.b.t. de goederen die bezit zijn geweest van haar genoemde man en haarzelf, over op de gebruikelijke wijze aan haar wettige kinderen die verwekt zijn bij genoemde Aert Rutgers, samen met alle lasten en schulden die erop drukken. Genoemde Heesken belooft van haar kant alle lasten af te handelen. Datum 23 december 1624, getuigen Croonenburg en Goossens.
=================375=======================
Rut en Henrik, broers, Wouter zoon Dirk Peters van Doormalen als man en voogd van Heijlken, Henrik zoon Gijsberts van Engeland als man van Metken en Frans zoon Henrik Frans Schepens als man van Jenneke, allen broers en zusters en kinderen van wijlenAert Rutgers Verhoeven verwekt bij Heesken dochter Niclaas Jan Goossens, hebben samen een erfelijke verdeling gemaakt van de goederen die door hun genoemde ouders zijn achtergelaten en waarvan Heesken hun moeder vandaag haar recht van vruchtgebruikheeft afgestaan.
Bij deze verdeling heeft genoemde Rutger het huis met tuin, turfschop en grond gekregen, gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, b.p. de weduwe en kinderen van Thomas Willems van der Vleuten, de gemeenschappelijke straat, Henrik Gerards van Cleijnenbreugel, welk perceel driehoekig is. Verder heeft hij een eeuwsel verkregen en een daaraan gelegen stuk akkerland ter eerder genoemde plaats aan de Sonderens gelegen, b.p. Henrik zoon Aerts Verhoeven, genoemde Wouter als mededeler, Pauwels Gijsberts van Croonenburg, Arien Bernaarts van Croonenburg, Joachim Laureijs Schoonen. Het perceel heeft het recht om te mogen wegen over het erf van zijn zwager Wouter en over het erf van Henrik Gerards van Cleijnenbrogel en heeft recht op het halve smalle paadje dat er langs ligt, behoudens de verplichting om anderen die daar recht toe hebben daarover te laten wegen. Uit dit erfdeel moet de verkrijger ca. 5 en een halve stuiver cijns betalen volgens de regels aan het kapittel in Oirschot, verder nog aan de St. Odulphuskerk in Best f. 3.-- per jaar en 6 lopen en 3 spijnt rogge per jaar zoals die volgens de brief moeten worden betaald. Verder moet hij aan Jenneke weduwe Aerts van Tartwijck volgens 2 brieven f. 7.-- per jaar betalen en verder degemeentelijke belastingen. Voorts moet hij zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlopen. Genoemde Rutger zal van ieder van de mededelers 20 stuivers per jaar ontvangen zolang als Heesken leeft, voor de eerste keer vervallend op 1 augustus a.s.over een jaar.
Bij deze verdeling heeft genoemde Wouter in zijn hoedanigheid de schuur gekregen die in Verrenbest bij het huis staat en afgebroken moet worden voor a.s. Pinksteren over een jaar.
Verder heeft hij een stuk akkerland verkregen gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, aan de Kalverhof, genoemd het Voorste Stuk, b.p. Jan Henrik Jansen, het gemeenschappelijke Klaverhof, Henrik Gerards van Cleijnenbrogel, Joachim Laureijsen. Het perceel heeft recht op de halve pad en is verplicht anderen daardoor te laten wegen. Verder heeft hij nog verkregen een stuk akkerland ter genoemde plaats gelegen in de Sonderens, b.p. Henrik Gerards van Cleijnenbrogel, genoemde Rutger mededeler, Joachim Laureijs Schoonen. Het perceel heeft het recht om over het erf van genoemde Henrik Gerards te mogen wegen en is verplicht om genoemde Rutger te laten wegen. Verder heeft hij recht op de halve aanliggende pad met daarbij de plicht om daardoor anderen te moeten laten wegen. Verder heeft hij nog een ter plaatse gelegen weiland gekregen tegenover de St. Odulphus kerk, driehoekig, b.p. Gerard Jansen van Cleijnenbrogel, Aert Ariens Verhoeven, de erfgenamen van Henrik Jan Hermans. Dit land heeft het recht om te mogen wegen en moet anderen laten wegen zoals dat gebruikelijk is. Genoemde Wouter moet hieruit in het Hapertse cijnsboek ca. 7 oort cijna betalen, de gemeentelijke belastingen en moet zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlopen.
Bij deze verdeling heeft Henrik Aerts Verhoeven in zijn hoedanigheid het huis met tuin, grond en boomgaard gekregen zoals dat aangegeven is gelegen in de parochie van Liempde aan het Heseler, b.p. Jan Niclaes Goossens, heer Goossen Gerards, kanunnikin Boxtel, Jan Arien Claes. Deze goederen hebben het recht om te mogen wegen over het erf van genoemde Jan Claes Goossens, en men is verplicht anderen te laten wegen zoals dat gebruikelijk is. Verder heeft hij nog een stuk grond gekregen gedeeltelijk hei en gedeeltelijk akkerland eveneens aldaar gelegen, waar het Molenplein en de Beemdweg bij elkaar komen waar het riool ofwel de loop van de Oude molen doorloopt. B.p. de Autelse beemden van de H. Geest van Esch en van andere personen, Jan Gerards in Den Bosch, genoemde heer Goossen, de kinderen van Jan Herberts van de Venne, Steven Antonis, Jan Claes Goossens en meer anderen. Het perceel moet anderen laten wegen zoals dat gebruikelijk is. Genoemde Henrik is verplicht de tuin te onderhouden die behoort tot het goed in Liempde. Hij krijgt een halve 'kueteren' turf op Kempen en moet daar ca. 2 stuivers 1 oort cijns uit betalen aan de heer van Boxtel. Verder mocht hij f. 8.-- per jaar betalen aan Jan Rutten in Den Bosch en aan de kerk van Liempde 1 lopen raapzaad per jaar en als er nog andere cijnsen op blijken te drukken zal genoemde Henrik die moeten betalen met uitzondering van de achterstand daarop. Verder moet hij de gemeentelijke belastingen betalen en zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlopen.
Bij deze verdeling heeft genoemde Frans Henriks in zijn hoedanigheid de schuur in Liempde gekregen, bij het oude huis die voor a.s. Pinksteren over een jaar afgebroken moet worden. Verder krijgt hij een stuk land ook in Liempde zoals dat aangegeven is en afgedeeld van de grond van zijn zwager Henrik Aerts, b.p. genoemde Henrik, Jan Claes Goossens, Jan Arien Claes. Het perceel heeft het recht om over het erf van genoemde Henrik Aarts te mogen wegen en is verplicht om anderen te laten wegen zoals dat gebruikelijk is. Verder heeft hij een deel van een stuk akkerland gekregen gelegen te Liempde. B.p. voor het geheel Jan Claes Goossens, Lambert Jansen, de Baten beemd, Walraven Ariens. Het perceel heeft het recht om te wegen over het erf van genoemde Henrik Aerts en moet laten wegen zoals dat gebruikelijk is. Hij krijgt die kant van de akker zoals die aangegeven is langs genoemde Henrik Gijsberts, zijn zwager, b.p. Lambert Jan Erffen. Verder krijgt hij een stuk beemd genoemd de Beloken beemd gelegen in Liempde, b.p. de rivier de Dommel, Jan Claes Goossens, de kinderen van Jan Herberts van de Venne, welke beemd het gebruikelijk recht van wegen heeft. Verder krijgt hij het 1/4e deel van de Molenstraat te Liempde met de beplanting dievan oudsher tot hun goederen in Liempde behoort. Verder krijgt hij de onverdeelde helft van een beempd genoemd de Oudenbeemd gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, af te delen van het erf van zijn zwager Rut Aerts, b.p. Arien Bernaarts van Croonenburg, Anneke dochter Joost Pauwels van Croonenburg, de gemeijnte. De verkrijger moet de gemeentelijke belastingen betalen en wegen en waterlaten moeten onderhouden. Verder moet hij aan de gezamenlijke mededelers f. 25.-- betalen.
Bij deze verdeling heeft genoemde Henrik Gijsberts van Engeland in zijn hoedanigheid een stuk akkerland verkregen in 2 gedeeltes te Liempde, genoemd de Bokelakker, b.p. Henrik Henriks van der Braken, Cornelis Jan Sleutkens, Henrik Joordens, de Breebeemd, Henrik Driessen en Henrik Gerards. Het perceel mag wegen langs het oude huis en verder zoals dat gebruikelijk en moet ook anderen laten wegen zoals dat gebruikelijk is. Verder heeft hij een stuk grond gekregen aan de Batenbeemd dat afgedeeld wordt van het erf van zijn zwager Frans Henriks zoals dat is aangegeven, b.p. Jan Claes Goossens, Walraven Ariens, genoemde Batenbeemd. Verder heeft hij een half dagmaat hooiland gekregen genoemd de Start, dat samen met Jan Claes Goossens gedeeld moet worden, gelegen te Liempde in de Voors beempd, b.p. voor het gehele perceel Henrik Middegael, Henrick Jan Everts en anderen, Lambert Jansen, Goort Henrik Hulsen. Het perceel heeft het recht van wegen zoals dat gebruikelijk is. Verder heeft hij hetander 1/4e deel gekregen van de Molenstraat te Liempde met de beplanting, waarvan zijn zwager Frans Henriks het andere 2/4e deel heeft. Verder heeft hij een beemd verkregen, genoemd de Bittens beemd gelegen in Oirschot, herdgang Verrenbest, b.p. Jan Jan Goossens, Henrik Marten Mercx, Jacob Jan Diercx, Jan Lambert Haubraken en de gemeijnte. De verkrijger moet hieruit ca. 1 stuiver en 3 oort hertogelijke cijns betalen en moet zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde mededelers beloven deze verdeling altijd gestand te zullen doen en alle niet genoemde lasten samen te betalen en verder ieder zijn lasten van zijn erfdeel zodanig te betalen dat de anderen daar geen nadeel van zullen ondervinden. Datum en getuigen als boven.
=================376=======================
Genoemde verdelers hebben nog onderling afgesproken dat zij binnen 1 jaar bepaald opgroeiend eikehout en ander hout zullen verkopen voor gezamenlijke rekening en zij zullen de pachten afhandelen per a.s. oogsttijd, behoudens een achterstallige en een lopende termijn. Datum en getuigen als boven.
=================377=======================
Genoemde verdelers hebben zich samen en ieder hoofdelijk ermee ingestemd dat hun moeder Heesken zolang ze nog leeft de hiervoren verdeelde goederen waarvan ze haar vruchtgebruik heeft overgegeven, zal mogen verhuren ten haren bate. Zij mag de opbrengst die overblijft na de lasten zelf houden en daarbij de helft van het schaarhout. Zij zullen hun moeder helpen dit gevallen hout mee te binden en klein maken. Verder krijgt ze al het hakhout dat bij de oude beemden groeit naast de Vleut. Als Heesken de goederen aan een van de delers zou verhuren en als deze de huur dan niet goedschiks zou betalen, dan mag zij die goederen direkt zonder enig vonnis in haar bezit nemen. Verder mag Heesken zolang ze leeft, in de kamer van het oude huis in Best blijven wonen en het gehele gebruik hebben van het bakhuis wat erbij staat. Verder zal ze de tuin en het 1/4e deel van de boomgaard aldaar mogen gebruiken. De verdelers zullen het bakhuis na het overlijden van hun moeder, verdelen en afbreken en zijzullen ieder aan hun genoemde broer Rut f. 1.-- per jaar rente betalen die aan Rut is toebedeeld voor zolang hun moeder leeft. Datum en getuigen als boven.
=================378=======================
Genoemde verdelers in hun hoedanigheid, behoudens Rut, verkopen hun erfdeel van een halve beemd, genoemd de Oudenbeemd, waarvan Frans Henriks de andere helft bezit en welk laatste deel onafgedeeld is, en van welke beemd hun moeder Heesken haar rechtvan vruchtgebruik heeft afgestaan. B.p. voor de gehele beemd Arien Bernarts van Croonenburg, Anneke dochter Joost Pauwels, de gemeijnte. Zij verkopen deze halve beemd aan hun broer Rutger Aerts en zij beloven alle lasten af te handelen, behalve de gemeentelijke belastingen. De verkrijger moet zorgen voor het onderhoud van wegen en waterlopen. Datum en getuigen als boven.
=================379=======================
Genoemde Rutger heeft met goedkeuring van de andere verdelers, beloofd om aan genoemde Henrik Gijsberts een bedrag van f. 70.-- te betalen, nog eens f. 70.-- aan genoemde Henrik Aerts en nog f. 15.-- bestemd voor de mededelers samen, opeisbaar per a.s. Pinksteren. Datum en getuigen als boven.
=================380=======================
Genoemde verdelers alle vijf samen in hun kwaliteit hebben ieder afzonderlijk van hun moeder Heesken hun aandeel in de hiervoren genoemde goederen, gehuurd voor de tijd dat hun moeder zal leven, waarbij Heesken deze huur altijd mag opzeggen als zij dat wenst. Het huis, de groes en het voorlijf kan met Pinksteren worden aanvaard, het land per oogsttijd daarna. Ieder betaald voor zijn deel f. 20.-- per jaar en 5 pond boter, die elk jaar tussen Pinksteren en de oogattijd moet worden betaald. Voorde eerste keer moet die huur tussen a.s. Pinkateren over een jaar en de oogsttijd daarna worden betaald. Indien iemand van hen de huur weigert te betalen zal zij diens portie direkt weer in haar bezit mogen nemen. Datum en getuigen als boven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hadewichen Niclaes Jan Goossens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hadewichen Niclaes Jan Goossens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hadewichen Niclaes Jan Goossens


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Hadewichen Niclaes Jan Goossens



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Goossens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Goossens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Goossens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Goossens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I18709.php : benaderd 3 juni 2024), "Hadewichen Niclaes Jan Goossens (1565-1625)".