Stamboom Glasmeier (Dld) » Gerardus (Gerrit) Rosier (1781-1847)

Persoonlijke gegevens Gerardus (Gerrit) Rosier 

Bron 1

Gezin van Gerardus (Gerrit) Rosier

Hij is getrouwd met Hermina Beek.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Catharina Rosier  1804-1826
  2. Petrus Rosier  1806-1853
  3. Wilhelmina Rosier  1809-1853
  4. Michel Jacobus Rosier  1822-1910 
  5. Elisabeth Rosier  1827-1921


Notities over Gerardus (Gerrit) Rosier

In de 18e eeuw kwijnde de lakenindustrie in Leiden weg. Wel werkten er toen nog Rosiers in de lakenindustrie, zoals greinwerker (zijn vader Theodorus) en dekenstrijker (Gerardus zelf). In 1803, voor zijn trouwen, getuigde de dekenstrijker Gerardus Rosier met Wilhelmina Beek bij de doop van Gerardus Petrus, een kleinzoon van zijn oom Petrus. Deze Gerardus Petrus ging op zijn 17de met zijn ouders Maria en Johannis Franken (en hun andere kinderen) naar Frederiksoord.

De eerste drie kinderen van Gerardus en Wilhelmina werden in de Appelkerk gedoopt. In 1807 ontplofte midden in de stad, aan het Steenschuur een kruitschip. De hele omgeving lag in puin, ook de schuilkerk van de Rosiers aan de Appelmarkt, waar Gerards eerste zoontje Petrus gedoopt was. Twee jaar later nam men de voormalige kapel van het Sint-Jacobsgasthuis, die na de Reformatie als Saaihal (waar de lakens werden gekeurd) in gebruik was geweest, als kerk in gebruik; het orgel met 17de-eeuwse pijpen verhuisde mee. Deze kerk werd aan de Heilige Lodewijk gewijd (nu heet deze nog steeds Lodewijkskerk) in 1809. Dat jaar werd hier de tweede dochter van Gerardus, Wilhelmina, gedoopt. Uit de huwelijksakten blijkt dat ik elk geval twee van de vijf zoons van Gerardus, dus mogelijk alle kinderen, niet hadden leren schrijven. Nadat voorgaande generaties Rosier in Leiden waren gebleven, valt het op dat de zoons hun blik buiten Leiden richtten: zowel Petrus als zijn zes jaar jongere broer Theodorus trokken naar Den Bosch, waar ze trouwden (in 1833 resp 1840) en kinderen kregen. Anthonie Franciscus trouwde in Hazerswoude, maar kreeg daarna kinderen in Leiden; Johannes Jacobus ging, nadat hij aanvankelijk kuiper was geweest en een zoontje Gerrit had gekregen in Leiden, met zijn vrouw naar Veenhuizen om in de fabriek te werken; Michel Jacobus ging naar Den Haag en trouwde daar. Hij kreeg kinderen in Den Haag en Haarlem (onder wie zijn eerste zoon Gerardus). Van hem zijn de beroepen bediende, timmerman en steenhouwer bekend.

Ook dochter Wilhelmina bleef niet in Leiden Zij trouwde, pas op 36-jarige leeftijd de 31-jarige Geert Mulder. Zijn beroep, schipper, kan verklaren hoe het kan dat Wilhelmina in Delft stierf.

Hoewel de afstanden in die tijd het contact tussen verschillende woonplaatsen moeilijk maakten, zullen er wel onderlinge familiecontacten zijn geweest: ruim zes jaar nadat Wilhelmina gestorven was, trouwde Geert Mulder met de weduwe van zoon Petrus in Den Bosch. Dat Geert Mulder schipper was, zou dat onderlinge contact kunnen verklaren. Opmerkelijk is dat de familienaam van de jongste kinderen van Gerardus ook geschreven werd ..

Rosier ooit naar Leiden was gekomen op zoek naar een beter bestaan, valt op dat toen het er economisch slecht ging, een aantal Rosiers de stad verlieten, mogelijk om de armoede te ontvluchtten. Toen ik zag dat een zoon van Gerardus in Veenhuizen terecht was gekomen, moest ik denken aan het boek van Suzanna Jansen, Het pauperparadijs. Hierin gaat zij op zoek naar de geschiedenis van haar voorouders, van wie een deel ook in Veenhuizen terecht bleek te zijn gekomen. Ze beschrijft hoe ontluisterend de toestanden hier waren: vanaf 1823 probeerde men er tienduizenden arme stadsgezinnen tot nuttige burgers te drillen.

 

Waarschijnlijk hetzelfde verhaal:

In de 18de eeuw kwijnde de lakenindustrie in Leiden weg. Wel werkten er toen nog Rosiers in de lakenindustrie, zoals greinwerker (zijn vader Theodorus) en dekenstrijker, Gerrit zelf.

 

Gerardus (Gerrit), geb. 1781, en zijn kinderen

Gerrit Rosier, ook wel gespeld als Rozier, de oudste van de vier kinderen in het gezin, werd ‘droogscheerder’.  In 1803, een half jaar vóór hun trouwen, getuigden hij met de naaister Wilhelmina(Hermina) Beek  bij de doop van Gerardus Petrus, een kleinzoon van Gerrits oom Petrus. (Later, op zijn 17de, zou deze Gerardus Petrus met zijn ouders Maria en Johannis Franken en hun andere kinderen naar Frederiksoord gaan).

 

huwelijk van Gerrit ‘Rosie’ en Hermina Beek in Schepentrouwboek C-080:

t 1 gebod de 11 feb: 1804         Gerrit Rosie droogschrJongm

t 2 -------- 18 ----------       ;          van Leijden wonende op de oran-

t 3-------- 25 ----------                  jegragt vergeselschapt met Catha-

getr                                             rina Biestraten zijn moeder

                                                   wonende als voren

                                                                          met

                                                   Hermina Beek Jongedr

                                          ;         van Leijden wonende op de

                                                   middelstegragt vergeselschapt

                                                   met Engeltje Jonkers haar

                                                   moeder wonende als voren

 

huwelijk van Gerrit en Hermina en hun kerk

Bij het huwelijk van Gerrit en Hermina getuigden hun beide moeders. Hun eerste drie kinderen werden gedoopt in de Appelkerk (aan de Nieuwe Rijn tussen Hooigracht en Middelstegracht). Deze kerk is overigens door de Rosiers in de verschillende generaties weinig gebruikt.

 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus (Gerrit) Rosier?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerardus (Gerrit) Rosier

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Website van de familie Milchers, Jan Milchers, [Privé] Rosier, 18 juni 2019
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: Website van de familie Milchers Stamboom: Milchers Family Tree

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 april 1781 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1781: Bron: Wikipedia
    • 6 januari » Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel de Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
    • 13 maart » Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
    • 5 augustus » De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
    • 4 september » Los Angeles wordt gesticht.
  • De temperatuur op 26 augustus 1847 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
    • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
    • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
    • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
    • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
    • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Rosier

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rosier.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rosier.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rosier (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Fons Glasmeier, "Stamboom Glasmeier (Dld)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-glasmeier-dld/I163599.php : benaderd 6 juni 2024), "Gerardus (Gerrit) Rosier (1781-1847)".