Stamboom Gagesteijn en aanverwante families » Dirck (Jans) van Uytenhage (± 1555-1603)

Persoonlijke gegevens Dirck (Jans) van Uytenhage 

  • Hij is geboren rond 1555 in Pijnacker.
  • Beroep: brouwer.
    Op de hoek van de noordzijde van de Gasthuissteeg en de Koornmarkt stond eeuwenlang de brouwerij, later plateelbakkerij "De Clauw". Na de stadsbrand van 1536 was het Arent Ghysbrechtszoon de brouwer, die hier in 1543 en 1553 de 10e penning betaalde. Aan zijn brouwerij was een rosmolen verbonden, vermoedelijk in de steeg. In 1594 trouwde vanuit brouwerij "De Clauw" Geerdtgen Heindrick van Arckelensdr uit het land van Gulick met een moutmaker in de "Drie Lelijen" aan de Koornmarkt. De brouwer was hier toen Dirck Jansz van Ruyven, die in 1600 aangaf dat zijn brouwerij 2 brouwketels, 2 eesten en 7 haardsteden (vuurplaatsen) telde. De naam Van Ruyven betekende in die tijd tevens dat hij ambachtsheer van het betreffende stukje grasland buiten Delft was. Een jaar eerder had hij van het stadsbestuur toestemming gekregen voor het maken van een uitsteek uit zijn zijmuur in de Gasthuissteeg voor een wenteltrap. Hij was hier overigens al aan begonnen voordat hij de vergunning kreeg. Het uitsteeksel kostte overigens wel jaarlijks een ‘recognitiegeld’ van 10 stuivers, die hij aan de stad moest betalen voor het gebruik van openbare ruimte. Zijn zoon Frederik zou hem als brouwer opvolgen.
  • Hij is overleden op 8 september 1603 in Delft.
  • Een kind van Jan (Fransz)
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 april 2011.

Gezin van Dirck (Jans) van Uytenhage

Hij is getrouwd met Jonkvrouw Elisabeth (Vredericx) van Ruijven (Ruyven).

Zij zijn getrouwd rond 1583.


Kind(eren):



Notities over Dirck (Jans) van Uytenhage

achternaam wordt ook vermeld als Uytenhaghe van der Clou van Ruyven of gedeelten van deze naam dus Uytenhaghe van der Clou of van der Clou of van Ruyven. van Ruyven komt van de kant van Elisabeth en heeft betrekking op de titel ambachtsheer van Ruiven (een stukje land buiten Delft). Van der Klauw komt van de brouwerij en Uytenhage wil zeggen net buiten Den Haag.

De Delftse bierbrouwer Dirck Jansz. Uyttenhage van Ruyven bewoonde de brouwerij In de Claeuw aan de Koornmarkt. Hij en zijn vrouw Elisabeth Fredericksdochter van Adrichem kochten in 1594 een terrein bij de Oostpoort om er een hofje te stichten. In 1605 werd dit in gebruik genomen. Het was via een poort vanaf het Oosteinde bereikbaar en bestond aanvankelijk uit twaalf huisjes in twee rijtjes haaks op elkaar, een stal bij de stadswal en een groter huis aan de westzijde, waarin de stichters gingen wonen. In 1856 werd het grote huis vervangen door zes kleine woningen. Gezien hun uiterlijke kenmerken werden in die tijd mogelijk ook de voorgevels van de andere huisjes vernieuwd. In 1926 werd aan het Oosteinde de Rosaschool gebouwd, waarvoor de poort moest wijken. Aan de Oranje Plantage werd een nieuwe toegang gemaakt. De woninkjes zijn bij een restauratie twee aan twee samengevoegd tot bruikbare woningen voor alleenstaanden.Details
Adres
Oranje Plantage
Categorie
hofje
Architect
onbekend
Periode
1200-1850
Bouwjaar
1605
19de eeuw
Bouwstijl(en)
hollandsclassicisme

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck (Jans) van Uytenhage?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck (Jans) van Uytenhage

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck (Jans) van Uytenhage


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Uytenhage


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Annemarie Gagesteijn, "Stamboom Gagesteijn en aanverwante families", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gagesteijn/I3145.php : benaderd 31 mei 2024), "Dirck (Jans) van Uytenhage (± 1555-1603)".