Stamboom Poort » Hendrik I "De Blinde" van Namen (± 1112-1196)

Persoonlijke gegevens Hendrik I "De Blinde" van Namen 


Gezin van Hendrik I "De Blinde" van Namen

(1) Hij had een relatie met Lauretta Dirksdr van Elzas.

Het echtpaar is in 1162 gescheiden.


(2) Hij is getrouwd met Agnes van Gelre.

Zij zijn getrouwd na 1162.


Kind(eren):

  1. Ermesinde van Namen  1186-1247 


Notities over Hendrik I "De Blinde" van Namen

Hendrik I de Blinde van Namen (?-1196).

— Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie: Hendrik I van Namen

Hendrik IV/I (1112-1196)

- Graaf van Luxemburg 1136-1196. Voorganger: Ermesinde I. Opvolger: Otto.
- Graaf van Namen 1139-1190. Voorganger: Godfried. Opvolger: Boudewijn I.
- Vader: Godfried van Namen. Moeder: Ermesinde van Luxemburg.

Hendrik bijgenaamd 'de Blinde' (rond 1112 - 14 augustus 1196), was de zoon van Ermesinde I van Luxemburg en graaf Godfried van Namen. Van zijn vader erfde hij de titel Graaf van Namen als Hendrik I en van zijn moeder de titel Graaf van Luxemburg als Hendrik IV. Ook was Hendrik heer van Longwy, La Roche-en-Ardenne en Durbuy.

Aanvankelijk was hij gehuwd met Laureta (dochter van graaf Diederik van de Elzas) die al was gescheiden van Hendrik II van Limburg, maar dit huwelijk werd ontbonden in 1162. Vervolgens huwde hij Agnes van Gelre, dochter van graaf Hendrik I van Gelre. Hendrik voerde veel oorlog met zijn buurlanden Loon, Luik en Vlaanderen. Daardoor werd hij een machtig vorst. Toch verloor hij aan het eind van zijn regeerperiode Namen aan Henegouwen. In 1140 raakte hij in strijd met Adalbero, de bisschop van Luik, en plunderde hij de stad Fosse. In 1144 sloot hij vrede met de bisschop. In 1169 begon Godfried I van Brabant een oorlog tegen Hendrik, die gesteund werd door de graaf van Henegouwen en zijn zoon. De jonge Boudewijn V van Henegouwen kwam later zijn oom Hendrik van Namen te hulp in diens strijd tegen de hertog van Limburg.

De blinde en kinderloze graaf Hendrik had Boudewijn, de zoon van Boudewijn IV van Henegouwen tot zijn erfgenaam gekozen. Nadien vormde zijn echtscheiding schijnbaar een nog grotere verzekering voor de Naamse erfenis ten gunste van Boudewijn. Nadat Hendrik echter hertrouwde met Agnes van Gelre, dochter van graaf Hendrik I van Gelre, kreeg hij op 72-jarige leeftijd toch nog een kind, namelijk Ermesinde. die hij snel verloofde met de graaf van Champagne. Deze gebeurtenissen zorgden voor een conflict tussen Namen en Henegouwen. Keizer Frederik I van het Heilige Roomse Rijk kwam tussenbeide en kende Namen aan Boudewijn toe. Hendrik begon daarop een oorlog tegen Henegouwen, maar deze oorlog werd door Boudewijn gewonnen. Daardoor werd Boudewijn I van Namen in 1190 door de keizer tot markgraaf en rijksvorst verheven. Hendrik was gedwongen zich te verzoenen met Boudewijn en ze begonnen samen een nieuwe oorlog, ditmaal niet tegen elkaar, maar met elkaar. Tijdens de veldslag van Noville (1195) kwam Boudewijn echter om het leven.

Bij zijn dood op 14 augustus 1196 werd Hendrik in Luxemburg opgevolgd door zijn dochter Ermesinde, maar keizer Hendrik VI duidde zijn broer Otto aan als graaf van Luxemburg.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik I "De Blinde" van Namen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik I "De Blinde" van Namen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik I van Namen

Ida van Saksen
± 1032-1102

Hendrik I van Namen
± 1112-1196

(1) 
(2) > 1162

Agnes van Gelre
± 1135-> 1186


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Namen


De publicatie Stamboom Poort is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.M. Poort, "Stamboom Poort", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-poort/I35763.php : benaderd 8 mei 2024), "Hendrik I "De Blinde" van Namen (± 1112-1196)".