Stamboom Holman » Claes Heijmerick Daniel Scepens (1455-1505)

Persoonlijke gegevens Claes Heijmerick Daniel Scepens 


Gezin van Claes Heijmerick Daniel Scepens

Hij had een relatie met Heijlwich Alaert Alaert Wuesten.

De relatie startte op 4 juni 1480 te Oirschot, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jutta Claes Scepens  1495-1560
  2. Aert Claes Scepens  1496-1541
  3. Marie Claes Scepens  1498-1550


Notities over Claes Heijmerick Daniel Scepens

Is zeer waarschijnlijk Schepen van Oirschot
Woont herdgang Kerkhof, heeft ook goed in herdgang Spoordonk.

BP 1252 (Oirschot) okt 1482 – sept 1483 folio 86r
Claes Heijmerick Scepens
Heer Henrick, Heilwich en Margriet kinderen van wijlen Henrick Belarts

=================================================
ORA Oirshot (Toirkens 124b fol 400 nos 67-68 dd St Mathijs 1484) Komen is Claes zoon Heijmerick Schepens en belooft aan heer Henrick Belaerts ten zijnen behoeve en ten behoeve van diens wettige zusters Heijlwig en Margriet, een jaarlijkse rente van een rijnsguldens te gaan betalen, elke gulden van 20 stuivers, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Nageldonk, gelegen in herdgang Straten nabij de Verdonk, b.p. Aert van den Gruijthuijsen, de gemeijnte, Wouter Coolen. Nog op onderpand van een stuk beemd genoem het Elsbroek, b.p. de gemeenschappelijke straat, Aert Jacop Smollers, Willem Goijaerts, meester Aert van Weijlhuijsen. (…) (Idem 68) De rente uit de vorige akte is aflosbaar met 16 rijnsgulden samen met de volle termijn en restanten.
BP 1265 (Oirschot) okt 1495 – sept 1497 folio 419v
Claes Heijmerick Scepens
Rutger Rutger Cluijstermans
Heijlwich en Ijda kinderen wijlen Peter Rutger Cluijsterman

=================================================
BP 1265 (Oirschot) okt 1495 – sept 1497 folio 419v – 420r
Die hoeve tot Roetelen (van Claes Heijmerick Scepens) in de herdgang van den Kerkhof

=================================================
ORA Oirschot (Toirkens 126a fol 10v no 72 dd 1-4-1496) Claes Heijmerick Scepens verkoopt nu aan meester Daniel van Hersel, kanunnik te Oirschot, een pacht van 14 lopen rogge per jaar, Oirschotse maat, welke pacht Jan Jan Goossens van den Kerkhof, eerder had beloofd aan Daniel zoon heer Henrik Daniels, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd ´t Roestken, dat Daniel aan deze Jan had verpacht voor die 14 lopen rogge per jaar. Dat bezit is gelegen tussen het kerkhof van de St. Petruskerk, de akker van Rutger Willems van Oudenhoven en Claes had die pacht geerfd van zijn ouders en was hem in een boedeldeling met zijn broers en zusters toebedeeld.

=================================================
Idem (fol 19 no 113-4 dd 17-4-1496) Jonker Wernaer van Merode heer van Oefalise, verkoopt met een vonnisbrief aan Claes Schepens een hoeve met toebehoren etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, genoemd de hoeve ter Rotelen, zoals hij dat bezit had verkregen van Alaert Wuesten, de vorige eigenaar. (…) (Idem 114) Genoemde Claes Schepens uit de vorige akte belooft jonker Wernaert van Merode die per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 347 gulden en 5 stuivers te betaen, waarbij de gouden overlandse gulden 28 stuivers is, het vuurstaal 3 vlaamschen, de Philips- en karolusstuiver voor een brasdenarius en ander goed gangbaar geld. Verder moet hij een rente betalen van 1 gulden voor elke 15 gulden kapitaal. Maar behalve een brief van 3 gouden guldens en een van 4 gouden guldens, samen 95 gulden die deel zijn van die som geld, zal hij de som in Den Bosch in de secretarie daar brengen, of uit ander bezit betalen. (…)

=================================================
Idem (fol 34v no 191 dd 3-7-1496) Alaert Goossens van der Rotelen doet afstand van al zijn rechten die hij in een hoeve heeft, genoemd ter Rotelen, gelegen in herdgang de Kerkhof, welke rechten hij heeft geerfd van Aleijt dochter van Wouter van den Dijck. Dat betreft een pacht van 4 mud rogge en hij draagt deze aanspraken nu over aan Claes Heijmerick Schepens. (…)

=================006====================
Claes Heijmerick Scepens verkoopt nu aan zijn broers, Aert, Henrick en Goijaert en aan zijn zuster Lisbeth een huis, tuin etc., groot ca. een zesterzaad gelegen in herdgang Straten, b.p. Aert van Seelst, de straat. Nog verkoopt hij zijn deel in een akker genoemd de Tiendeloze akker en verder doet hij afstand van alle andere rentes, pachten etc., welk bezit Claes was toebedeeld in een brief. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 13 januari 1497, getuigen Rutger en Crom.

=================007====================
Genoemde Claes doet nog afstand ten behoeve van Henrick Heijmerick Scepens zijn broer, inzake een stuk land groot ca. 5 en een halve lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. heer Aert de Crom, Willem Goijaert Beckers, Marcelis Jan Eessen, Aert van Seelst, Gijsbrecht Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Daaruit moet hij jaarlijks 3 mud rogge betalen aan de H. Geest van Oirschot en anderhalve stuiver chijns aan Willem Hinckaerts. De verkoper belooft verder alle andere lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 13 januari 1497, getuigen Rutger en Crom.

=================008====================
Claes Heijmerick Schepens en Aert zijn wettige broer hebben afstand gedaan (akte is niet afgemaakt en doorgestreept, JT)

=================009====================
Claes Heijmerick Schepens uit de vorige akte heeft afstand gedaan van zijn aanspraken ten behoeve van Jan Janssen van Best inzake een stuk beemd genoemd de Nageldonk, gelegen in herdgang Straten, ter plaatse genoemd de Nageldonk, b.p. Gerart Jan Gerarts, Wouter Willem Colen, de gemeijnte. De koper moet hieruit jaarlijks een Philipspenning betalen. De verkoper belooft alle andere lasten van zijn kant af te handelen. Actum als boven.

=================010====================
Claes, Aert, Henrick, Goijart en Lisbeth uit de vorige aktes (kinderen Schepens, JT) hebben afstand gedaan van hun aanpspraken ten behoeve van Gerart Jan Gerarts inzake de helft van een beemd die nog onverdeeld is, genoemd het Elsbroek, waarvan Daniel Schepens de andere helft heeft, gelegen in herdgang Straten in het Quinckersche Broek daar, b.p. Jacop Smollers, de gemeijnte, Willem Goijaert Beckers, meester Aert van Weijlhusen. Daaruit moet hij het vierde deel van een oude grote betalen en de verkopers zullen verder alle lasten van hun kant afhandelen.
Datum 15 januari 1497, getuigen Stayakker en Brouwer.

=================011====================
Claes, Aert, Henrick, Goijaert en Lisbeth uit de vorige akte hebben afstand gedaan van hun aanspraken ten behoeve van Henrick Henricks van best inzake een perceel land genoemd de Dionck gelegen in herdgang Straten inde Castaerden daar, b.p. Dirck Hoppenbrouwers, de koper, Henrick van Diessen, De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 15 januari 1497, getuigen Stayakker en Brouwer.

=================012====================
Claes, Aert, Henrick, Goijaert en Lisbeth uit de vorige aktes hebben sfatsnd gedaan van hun aanspraken ten behoeve van Henrick Jan Corstens inzake een weilandje genoemd dat Klein Donksken, gelegen in herdgang Straten in de Castaerden daar, b.p. de kinderen van Jan Wolfs, Jan Goossens, Henrick Henricks van Best. De koper zal hieruit jaarlijks een oude grote betalen als Hinckaertse chijns. De verkopers beloven verder alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 15 januari n1497, getuigen Stayakker en Brouwer.

=================013====================
Henrick Jan Corstens heeft beloofd om aan Claes uit de vorige akte die per a.s. Maria Lichtmisdag over twee jaar 13 en een halve gulden te gaan betalen, elke gulden tegen 20 stuivers of in andere goede muntsoorten en steeds elke Maria Lichtmisdag een rente tegen de penning vijftien. Datum 13 januari 1497, getuigen Crom en Rutger.

=======================014=======================
Claes, Aert, Henrick, Goijaert en Lisbeth uit de vorige aktes samen met de ´lijfkoopslieden´die bij de eerste transaktie waren betrokken, hebben afstand gedaan van hun aanspraken ten behoeve van Aert Janssen van der Schueren die men ook wel Aert van Seelst noemt, inzake een stuk land gelegen in herdgang Straten in de Castaerden, b.p. Metken dochter van Herman Cleijnaerts, Henrick Henricks van Best, Aert de Nagelmaker, Heijn van Diessen. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 15 januari 1497. getuigen Stayakker en Brouwer.

=================================================
Idem (fol 4v nos 32-35 dd 30-1-1497) Claes Heijmerick Schepens heeft beloofd om voortaan aan Aernt Jacop Smollers die twee rijnsguldens per jaar te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer bper a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van de hoeve ter Rotelen, gelegen in herdgang de Kerkhof hier, b.p. Jan Henricks van der Vloeten, Jacop van Dormalen en meer anderen, Aernt Henricks van der Ameijden, Jan Vervloet en meer anderen, de gemeenschappelijke straat, Peter Pels, Cleijs zoon heer Philips en zijn broers en zusters. Nog op onderpand van een beemd genoemd de Berckt, gelegen onder Boterwijk hier, b.p. Dirck Goossens, Henrick van de Hagelaer, de gemeijnte, Dirck van de Hagelaer. De schuldenaar belooft de onderpanden in goede staat te houden voor de betaling van de rente. (Idem 33) De rente uit de vorige akte kan altijd worden afgelost tegen betaling van 30 rijnsgulden, elke gulden tegen 20 stuivers, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd. (Idem 34) Claes Heijmerick Schepens heeft beloofd om voortaan aan Agnees dochter van wijlen Herman van der Heijmen, waarvan zij er het vruchtgebruik van krijgt en haar zoon Andries verwekt bij Jan Andries van de Laeck het erfrecht, die jaarlijks 2 rijnsguldens te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van de hoeve ter Rotelen zoals in de vorige aktes is omschreven. (Idem 35) De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar zoals in de aflossingsclausule van Aernt Jacops Smollers van hiervoor is omschreven.

=================================================
Idem (fol 14v no 93 dd 29-3-1497) Claes Heijmerick Schepens heeft beloofd aan Willem Goijaert Beckers die voortaan een jaarlijkse rente van 3 rijnsguldens te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een hoeve , huis, tuin etc., bouwland etc. alles tot die hoeve behorend genoemd de Hoeve ter Rotelen, groot ca. 4 mudzaad, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Jan Henricks van der Vloeten en meer anderen, Aert Vermeijden, Peter Pels, de gemeenschappelijke straat. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Hij mag de pacht altijd aflossen op Maria Lichtmisdag, tegen betaling van 16 rijnsgulden voor elke gulden rente, waarbij de Andriesgulden 28 stuivers waard is, de gouden overlandse gulden 27 stuivers, de nieuwe kroon 35 stuivers, de oude kroon 34 stuivers, het vuurstaal 2 stuivers 1 oort etc.

=================================================
Idem (fol 14v no 93 dd 29-3-1497) Claes Heijmerick Schepens heeft beloofd aan Willem Goijaert Beckers die voortaan een jaarlijkse rente van 3 rijnsguldens te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een hoeve , huis, tuin etc., bouwland etc. alles tot die hoeve behorend genoemd de Hoeve ter Rotelen, groot ca. 4 mudzaad, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Jan Henricks van der Vloeten en meer anderen, Aert Vermeijden, Peter Pels, de gemeenschappelijke straat. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Hij mag de pacht altijd aflossen op Maria Lichtmisdag, tegen betaling van 16 rijnsgulden voor elke gulden rente, waarbij de Andriesgulden 28 stuivers waard is, de gouden overlandse gulden 27 stuivers, de nieuwe kroon 35 stuivers, de oude kroon 34 stuivers, het vuurstaal 2 stuivers 1 oort etc.

=================================================
ORA Oirschot (Toirkens 126b fol 6v no 26 dd St Paulus 1498) Claes zoon wijlen Heijmerick Scepens heeft aan zijn broer Goijaert beloofd die voortaan jaarlijks een pacht van 2 mud rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land met een huis erop, groot ca. 5 mudzaad gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. de kinderen van Aleijt van de Schoet, Aert Vermeijden, Peter Pels, de straat.

=================165====================
Aert Heijmerick Schepens als gemachtigde voor Henrick Meeus Crommen heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met een dokument van huwelijkse voorwaardes en andere schepenbrieven van Oirschot inzake een pacht van 2 mud rogge per jaar, die Alaert Wuest bij de huwelijkse voorwaardes had beloofd aan Claes Heijmerick Schepens met Heijlwich natuurlijke dochter van genoemde Alaert, op onderpand van al zijn bezit, zowel roerend als onroerend zoals dat dokument daarover inhoudt, opgemaakt door heer Henrick Belaerts, priester d.d. 4 juni 1480 des voormiddags om 10 uur. Daarop heeft de heer (de schout namens de heer, JT) een onderpand geleverd zijnde een stuk beemd genoemd ´t Tregelaer gelegen achter Oudenhoven daar, b.p. de kinderen van Onstaden, de gemeijnte, Joerden de Hoppenbrouwer. Melis Peters al vorster heeft de uitwinning verzorgd en de koop is gegund aan Claes Schepens voor de achterstalligheid en de kosten van de uitwinning. Het bezit is ook in Den Bosch gepubliceerd geweest volgens een vidimusbrief.
Datum 10 mei 1504, getuigen Colen, Cremer en Hoppenbrouwer.

=================171====================
Henrick de Crom verklaart dat Heijlwich weduwe en kinderen van Claes Heijmerick Scepens een pacht van 2 mud rogge mogen aflossen, na het overlijden van Henrick de Crom en diens vrouw Heijlwich, welke pacht Alaert Wuesten eerder had beloofd aan ClaesSchepens met Heijlwich dochter van Alaerts Wuesten volgens een dokument daarover met huwelijkse voorwaardes, en welke pacht genoemde Claes had verkocht aan genoemde Henrick de Crom. Betaling kan geschieden met 28 peters voor elk mud rogge.
Datum 13 maart 1507, getuigen Leeuw en Berse.
In marge : Aert Scepens neemt de brief .(latijnse dienstaaantekening, JT)

=================148====================
Heijmerick, Goessen en Aert, broers en wettige kinderen van Claes Heijmerick Schepens, verder Gielis Peter Gielis Snellaerts als man van Marie, Cornelis Gerits van Peelt als man van Aleijt, en Lodewijk Loden Timmermans als man van Juet, gezusters enook kinderen van genoemde Claes, verkopen aan Alaert Claes Schepens hun erfdelen in een huis, tuin etc. samen met een zesterzaad en 5 roedes ´voorwegs´land samen met de dijk, zover als de tuin van het huis loopt naar de voorste hoek van het bakhuis,gelegen naast het nieuwe huis in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel, b.p. Dries van Oirschot, genoemde Aert, de gemeenschappelijke straat, Peter van der Ameijden. Nog verkopen ze hem een stuk land met het weilandje en de helft van een eeuwsel, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Andries van Oirschot, genoemde Alaert en Aert, Cornelis Gerits van Peelt.
Lasten hieruit zijn de helft van 3 Bossche muddes rogge , maat van Den Bosch en daar ook te leveren aan de erfgenamen van Jan Monninck en nog de helft van 2 en een halve mud rogge. ( te leveren aan het St. Barbara-altaar = doorgestreept, JT).
Datum 17 september 1523 (1 mei=doorgestreept, JT), getuigen Vos en beerse.

=================149====================
Heijmerick, Goessen en Alaert, broers en wettige kinderen van Claes Heijmerick Schepens, verder Gielis Peter Gielis Snellaerts als man van Marie Cornelis Gerits van Peelt als man van Aleijt, en Lodewijk Loden Timmermans als man van Juet, gezusters en ook kinderen van genoemde Claes, verkopen aan Aert Claes Schepens een huis, tuin etc., met de helft van een eeuwsel, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel daar, b.p. Dries van Oirschot, Peter van der Ameijden, zijn broer Aert. Lasten hieruit zijn de helft van 3 Bossche muddes rogge en ook daar te leveren aan de erfgenamen van Jan Monnicks en de helft van een pacht van 2 en een half mud rogge maat van Oirschot.
Datum 17 september 1523 (1 mei=doorgestreept, JT), getuigen Vos en beerse.

================150====================
Alaert en Aert wettige kinderen van genoemde Claes Heijmerick Schepens , ieder voor de helft beloven aan Heijmerick, Goessen en Claes zijnd e hun broers, en aan Gielis Peter Gielis Snellaerts, Cornelis Gerits van Peelt, en Lodeijk Loden Timmermans, die 10 rijnsgulden per jaatr te gaan betalen,s teeds op St. Jansdag op onderpand van het bezit zoals vermeld in de twee voorgaande brieven.
Datum 17 september 1523 (1 mei=doorgestreept, JT), getuigen Vos en beerse.

=================151====================
De rente uit de vorige is altijd aflosbaar op St. Jansdag, elke gulden rente tegen 20 rijnsguldens kapitaal, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd.
Datum 17 september 1523 (1 mei=doorgestreept, JT), getuigen Vos en beerse.. ( deze akte en de voorgaande zijn doorgestreept, JT)

=================211====================
Heijmerick, Goessen, Alaert en Aert, broers en wettige kinderen van Claes Schepens, verder Gielis Peter Gielis (Snellaerts, JT) als man van Marie, Cornelis Gerits van Peelt als man van Aleijt en Lodewijch Loden Timmermans als man van Jutken, alle wettige kinderen van genoemde Claes Schepens verwekt bij diens vrouw Heijlwich Alaert Wuesten, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van wijlen hun vader hebben geerfd en zulks in aanweigheid van hun moeder Heijlwig.
Genoemde Heijmerick krijgt het middelste deel van een akker genoemd de Ruetelakker, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel, b.p. Henrick van Berse, Goessen Claes Schepens, Cornelis Gerits van Peelt waarvan is afgedeeld, Alaert Claes Schepens waarvan is afgedeeld. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Tregelaer, gelegen in herdgang Hedel. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Aerschot gelegen in herdgang Spoordonk en nog het 1/4e deel van een heiveld genoemd dat Dunne gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel. Heijmerick moet overpad verlenen aan de andere achterste erven over zijn erf.
Genoemde Goossen krijgt een stuk land genoemd de Mortel, met de dries en het akkertje er achter, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hovel, b.p. Alaert en Heijmerick kinderen van Claes Schepens, Jan Vrancken, heer Thomas van de Venne, Peter van Mierde, Jan Lippen. Hij moet overpad over zijn erf geven aan de achterste akkers van de andere delers. Nog krijgt hij een stuk heide en weiveld, gelegen in herdgang Spoordonk genoemd het Hoolcop, b.p. Goessen Ruelens, Ruth de Lubber, Gijsbrecht Pels, de gemeijnte. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Berckt, gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. Goijaert Stevens, Jan Toerkens, heer Henrick van Esch, de kinderen van Dirck van de hagealer, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn 12 en een halvestuiver aan de hertog van Brabant.
Genoemde Alaert krijgt het achterste stuk van een perceel genoemd de Ruetelakker aan de Hoevel, b.p. zijn broer Heijmerick waarvan is afgedeeld, de kinderen van Lippen van Hersel, Henrick van Berze, zijn broer Goessen. Nog krijgt hij een stuk beemd gelegen in herdgang Spoordonk, genoemd de Vloebeemd (Vloetbeemd?, JT), b.p. Joerden Sbrouwers, de gemeijnte, Thijs Peter Roefs, een pad daar. Lasten hieruit zijn 3 stuivers als chijns aan Philips Hinckaert. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Pelsert gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. Willem van Elsen, Henrick Lippen van den Schoet, de Achtbunders, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn 9 stuivers min een oort aan het kapittel van St. Jan in Den Bosch. Er moet overpad worden verleend aan de achterste percelen.
Genoemde Aert krijgt het voorste deel zoals is afgepaald van een stuk land genoemd de Grootakker, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick Lippen van den Schoot, Loden Loden Timmermans waarvan is afgedeeld, Jacop Lonis Janssen, Marieken van der Ameijden. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd het Tregelaer gelegen in herdgang Hedel. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Aerschot, gelegen in herdgang Spoordonk. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een heiveld genoemd dat Dunne, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel.
Gielis Peter Gielis als echtgenoot krijgt het achterste stuk zoals is afgepaald van een perceel genoemd de Grootakker, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. zijn zwager Loden waarvan is afgedeeld, Lijksen Voskens, meester Gielis van Gewanden, de erfgenamen van Henrick van de Venne. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Tregelaer, gelegen in herdgang Hedel, nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Aerschot gelegen in herdgang Spoordonk. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een heiveld genoemd dat Dunne, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel. Hij moet overpad verlenen aan de achterste delen van de andere delers.
Genoemde Cornelis namens zijn vrouw krijgt het voorste stuk van een perceel genoemde Ruetelakker zoals is afgepaald, b.p. Heijmerick Claes Schepens waarvan is afgedeeld, Alaert en Aert kinderen van Claes Schepens, Peter van Mierde, Henrick van Berse, Willem Huben van den Schoet. Er moet overpad worden verleend aan de achterste percelen van de andere delers. Nog krijgt hij een weiland genoemd de Moest gelegen in herdgang Spoordonk, nog krijgt hij de helft van een stuk beemd genoemd de Berckt gelegen in herdgang Spoordonk. Lasten hieruit zijn 22 stuivers en een half blank aan het kapittel van Oirschot.
Genoemde Loden als echtgenoot krijgt het middelste stuk van de genoemde Grootakker, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. zijn zwager Aert waarvan is afgedeeld, Gielis Peter Gielis waarvan ook is afgedeeld, Jan Lippen van Herzel, meester Gielis van Gewanden, de erfgenamen van Jan van der Rijt. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een stuk beemd genoemd dat Tregelaer gelegen in herdgang Hedel, nog het 1/4e deel van een beemd genoemd het Aerschot gelegen in herdgang Spoordonk, nog het 1/4e deel van een heiveld genoemd het Dunne, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel. Hij moet overpad verlenen aan de achterste percelen van de andere delers.
De delers beloven deze deling gestand te zullen doen. Verder zal ieder de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Als er meer lasten op iemands erfdeel drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die samen betalen.
Datum 17 september 1523, getuigen Vos en Berse.

=================212====================
Heijmerick en Aert uit de vorige akte beloven hun moeder Heijlwig zolang ze leeft haar jaarlijks 7 mud trogge en 14 rijnsguldens te betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en nog elk jaar 200 bussels rijshout en 7 voeders binnenturf. Verder elk jaar nog 35 pond boter, de helft per half mei en de andere helft in de spurrietijd. Verder houdt ze het recht om in het oude of in het nieuwe huis te wonen waar ze dat wil en mag het bakhuisje gebruiken en het derde deel van de boomgaard, en mag ook zoveelgroentes etc. in de tuin telen als ze nodig heeft. Als haar kinderen haar niet betalen dan mag ze haar bezit weer terugnemen, te weten het deel van diegene die niet betaalt.
Datum 17 september 1523, getuigen Vos en Berse.

=================213====================
Goessen, Aert, Gielis, Cornelis en Lodewijk, ieder voor hun zevende deel ervan, beloven Henrick en Aert die voor hun belofte uit de vorige akte te zullen vrijwaren.
Datum 17 september 1523, getuigen Vos en Berse.

=================219====================
Jan Danel Scepens, verder Willem Dirck Corten als man van Henrick wettige dochter van wijlen Daniel Scepens, Aert Jan Switten als man van Heijmerick ook dochter van wijlen Daniel Scepens, nog Elizabeth Houbraken weduwe van Willem Houbraken wettige dochter van wijlen Jan Damen verwekt bij Geertrui zijnde een zuster van wijlen Henrick Scepens, samen met haar voogd Gerard Henricks van Best, verder Willem van Berze als man van Heijmerick natuurlijke dochter van wijlen Goijaert Scepens, (welke Goijart een broer was van
wijlen geneoemde Henrick Scepens, is doorgestreept, JT), verder Jan van Lith namens zijn wettige kinderen verwekt bij Geertrui natuurlijke dochter van wijlen Jan Jacop Raijmakers verwekt bij Katalijn dochter van Jan Damen en van Geertrui als zuster van wijlen Henrick Scepens, verder Goessen, Alaerdt, Aert, en Heijmerick, broers en wettige kinderen van wijlen Claes Scepens die een wettige broer was van wijlen Henrick Scepens, nog Gielis Peter Gielis als man van Marie (wettige dochter van wijlen Claes Scepens is doorgestreept, JT), Cornelis Gerarts als man van Aleijt, ( wettige dochter van wijlen Claes Scepens is doorgestreept, JT), Loijwijch Loij Timmermans als man van Jutta, zijnde allen wettige dochters van wijlen genoemde Claes Scepens, hebben samen een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd of deels aan hen in een testament werden vermaakt zoals ze zeiden, bij het overlijden van Goijart Scepens, Aert Scepens en Henrik Scepens, zijnde broers. (13 erfdelen, JT)

Genoemde Jan Scepens krijgt een akker genoemd den Paijekker, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Gijsbrecht Janssen, een gemeenschappelijke weg, Jan Colen, Aert die Wit. Verder krijgt hij de helft van een beemd die de Nijewen Dijk heet, en welke helft ‘rijdend’ is, en waarvan de andere helft eigendom is van Aert die Leege en zijn familie, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de gemeijnte genoemd de Groetdonck, de gemeijnte genoemd het Maerselaer, Henrick van den Maerselaer die men Cleijn Heijn noemt. Verder krijgt hij een lopen rogge per jaar op onderpand van de helft van de genoemde beemd, genoemd den Nijewen Dijck te ontvangen van Aert die Leege en diens kinderen. Nog krijgt hij 13 gulden eens te ontvangen van Andries Peter Neefs ( soms van de Laeck genoemd, JT), per a.s. Maria Lichtmisdag. Jan moet wel zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Willem Dirck Corten in zijn hoedanigheid krijgt het huis met tuin etc., groot een zesterzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Aert Switten, Aert Verschueren, de gemeenschappelijke straat daar. Lasten hieruit zijn een stuiver en een half oort als chijns aan de hertog, nog een halve braspenning aan de O.L. Vrouwekapel te Oirschot, nog een half mud rogge aan de H. Geest te Oirschot, nog een half mud rogge aan Goijaert van Geloven. Verder moet men zorgen voor
onderhoud van wegen en waterlopen. Verder krijgt Willem 8 Karolusguldens eens te ontvangen van zichzelf, want het bezit is belast met 2 en een halve gulden per jaar, ( ik kom uit op 52 gulden kapitaal, waarvan sommige andere erfgenamen ieder een deel krijgen in deze boedeldeling, JT) waarop Willem deze 8 gulden in mindering zal brengen. Verder krijgt hij 9 lopen rogge per jaar te ontvangen van Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers.

Aert Jan Witten in diens hoedanigheid krijgt een beemd genoemd de Verdonck, gelegen in herdgang Straten, , b.p. Jan Henrick Gerarts, de kinderen van Dirck Witten, het gemeenschappelijke broek daar als gemeijnte.
Nog krijgt hij een beemd genoemd dat Maerselaer, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. rondom aan de gemeijnte genoemd de Zengdonck. Lasten uit dit bezit zijn anderhalve stuivers als grondchijns en verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Genoemde Elisabeth Houbrakens krijgt 2 akkers met een weiland daar aan, genoemd de Brueckelen, met de helft van een pad daar, gelegen in herdgang Straten, b.p. Meeus Gerart Mercks met meer anderen, Willem van Berze waarvan het is afgedeeld, Katalijn Aert Jacops, Denis die Leege. Lasten hieruit zijn het ¼ deel van een pond peper aan de erfgenamen van Marten van Campen en verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Verder krijgt ze 10 Karolusguldens eenmalig te ontvangen van Andries Peter Neefs.

Willem van Berze in zijn hoedanigheid krijgt een klein beemdje gelegen in herdgang Verrenbest, aan de Hoge Weteringe daar, b.p; het gemeenschappelijke broek, Dirck Lucassen waar een weg tussendoor loopt. Nog krijgt hij 2 aan elkaar gelegen akkers, genoemd die Hoelt gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Colen, Goessen Scepens waarvan het is afgedeeld, een pad die ook voor de helft aan Willem behoort en van welk pad Elisabeth Houbraken de andere helft heeft. Verder krijgt hij 4 lopen rogge per jaar te heffen op de akker genoemd den Hoegen Akker die eigendom is van Gielis Peter Gielis Snellen en welke akker hem vandaag is toebedeeld. Gielis zal die pacht van 4 lopen rogge jaarlijks gaan betalen. Verder krijgt hij nog 16 gulden eens te heffen van Willem Dirck Corten. Lasten uit dit erfdeel zijn een halve braspenning als chijns en men moet zorgen voor onderhoud van wegen en
waterlopen.

Jan van Lit namens zijn kinderen krijgt de helft van een huis, tuin etc., groot totaal 7 lopenzaad, gelegen in herdgang Aerle, waarvan de andere helft eigendom is van Aert Claes Scepens, dat hem vandaag is toebedeeld, b.p. Wouter Peter Gerits, Jan van den Maerselaer, de straat. Verder krijgt hij de helft van een stuk land genoemd die Schoet, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, waarvan de andere helft eigendom is van genoemde Aert Claes Scepens, b.p. Roef Peter Roefs, Jan van den Maerselaer, Jan Daniels, Jan Dircks, Gijb Denen. Lasten op dit erfdeel zijn 2 lopen rogge per jaar aan Loijwich Loy Timmermans, zoals hem vandaag is toebedeeld, nog de helft van een stuiver en de helft van een negenmenneken en de helft van een hoen als grondchijns aan de heer. Verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.

Goessen Claes Scepens krijgt de helft van een beemd, in totaal genoemd de Spijkersbuenre, waarvan de andere helft eigendom is van Denis Leegen en zijn familie, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Niclaes van Delft, Beertram van den Spijker, het gemeenschappelijke Neerbroek daar. Verder krijgt hij een eeuwsel gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Scepens, Willem van Berze waarvan is afgedeeld, Jan Joerdens. Nog krijgt hij een half mud rogge per jaar te ontvangen van Wouter Peter Alaerts, nog 10 Karolusguldens eens te ontvangen van genoemde Willem Dirck Corten. Lasten hieruit zijn 8 stuivers een oort als grondchijns aan de heer, verder overpad te moeten verlenen aan degenen die er recht op hebben.

Alaerd Scepens krijgt een akker genoemd dat Cloetken, en een akker genoemd de Heijnen Meeusakker , aan elkaar gelegen, in herdgang Straten, b.p Henrick Henrick Hoppenbrouwers, meester Jan de Cromme met meer anderen, Gijsbrecht Gijsbrecht Hoppenbrouwers, een pad daar. Verder krijgt hij 4 gulden eens te ontvangen van genoemde Willem die Cort. Lasten uit dit erfdeel zijn anderhalve stuiver en een negenmenneken als grondchijns. Verder overpad te moeten verlenen aan degenen die er recht op hebben.

Heijmeric Claes Scepens krijgt een beemd genoemd de Oeijendonck, met een weg over Dirck Lucassen en Jan Huijskens, gelegen in Boxtel onder Liempde aldaar, b.p. Henrick Aelbrechts, Jan Vergoijendonck, Lucas van den Schoet, Dirck Lucas en Jan Huijskens. (verder krijgt hij anderhalve gulden per jaar te ontvangen van Andries van de Laeck, aflosbaar= doorgestreept, JT). Lasten uit dit erfdeel zijn 2 stuivers en 3 oort Hooidonckse chijns. Verder overpad te moeten verlenen aan degenen die er recht op hebben.Aert Claes Scepens krijgt de helft van het huis tuin etc., samen 7 lopenzaad groot, waarvan de andere helft aan Jan van Lit namens diens kinderen is toebedeeld, gelegen in herdgang Aerle zoals hiervoor al gespecificeerd. Verder krijgt hijde helft van een perceel waarvan de andere helft aan Jan van Lit etc. is toebedeeld, omschreven zoals hiervoor. Lasten uit de helft van het bezit zijn 2 lopen rogge per jaar aan Loijwijch Loy Timmermans, nog de helft van een stuiver een half oort, nog de helft van een hoen als grondchijns. Verder overpad te moeten verlenen waar dat nodig etc.

Gielis Peter Gielis Snellen in zijn hoedanigheid krijgt een akker genoemd de Hoegen ekker, gelegen in herdgang Straten, b.p. Gijsbrecht Janssen, Dirck van den Maerselaer, Ijken Gielis waar tussenin een weg loopt. Lasten uit dit erfdeel zijn 4 lopen rogge per jaar aan Willem van Berze in diens hoedanigheid hier, nog anderhalve stuivers als grondchijns. Verder te moeten laten wegen etc.

Cornelis Gerards in zijn hoedanigheid krijgt een beemd genoemd den Nijewen Beemd, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Beertram van den Spijker en meer anderen, dat Neerbroeck aldaar, Dirck van den Maerslaer, Claes Ariaen Smollers. Verder krijgt hij 2 lopen rogge per jaarte ontvangen van Jan Colen, nog krijgt hij 6 gulden eens van genoemde Willem de Cort. Lasten uit dit erfdeel zijn 10 stuivers een oort als grondchijns. verder te moeten laten wegen etc.

Loijwijch Loy Timmermans in zijn hoedanigheid krijgt een akker genoemd de Tiendeloze akker, gelegen in herdgang Straten, b.p. Willem die Cort, Gijsbrecht Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Gerart Stijnen,een gemeenschappelijke weg daar. Verder krijgt hij nog een beemd genoemd den Blaeckenbeemd, met het gebruik van een weg over een pad daar, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. de kinderen van Henrick van Best met meer anderen, Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Jan Scepens, een pad daar. Nog krijgt hij een eeuwsel aan de zelfde beemd gelegen, genoemd dat Haverland, met het gebruik van een weg daar door de genoemde pad over de Blaeckenbeemd. In het geval hem dat overpadsrecht wordt geweigerd, mag hij wegen over het erf van Willem van Berze, die dat hier ook toestaat als mede-erfgenaam, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Colen, Dirck die Hoppenbrouwer, Willem van Berze waarvan het is afgedeeld, Jan Huijskens. Verder krijgt hij 2 lopen rogge per jaar te ontvangen van genoemde kinderen van Jan van Lit, op onderpand van de helft van het erf onder Aerle dat hem vandaag is toebedeeld ten behoeve van zijn kinderen.
Verder krijgt hij 2 lopen rogge per jaar te heffen van Aert Claes Scepens uit diens helft van het huis etc. gelegen in herdgang Aerle dat hem vandaag is toebedeeld. Nog krijgt hij 8 Karolusguldens eens te ontvangen van Willem de Cort. Lasten uit dit erfdeel zijn een stuiver als grondchijns. Verder te moeten laten wegen etc.
Genoemde erfgenamen en delers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand te zullen blijven doen.
Datum 10 november 1527, getuigen Belaert en Goijaert.

=================072====================
Alart Claes Scepens heeft aan zijn broer Heijmerick Claes Scepens, die 2 akkers verkocht, de ene genoemd dat Cloetken, de andere genoemd de Heijnen Meeuw akker, gelegen in herdgang Straten, b.p. Henrick Henrick Hoppenbrouwers, meester Jan die Crom, Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Alaert had deze akkers geerfd van Henrick, Goijaert en Ard Scepens, zijnde zijn ooms en waren hem in de boedeldeling eerder toebedeeld.

Lasten hieruit zijn anderhalve stuiver en nog een half oort als grondchijns.
Datum 4 februari 1528, getuigen Leeman en Michiel.

=================073====================
Heijmerick Claes Scepens heeft aan zijn broer Alart Claes Scepens die een akker verkocht, groot 5 lopenzaad, gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Hoevel, b.p. Cornelis Gerarts, de koper zelf, Goessen Scepens, Ariaen van Berze.
Datum 4 februari 1528, getuigen Leeman en Michiel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes Heijmerick Daniel Scepens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claes Heijmerick Daniel Scepens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Claes Heijmerick Daniel Scepens



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Scepens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Scepens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Scepens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Scepens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091663426.php : benaderd 23 september 2024), "Claes Heijmerick Daniel Scepens (1455-1505)".