Stamboom Holman » Frans Eijmbrecht Schepens (????-1574)

Persoonlijke gegevens Frans Eijmbrecht Schepens 


Gezin van Frans Eijmbrecht Schepens

(1) Hij had een relatie met Dingen Henrick Melis.

De relatie startte


Kind(eren):

  1. Jan Frans Eijmberts  ????-< 1627


Kind(eren):



Notities over Frans Eijmbrecht Schepens

Dirk Jacops van Ostaden als wettige man van Margriet dochter van Rutgersvan Oudenhoven, heeft beloofd om aan Fransen Heijmerick Scepens, weduwnaar van Geertruien dochter van genoemde Rutger van Oudenhoven, waarbij die daarvan alleen het vruchtgebruik krijgt en waarvan de kinderen van wijlen genoemde Rutger daarvan het erfrecht krijgen, die een jaarlijkse rente van 3 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdagop onderpand van een huis, tuin, grond etc. groot in totaal ca. een mudzaad, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, b.p. Agnees weduwe en kinderen van Wouter Peter Gerits, Wouter Goris van Kuijck, Gerart van der Lulsdonck en meer anderen, het erf van Dirk zelf. Datum 31 januari 1547, getuigen Leemans en Jan Gerits.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er een maand vooraf is opgezegd, tegen betaling van 50 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1547

===========================================
Willem Rutger Willems en diens zuster Elisabeth, welke laatste door haar broer wordt vergezeld als voogd, verder Frans Embrecht Scepens als man van Geertruit dochter van genoemde Rutger Willems, Dirck Jacops van Ostaden als man van Margriet ook dochter van genoemde Rutger Willems, allen wettige kinderen van Rutger Willems verwekt bij Hilleken Peter Joostendochter, hebben samen een boedelverdeling gemaakt inzake alle bezit dat ze bij de dood van hun vader en moeder hebben geerfd.
Bij deze verdeling krijgen Willem en Elisabeth samen een huis, tuin, grond etc. nabij de oude hofstede, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck,in de Broekstraat aldaar, Willem Ghijb Ruelenszoon en meer anderen, Jan van der Lusdonck, de erfgenamen van Wouter die Raijmaecker, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgen zij een Uitvank ter zelfder plaatse gelegen, b.p.de Brantsbeemd, de kinderen van Peter Gerits, de kinderen van Frans Ansems, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgen zij een halve beemd genoemd de Pauwels beemd ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Goris Wouters van Kuijck, de Jonker van Houfalise, Heijn Goijaert Bollen, Wouter Thomassen van den Venne met meer anderen. Verder krijgen zij een stuk heideen weigrond, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Peter die Cort, Gerit vander Lusdonck, het erf dat er van is afgedeeld, de Bogaert aldaar. Verderkrijgen ze een weiland genoemd den Bogaert, b.p. de Smeetsbeemd, de straat. Hieruit moet jaarlijks 12 lopen rogge worden betaald, Oirschotse maataan heer Jan Belaerts en aan Peter Schoets, verder nog een Bosch mudde rogge per jaar in Den Bosch te leveren aan de rector van een altaar aldaar, nog 2 stuivers grondchijns aan de hertog. Datum en getuigen als boven.
Frans Embrecht Scepens en Dirck Janssen van Ostaden krijgen samen een stuk land genoemd de Lusdonck, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, b.p. de straat, de kinderen van Wouter Peter Gerits, de kinderen van Henrick van der Lusdonck, Wouter van Kuijck. Verder krijgen ze een halve beemd genoemd de Smeetsbeemd, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Wouter van Kuijck, Peter Aert Wellens, Gerit van der Lusdonck, het erf dat er van isafgedeeld. Verder krijgen ze een stuk beemd en water genoemd de Mortel, rondom in de gemeijnte gelegen. Verder krijgen ze een stuk land genoemdde Braecke, rondom aan de gemeenschappelijke straat gelegen en ze krijgen een stuk beemd genoemd de Blesersbeemd (?). Hieruit moeten ze aan Peter Scoets 20 lopen rogge per jaar betalen, Oirschotse maat, verder aande rector van het St. Barbara altaar van de eerste fundatie 7 stuivers, aan het kapittel van Oirschot 2 stuivers en 3 oort per jaar. Uit de Mortel een grondchijns van 3 stuivers aan de hertog.
De erfgenamen beloven elkaar deze verdeling altijd gestand te zullen doen en dat elk de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de andere erfdelen daarvoor gevrijwaard zullen blijven. Indien er op iemandserfdeel meer lasten blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Datum en getuigen als boven.
Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens 1544

==================087=======================
Gijsbrecht Aert Jacops als man van Jenneken dochter van Frans en Heijlwich uit de voorgaande akte verkoopt de akker genoemd de Geelst, zoals hiervoor is vermeld nu aan heer Eijmbrecht Hoppenbrouwers, priester ten behoeve van heer Aelbrecht zoon van wijlen Henrick Corstens en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. De koper moet overpad verlenen aan het stuk land van 3 lopenzaad dat er achter ligt.
Datum 29 januari 1565, getuigen Scheijntken

==================088=======================
Gijsbrecht Aert Jacops als man van Jenneken dochter van Frans en Heijlwich uit de voorgaande akte, draagt een akker over genoemd den Schuerakker, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Peter Goessens, de erfgenamen van Margriet Keijmps, de kinderen van Jan Huijskens, een rijweg. Het perceel wordt nu tijdelijk overgedragen aan Frans Eijmbrecht Scepens die het zolang hij leeft mag gebruiken voor wat betreft het vruchtgebruik daarvan. Gijsbrecht belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de grondchijns, verder nog 7 lopen rogge per jaar aan genoemde Gijsbrecht te betalen op Maria Lichtmisdag van elk jaar, en de eerste termijn vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar.
Datum 29 januari 1565, getuigen Scheijntken

==================134=======================
Andries zoon wijlen Jans van den Venne als man van Jenneken dochter van Frans Eijmbrechts Schepens verwekt bij Heijlken dochter van Jan de Hoppenbrouwer uit diens eerste huwelijk, verder Dirck Jan Huiskens als man van Heijlkenen, Dirck zoon Willem Beerwinkels als man van Geertruiden, Henrick zoon wijlen genoemde Frans Eimbrecht Schepens, verder nog Marieke, Jan en Heijlken, minderjarige kinderen met hun voogden Dirck Janssn. de Hoppenbrouwer en Joorden Jans Brouwers, zijnde allen wettige kinderen van genoemde Frans en diens tweede vrouw Dingen dochter van Henrick Melis, hebben een boedelverdeling gemaakt van de navolgende bezittingen afkomstig van genoemde Frans.

Bij deze verdeling krijgt Andries vanwege diens vrouw Jenneken een akker genoemd den Venakker gelegen in Oirschot, herdgang Straten, b.p. Lucas Jan Huiskens, Jan Meussoen, Peter Jan Goessens. Verder krijgt hij een beemd genoemd den Nageldonck ter zelfder plaatse gelegen aan het Snepscheut, b.p. Corstens van der Meer, Goijaert Schepens en meer anderen, Dielen zoon Dielen Dircks, de gemeijnte. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 4 stuiver en anderhalf oort grondchijns worden betaald en de dorpslasten. Verder krijgt hij nog een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Marten Thomassen van Beeck, nog 3 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Rutger Goijaert Smolderssoon.

Bij deze verdeling krijgen genoemde Jan Dirck Gijssels vanwege diens vrouw en Jan Frans Eijmbrecht Schepens en diens voogd, samen een beemd genoemd den Hagenbeemd, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Jan Gijsbrechts, Jan Peterssoon van den Schoot, Antonis Dirkszoon met het recht van overpad over het erf van genoemde Jan Gijsbrechts. Verder krijgen ze een akker, deels land en deels hei, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de weduwe en kinderen van Peter Henrick Gerarts, het Piekenveld, Dirck de Bresser, de Casteren. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de grondchijns worden betaald.

Bij deze verdeling krijgen Henrick Franssen en Dirck zoon Willem Beerwinckels in hun hoedanigheid samen het huis met tuin, schuur, schop etc. gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Cornelis van Beerze, de weduwe van Herbert Henricks van Wintelroede, Gijsbrecht Janssn. de Hoppenbrouwer, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgen ze het vierde deel van een heiveld gelegen in Oirschot nabij de gemeijnte aan de Eckensrijt. Uit dit erfdeel moet jaarlijks zeven en een halve lopen rogge worden betaald aan diverse personen, nog 3 stuivers en een penning grondchijns.

Bij deze verdeling krijgt Marieken een weiland genoemd de Moeste, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jeronimus Wijnants, Rutger Erven, Peter Goijaert Schepens. Verder krijgt ze nog een beemdje genoemd of gelegen nabij Ameijden, b.p. de erfgenamen van Jacop Philips van de Schoot, Willem Henrickszoon, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt ze nog een akker genoemd de Kremer met de helft van een huisje dat erop staat, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Jan Lauwreijnszoon Verhoeven, Henrick Lodewijks, de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een half lopen rogge worden betaald aan de kapelanen van Oirschot en nog de dorpslasten.

Bij deze verdeling krijgt Heijlken de jongste, een beemd genoemd de Smeijersbeemd, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Antonis Henrick Huijskens, Gijsbrecht Jan Joerden Sbrauwers, Dirck Janssen de Hoppenbrouwer, een pad genoemd de Casterstraat. Nog krijgt ze een akker genoemd de Streepe, ook in herdgang Straten gelegen, b.p. Lucas Jan Huiskens, meester Peter van Roije, de Castaertstraat. Hieruit moet jaarlijks een Bosch zester rogge worden betaald aan de H. Geest aldaar en nog 5 Hollandse penningen aan de heer en de dorpslasten.

Genoemde erfgenamen beloven deze boedelscheiding altijd gestand te zullen doen en ieder zijn of haar lasten af te zullen handelen.
Datum 10 januari 1575, getuigen Niclaes en Antonis van der Achter die het aandroegen.

==================135=======================
Andries Janssoon van den Venne als man van Jenneken dochter van Frans Eijmbrecht Schepens verwekt bij wijlen Heijlken Jans de Hoppenbrouwer in diens eerste huwelijk, Dirck Jan Huijskens als man van Heijlkenen, Dirck zoon Willem Beerwinkels als man van Geertruiden, Henrick zoon wijlen Frans Eijmbrecht Schepens, Mariken, Jan en Heijlke de jongste, minderjarige kinderen met hun voogden Dirck Jans de Hoppenbrouwer en Joerden Jan Joerdens Sbrouwers, allen wettige kinderen van wijlen Frans Eijmbrecht Schepens verwekt bij Dingenen dochter van Henrick Melis in diens tweede huwelijk, hebben een verdeling gemaakt van de navolgende rentes die ze hebben geerfd vanwege de overleden Frans Eijmbrecht Schepens.

Bij deze verdeling krijgt genoemde Andries in zijn hoedanigheid een rente van 2 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Goris Woutersson van Cuijck en nog 25 stuivers per jaar te ontvangen van Jan Pennincks.

Bij deze verdeling krijgt Dirck Jan Huijskens een mudde rogge per jaar Oirschotse maat, te ontvangen uit het bezit van Jan Dircks van Cuijck.

Bij deze verdeling krijgt Dirck Willem Beerwinkels vanwege Geertruid diens vrouw, een rente van 3 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van de kinderen van Korsten Pompen.

Bij deze verdeling krijgt Henrick Franssen een rente van 3 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Jacop Dirck Jacops.

Bij deze verdeling krijgt Mariken een rente van 2 gulden per jaar te ontvangen van Adriaen van Haudt en nog 30 stuivers per jaar te ontvangen uit het bezit van Jan Goijaert Hoppenbrouwers.

Bij deze verdeling krijgt Jan Fransen een rente van 3 gulden per jaar te ontvangen uit het bezit van Pauwels Willem Suetericks.

Bij deze verdeling krijgt Heijlken een rente van 25 stuivers per jaar te ontvangen uit het bezit van Jan Peter Joordens en nog 30 stuivers per jaar te ontvangen uit het bezit van Henrick Jan Cornelissen.

Genoemde personen beloven elkaar deze verdeling altijd gestand te zullen blijven doen.
Datum 22 juni 1575, getuigen Niclaes en van der Achter die het aandroegen.

==================267=======================
Jan zoon wijlen Frans Eijmbrecht Schepens partij enerzijds, en Heijlke dochter van Dirk Huijskens geassisteerd door haar oom Henrik Franssen en nog met Henrick Aelbrecht Henricks, beiden zijnde haar voogden, partij anderzijds hebben een boedelscheiding gemaakt inzake de goederen die Jan van zijn ouders en Helijken van haar ouders hebben geerfd.

Bij deze verdeling heeft genoemde Jan een stuk land verkregen deels hei en deels land, samen met de aanplant daarop, genoemd de Streep, gelegen in Oirschot herdgang Straten aan het Pieckeveld, b.p. genoemde Heijlken waarvan het is afgesplitst, Corsten op Meijensvoort, Aert Boeijen. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de halve grondchijns van het gehele perceel worden betaald.

Bij deze verdeling heeft Heijlke een stuk land verkregen deels hei en deels land, genoemd de Streep, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. het stuk waarvan het is afgedeeld, Aert Sgraets onze secretaris, Corsten op Meijensvoirt, Henrick Peters van de Schoot. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de helft van de grondchijns van het gehele perceel worden betaald.

Genoemde verdelers beloven elkaar deze verdeling gestand te zullen blijven doen.
Datum 5 september 1595, getuigen H. Hoppenbrouwers en Nistelroij die het aandroegen.

==================371=======================
Henrick zoon wijlen Frans Eijmbrechts Schepens, draagt hierbij al zijn gedorst en nog ongedorst koren en het stro daarvan over, ook zijn vee behalve de schapen en doet hier afstand van ten behoeve van zijn schuldeisers om die daarmee te betalen en verder ten behoeve van zijn zwagers Jacop Daniel Schepens en Wouter Sgraets. Hij belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 30 oktober 1595, getuigen Ekerschot en Metser.

==================372=======================
Jan Daniel Schepens en Wouter Sgraets hebben beloofd aan Jan Janssn. van Kerkoerle om de betalingsachterstand vanwege de huur door Henrick Frans Eijmbrecht Schepens te zullen betalen zodat genoemde Henrick daarvoor verder gevrijwaard zal blijven.
Datum 30 oktober 1595, getuigen Ekerschot en Metser.

==================001=======================
Dirck Willems van Beerwinckel als man van Geertruit dochter van wijlen Frans Eijmbrecht Schepens, verklaart dat Goort CorstenGoorts aan hem een jaarlijkse rente van 3 gulden heeft afgelost samen met alle achterstand daarvan, welke rente deze Goijaert uit diens huis, tuin en grond moest betalen, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck, en die deze Corsten steeds toekwam. De brief daarover is door de voorbije roerige tijden in het ongerede geraakt, zoals Dirck Willens van Beerwinckel verklaarde. Als die alsnog tevoorschijn komt, dan zal men daar geen aanspraken meer aan ontlenen. Datum 3 januari 1611, getuigen Verhoven en Verachter.

==================057=======================
Wouter Antonis Sgraets als man van Marijken dochter van wijlen Frans Eijmberts Schepens, heeft verklaard dat wijlen Erf Geverts van Ostaden aan hem een rente van 3 gulden per jaar heeft afgelost die hij heeft geerfd bij de boeldelverdeling met zijn broers en zusters zoals ook wordt verklaard door Henrick en Jan als zonen van wijlen genoemde Frans Eijmbert Schepens die hierbij ook aanwezig zijn. Deze rente had wijlen genoemde Erf Geverts steeds uit diens bezit betaald, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonck onder Boterwijk, waarvan de brief door deze onrustige tijden in het ongerede is geraakt zoals ook Jan Wouter Stockelmans en genoemde Henrick en Jan als zijn zwagers hierbij verklaren. Men zal in de toekomst geen aanspraken meer aan deze brief ontlenen en men geeft kwijting aan genoemde wijlen Erf Geverts van Ostaeden en diens nakomelingen.
Datum 16 februari 1611, getuigen Verhoeven en Verachter.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Eijmbrecht Schepens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Frans Eijmbrecht Schepens



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Schepens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Schepens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Schepens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Schepens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091623977.php : benaderd 22 juni 2024), "Frans Eijmbrecht Schepens (????-1574)".