Stamboom Holman » Heilige Begga van Landen (615-693)

Persoonlijke gegevens Heilige Begga van Landen 


Gezin van Heilige Begga van Landen

Zij had een relatie met Ansegisel van Austrasië.

De relatie startte.


Kind(eren):

  1. Martin van Laon  660-????


Notities over Heilige Begga van Landen

De heilige Begga (ca. 615 - ca. 695, feestdag 17 december) was een dochter van Pepijn van Landen, die hofmeier van Austrasië was, en de heilige Iduberga of Itta of Ida van Nijvel. Ze was de zuster van de heilige Gertrudis van Nijvel en van Allowin van Haspengouw, beter bekend als Bavo.
Begga trouwde met Ansegisel (Ansegisus), de zoon van haar oom Arnulf van Metz. Enkele van hun kinderen zijn:
- Pepijn van Herstal (635-714), de latere stichter van het Karolingische rijk
- Clothildis (650-692), die huwde met koning Diederik III van Bourgondië, en de moeder werd van Bertrada der Merovingers
- Martinus van Laon (660-), die huwde met diezelfde Bertrada der Merovingers
Toen haar man in 691 stierf, stichtte zij een klooster in Andenne sur Meuse en werd er de eerste abdis. Begga stierf er waarschijnlijk op 17 december 693.
De heilige Begga is de patrones van de begijnen, stotteraars en botbreuken en wordt ingeroepen tegen reuma. Begga heeft niets met de begijnen van doen (begijnen kregen hun naam pas zo'n 600 jaar later), maar wordt vanwege de naamsovereenkomst toch vaak als begijn met kap en gevouwen handen voorgesteld. Het Walcherse dorpje Biggekerke is waarschijnlijk naar haar vernoemd.
Een relikwie van Begga wordt bewaard in de Sint-Amanduskerk te Wezeren in Vlaams-Brabant.
(bron: nl.wikipedia.org)
Begga van Andenne aan de Maas osb, België; weduwe & abdis; † 698.
Feest 17 december.
Begga was een dochter van Pepijn van Landen († 639; feest 21 februari) en de heilige Iduberga († 652; feest 8 mei). Haar zus is de bekende Sint Geertruida van Nijvel († 659; feest 17 maart). Zij huwde met Ansegisus, die een zoon was van Sint Arnoldus van Metz († 641; feest 18 juli). Hun zoon, Pepijn van Herstal († 714), zou de stamvader worden van de Karolingers; hij was op zijn beurt de - onwettige - vader van Karel Martel († 741).
Na de dood van haar man besloot Begga haar leven en haar bezit in dienst van God te stellen. Zij maakte een pelgrimstocht naar Rome. Na terugkomst besloot zij in de plaats Andenne aan de Maas net als in Rome zeven kerken te bouwen. Bij één ervan stichtte zij in 691 een klooster. Dat leidde zij als abdis tot aan haar dood.
Verering & Cultuur
Zij is patrones van de Belgische plaats Andenne. Omdat haar naam lijkt op het woord 'begijn' werd zij in de middeleeuwen ten onrechte beschouwd als hun stichteres. Ondanks die misvatting is die verering gebleven.
Daarnaast is zij beschermheilige van hakkelaars en stotteraars (omdat haar naam lijkt op het Franse woord 'bègues = hakkelaars').
Zij wordt afgebeeld als vorstin (soms met drie kronen); als abdis, vaak met zeven kerken of een kerk met zeven torens in de hand).
Uit de zeven kerken (of kapellen) groeide later de collegiale kerk van Andenne. Niet ver daar vandaan vloeide een bron, geheten 'des Poussins'; deze wordt naar haar genoemd 'Fontein van Sinte Begga'. Naar het heet is het water ervan heet in de winter en koud in de zomer.
(bron: www.heiligen-3s.nl

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Heilige Begga van Landen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Heilige Begga van Landen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Heilige Begga van Landen



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Landen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091644631.php : benaderd 15 mei 2024), "Heilige Begga van Landen (615-693)".