Stamboom Holman » Gerardus Lippen (????-< 1536)

Persoonlijke gegevens Gerardus Lippen 


Gezin van Gerardus Lippen

Hij is getrouwd met Adriana (Arike) Aert Sgraets.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Anthonius Geraert Lippens  ????-> 1553 
  2. Philip Geraerts Lippen  ????-> 1553
  3. Jan Geerit Lippen  ± 1506-< 1573
  4. Anna Gerits Lippen  ± 1507-< 1573


Notities over Gerardus Lippen

=================149====================
Arieken weduwe van Gerart Lippen met haar broer Henrick Aert Sgraets als haar toegewezen voogd, doet afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake een akker genoemd de Cosakker groot ca. 3 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. de weduwe en kinderen van Cornelis van Beerwinkel, de weduwe en kinderen van Gerart Lippen, Daniel Smetsers. Ze doet er nu afstand van ten behoeve van al haar wettige kinderen verwekt bij genoemde Gerart, zodat die daar een rente op kunnen vestigen van 20 stuivers per jaar van Claes Willem Stijnen, maar voor niet meer dan als zodanig. Arieken belooft alle lasten hierin van haar kant af te handelen.
Datum 31 maart 1536, getuigen Esch, Cort en

=================150====================
Philips, Jan en Antonis, broers en wettige kinderen van wijlen Gerart Lippen, verder Henrick Pennincks als wettige man van Annen, verder Marie en Jenneken gezusters en wettige kinderen van wijlen genoemde Gerart Lippen met Alaerden Lippen als hun voogd, hebben beloofd om aan Claes Willem Stijnen die voortaan een jaarlijkse rente van 20 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag, op onderpand van de akker uit de vorige akte. Ze beloven het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. Actum als boven.

De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag, mits er 2 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 16 gouden Karolusguldens.
Datum 31 maart 1536, getuigen Esch, Cort en

==================146=======================
Lupprecht, Jan en Thonis, gebroeders, verder Geraert Henrick Pennicks als wettige man van Annen, nog Marie en Johanna, gezusters met Alarden Lippen als hun voogd, zijnde allen wettige kinderen van wijlen Gerart Lippen, hebben beloofd om aan Heijmericken Claes Scepens, die een jaarlijkse rente van twee en een halve gulden te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van de akker uit de voorgaande akte.
Datum 2 maart 1540, getuigen Vos en Gevaerts.

De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar op Maria Licht-
misdag van elk jaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 40 gulden en de achterstallige termijnen.
Datum 2 maart 1540, getuigen Vos en Gevaerts

==================091=======================
Ariken weduwe van Gerart Lippen met Henrick Sgraets als haar
voogd, doet hierbij afstand van haar recht van vruchtgebruik
inzake een akker groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herd-
gang de Notel, b.p.Goijaert Roestenborgs, die men ook wel Verhoeven noemt, Dirck
Henrick Joirdens, de straat. Ze doet er nu in zoverre afstand van
dat haar kinderen verwekt bij genoemde Gerard daarop geld zullen
kunnen lenen ter hoogte van 3 gulden per jaar van Jan Colen en
voor niet meer dan als zodanig.
Datum 7 februari 1541, getuigen
Aert en Wijck.

==================092=======================
Lupprecht, Jan en Antonis, gebroeders en wettige kinderen van
wijlen Gerart Lippen, verder Geraert Pennincks als wettige man
van Annen, nog Marie en Jenneken gezusters en wettige kinderen
van wijlen genoemde Geraerts Lippen, met Alaerden Lippen als hun
voogd, hebben beloofd om aan Jan Colen die voortaan een jaar-
lijkse rente van 3 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op
Maria Lichtmisdag op onderpand van de akker zoals is vermeld in
de voorgaande akte. . Datum 7 februari 1541, getuigen
Aert en Wijck.

De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar,
mits er door een van hen 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen
betaling van 48 gulden en de achterstallige termijnen.
Datum 7 februari 1541, getuigen Aert en Wijck.

==================111=======================
Jan Colen verkoopt hierbij een jaarlijkse rente van 3 gulden welke rente Lupprecht, Jan, Antonis, gebroeders en wettige kinderen van wijlen Gerart Lippen en Gerart Pennincks als man van Annen, verder Marie en Jenneken, gezusters en wettige kinderen van wijlen genoemde Gerart met Alaerden Lippen als hun voogd, eerder hadden beloofd aan genoemde Jan, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van een akker groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Goijaert Roestenborchs die men ook wel Verhoeven noemt, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 7 februari 1541. Hij verkoopt de rente nu aan mij ( de secretaris ) ten behoeve van Marien dochter van Geraert Colen en de rente mag zij heffen na het overlijden van genoemde Jan maar niet eerder en wel volgens het testament van genoemde Jan Colen en diens vrouw. Deze rente van 3 gulden dient als vervanging van de andere rente van 3 gulden die Jan en diens vrouw in hun testament hadden vermaakt zoals ze zeiden aan deze Marie en die jaarlijks werd betaald door Jan die Harnismaker en welke rente inmiddels is afgelost en met welk geld deze nieuwe rente van 3 gulden van hierboven is aangekocht. De rente is aflosbaar.
Datum 7 maart 1542, getuigen Esch en Cort.

==================119=======================
Adriana weduwe van Gerart Lippen met Henrick Sgraets als haar voogd, doet hierbij afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake het zesde deel van alle roerende en onroerende bezittingen van welke aard dan ook en waar ook gelegen, en die haar zijn nagelaten door wijlen haar man Gerart samen met haar kinderen. Ze doet daar nu afstand van ten behoeve van Gerard zoon wijlen Henrick Pennicks als man van Annen wettige dochter van genoemde Gerard en Adriana en de weduwe Adriana belooft alle lasten van haar kant af te handelen.
Datum 17 februari 1548, getuigen Esch en Scoet.

==================120=======================
Gerart zoon wijlen Henrick Pennincks in zijn hoedanigheid verkoopt het zesde deel van alle bezit die hij heeft geerfd bij de dood van Gerard Lippen, de vader van Anne zoals is vermeld in de voorgaande akte, waarvan Adriana weduwe van deze Gerart Lippen, moeder van de Anna, afstand van haar vruchtgenbruik heeft gedaan. Hij verkoopt dit bezit nu aan Philips en aan Jan, gebroeders en wettige kinderen van wijlen genoemde Gerart en Adriana ten hunnen behoeve en ten behoeve van Antonis, Jenneken en Marie, hun broers en zusters.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 17 februari 1548, getuigen Esch en Scoet.

==================151=======================
Philips, Jan, Antonis, gebroeders, verder Herbert Dircks als man van Marieken, en nog Jenneken met Alaert Lip Gerits als haar gekozen voogd, allen wettige kinderen van Geerit Lippen verwekt bij Ariaenken dochter van Aert Sgraets, hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze bij het overlijden van deze Geerit en Ariaenken hebben geerfd.

Bij deze verdeling krijgt Philips Gerits een akker groot ca. 4 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Gerit Henrick Pennincks, Dirk Henrick Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks een half mudde rogge worden betaald Oirschotse maat aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog 7 stuivers per jaar en een half blank aan de O.L. Vrouwekapel te Oirschot.

Genoemde Jan Geerits krijgt een akker groot ca. 5 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. de kinderen van Henrick Scoetmans, Willem Pauwels met meer anderen, de Leerploop, de kinderen van Cornelis van Beerwinckel. Hieruit moet jaarlijks 6 pond paijment worden betaald aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog 4 stuivers een oort en een moortje als grondchijns aan de hertog, nog twee gulden per jaar aflosbare rente in Den Bosch te leveren aan heer Jan Kuijsten.

Genoemde Antonis Geerits en Herbert Dircks als echtgenoot krijgen samen een huis, tuin, grond etc. groot ca. 11 en een halve lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Antonis Dirck Corstens van den Velde, Alaert Lippen, de kinderen van Willem Gijsbrechts, Daniel Smetsers, Willem Elias, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet jaarlijks twee mudden rogge worden betaald Oirschotse maat aan meester Gabriel van Vlierden, nog een klein lopen rogge per jaar aan de rector van het St. Catharinaaltaar te Oirschot, nog 15 stuivers per jaar aan de kinderen van de famile Rustelmans, nog 20 stuivers per jaar aan Aerden die Coninck, nog 24 stuivers per jaar aan de tafel van de H. Geest te Oirschot, nog 2 gulden en tien stuivers per jaar aan Henrik Lambrechts te St. Oedenrode, nog 3 gulden per jaar aan Peter Umans te St. Oedenrode, nog 2 gulden en 10 stuivers per jaar aan Eijmken Claes Scepens, nog het vierde deel van een pond wasgeld aan de hertog van Brabant. Verder krijgen zij de helft van een beemd en de helft van een heiveld genoemd de Eggendonck, nog onverdeeld zijnde gelegen in Oirschot,
herdgang de Notel onder Ameijden aldaar, b.p. de tafel van de H. Geest aldaar, Rutgers Verhoeven, Mathijs Willem Sbrouwers, de gemeenschappelijke straat, heer Andries Coremans. Hieruit moet jaarlijks 9 stuivers worden betaald aan het kapittel te Eindhoven. Verder krijgen ze nog een bunder heiveld gelegen in Oirschot in de gemeijnte, b.p. de Eckensrijt. Hieruit moet jaarlijks een oude grote worden betaald als grondcijns aan de hertog, verder nog een stuiver als grondchijns aan de hertog.

Jenneke Geerits krijgt een beemd genoemd de Neesen Kijnder beemd, gelegen in Oirschot herdgang de Notel onder Ameijden aldaar, b.p. Juffrouw Pijnappels in Den Bosch, Jan Faes Bierkens, de gemeenschappelijke straat, Jacop Dirck van Haudt. Hieruit moeten jaarlijks 8 keizersguldens worden betaald aan Henrik Lambrechts in St. Oedenrode.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen.
Datum 17 februari 1553, getuigen Bruegel en Lauwer.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus Lippen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gerardus Lippen



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Lippen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lippen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lippen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lippen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091622745.php : benaderd 24 mei 2024), "Gerardus Lippen (????-< 1536)".