Stamboom Holman » Claesken Thomas van Oudenhoven (1428-1502)

Persoonlijke gegevens Claesken Thomas van Oudenhoven 


Gezin van Claesken Thomas van Oudenhoven

Zij is getrouwd met Geerlick Gerarts van de Melcroth.

Ze zijn in de kerk getrouwd in het jaar 1447 te Oirschot, Noord-Brabant, zij was toen 19 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Claesken Thomas van Oudenhoven

ORA Oirschot (Toirkens 123a fol 13 no 78 dd 28-3-1470) Verschenen zijn hier Goeswijn en Niclaes, broers en wettige kinderen van wijlen Thomas van Oudenhoven, verder Geerlick van de Melcroth als man van Claes wettige dochter van genoemde Thomas nog Willem Willem Vos als man van Mecteld, ook dochter van genoemde Thomas en nog Jan Jan Bierkens als erfgenaam vanwege diens moeder Kathalijn wettige dochter van genoemde Thomas van Oudenhoven en hebben een boedeldeling gemaakt van het bezit dat hen is nagelaten na de dood van hun vader Thomas en hun moeder. (…)

==================================================
BP 1242 (Oirschot) okt 1472 – sept 1473 folio 106r
Claesken weduwe van Geerlinck van Melcrode verhuurt vanaf Kerstmis a.s. voor 4 jaar aan Gielis, Jan en Aert, zoons van wijlen Jacop Smolners een windmolen aan het Kerckeijnde en een watermolen te Spoerdonck, 27 oktober1472

==================================================
BP 1242 (Oirschot) okt 1472 – sept 1473 folio 106r
Geerlinck van Melcrode had beide molens gehuurd van Willem Vos, rentmeester van de Heer van Meroede

==================================================
BP 1242 (Best) okt 1472 – sept 1473 folio 213v
Claesken weduwe van Geerlinck van Melcrode

=================226====================
Actum apud me, Esch, in aanwezigheid van heer Mercelis de Pomeria (vande Boogaert, JT), priester en Gerard van Dormalen.
Komen is hier Niclaes weduwe van Geerlick van de Melcroth als gemachtigde hierin door wijlen haar man Geerlick volgens een testament, waarmeeze gerechtigd is al het bezit dat haar door wijlen haar man was nagelaten te mogen verkopen, te belasten etc. om daarmee naar eigen keuze te mogen handelen, zoals dat testament dat aangeeft (is waarschijnlñijk door heer Mercelis van hiervoor opgemaakt, JT). Ze belooft hierbij aan Henrick dochter van meester Lodewijk Boots, zijnde de vrouw van Jan Dickbiers, ten hare behoeve en ten behoeve van haar wettige zoon Cornelis Dickbiers,een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge te gaan betalen, maat van Oirschot,steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. gelegenonder Best, b.p. de gemeijnte daar genoemd de Broekstraat, het erf van genoemde Niclaes en haar kinderen. De eerste termijn van deze pacht zal zijn per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar. De schuldenaresse belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Voorwaarde is als Henrick en haar wettige zoon beiden zijn komen te overlijden, dat dan die 2 mud rogge weer zullen versterven op genoemde Niclaes ofhaar erfgenamen na haar. Maar zolang Jan Dickbiers leeft houdt hij hiervan zelf het vruchtgebruik en na zijn dood gaat de pacht over naar zijn vrouw en daarna naar genoemde Cornelis in zoverre Cornelis dan nog in leven is en niet langer dan als zodanig. Cornelis zal al die tijd als een van zijn ouders nog in leven is, de pacht niet ontvangen.
Datum op het feest van St. Hubertus 1473, getuigen Dirck Huijskens en Wolf.

=================227====================
Komen is genoemde Niclaes uit de vorige akte als gemachtigde met haar voogd en belooft genoemde Henrick (Boots, JT) ten hare behoeve en ten behoeve van haar wettige zoon Loijwich, een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge,maat van Oirschot, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin etc. genoemd de Oude Hosstadt gelegen onder Best, b.p.Michiel Steemetsers, de straat, de kinderen van Wouter van Keesteren. Genoemde Niclaes en haar kinderen als schuldenaresse belooft het onderpandin goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Als Henrick en haar zoon Loijwijch (Dickbiers, JT) beiden zijn komen te overlijden, versterven deze 2 mud rogge weer op genoemde Niclaes of op haar erfgenamen na haar, verder houdt Jan Dickbier zolang hij leeft het vruchtgebruik van deze pacht en na zijn dood gaat de pacht eerst naar zijn vrouw en na haar dood gaat de pacht naar zijn zoon Loijwich voor zover die dan in leven is. Genoemde Loijwich zal zolang als een van zijn ouders nog leeft de pacht niet zelf ontvangen.
Datum op het feest van St. Hubertus 1473, getuigen Dirck Huijskens en Wolf.

=================228====================
Komen is genoemde Henrick uit de vorige akte met haar wettige man Jan Dickbier en beloven voor henzelf en voor hun wettige zoon Cornelis, aan Niclaes als weduwe van Geerlick van de Melcroth of haar erfgenamen na haar, dat ze de pacht van 2 mud rogge die Nicolaes aan Henrick had beloofd, altijd op Maria Lichtmisdag mag aflossen tegen betaling van 27 peters, elke peter tegen 18 stuivers, samen met de volle termijn.
Datum op het feest van St. Hubertus 1473, getuigen Dirck Huijskens en Wolf.

=================229====================
Komen is genoemde Henrik uit de vorige akte met haar wettige man Jan Dickbier en belooft aan Niclaes als weduwe van Geerlick van de Melcroth of haar erfgenamen na haar, dat ze de pacht van 2 mud rogge die Nicolaes aan Henrick had beloofd, altijd op Maria Lichtmisdag mag aflossen tegen betaling van 27 peters, elke peter tegen 18 stuivers, samen met de volle termijn.
Datum op het feest van St. Hubertus 1473, getuigen Dirck Huijskens en Wolf..

=================269====================
Actum apud me, Esch :
Komen is Henrick Henrick Mercks en belooft als schuldenaar om aan Claes weduwe van Geerlick van de Melcroth die per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar een bedrag van 12 en een halve peter te gaan betalen, elke petertegen 18 stuivers met nog een half mud rogge eens, maat van Oirschot. Als Henrick niet betaalt, belooft Jan Willem Brouwers dat hij voor diens neef Henrick van hierboven die belofte zal betalen.

=================285====================
Komen is Claes (van Oudenhoven, JT) als weduwe van Geerlick van de Melcroth, middels het testament van wijlen haar man daarvoor gemachtigd zodatze bezit mag verkopen of belasten, samen met haar voogd hierin en verkoopt met schepenbrieven aan Henrik Henricks Moels (van Haubraken, JT) een pacht van een half mud rogge, maat van Oirschot, samen met de achterstandervan, welk half mud genoemde Geerlick had gekocht van Dirck Gerard Moers (?) als man van Aleijt dochter van wijlen Aert Lemmens zoals Dirck die pacht weer namens zijn vrouw was toebedeeld, na de dood van zijn schoonvader. Die pacht had Jan Jan van Engelen verkregen van Gielis Henricks van de Haseput en daarna had Jan Willem Cuijpers de pacht verkregen van Jan Engelen. De pacht steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpandvan een perceel genoemd de S….. (?), b.p. Jan van Engelen, Willem van deVen volgens schepenbrief van Oirschot. De verkoopster belooft alle lasten van haar kant af te handelen. (rest van de akte valt weg door beschadigde rand onderaan de bladzijde, JT)
Datum 12-1473

==================================================
BP 1245 (Oirschot) okt 1475 – sept 1476 folio 259r
Claesken weduwe van Geerlinck van den Melcrot
Henrick Henrick Moels
Dirck Gerit Snijders
Jan Jan Engelenzoon

=================042====================
Verschenen is Claesken weduwe van Geerlick van de Melcroth en verkoopt aan heer Henrick Belaerts ten behoeve van het kapittel van Oirschot een pacht van 9 lopen rogge, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag tebetalen op onderpand van een stuk land genoemd de Stegeakker gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Goijaert Zwevers, de kinderen van Aert van Best, Jan Damen. Nog op onderpand van een deel van de Spijkersbunder, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de Smidsbuenre, Jan Beckers, Henrick van de Spijker, de Borggrave, de Jan Schoenmakersgrave, de straat daar. Nog op onderpand van al het door hem (bedoeld is waarschijnlijk doorwijlen haar man Geerlick) geerfde bezit als man van Lisbeth of dat hij nog zal erven van Lisbeth de vrouw van genoemde Wouter van de Weijer (de secretaris maakt er hier een potje van in deze laatste zin, daar klopt geen snars van, JT). Nog op onderpand van een huis, tuin etc., ter zelfderplaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Damen, Claes Gijben, Jan Mercks, Goijaert Gielis, Aert van Best, de kinderen van Aert van Best, de straat.Die pacht had wijlen Geerlick van de Melcroth verkregen van Wautgaert Henricks van der Engelsbraken van diens vrouw Agneese (=Agnese Wouter van den Weijer, JT) volgens een brief van Oirschot. Genoemde Claesken had eerder machtiging verkregen in het testasment van wijlen haar man om deze pacht te mogen verkopen.
Datum 15 maart 1476, getuigen Jannis en Hagelaer.

=================209====================
Verschenen zijn Niclaes weduwe van Geerlick van de Melcroth met haar voogd en verder Gerart en Thomas, broers, Mechteld, Beatricks, Margriet en Geerlick gezusters, verder Jan Willem Vrients als man van Marie, allen wettige kinderen van genoemde Geerlick, verder Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwer als weduwnaar van Margriet dochter van Gerit Vos en met hem Jan Gijsbrecht Hoppenbrouwers als voogd over Iden dochter van ... die hij had verwekt bij genoemde Margriet, waarbij Thomas voor hemzelf handelt en voor zijn broer heer Henrick, priester, en hebben samen een boedeldeling gemaakt met hun moeder Niclaes, inzake het bezit dat hun ouders eerder samen hebben bezeten.

Genoemde Claes (de moeder dus, JT) voor haar deel en haar recht van vruchtgebruik krijgt het huis waar ze nu in woont, groot ca. 10 lopenzaad. Nog krijgt ze een akker genoemd de Steegdakker, groot ca. 4 lopenzaad, nog de helft van de Grote Streep naast het Osseneeuwsel. Ook krijgt ze nog het Sneproesken (?), nog de Denishof, nog de Afterste Akker. Verder krijgt ze helft van alle pachten en rentes. Nog de helft van de beemd te Heerbeeck, nog de Baenrijt en de beemdjes die erachter liggen, nog de helft van de Ouwstege, nog het Bruijnsel. Nog krijgt ze de Cleijn Streep achter Michiel Metsers, nog de Heegdemoesten, nog de helft van het heiveld op Eckensrijt. Ze moet wel de helft van alle pachten en chijnzen daaruit betalen.

De genoemde kinderen krijgen het oude huis met toebehoren tot aan de waterlaat daar. Nog de helft van de Grootakker, nog de helft van de Groote Streep aan de Grootakker. Nog de Penninck, nog dat Haverland, nog de Klein Heegde en het Osseneeuwsel, nog de Proestakker, nog de akker bij Sint Odulphus, nog de Elfste Donk, de de helft van de Uutsteege, de helft van Heerbeeck, de Melrothsteegde, het erf dat eerder van Marie Rijken was. Nog krijgen ze het middelste heiveld en de helft van het perceel op Eckensrijt. Hieruit moeten ze de helft van alle pachten, rentes en chijnsen betalen. (veel percelen worden in twee helften verdeeld, anderen zijn blijkbaar te klein om op te delen, JT).

Datum op St. Thomasdag 1480, getuigen Ven, Ven en Crom.

=================210====================
De zelfde personen uit de vorige akte dragen nu aan hun zuster Beatricks een huis, met tuin etc. over gelegen onder Best, b.p. Geerlick en Lisbeth kinderen van Gerarts van de Melcroth, de gemeenschappelijke weg tot aan Jacop de Cremer, Henrick Cuijpers. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Datum op St. Thomasdag 1480, getuigen Ven, Ven en Crom.

=================214====================
Verschenen zijn hier Claes en haar genoemde kinderen en heeft verklaard dat ze afstand zal doen van haar aanspraken inzake alle onroerend bezit, maar daarvan wel haar recht van vruchtgebruik houdt wat betreft het nieuwe huis, dat overdwars wordt afgemeten met ook de halve put. Nog krijgt ze de Gijben Denishof, nog bepaald vee dat ze voor de helft mag houden en de helft van de oogstgewassen in de schuur, hertzij gedorste rogge of anderszins ook daarvan de helft. Claes krijgt verder ook alle huisraad binnen het huis dat ze van haar kinderen heeft afgedeeld zolang ze leeft. Daarbij krijgt ze nog elk jaar een pacht van 14 mud rogge, Oirschotse maat, steetds per Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar. Verder zullen haar kinderen alle schulden betalen die Claes nu schuldig zou zijn en al haar eigen vorderingen gaan daartegenover naar haar kinderen. Verder zal elk van de kinderen haar elk jaar 1/4e rijshout geven.
Datum op St. Thomasdag 1480, getuigen Ven, Ven en Crom.

=================065====================
Claes weduwe van Geerlick van de Melcroth met haar voogd verkoopt nu aan haar wettige kinderen en erfgenamen al haar bezit, zowel roerend als onroerend waarvan ze nu het vruchtgebruik had, maar Claes houdt wel haar rechten die deze kinderen eerder aan haar hadden beloofd. Verder behoudt ze ook zolang ze leeft een bed met toebehoren en een stoel met een kussen. Ze belooft alle lasten van haar kant af te handelen.
Datum 1 april 1495, getuigen Willem en … die het aandroegen.

=================091====================
Gerard Geerlicks van de Melcroth belooft dat hij zijn moeder Claes als weduwe of in het huis van haar zoon Thomas, danwel waar ze wil wonen, die voortaan in de kost te houden, te voorzien van eten, drinken, kleren, schoenen, vuur, licht, bewassing etc. en alle andere roerende zaken die ze nodig heeft, haar leven lang zoals een kind zijn moeder verplicht is te doen. Na haar dood is hij verplicht on haar ter aarde te laten Bestellen enhaar kerkrechten te betalen volgens haar status. Claes als weduwe machtigt haar zoon Gerard om voor haar alle inkomsten etc. te innen en het beheer over haar zaken te hebben en hiermee mag hij naar eigen keuze handelen zolang ze leeft, maar hij moet wel al haar schulden betalen.
Datum 25april 1501, getuigen Willem en Snepschuet.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claesken Thomas van Oudenhoven?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claesken Thomas van Oudenhoven

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Claesken Thomas van Oudenhoven



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Oudenhoven


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1065788733.php : benaderd 13 mei 2024), "Claesken Thomas van Oudenhoven (1428-1502)".