Stamboom Eijsermans » Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben (1909-1988)

Persoonlijke gegevens Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben 


Gezin van Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben

(1) Hij is getrouwd met Anna Cornelia van Geelen.

Zij zijn getrouwd op 30 april 1940, hij was toen 30 jaar oud.Bron 1

Ze zijn in de kerk getrouwd op 30 april 1940 te Tilburg, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)


(2) Hij is getrouwd met Maria Johanna Tielemans.

Zij zijn getrouwd op 11 augustus 1953 te Bladel en Netersel, hij was toen 44 jaar oud.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 11 augustus 1953 te Bladel, hij was toen 44 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben

Cees Robben was lange tijd voorzitter van de heemkundige kring en van de Stichting Onafhankelijk Goirles Nieuwsblad
-------------------------------------
Robbens eerste prent verscheen op 1 oktober 1953 in het weekblad Roomsch Leven, en na 1 januari 1970 was de Prent te lezen in het Nieuwsblad van het Zuiden, het huidige "Brabants Dagblad". Cees Robben is vooral bekend bij de oudere mensen in Tilburg en omstreken, door zijn wekelijkse "Prent van de week", die elke vrijdag in het Nieuwsblad van het Zuiden verscheen.

De Prenten van de Week hebben een geheel eigen gezicht. Zij vertellen het verhaal van de Tilburgers, uit alle lagen van de bevolking, met de kenmerkende overeenkomst dat ze allemaal hetzelfde Tilburgse dialect spreken. Robben plaatst de personages in de beslotenheid van de woonkamer, het café, de kerk of in de schoolklas. Zelfs vijftien jaar na het verschijnen van de laatste Prent van de Week in de krant, zijn veel van de afbeeldingen nog steeds herkenbaar en actueel. De voortdurende belangstelling voor de prenten van Cees Robben blijkt ook uit het verschijnen van alweer het achtste Prentenbuukske.

De meeste prenten zijn nog getekend met Oost-Indische inkt en een kroontjespen.

Hij heeft nog een tijd lang gestudeerd aan de Tilburgse kunstacademie. Dat was in de jaren 1932 - 1933. De crisis teisterde de Tilburgse bevolking en hij wilde toen graag zijn tekenakte behalen. Over zijn tekenleraar op de kweekschool, Frater Mijnulfus, is hij altijd zeer te spreken geweest. Die man was kritisch en vond dat Robben stopverf-mannetjes tekende en stopgarenlijnen. Het overlijden van zijn vader in juli 1933 maakte een vroegtijdig einde aan zijn luxe studentenbestaan. Hij had in ieder geval nog op 1 augustus 1931 de akte van bekwaamheid voor huis- en schoolonderwijs in het handtekenen verworven.

Toen is hij in 1935 bij de Tilburgse waterleidingmaatschappij gaan werken. Ook toen Robben werkte, tekende hij nog veelvuldig, zijn prenten deden dan ook hun rondes langs de internen van de waterleidings-maatschappij. Daar was iemand die zei, dat hij zijn tekeningen moest publiceren, dit was Noud van de Ven, die naast z'n werk ook bij de Tilburgse voetbalclub Willem II op bestuurlijk niveau functioneerde. Deze bracht hem in contact met de heer Gadella van het toenmalige kerkelijk weekblad Roomsch Leven voor het dekenaat Tilburg en Goirle. Echter zijn tekenactiviteiten waren slechts een hobby van hem, daar het tekenen op zichzelf niet genoeg opbracht voor het onderhoud van een groot gezin. Immers zoals hij zelf zei, "Brood kun je wel tekenen, maar getekend brood kun je niet eten.... dus weg teken-idiaal."

Robben is tweemaal getrouwd geweest, de eerste keer met An van Geelen op 30 april 1940 te Tilburg. Zij overleed echter plotseling op 10 februari 1952, op 38-jarige leeftijd. De moeder van An van Geelen spoorde Robben aan weer snel een vrouw te zoeken, die samen met hem voor het gezin kon zorgen, zij was geen voorstander van lange rouwperiodes, en zo gebeurde het dat Cees Robben op 11 augustus 1953 voor de tweede maal in het huwelijk trad, met Mieke Tielemans.

Van 1957 tot 1981 was hij voorzitter van de Heemkundekring "De Vyver Heertganghen" in Goirle. Hij speurde in de archieven van Tilburg, 's-Hertogenbosch, Mechelen en Brussel. In het begin van de jaren zeventig werd de realisatie van het Goirlese Heemerf ter hand genomen. Met Jan Hoogendoorn hield hij gedurende vele jaren avondvullende voordrachten van verhalen, verzen en anekdotes van folklorische aard over heel Noord-Brabant verspreid.

Op 1 juni 1979 werd hem bij het bereiken van de 70-jarige leeftijd, voor z'n verdiensten voor de Goirlese samenleving de zilveren erepenning aangeboden door het gemeentebestuur. Hij was trots op deze penning, die hij als vijfde ereburger mocht ontvangen. Bij besluit van 18 april 1975 was aan hem uitgereikt de eremedaille in goud, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau.

Op 13 januari 1970 stierf Mieke Tielemans, wiens gezondheid de laatste jaren sterk achteruit was gegaan. Voor Cees Robben werd dit een flinke klap, zijn werk en de prent leden daar echter niet onder. Robben vond dit te veel en pleegde een aanslag op zijn gezondheid door zeer onregelmatig te leven, en waar het begrip 'te veel van het goede' vaak van zich deed spreken, hetgeen slopend moet zijn geweest voor zijn lichaam. Half januari 1988 werd Cees Robben opgenomen in het St. Elisabethziekenhuis te Tilburg, een maand later op 15 februari is hij gestorven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Martinus Antonius Maria Robben


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Tilb

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 mei 1909 lag tussen 9,4 °C en 20,5 °C en was gemiddeld 14,5 °C. Er was 4,7 uur zonneschijn (29%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
    • 4 maart » William Howard Taft wordt beëdigd als 27e president van de Verenigde Staten
    • 6 april » De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Robert Peary bereikt (vermoedelijk) de Noordpool, samen met Matthew Henson en vier Inuit: Ooqueh, Ootah, Egingwah en Seeglo.
    • 22 april » Scheepsramp op de Zuiderzee nabij Lemmer, 7 doden.
    • 1 mei » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub SK Sturm Graz.
    • 27 juli » Tweede dag van de Tragische week in Catalonië, een opstand die hardhandig neer wordt geslagen.
    • 17 september » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Real Sociedad.
  • De temperatuur op 11 augustus 1953 lag tussen 8,6 °C en 23,8 °C en was gemiddeld 18,1 °C. Er was 13,4 uur zonneschijn (90%). Het was vrijwel onbewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1953: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,4 miljoen inwoners.
    • 26 maart » Jonas Salk maakt het bestaan van zijn vaccin tegen polio wereldkundig.
    • 17 juni » Arbeidersopstand in de DDR.
    • 27 juli » De wapenstilstand van Panmunjon maakt een eind aan de Koreaanse oorlog.
    • 19 augustus » De Iraanse regering onder leiding van premier Mohammed Mossadeq wordt in een door de CIA georganiseerde coup afgezet.
    • 25 oktober » Voor de eerste keer wordt een voetbalwedstrijd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Voor de rechten van Nederland-België betaalt de NTS vijfhonderd gulden aan de KNVB. Nederland telt dertigduizend televisietoestellen.
    • 9 december » General Electric kondigt aan dat alle communistische medewerkers zullen worden ontslagen.
  • De temperatuur op 15 februari 1988 lag tussen 0.9 °C en 9,1 °C en was gemiddeld 4,1 °C. Er was 7,2 uur zonneschijn (73%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1988: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,7 miljoen inwoners.
    • 2 januari » Het Nederlandse televisieprogramma De Eerste de Beste met Walter Tiemessen en Tom Blom zendt de eerste rechtstreekse domino-uitzending uit.
    • 5 februari » Zwemmer Michael Gross brengt in Parijs het Europese record op de 200 meter vrije slag kortebaan (25 meter) op 1.44,14.
    • 23 april » Jelle Nijdam wint de 23ste editie van de Amstel Gold Race.
    • 14 juni » De Amerikaanse atleet Leroy Burrell verbetert het ruim 2½ jaar oude record op de 100 m sprint met 0,02 s en brengt het op 9,9 s.
    • 6 juli » Carlos Salinas van de PRI wint, volgens velen door middel van verkiezingsfraude, de presidentsverkiezingen in Mexico.
    • 31 oktober » Oprichting Nationaal park van Amerikaans-Samoa door het Amerikaans Congres.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Robben

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Robben.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Robben.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Robben (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Johannes Arnoldus Franciscus Henricus Eijsermans, "Stamboom Eijsermans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eijsermans/I116959.php : benaderd 30 april 2024), "Cornelis Martinus Antonius Maria "Cees" Robben (1909-1988)".