Stamboom Dormolen

Foto van Rudi Dormolen
De publicatie Stamboom Dormolen is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 64.861 personen. Vanwege privacy zijn 2.540 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 13 februari 2024.


Oorsprong van de naam : Dormolen.

Vooraleerst wil ik een dankwoord richten aan mevrouw Anny Van den Akker - Hagen dochter van Antonetta Dormolen die dit huzarenstuk heeft uitgewerkt en opgezocht. Zoals ze terecht opmerkt, als we de 54 verschillende schrijfwijzen van de naam Dormolen bestuderen, was het zeer moeilijk  om deze stamvaders op te sporen.

Dormael, een Belgisch plaatsje ca. 7 Km. van Tienen. Hoewel niet bewijsbaar, maar wel aannemelijk, dat de familie afkomstig is uit dit plaatsje, dat in 1015 bekend is onder de naam Tormales en in 1044 als Dormael bestond uit de gehuchten Op-Dormael en Neer-Dormael. Beide gehuchten werden in 1455 volledig verwoest door de troepen van de Hertog van Bourgondië. Bij de wederopbouw  werd in Dormalle een kasteel gebouwd, dat in de bijgevoegde foto's zo moet hebben uitgezien. Maar ook dit kasteel bestaat niet meer, want wedrom vond de vernietiging plaats door de Frans - Spaanse troepen in 1693 en 1705.Het later herbouwde dorpje is nu betrekkelijk klein en onaanzienlijk en heet op de kaart Dormaal en op een oud opschrift in het dor^p Dormael. De verwoestingen zijn mede de oorzaak geweest, dat debevolking emigreerde en zoals gebruikelijk in vroeger jaren,werd aan de persoonsnaam veelal ter onderscheid met de andere gelijkluidende namen de plaats van herkomst  van de persoon toegevoegd. Al vroeg in de middeleeuwen vinden we diverse " Van Dormael(en)'s " in Brabant en wel in de doopboeken van Moergestel, Oisterwijk, Best en St. Oedentode. Maar ook in 1586 in Amsterdam.wordt een schoenlapper uit Tienen ingeschreven onder de naam Henrick Van Dormaeln. Opvallend is wel dat de naam Dormael met aa of ae gehandhaafd blijft in Nederlands en Belgisch Brabant, terwijl in Noord - Nederland en Duitsland een aantal varianten wordt bedacht en verschijnen : Dortmolen, Dermolen, Derrem

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen
Vandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!