genealogieonline

Stamboom Dijst » Maria Charlotta van Soest

Persoonlijke gegevens Maria Charlotta van Soest Vrouwelijk


Afbeelding(en) Maria Charlotta van Soest


Voorouders (en nakomelingen) van Maria Charlotta van Soest


    
Stamboom
Maria Charlotta van Soest
1778-1818

x
1817
Joseph Dijst
1737-1824


Gezin van Maria Charlotta van Soest

Zij is getrouwd met Joseph Dijst op 6 augustus 1817 te Amsterdam.Bron 4

De namen van zijn ouders worden geschreven als "Ludolf Dijst" en "Maria Amerentia Leenders". Getuigen zijn Hendrik Heijmansz, Aanspreker, oud 70 jaar; Willem Delling zonder beroep, oud 25 jaar; Johannes Bokker, uitdrager oud 22 jaar; Johannes de Bruijn buiten beroep oud 64 jaar. Allen wonende in Amsterdam.

Notities bij Maria Charlotta van Soest

Voor haar huwelijk met Joseph(us) Dijst in 1817 is zij nog ongehuwd. Op 37 jarige leeftijd wordt zij ingeschreven in het inschrijfboeken van bedeelden. Zij krijgt ondersteuning via De (t)Huiszittende armen.

De (t)Huiszittende armen
De regenten van de Huiszittende Stadsarmen waren belast met de zorg voor de Amsterdamse armen die niet in een tehuis, maar in een eigen huis woonden. Deze armen werden ´s zomers en ´s winters bedeeld vanuit centrale uitdelingskantoren, de Huiszittenhuizen. De bedeling werd centraal geregistreerd in de ´inschrijfboeken van bedeelden´. In deze registers staan de namen en andere relevante gegevens van de mensen die bedeling ontvingen. De Huiszittenhuizen zijn de huizen van waaruit de bedeling aan 'huiszittende armen' plaatsvond. Deze vorm van armenzorg is ontstaan uit de armenzorg van de kerk en kwam in de 17de eeuw onder de hoede van het stadsbestuur. Er was zowel aan de Oude als aan de Nieuwe Zijde een Huiszittenhuis. In 1808 zijn de beide instellingen samengevoegd onder het bewind van de Regenten van de Huiszittende Stadsarmen. Een aanpassing van de Armenwet in 1870 betekende het einde van de Huiszittenhuizen en hun regenten. Bij raadsbesluit van 9 november 1870 werd de bedeling vanuit de Huiszittenhuizen opgeheven. In de zomer ontving men brood en in de winter brood en turf.

De inschrijving bestaat uit:
Kolom 1: Het nummer van de inschrijving.
Kolom 2: Gegevens over de ingeschrevene en zijn/haar partner. Daarnaast kunnen er aantekeningen in staan die de omvang van de bedeling beïnvloeden. In deze kolom kan ook het stopzetten van de bedeling om andere redenen vermeld zijn, bv. het overlijden van de ingeschrevene of het vertrek uit de stad.
Kolom 3: Gegevens over eventuele kinderen. Het betreft naam en geboortejaar. Als de kinderen overleden zijn, is hun naam doorgestreept. Daarvoor is geschreven “dood”
Kolom 4: Winterbedeling. Aangetekend is het jaar waarin bedeling is gegeven.
Kolom 5: Zomerbedeling. Aangetekend is weer het jaar waarin bedeling in de zomer is gegeven.
(Bron Gemeentearchief Amsterdam)

In de jaren 1815, 1816 en 1817 krijgt zij van de bedeling. Daarna wordt haar naam doorgehaald, omdat zij in 1817 met Joseph(us) Dijst trouwt. In het register wordt wel haar overlijdensdatum vermeld.

Bronnen

  1. Gemeentearchief Amsterdam, DTB 84 p. 159 (folio 80) nr. 8
  2. Huwelijkse bijlage huwelijk met Joseph Dijst
  3. Overlijdensakte
  4. BS Amsterdam, register 4, folio 18v

Tijdbalk Maria Charlotta van Soest

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Soest


    ?


De publicatie Stamboom Dijst is samengesteld door (neem contact op).