Stamboom De Mos(ch) tot 1470 - Geryts Mosch

Foto van Peter de Mos
De publicatie Stamboom De Mos(ch) tot 1470 - Geryts Mosch is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 6.500 personen. Vanwege privacy zijn 1.009 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 17 april 2024.


Bij het verzamelingen van de gegevens ben ik voornamelijk uitgegaan van de geboorte-, doop-, huwelijks- en overlijdensaktes. Daarnaast zijn een aantal persoonsgegevens gehaald uit de Gezinskaarten van de Gemeente 's-Gravenhage, Rotterdam en Montferland. Hierin worden alleen de personen genoemd die op dat moment nog in leven zijn en ook nog in het gezin aanwezig zijn. Al deze informatie is met elkaar vergeleken en dan pas in deze stamboom opgenomen. Dat deze stamboom soms afwijkt van de door anderen gepubliceerde gegevens, kan ondermeer komen, doordat er in 1 gezin meerdere kinderen met dezelfde voornaam zijn geboren, maar vroeg zijn overleden. Het volgende kind kreeg dan weer dezelfde voornaam. Het is dan zaak om bij een huwelijk van dit kind wel de juiste geboortedatum te nemen en niet alleen te kijken of de namen van de ouders kloppen. Zelfs kan er wel eens een verschil zijn tussen de originele akte en de (kopie)akte aanwezig in het Nationaaql Archief. Voorbeeld: Geboorteakte 696 dd. 11-11-1863, originele akte 696 in Schiedam: Cornelia, vrouwelijk geslacht, de duplicaatakte 696 in Nationaal Archief vermeldt: Cornelis, mannelijk geslacht. De handtekeningen van de aangevers onder beide aktes zijn gelijk. Van Cornelis is verder nergens een huwelijks- of overlijdensakte te vinden. Van Cornelia wel. De originele akte (Schiedam) is hierbij juist. De huwelijks- en overlijdensaktes worden opgemaakt aan de hand van de geboorteakte. Is daarin een (familie-) naam verkeerd opgenomen, dan blijft deze fout verder doorlopen, tenzij er bv. bij het huwelijk een speciale aantekening wordt gemaakt. Voorbeeld: in hetzelfde gezin krijgen sommige kinderen als familienaam "MOS" terwijl de overigen "DE MOS" krijgen, omdat in de geboorteakte door de aangever als naam van de vader "MOS" wordt opgegeven resp. "DE MOS". Ook is het verwarrend, wanneer de vader de ene huwelijksakte ondertekend met "P. de Mos" en die van een volgend kind met "P D Mos". Fonetisch is er geen verschil te horen en wanneer deze vader dan ook nog verklaart "niet-te-kunnen-lezen-of-schrijven" is er geen controle mogelijk.

Kortom, de meeste "DE MOSSEN" en "MOSSEN" zijn mogelijk wel familie van elkaar, waarbij de meesten ook nog hun roots in Scheveningen hebben. Ook hier is er geen 100% zekerheid, omdat er in het oosten van Nederland (groot Drenthe en groot Arnhem) ook teruggaand tot in 1500 "Mossen" voorkomen, die duidelijk geen familie zijn van de Scheveningers. Hun familienaam heeft een andere oorsprong.

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatie


VerhalenVandaag in het verleden


Andere publicaties van Peter de MosGevonden online scans Scans zoeken

Gevonden aanknopingspunten Aanknopingspunten tussen stambomen

Bekijk de statistieken

Tweede WereldoorlogslachtoffersDe toegang tot de inhoud van de publicatie is door de auteur beperkt.

Als u bent uitgenodigd door de auteur dan kunt u inloggen en het besloten deel inzien.


Deze publicatie bevat 51 afbeeldingen!


Bekijk de afbeeldingengalerij
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!