Stamboom De Klark » Johanna Geertruida Berendsen (1870-1941)

Persoonlijke gegevens Johanna Geertruida Berendsen 


Gezin van Johanna Geertruida Berendsen

Zij is getrouwd met Gerardus Johannes Schreuder.

Zij zijn getrouwd op 10 april 1895 te Rheden, Gelderland, Nederland, zij was toen 24 jaar oud.

Het voorgenomen huwelijk van Gerardus Johannes Schreuder enn Johanna Geertruida Berendsen werd afgekondigd op 31 maart en 7 april 1895 te Rheden en Amsterdam.
Gerardus Johannes woonde in Amsterdam en Johanna Geertruida woonde minder dan 6 maanden deels in Amsterdam.
Getuigen bij het huwelijk waren Willem Schreuder, oud 36 jaar en Martinus Johannes Frederikus Schreuder, oud 31 jaar, beiden kantoorbediende, broers van de bruidegom, wonende te Amsterdam. Verder Hermanus Bernardus Berendsen, oud 39 jaar, arbeider, broer van de bruid, wonende te Velp en Jan Wessels, oud 34 jaar, kleermaker, zwager van de bruid, wonende te Velp.
De moeder van de bruid was aanwezig en gaf haar toestemming, de ouders van de bruidegom wonende te Nieuwer Amstel waren niet aanwezig, maar hadden in een notariele akte toestemming gegeven tot het aangaan van het huwelijk; de vader van de bruid was overleden.
Door het bruispaar werden overlegd 1e hun geboorteakten, 2e de overlijdensakte van de vader van de bruid, 3e een bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichtingen t.a.v. de Nationale Militie voldaan had, 4e een bewijs van de afkondiging in Amsterdam, 5e bovengenoemde notariele akte.

Huwelijkstoestemming.
Vor mij Gerrit Dirk van der Wart, Notaris in het arrondissement Amsterdam, ter standplaats Nieuwer Amstel, en in tegenwoordigheid der nagenoemde getuigen zijn verschenen
a. de Heer Willem Schreuder, gepensioneerd verificateur der Invoerrechten en Accijnsen.
En
b. Mevrouw Martijntje Petrus, zonder beroep of maatschappelijke betrekking, gehuwd aan, bijgestaan met, en tot het teekenen en passeeren dezes voor zooveel noodig gemachtigd door voornoemden Heer Willem Schreuder; wonende de Comparanten met elkanderte Nieuwer Amstel aan den Overtoomschenweg 281.
En verklaarden de Comparanten, die beiden aan mij notaris bekend zijn, bij deze hunne toestemming te geven tot het huwelijk hetwelk hunnen zoon Gerardus Johannes Schreuder, oud Acht en twintig jaren, te Amsterdam thans woonachtig, en geboren uit der Comparanten beider huwelijk, voornemens is aan te gaan met Mejuffrouw Johanna Geertruida Berendsen, oud vierentwintig jaren, en wonende te Velp, provincie Gelderland.
Waarvan Akte, welke in originali zal worden uitgegeven.
Gedaan en verleden te Nieuwer Amstel ten kantore van mij notaris aan den Overtoomschenweg 247, in tegenwoordigheid van Jan Peeter Swaneveld, Kuiper, en Johan Georg Lucas, Winkelier, beiden wonende te Nieuwer Amstel aan den Overtoomschenweg als getuigen, den Achtsten April achttienhonderd vijfennegentig.
En hebben de Comparanten, met de gemelde getuigen, en mij notaris deze akte onmiddellijk na gedane voorlezing onderteekend.
(was getekend) W.Schreuder, M.Petrus, J.P.Swaneveld, J.G.Lucas, G.D.van der Wart, notaris.

Huwelijkstoestemming.
Voor mij Gerrit Dirk van der Wart, Notaris in het arrondissement Amsterdam, ter standplaats Nieuwer Amstel, en in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen zijn verschenen
a. De Heer Willem Schreuder, Gepensioneerd Verificateur der Invoerrechten en Accijnzen
En
b. Mevrouw Martijntje Petrus, zonder beroep of maatschappelijke betrekking, gehuwd aan, bijgestaan met, en tot het teekenen en passeeren dezes voor zooveel noodig gemachtigd door voornoemden heer Willem Schreuder; wonende de Comparanten met elkanderte Nieuwer Amstel aan den Overtoomschenweg 281.
En verklaarden de Comparanten, die beiden aan mij notaris bekend zijn, bij deze hunne toestemming te geven tot het huwelijk hetwelk hun zoon Gerardus Johannes Schreuder, oud acht en twintig jaren, te Amsterdam thans woonachtig, en geboren uit der Comparanten beider huwelijk, voornemens is aan te gaan met Mejuffrouw Johanna Geertruida Berendsen, oud vier en twintig jaren, en wonende te Velp, provincie Gelderland.
Waarvan Akte, welke in Originali zal worden uitgegeven.
Gedaan en verleden te Nieuwer Amstel ten kantore van mij notaris aan den Overtoomschenweg 247, in tegenwoordigheid van Jan Pieter Swaneveld, Kuiper, en Johan Georg Lucas, Winkelier, beiden wonende te Nieuwer Amstel aan den Overtoomschenweg als getuigen, den Achtsten April achttienhonderd vijf en negentig.
En hebben de Comparanten, met de gemelde getuigen, en mij notaris deze akte onmiddellijk na gedane voorlezing onderteekend.
(was get.) W. Schreuder, M. Petrus, J.P. Swaneveld, J.G. Lucas, G.D. van der Wart, notaris.

Kind(eren):



Notities over Johanna Geertruida Berendsen

In het bevolkingsregister van Rheden 1861-1879 woonden op nr. 201nk (gewijzigd in nr. 576nk) Willem en Johanna Geertruida met hun kinderen Bernardus Johannes, Gerritje, Willem Johan, Hermanus Bernardus, Johanna Maria, Maria Johanna, Johanna Geertruida en Wilhelmina Johanna. Verder Willems vader Harmanus en 2 kostgangers Peter Rehorst en Jans Bongers. Bernardus Johannes is op15-2-1875 vertrokken naar Arnhem. Waar Hendrik Gerritsen en Gerritje Berendsen gebleven zijn staat nergens. Waarschijnlijk overleden.

Volgens bevolkingsregister 1879-1883 woonden in wijk C, huis nr. 175 Willem Berendsen en Johanna Geertrui Koolwij en hun kinderen Gerritje (in deze periode vertrokken naar een ander adres in Velp; geen datum vermeld), Willem Johan, Hermanus Bernardus, Johanna Maria (21-2-1881 vertrokken naar Amsterdam), Maria Johanna (op het gezinsblad abusievelijk ingeschreven als Berendina Johanna Maria, maar wel met de juiste geboortedatum), Johanna Geertruida, Wilhelmina Johanna en vanaf 2-1-1880 BernardusJohannes (op 17-2-1881 vertrokken naar Enschede). En dan nog de kostganger Jans Bongers (overleden op 17-4-1881).

In het bevolkingsregister 1883-1890 staan op gezinsblad nr. 218, adres C218, Willem Berendsen en vrouw met kinderen Hermanus Bernardus, Willem Johan, Maria Johanna (ook hier ingeschreven als Berendina Johanna Maria), Johanna Geertruida en WilhelminaJohanna. Zij zijn vertrokken naar C220 bis a; geen datum vermeld.

Na het overlijden van haar man was Johanna Geertrui hoofd van het gezin. Ze ging wonen met haar dochters Maria Johanna en Wilhelmina Johanna op C294. Vanaf dat moment werd ze niet meer ingeschreven als Koolwij, maar als Koolwaaij. Maria Johanna vertrok op 5-5-1886 naar Amsterdam. Johanna Geertrui en Wilhelmina Johanna gingen naderhand bij hun zoon/broer Hermanus Bernardus wonen op C224. Als gebruikelijk bij verhuizingen binnen de gemeente geen datum vermeld, maar in ieder geval voor 1890.

Op het gezinsblad nr. 343, periode 1883-1890, staan op het adres C220 bis a ingeschreven Willem Berendsen en vrouw met kinderen Hermanus Bernardus, Willem Johan, Maria Johanna (ook hier ingeschreven als Berendina Johanna Maria), Johanna Geertruida en Wilhelmina Johanna. Willem is overleden op 20-12-1885. Daarna zijn de overige familieleden vertrokken en wel Johanna Geertrui Koolwij met de dochters Maria Johanna en Wilhelmina Johanna naar C294, Hermanus Bernardus naar C224 (getrouwd 8-5-1885), Willem Johan naar C300 (getrouwd 22-5-1886) en Johanna Geertruida naar A142. Er staan geen datums bij, maar ze zullen niet alle zes tegelijk vertrokken zijn.

Hierna is van Johanna Geertruida even niets te vinden tot 1890. Op het gezinsblad uit de periode 1890-1900 van de familie van der Bruggen vinden we Johanna Geertruida Berendsen als dienstbode. Adres Kastanjelaan C209, nummer later gewijzigd in C233.

Van hier is ze op 24-11-1890 vertrokken naar Amsterdam ( in het register van vertrokken personen staat als vertrekdatum 13 oktober).

Zie verder bij adressen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johanna Geertruida Berendsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johanna Geertruida Berendsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteakte gemeente Rheden. Akte nr. 103.
  2. Geboorteakte.
  3. Bevolkingsregisters
  4. Bevolkingsregister Amsterdam
  5. Bevolkingsregister Rheden
  6. Overlijdensakte gemeente Amsterdam. Akte nr.355, register 6, folio 60v.
  7. Overlijdensakte.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 17 april 1870 lag rond de 9,7 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 76%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1870: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 19 juli » Begin van de Frans-Pruisische Oorlog
    • 2 augustus » Feestelijke opening van 's werelds eerste metro, onder de Theems, nabij de Tower Bridge in Londen.
    • 16 augustus » De veldslag bij Mars-la-Tour vormde een onderdeel van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871). Twee Pruisische korpsen drongen het volledige Franse Rijnleger terug naar de forten van Metz.
    • 4 september » Keizer Napoleon III van Frankrijk wordt afgezet. De Derde Republiek wordt uitgeroepen.
    • 20 september » De Inname van Rome beëindigt de Kerkelijke Staat.
    • 27 september » Verheffing van het Apostolisch vicariaat Luxemburg tot Bisdom Luxemburg.
  • De temperatuur op 10 april 1895 lag rond de 11,1 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 13 februari » De gebroeders Lumière verkrijgen in Parijs patent op hun cinematograaf.
    • 20 februari » De Engelse schaatser Albert E. Tebbit vestigt het werelduurrecord op de schaats in Leytestone: in één uur tijd schaatst hij 26448 m.
    • 11 juli » De Gebroeders Lumière vertonen een eerste film aan wetenschappers.
    • 8 november » Wilhelm Röntgen ontdekt de röntgenstraling.
    • 27 november » Tijdens zijn bezoek aan de Zweeds-Noorse club in Parijs ondertekent Alfred Nobel zijn testament, zodoende wordt zijn gehele vermogen aangewend om na zijn dood de Nobelprijs in te (kunnen) stellen.
    • 28 december » De Gebroeders Lumière tonen voor het eerst films aan een betalend publiek.
  • De temperatuur op 18 april 1941 lag tussen 4,9 °C en 16,9 °C en was gemiddeld 11,4 °C. Er was 0.3 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 10,6 uur zonneschijn (75%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1941: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,9 miljoen inwoners.
    • 16 maart » Eerste strip van Tom Poes.
    • 13 april » Neutraliteitsovereenkomst wordt getekend tussen de Sovjet-Unie en Japan.
    • 24 mei » Het Engels oorlogsschip HMS Hood wordt in de jacht op de Bismarck in de Zeeslag in de Straat Denemarken tot zinken gebracht.
    • 1 augustus » Hillegersberg, Overschie en Schiebroek worden bij de gemeente Rotterdam gevoegd.
    • 23 september » Eerste gasexperimenten in Auschwitz.
    • 28 november » Eerste van de vier historische ontmoetingen tussen de Mufti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini en Adolf Hitler.

Over de familienaam Berendsen


De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I95.php : benaderd 6 juni 2024), "Johanna Geertruida Berendsen (1870-1941)".