Stamboom De Klark » Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen (1856-1940)

Persoonlijke gegevens Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen 


Gezin van Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen

Hij is getrouwd met Johanna Arnolbina Elderman.

Toestemming voor het huwelijk is 20 juli 1882 verkregen te Rheden, Gelderland, Nederland.Bron 9

Zij zijn getrouwd op 3 augustus 1882 te Rheden, Gelderland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.Bron 10

Het voorgenomen huwelijk van Bernardus Johannes Berendsen en Johanna Arnolbina Elderman werd afgekondigd te Rheden en Enschede op 23 en 30 juli 1882. Bernardus Johannes woonde in Enschede.
Getuigen bij het huwelijk waren Bernardus Colewij, oud 85 jaar, zonder beroep, grootvader van de bruidegom, wonende te Rheden, Roelof Johannes Koolwaaij, oud 55 jaar, zonder beroep, wonende te Ellecom, gemeente Rheden, oom van de bruidegom, Marten Eldermans, oud 46 jaar, houtzager, oom van de bruid wonende te Velp, gemeente Rheden en Hendrikus Braakman, oud 71 jaar, zonder beroep, oom van de bruid, wonende te Velp.
Door het bruidspaar werden de volgende stukken overlegd: 1e geboorteakte, 2e bewijs van afkondiging te Enschede, 3e een certificaat van de Nationale Militie dat Bernard aan zijn verplichtingen had voldaan.
De wederzijdse ouders waren aanwezig en gaven hun toestemming tot het huwelijk.

Kind(eren):



Notities over Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen

NATIONALE MILITIE.
Provincie Gelderland.
DE COMMISSARIS DES KONINGS IN DE PROVINCIE GELDERLAND verklaart, dat Bernardus Johannes Berendsen, geboren te Rheden den 1 Augustus 1856, wonende te Enschede, van beroep tuinman, zoon van Willem en van Johanna Geertruida Colewij, beiden wonende te Velp, in het inschrijvings-register van de gemeente Rheden van het jaar 1875, voor de ligting van het jaar 1876, is ingeschreven; en dat hem vervolgens bij de loting is ten deel gevallen Nr. 98; dat, buiten oproeping gebleven zijnde, hem tot geen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ARNHEM, den 21 Julij 1882.
De Commissaris des Konings in de provincie Gelderland.
(Get.) onleesbaar
Geen signalement.

Op gezinsblad 372 van Velp, periode 1850-1866, huis nr. 151, gewijzigd in 201, staan vermeld Willem Berendsen en vrouw Johanna Geertrui Koolwij met de vier oudste kinderen Hermanus Bernardus, Bernardus Johannes, Gerritje en Willem Johan. Tevens waren inwonend Harmanus Berendsen, de vader van Willem en Bernardus Colewij en Johanna Maria Rijnberg, Willems schoonouders met hun dochter Maria Johanna Colewij.

In het bevolkingsregister 1861-1879 woonden op nr. 201nk (gewijzigd in nr. 576nk) Willem en Johanna Geertruida met hun kinderen Bernardus Johannes, Gerritje, Willem Johan, Hermanus Bernardus, Johanna Maria, Maria Johanna, Johanna Geertruida en Wilhelmina Johanna. Verder Willems vader Harmanus en 2 kostgangers Peter Rehorst en Jans Bongers. Bernardus Johannes is op15-2-1875 vertrokken naar Arnhem. Waar Hendrik Gerritsen en Gerritje Berendsen gebleven zijn staat nergens. Waarschijnlijk overleden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteakte gemeente Rheden. Akte nr. 164.
  2. Geboorteakte.
  3. Bevolkingsregister Rheden en Enschede
  4. Overlijdensadvertentie
  5. Bevolkingsregister Rheden
  6. Bevolkingsregister Enschede
  7. Overlijdensakte gemeente Enschede. Akte nr. 73.
  8. Overlijdensakte.
  9. Akte huwelijksaangifte nr. 45.
  10. Huwelijksakte gemeente Rheden. Akte nr. 46.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 augustus 1856 lag rond de 21,3 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. De relatieve luchtvochtigheid was 74%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1856: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 2 maart » De vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir barst uit en maakt 2.806 slachtoffers. De vulkaan blijft tot half maart as spugen.
    • 30 maart » Verdrag van Parijs: einde van de Krimoorlog.
    • 3 juni » Lewis Carroll maakt voor het eerst foto's van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
    • 4 juni » In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen
    • 20 juni » Karel III volgt zijn overleden vader Florestan I op als vorst van Monaco.
    • 31 oktober » Vorming van de Oblast Primorski van het Russische Rijk
  • De temperatuur op 3 augustus 1882 lag rond de 17,9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 68%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1882: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt.
    • 9 mei » Introductie van de verbeterde stethoscoop van William Ford.
    • 5 juni » Musée Grévin Parijs opent haar deuren.
    • 4 september » Thomas Edison schakelt 's werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in Lower Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
    • 17 september » Oprichting van de Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.
  • De temperatuur op 20 januari 1940 lag tussen -16.3 °C en -3.7 °C en was gemiddeld -8 °C. Er was 1,0 mm neerslag gedurende 5,6 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
    • 9 april » Tweede Wereldoorlog: Duitsland valt Denemarken en Noorwegen binnen.
    • 29 mei » Seyss-Inquart aanvaardt het ambt van rijkscommissaris in Nederland.
    • 15 juni » Sovjet-troepen vallen Litouwen binnen.
    • 31 oktober » Göring erkent zijn nederlaag, einde van de Slag om Engeland luchtoorlog.
    • 6 december » Duitse aanvalsschepen laten vijf geallieerde koopvaardijschepen zinken voor de kust van Nauru.
    • 9 december » Het Britse leger valt Italiaanse troepen in Noord-Afrika aan.
  • De temperatuur op 24 januari 1940 lag tussen -10.7 °C en -3.3 °C en was gemiddeld -7.2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 5,4 uur zonneschijn (62%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
    • 10 mei » Tweede Wereldoorlog: Winston Churchill wordt premier van het Verenigd Koninkrijk.
    • 15 mei » Tweede Wereldoorlog: Capitulatie van het Nederlandse leger.
    • 15 september » De Duitse Luftwaffe lanceert een grootscheepse aanval op Londen: 60 vliegtuigen gaan verloren. Feitelijke einde van de Slag om Engeland.
    • 28 oktober » Ohi Day: Griekenland zegt nee tegen Mussolini, de asmogendheden en alles waar zij voor staan.
    • 8 november » De Nederlandse onderzeeboot O 22 keert niet terug van een patrouille en wordt als vermist beschouwd.
    • 26 november » Rudolph Cleveringa, decaan van de Juridische Faculteit van de universiteit van Leiden, protesteert in een openbare rede tegen het door de Duitse bezettingsautoriteiten aangezegde ontslag van zijn joodse collega prof. E.M. Meijers.

Over de familienaam Berendsen


De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I60.php : benaderd 23 september 2024), "Bernardus Johannes "Bernard" Berendsen (1856-1940)".