Stamboom De Klark » Jan Hendrik Rekers (1805-1886)

Persoonlijke gegevens Jan Hendrik Rekers 


Gezin van Jan Hendrik Rekers

Hij is getrouwd met Janna Overbeek.

Zij zijn getrouwd op 26 juli 1828 te Lonneker, hij was toen 23 jaar oud.Bron 5

Jan Hendrik zou toestemming van zijn ouders moeten hebben voor het aangaan van een huwelijk. Dat zijn ouders overleden waren kon hij makkelijk aantonen uit de burgerlijke stand en het doodboek van het gerigt Enschede, maar met zijn grootouders van moeders kant lag het iets moeilijker. Daarom werd een “akte van bekendheid” opgemaakt. Dat ging als volgt:
Akte van bekendheid.

Op heden den negentienden der maand Junij des jaars eenduizend achthonderd achtentwintig compareerden voor ons Mr. Maurice Dolleman, Vrederechter van het Kanton Delden, Arrondissement Almelo, Provincie Overijssel in het nieuwe Logement te Delden ter instantie van Jan Hendrik Rekers, landbouwer, wonende in de boerschap Boekelo, Gemeente Lonneker, Kanton Enschede de vier volgende Getuigen daartoe door ons opgeroepen te weten:
Jan Hiddink, oud zeven en zestig jaren
Gerrit Jan Olink, oud zes en zeventig jaren
Jannes Vokkink, oud vijf en zestig jaren en
Jan Hendrik Averink, oud vier en zestig jaren
Allen bouwlieden wonende in de boerschap Oele, Gemeente Hengelo, Kanton Delden.
Dewelke zoo te samen als elk afzonderlijk verklaard hebben hun wel bewust te zijn dat wijlen rekwirants moederlijke grootouders, genaamd geweest Jan Berghuis op Gijsbers en Johanna Gijsbers, in leven bouwlieden, laatstelijk gewoond hebbende in voormelde boerschap Oele, beiden aldaar voor ongeveer veertig jaren zijn overleden. Gevende voor redenen van wetenschap, dat zijlieden de beide voornoemde overledenen zeer goed hebben gekend en tot aan hunnen dood toe omgang met dezelve gehad en dat het overigens van eene algemeene bekendheid is dat zij op het Kerkhof te Delden zijn begraven.
Zeker is dat de rekwirant zich in de onmogelijkheid bevindt om de vereischt wordende Doodsextracten van wijlen opgenoemde zijne adscendanten te kunnen produceren, uit hoofde daarvan destijds in geene registers eenige aantekening is gehouden.
Waarvan deze akte van bekendheid - welke en brevet zal worden uitgegeven – is opgemaakt en na gedane voorlezing door ons Vrederegter en Griffier met Jan Hiddink en Jannes Vokkink geteekend, verklarende de beide overige Getuigen in het schrijven niet ervaren te zijn.

Daar de ouders en de wederzijdse grootouders van Jan Hendrik nu officieel overleden waren werd toestemming tot het aangaan van dit huwelijk verleend "blijkens een besluit van den famileraad".
Het besluit van de familieraad luidt als volgt:
”Nr. 66. Voor ons Willem Paschen Vrederegter van het kanton Enschede, arrondissement Almelo, Provincie Overijssel geassisteerd door den Griffier zijn verschenen de bloedverwanten en vrienden van Jan Hendrik Rekers, oud drie en twintig jaren, boerwerker, wonende in Boekelo, Gemeente Lonneker, minderjarige zoon van wijlen Gerrit Rekers en wijlen Hermina Gijsbers, in leven landbouwers, gewoond hebbende en overleden in de Gemeente Lonneker voormeld, te weten:
1e Jan Overbeek, neef van vaders zijde
2e Jan Goorhuis, verre neef van vaders zijde
3e Jan Tesink, goede vriend der ouders van den minderjarigen, bij ontbreken van verdere bloedverwanten of naastbestaanden van vaders zijde;
4e Hermen Overbeek, volle oom van moeders zijde
voorts bij gemis van bloedverwanten of naastbestaanden, binnen den afstand bij de wet bepaald, de volgende goede en vertrouwde vrienden, namelijk
5e Gerrit Jan Nijhuis, en
6e Gradus Rutbeek, alle zes landbouwer in de Gemeente Lonneker woonachtig.
Welke personen, daartoe ter requisitie van den voornoemden Jan Hendrik Rekers van onzentwege opgeroepen en tot een familieraad geconstitueerd zijnde, met ons hebben geraadpleegd over de toestemming van een huwelijk hetwelk den voorzeiden minderjarigen voornemens is aan te gaan met Janna Overbeek, oud drie en twintig jaren, boerwerkster, wonende in Boekelo voormeld, dochter van Jan Overbeek en Geesken Klein Wiecherink, landbouwers wonende in de Gemeente Lonneker.
Waarop de raad, na rijpe deliberatie om ernstige overweging eenparig heeft verklaard van gevoelen te zijn, dat de toestemming tot het voorgenomen huwelijk van den meergenoemden minderjarigen met Janna Overbeek voornoemd, behoort te worden verleend.
Weshalve wij Vrederegter, als voozitter van- en namens den familieraad, naar aanleiding van artikel honderd zestig van het Burgerlijk Wetboek, aan den minderjarigen Jan Hendrik Rekers hierboven in zijne relatie opgegeven, volkomen toestemming en consent verleenen tot de inschrijving voor de afkondigingen en voltrekking van zijn voorgenomen huwelijk met Janna Overbeek, hierboven genoemd en gequalificeerd om te dienen en te gelden als naar de wet.
Van al hetwelk wij dit proces-verbaal hebben opgemaakt en hetzelve na gedane voorlezing, namens de leden van den familieraad en den Griffier geteekend, met uitzondering van Jan Overbeek en Gerrit Jan Nijhuis, verklarende de eerste door zwak gezigt in het schrijven te worden verhinderd en de laatstgenoemde zulks niet geleerd te hebben.
Gedaan ter plaats onzer teregtzittingen te Enschede den negenden Julij achttien honderd acht en twintig”.

Jan Overbeek, in de akte genoemd als neef van vaders zijde was geen neef van Jan Hendrik, maar van zijn vader Gerrit Rekers. Jan Goorhuis was een volle neef van Jan Hendrik Rekers.

Het voorgenomen huwelijk van Jan Hendrik Rekers en Janna Overbeek werd afgekondigd op zondagen 6 en 13 juli 1828.
Jan Hendrik had voldaan aan de Nationale Militie.
Getuigen bij het huwelijk waren Herman Hesselink Sr., oud 61 jaar, deurwaarder bij het Vredesgericht te Enschede, Tijs Lammerink, oud 52 jaar, fabrieksarbeider, Bernardus Greve, oud 53 jaar, tapper en Lambertus Greve, oud 52 jaar, blauwverver, alle vier wonende te Enschede.
Het bruidspaar verklaarde geen schrijven geleerd te hebben. De ouders van de bruid tekenden de akte wel.
Het huwelijk werd voltrokken door Willem Philip Carel Greve, Burgemeester waarnemende de functiën van Officier van den Burgerlijken Staat.

Kind(eren):

  1. Hermina Rekers  1829-1830
  2. Nn Rekers  1831
  3. Hermina Rekers  1832-1832
  4. Gerrit Jan Rekers  1833-1834
  5. Janna Rekers  1837-1922
  6. Hermina Rekers  1840-1898


Notities over Jan Hendrik Rekers

Jan Hendrik Rekers werd ingedeeld voor de Nationale Militie voor de lichting 1824 en trok lot nr. 46 "dat, buiten oproeping gebleven zijnde hem tot geen dienst heeft verpligt".
Zijn signalement luidde: Lengte 1 El en 625 streep; gezicht ovaal; voorhoofd laag; ogen grijs; neus groot; mond gewoon;

Bij de openbare verkoop van het erve Overbeek en percelen grond van het erve Nijhuis op 9 november 1840 werd een perceel van dit laatste erve, genaamd de Nijhuisgaarden door Jan Hendrik Rekers ingezet voor ƒ 205,--. Dit perceel werd later afgemijnd door Gradus Veehoff op ƒ 225,--. In de lijst met betalingen staat echter dat Jan Hendrik Rekers de ƒ 225,-- heeft betaald op 11 november 1841 met ƒ 9,-- rente. Hij betaalde dus ƒ 234,--. Mogelijk handelde Veehoff in opdracht.

Jan Hendrik Rekers verklaarde als hij een akte van de burgerlijke stand moest ondertekenen niet te kunnen schrijven. De geboorteakte van zijn zoon Gerrit Jan ondertekent hij echter wel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Hendrik Rekers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Hendrik Rekers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Hendrik Rekers

Roelof Rekers
????-1775
Fenne Overbeek
± 1720-1792
Gerrit Rekers
1746-1823

Jan Hendrik Rekers
1805-1886

1828
Nn Rekers
1831-1831
Janna Rekers
1837-1922

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Jan Hendrik Rekers



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Enschede. Boek nr. 124-129, blz. 4
    2. Trouwakte
    3. Overlijdensakte gemeente Lonneker. Akte nr. 99.
    4. Overlidensakte.
    5. Huwelijksakte gemeente Lonneker. Akte nr. 31

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 maart 1805 lag rond de 6,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
      • 1 februari » Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen. Er verschijnen 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.
      • 4 februari » In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.
      • 26 mei » In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
      • 13 november » Het leger van Napoleon neemt Wenen in.
      • 26 november » Het Pontcysyllte-aquaduct werd in gebruik genomen in Wales.
      • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
    • De temperatuur op 10 maart 1805 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
      • 4 februari » In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.
      • 26 mei » In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
      • 21 oktober » Slag bij Trafalgar. Horatio Nelson verslaat een Frans-Spaanse vloot en sneuvelt.
      • 13 november » Het leger van Napoleon neemt Wenen in.
      • 26 november » Het Pontcysyllte-aquaduct werd in gebruik genomen in Wales.
      • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
    • De temperatuur op 26 juli 1828 lag rond de 21,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken winderig bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
      • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
      • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
      • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
      • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
      • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.
    • De temperatuur op 3 februari 1886 lag rond de 0.4 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Karl Benz deponeert de rechten voor de ’Patent Motorwagen’, die algemeen wordt beschouwd als het eerste voertuig dat specifiek werd ontworpen om door een verbrandingsmotor te worden aangedreven. Deze wordt algemeen gezien als de eerste auto.
      • 2 mei » Ericus Gerhardus Verkade opent de stoom-, brood- en beschuitfabriek 'De Ruyter'.
      • 8 mei » De eerste Coca-Cola wordt verkocht.
      • 3 juli » Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
      • 31 oktober » Opening van de Dom Luis I-brug in de Portugese stad Porto.
      • 30 november » In de Folies Bergère wordt de eerste revue opgevoerd.

    Over de familienaam Rekers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rekers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rekers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rekers (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I8248.php : benaderd 24 mei 2024), "Jan Hendrik Rekers (1805-1886)".