Familienstammbaum De Klark » Jan Hendrik Rekers (1805-1886)

Persönliche Daten Jan Hendrik Rekers 


Familie von Jan Hendrik Rekers

Er ist verheiratet mit Janna Overbeek.

Sie haben geheiratet am 26. Juli 1828 in Lonneker, er war 23 Jahre alt.Quelle 5

Jan Hendrik zou toestemming van zijn ouders moeten hebben voor het aangaan van een huwelijk. Dat zijn ouders overleden waren kon hij makkelijk aantonen uit de burgerlijke stand en het doodboek van het gerigt Enschede, maar met zijn grootouders van moeders kant lag het iets moeilijker. Daarom werd een “akte van bekendheid” opgemaakt. Dat ging als volgt:
Akte van bekendheid.

Op heden den negentienden der maand Junij des jaars eenduizend achthonderd achtentwintig compareerden voor ons Mr. Maurice Dolleman, Vrederechter van het Kanton Delden, Arrondissement Almelo, Provincie Overijssel in het nieuwe Logement te Delden ter instantie van Jan Hendrik Rekers, landbouwer, wonende in de boerschap Boekelo, Gemeente Lonneker, Kanton Enschede de vier volgende Getuigen daartoe door ons opgeroepen te weten:
Jan Hiddink, oud zeven en zestig jaren
Gerrit Jan Olink, oud zes en zeventig jaren
Jannes Vokkink, oud vijf en zestig jaren en
Jan Hendrik Averink, oud vier en zestig jaren
Allen bouwlieden wonende in de boerschap Oele, Gemeente Hengelo, Kanton Delden.
Dewelke zoo te samen als elk afzonderlijk verklaard hebben hun wel bewust te zijn dat wijlen rekwirants moederlijke grootouders, genaamd geweest Jan Berghuis op Gijsbers en Johanna Gijsbers, in leven bouwlieden, laatstelijk gewoond hebbende in voormelde boerschap Oele, beiden aldaar voor ongeveer veertig jaren zijn overleden. Gevende voor redenen van wetenschap, dat zijlieden de beide voornoemde overledenen zeer goed hebben gekend en tot aan hunnen dood toe omgang met dezelve gehad en dat het overigens van eene algemeene bekendheid is dat zij op het Kerkhof te Delden zijn begraven.
Zeker is dat de rekwirant zich in de onmogelijkheid bevindt om de vereischt wordende Doodsextracten van wijlen opgenoemde zijne adscendanten te kunnen produceren, uit hoofde daarvan destijds in geene registers eenige aantekening is gehouden.
Waarvan deze akte van bekendheid - welke en brevet zal worden uitgegeven – is opgemaakt en na gedane voorlezing door ons Vrederegter en Griffier met Jan Hiddink en Jannes Vokkink geteekend, verklarende de beide overige Getuigen in het schrijven niet ervaren te zijn.

Daar de ouders en de wederzijdse grootouders van Jan Hendrik nu officieel overleden waren werd toestemming tot het aangaan van dit huwelijk verleend "blijkens een besluit van den famileraad".
Het besluit van de familieraad luidt als volgt:
”Nr. 66. Voor ons Willem Paschen Vrederegter van het kanton Enschede, arrondissement Almelo, Provincie Overijssel geassisteerd door den Griffier zijn verschenen de bloedverwanten en vrienden van Jan Hendrik Rekers, oud drie en twintig jaren, boerwerker, wonende in Boekelo, Gemeente Lonneker, minderjarige zoon van wijlen Gerrit Rekers en wijlen Hermina Gijsbers, in leven landbouwers, gewoond hebbende en overleden in de Gemeente Lonneker voormeld, te weten:
1e Jan Overbeek, neef van vaders zijde
2e Jan Goorhuis, verre neef van vaders zijde
3e Jan Tesink, goede vriend der ouders van den minderjarigen, bij ontbreken van verdere bloedverwanten of naastbestaanden van vaders zijde;
4e Hermen Overbeek, volle oom van moeders zijde
voorts bij gemis van bloedverwanten of naastbestaanden, binnen den afstand bij de wet bepaald, de volgende goede en vertrouwde vrienden, namelijk
5e Gerrit Jan Nijhuis, en
6e Gradus Rutbeek, alle zes landbouwer in de Gemeente Lonneker woonachtig.
Welke personen, daartoe ter requisitie van den voornoemden Jan Hendrik Rekers van onzentwege opgeroepen en tot een familieraad geconstitueerd zijnde, met ons hebben geraadpleegd over de toestemming van een huwelijk hetwelk den voorzeiden minderjarigen voornemens is aan te gaan met Janna Overbeek, oud drie en twintig jaren, boerwerkster, wonende in Boekelo voormeld, dochter van Jan Overbeek en Geesken Klein Wiecherink, landbouwers wonende in de Gemeente Lonneker.
Waarop de raad, na rijpe deliberatie om ernstige overweging eenparig heeft verklaard van gevoelen te zijn, dat de toestemming tot het voorgenomen huwelijk van den meergenoemden minderjarigen met Janna Overbeek voornoemd, behoort te worden verleend.
Weshalve wij Vrederegter, als voozitter van- en namens den familieraad, naar aanleiding van artikel honderd zestig van het Burgerlijk Wetboek, aan den minderjarigen Jan Hendrik Rekers hierboven in zijne relatie opgegeven, volkomen toestemming en consent verleenen tot de inschrijving voor de afkondigingen en voltrekking van zijn voorgenomen huwelijk met Janna Overbeek, hierboven genoemd en gequalificeerd om te dienen en te gelden als naar de wet.
Van al hetwelk wij dit proces-verbaal hebben opgemaakt en hetzelve na gedane voorlezing, namens de leden van den familieraad en den Griffier geteekend, met uitzondering van Jan Overbeek en Gerrit Jan Nijhuis, verklarende de eerste door zwak gezigt in het schrijven te worden verhinderd en de laatstgenoemde zulks niet geleerd te hebben.
Gedaan ter plaats onzer teregtzittingen te Enschede den negenden Julij achttien honderd acht en twintig”.

Jan Overbeek, in de akte genoemd als neef van vaders zijde was geen neef van Jan Hendrik, maar van zijn vader Gerrit Rekers. Jan Goorhuis was een volle neef van Jan Hendrik Rekers.

Het voorgenomen huwelijk van Jan Hendrik Rekers en Janna Overbeek werd afgekondigd op zondagen 6 en 13 juli 1828.
Jan Hendrik had voldaan aan de Nationale Militie.
Getuigen bij het huwelijk waren Herman Hesselink Sr., oud 61 jaar, deurwaarder bij het Vredesgericht te Enschede, Tijs Lammerink, oud 52 jaar, fabrieksarbeider, Bernardus Greve, oud 53 jaar, tapper en Lambertus Greve, oud 52 jaar, blauwverver, alle vier wonende te Enschede.
Het bruidspaar verklaarde geen schrijven geleerd te hebben. De ouders van de bruid tekenden de akte wel.
Het huwelijk werd voltrokken door Willem Philip Carel Greve, Burgemeester waarnemende de functiën van Officier van den Burgerlijken Staat.

Kind(er):

  1. Hermina Rekers  1829-1830
  2. Nn Rekers  1831
  3. Hermina Rekers  1832-1832
  4. Gerrit Jan Rekers  1833-1834
  5. Janna Rekers  1837-1922
  6. Hermina Rekers  1840-1898


Notizen bei Jan Hendrik Rekers

Jan Hendrik Rekers werd ingedeeld voor de Nationale Militie voor de lichting 1824 en trok lot nr. 46 "dat, buiten oproeping gebleven zijnde hem tot geen dienst heeft verpligt".
Zijn signalement luidde: Lengte 1 El en 625 streep; gezicht ovaal; voorhoofd laag; ogen grijs; neus groot; mond gewoon;

Bij de openbare verkoop van het erve Overbeek en percelen grond van het erve Nijhuis op 9 november 1840 werd een perceel van dit laatste erve, genaamd de Nijhuisgaarden door Jan Hendrik Rekers ingezet voor ƒ 205,--. Dit perceel werd later afgemijnd door Gradus Veehoff op ƒ 225,--. In de lijst met betalingen staat echter dat Jan Hendrik Rekers de ƒ 225,-- heeft betaald op 11 november 1841 met ƒ 9,-- rente. Hij betaalde dus ƒ 234,--. Mogelijk handelde Veehoff in opdracht.

Jan Hendrik Rekers verklaarde als hij een akte van de burgerlijke stand moest ondertekenen niet te kunnen schrijven. De geboorteakte van zijn zoon Gerrit Jan ondertekent hij echter wel.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Hendrik Rekers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Hendrik Rekers

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Hendrik Rekers

Roelof Rekers
????-1775
Fenne Overbeek
± 1720-1792
Gerrit Rekers
1746-1823

Jan Hendrik Rekers
1805-1886

1828
Nn Rekers
1831-1831
Janna Rekers
1837-1922

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Jan Hendrik Rekers



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Enschede. Boek nr. 124-129, blz. 4
    2. Trouwakte
    3. Overlijdensakte gemeente Lonneker. Akte nr. 99.
    4. Overlidensakte.
    5. Huwelijksakte gemeente Lonneker. Akte nr. 31

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
    • Stamboom Overbeek, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 5. März 1805 war um die 6,0 °C. Es gab 4 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1805: Quelle: Wikipedia
      • 5. Februar » Der britische Ostindienfahrer Earl of Abergavenny sinkt vor Weymouth, England, nachdem er zuvor durch die Strandung auf einer Sandbank beschädigt wurde. 261 der 405 Menschen an Bord sterben, darunter der Kapitän John Wordsworth, ein Bruder des Dichters William Wordsworth.
      • 1. März » Samuel Chase, der einzige Höchstrichter der Vereinigten Staaten, gegen den je ein Impeachment-Verfahren eingeleitet worden ist, wird von allen Anklagepunkten freigesprochen.
      • 4. Juni » Die Ligurische Republik mit ihrer Hauptstadt Genua wird ebenso wie das angrenzende norditalienische Herzogtum Parma in das französische Kaiserreich eingegliedert.
      • 4. Juli » Aus einem Teil des beim Louisiana Purchase von Frankreich gekauften Gebietes bilden die Vereinigten Staaten das Louisiana-Territorium.
      • 26. Juli » Ein Mittelitalien von Neapel bis Campobasso heimsuchendes Erdbeben fordert nach Schätzungen über 26.000 Tote.
      • 2. Dezember » Der Sieg Napoléons über Österreich und Russland in der Schlacht von Austerlitz („Dreikaiserschlacht“) entscheidet den Dritten Koalitionskrieg.
    • Die Temperatur am 10. März 1805 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1805: Quelle: Wikipedia
      • 7. April » Die Lewis-und-Clark-Expedition verlässt ihr Winterquartier Fort Mandan und macht sich auf den Weg zu den Rocky Mountains. Ein paar Expeditionsteilnehmer machen sich auf dem Heimweg, um Präsident Thomas Jefferson erste Ergebnisse zu berichten.
      • 8. September » Österreichische Truppen unter Karl Mack von Leiberich dringen in Bayern ein. Mit der Kriegserklärung Frankreichs an Österreich 15 Tage später wird der Dritte Koalitionskrieg ausgelöst.
      • 25. September » Im Dritten Koalitionskrieg zieht Napoleon Bonaparte gegen Österreich und überquert mit seiner Armee den Rhein.
      • 16. November » In der Schlacht bei Hollabrunn und Schöngrabern misslingt der Versuch der französischen Armee unter Marschall Joachim Murat, eine Vereinigung russischer und österreichischer Truppen im Dritten Koalitionskrieg zu unterbinden. In der danach folgenden Schlacht von Austerlitz kämpfen die Verbündeten vereint.
      • 26. November » Das Pontcysyllte-Aquädukt in Wales wird eröffnet. Es ist das längste und höchste Aquädukt in Großbritannien.
      • 15. Dezember » Im Vertrag von Schönbrunn zwischen Preußen und Frankreichs Herrscher Napoleon Bonaparte werden Gebietsveränderungen geregelt. Preußen überlässt Frankreich das Fürstentum Ansbach, Kleve und das Fürstentum Neuenburg und erhält dafür das Kurfürstentum Hannover, das allerdings zum englischen Königshaus gehört.
    • Die Temperatur am 26. Juli 1828 war um die 21,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: omtrent betrokken winderig bui. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1828: Quelle: Wikipedia
      • 10. Februar » Beim Cape-Grim-Massaker im Nordwesten von Van Diemen’s Land ermorden vier Schäfer mit Musketen aus dem Hinterhalt 30 Aborigines vom Clan der Pennemukeer aus Cape Grim und werfen die Leichen von 60 Meter hohen Klippen ins Meer.
      • 22. Februar » Russland unter Zar NikolausI. erhält im Frieden von Turkmantschai nach dem Krieg gegen Persien unter dem Kadscharenherrscher Fath Ali Schah Landgewinne im Kaukasusgebiet.
      • 29. März » Die romantische Oper Der Vampyr von Heinrich Marschner wird am Stadttheater in Leipzig uraufgeführt.
      • 26. Mai » Am Salle du Conservatoire in Paris erfolgt die Uraufführung der ersten noch orchestralen Fassung der Oper Les Francs-Juges von Hector Berlioz. Das Werk ist heute zum großen Teil verschollen.
      • 8. August » Uraufführung der Oper Gabriella di Vergy von Saverio Mercadante am Teatro Nacional de São Carlos in Lissabon.
      • 9. Dezember » In Paris findet die Uraufführung der Oper Clari von Jacques Fromental Halévy am Théâtre-Italien statt.
    • Die Temperatur am 3. Februar 1886 war um die 0.4 °C. Der Winddruck war 2 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 92%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1886: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 27. Februar » Am Teatro alla Scala in Mailand erfolgt die Uraufführung der Oper Edmea von Alfredo Catalani.
      • 16. März » Kaiser WilhelmI. sanktioniert den Bau des Kaiser-Wilhelm-Kanals als Verbindung zwischen Nordsee und Ostsee.
      • 8. Juni » Die auf Initiative des liberalen Premierministers William Ewart Gladstone eingebrachte erste Home Rule Bill, die eine beschränkte Selbstverwaltung Irlands innerhalb des Vereinigten Königreichs vorsieht, wird vom Unterhaus mehrheitlich abgelehnt.
      • 10. Juni » Ein Ausbruch des Vulkans Mount Tarawera auf der Nordinsel Neuseelands führt zu Verwüstungen, zerstört das Māori-Dorf Te Wairoa am Lake Tarawera und kostet insgesamt mehr als 150 Menschen das Leben.
      • 29. Oktober » Nach Einweihung der Freiheitsstatue am Vortag kommt es in New York spontan zur ersten Konfettiparade.
      • 1. Dezember » Der Amtsrichter Emil Hartwich stirbt nach einem Duell. Theodor Fontane verarbeitet den Fall in seinem Roman Effi Briest.

    Über den Familiennamen Rekers

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Rekers.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Rekers.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Rekers (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum De Klark-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    J. de Klark, "Familienstammbaum De Klark", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I8248.php : abgerufen 22. Juni 2024), "Jan Hendrik Rekers (1805-1886)".