Stamboom De Klark » Roelof Bartelds (1788-1846)

Persoonlijke gegevens Roelof Bartelds 


Gezin van Roelof Bartelds

Hij is getrouwd met Aaltje Everts Weertjes.

Zij zijn getrouwd op 28 april 1824 te Avereest, Overijssel, Nederland, hij was toen 36 jaar oud.Bron 8

Het voorgenomen huwelijk van Roelof Bartelds en Aaltje Everts werd afgekondigd op 11 en 18 april 1824.
De ouders van de bruid waren aanwezig en "consenteerden" in dit huwelijk; de ouders en grootouders van de bruidegom waren overleden.
Getuigen waren Evert Klaas Weertjes, oud 60 jaar, landbouwer wonende te Avereest, vader van de bruid, Walraven van Hoften, oud 53 jaar, landbouwer te Vledder, Klaas Kleine, oud 45 jaar, veldwachter en Jan Jacobs, oud 22 jaar, zonder beroep; de laatste twee wonende te Avereest.
De bruidegom verklaarde niet te kunnen schrijven.
Hoewel in het doopextract staat Roelof Bert wordt de bruidegom in de akte consequent Roelof Bart genoemd.

. Akte van bekendheid.
Voor ons Warner de Jonge, Vrederegter van het Kanton Hoogeveen, Provincie Drenthe met onsen Griffier geadsisteerd compareerden op heden den veertienden der maand Februarij agttien honderd vier en twintig ten huise onser gewoone te regt zitinge te Hoogeveen 1. Marregien Hendriks Gort, arbeidster te Hoogeveen, oud vier en zestig jaar; 2. Hendrik Bartelds Gort, schaapherder in de gemeente Zuidwolde, oud twee en veertig jaar; 3. Hendrik Bartelds Gort, oud een en veertig jaar, arbeider in De Wijk, Kanton Meppel; 4. Jan Geerts Bakker, Logementhouder te Hoogeveen, oud een en zestig jaar; 5. Jan Bartels Gort, arbeider te Pesse, gemeente Ruinen, oud acht en dertig jaar.
Dewelke ieder afzonderlijk voor ons hebben verklaard dat Barteld Hendriks Gort, in leven Landbouwer te Hoogeveen, zijnde geweest de vader van Roelof Bartels Gort, arbeider in de gemeente HaverEerste (Avereest), Kanton Ommen, provintie Overijssel-- en Hendrik Gort en vrouw Geesje Peters in leven Landbouwers in de gemeente Hoogeveen, zijnde geweest grootvader en grootmoeder van vaders zijde-- Hendrik Binken en vrouw Elisabeth Jannes, in leven arbeiders in de gemeente Hoogeveen, zijnde geweest grootvader en grootmoeder van moeders zijde van gemelde Roelof Bartels Gort alle voor meer dan twintig Jaaren overleden zijn.
Geven getuigen tot redenen van wetenschap op dat zij gemelde Barteld Roelofs Gort (foutje) zeer wel kennen en zijne ouders ook wel gekend hebben. Schoon zij de grootouders bovengemeld alle niet gekend hebben doch zeer wel weeten dat gemelde overledenen voor meerder dan twintig Jaaren overleden zijn.
Zijnde de eerste getuige Moei, tweede, derde en vijfde getuige Broedes van gemelde Roelof Bartelds Gort.
Zullende deze dienen conform de wet tot ene acte van bekendheid ten behoeve van gemelden Roelof Bartelds Gort. -- En hebben wij hiervan dit proces verbaal opgemaakt,en door mij Vrederegter, Griffier en de vierde getuige getekend, hebben de overige vier getuigen verklaard niet te kunnen schrijven als hebbende zij zulks niet geleerd.
(was get.) W.de Jonge, Vrederegter, H.J.Meijer, griffier, J.G.Bakker.
Geregt. te Meppel den vier en twintigsten Februarij 1824, deel 7, fo 22, Vc 5. ontvangen een en zestig cents met verhoging.

Kind(eren):

  1. Geesjen Gort  1825-1874
  2. Annigje Gort  1828-1830
  3. Evert Bartelds Gort  1831-1859


Notities over Roelof Bartelds

Bij de volkstelling van 1829 wonen Roelof Bartelds Gort, oud 38 jaar, geboren te Zuidwolde en Aaltien Everts, oud 25 jaar, geboren in Avereest, in de buurtschap Kieft in de gemeente Zuidwolde met hun kinderen Geesjen, oud 4 jaar, geboren te Zuidwolde en Annechien, oud 1 jaar, eveneens geboren te Zuidwolde.
Roelof is gedoopt als Roelof Bartelds en getrouwd als Roelof Barteld Gort. Hij had de bijnaam Kieft. De Kieft is een erf in de Dresche Reesten

. NATIONALE MILITIE.
PROVINCIE DRENTHE.
CERTIFICAAT.
De GOUVERNEUR van de provincie DRENTHE verklaard: dat Roelof Bartels Gort, geboren te Zuidwolde den 12den Maart 1788, van beroep Boereknegt, zoon van Barteld Hendriks (overl.) en van Annegien Hendriks Binken (mede overleden), binnen de gemeente van Zuidwolde voor de Nationale MIlitie is ingeschreven; dat aan hem vervolgens bij de loting is ten deele gevallen het nummer vierendertig (1814) hetwelk tot heden niet opgeroepen zijnde, Hem tot geenen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ASSEN, den 12 Maart 1824.
De GOUVERNEUR der provincie,
(get.) onleesbaar
Signalement niet ingevuld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Roelof Bartelds?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Roelof Bartelds

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Roelof Bartelds


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Hoogeveen. DTB RAD nr. 64, blz. 285.
    2. Trouwakte
    3. Volkstelling 15-11-1829
    4. Volkstedlling 1829
    5. Overlijdensakte Roelof
    6. Overlijdensakte gemeente Avereest. Akte nr. 3.
    7. Overlijdensakte.
    8. Huwelijksakte gemeente Avereest. Akte nr. 4

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 maart 1788 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten zuiden. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
      • 28 januari » De eerste Australische strafkolonie wordt gevestigd bij Botany Bay.
      • 6 februari » Massachusetts ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als zesde staat.
      • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
      • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
      • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
      • 28 november » Karel Christiaan van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem.
    • De temperatuur op 28 april 1824 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt omtrent betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1824: Bron: Wikipedia
      • 25 april » De Nederlandse regering besluit de Nederlandsch-Indische Lijnwadenverordening goed te keuren.
      • 7 mei » Ludwig van Beethoven dirigeert, hoewel doof, de eerste uitvoering van zijn Negende Symfonie.
      • 20 mei » Karel X wordt koning van Frankrijk.
      • 10 oktober » Guadalupe Victoria wordt de eerste president van Mexico.
      • 1 december » Bij verkiezingen in de Verenigde Staten haalt geen van de kandidaten een meerderheid. Het Huis van Afgevaardigden moet een winnaar aanwijzen.
      • 9 december » Peru verslaat Spanje in de Slag van Ayacucho.
    • De temperatuur op 7 januari 1846 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken zwaar mist. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Centraal-Afrika.
      • 24 april » Begin van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
      • 1 mei » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Japan
      • 21 juni » Kroning van Paus Pius IX in Rome.
      • 10 september » Elias Howe krijgt een patent voor de naaimachine.
      • 4 november » Benjamin Palmer verkrijgt octrooi op het kunstbeen.

    Over de familienaam Bartelds

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bartelds.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bartelds.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bartelds (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I1131.php : benaderd 16 mei 2024), "Roelof Bartelds (1788-1846)".