Stamboom De Klark » Arndt Strodinck (± 1485-> 1547)

Persoonlijke gegevens Arndt Strodinck 

  • Hij is geboren rond 1485 in Goor, Overijssel, Nederland.Bron 1
  • Beroep: Koopman en Herbergier.
  • Hij is overleden na 1547 in Stad Delden, Overijssel, Nederland.Bron 1
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2016.

Gezin van Arndt Strodinck

Hij is getrouwd met Heylle Nn.

Zij zijn getrouwd.Bron 1


Kind(eren):

  1. Egbert Strodinck  ????-> 1581
  2. Rotger Stroink  ± 1515-> 1575 


Notities over Arndt Strodinck

Arndt Strodinck werd waarschijnlijk in Goor geboren. In 1512 werd hij burger van Delden. In 1520 kocht hij samen met zijn vrouw Heylle een huis in de Monnickstraat te Delden van Rijtze des Meyers Albersdochter. Hij was koopman en herbergier te Delden. In 1512 verkrijgt hij het burgerschap van Delden.
De naam Stroink.
Wat betekend de naam Stroink? Als we eerst de schrijfwijze bekijken, dan is er, afgezien van kleinere afwijkingen, zoals 'y' in plaats van 'i', of çk' in plaats van 'k', de steeds weer voorkomende oude spelling 'Strodink'.
Zo vindt men de naam in de oude akten steeds geschreven. In het begin van de zeventiende eeuw verdwijnt de 'd'. Of de uitspraak vóór die tijd deze klank wel heeft laten horen is niet zeker. Immers, het komt in de spreektaal regelmatig voor dat de 'd' wordt weggelaten of wordt vervangen door een 'j'. Voorbeelden daarvan zijn 'een loden (lojen) pijp' , 'een rode (roje) lap', 'snijden (snij-jen)',
Om deze reden wordt de naaam Stroink dan ook uitgesproken als 'Stro-jink'.
In het oosten van ons land is de uitgang 'ínk' een veel voorkomende. We treffen deze aan in verband met een voornaam, Jan-Jannink, Willem-Wilmink, of met een landschapsnaam, Bos-Bossink, Hei-Heyink, Rot-Rottink. In de verschillende marken treft men vaak dezelfde namen aan, het komt ook meermalen voor dat de naam in de ene marke erg veel lijkt op die in een naburige marke. Het eerste deel, de stam van het woord, is dan gelijk, maar de uitgang is anders. In het ene geval eindigen de namen veelal op 'ink', in een ander geval op 'huis', 'man' of 'plaats'.
Op deze manier onstonden namen als Bergink, Bergman en Berghuis, Mensink en Mensman, Geerdink en Geerdman, Thijink, Thijman en Thijhuis, Loyink, Loman en Lohuis, Stro(d)ink, Strootman en Stroothuis. Meermalen gebruikte men deze namen door elkaar en kon het voorkomen dat een persoon die men Loman noemde, ook wel met Lohuis werd aangesproken. Hierin ligt het beste bewijs dat de betekenis van 'ink', 'huis', 'man 'en 'plaats' dezelfde is, namelijk die van woonplaats. Al die oude familienamen zijn in feite slechts de namen van de oude erven. Ze werden door de bewoners aangenomen bij hun komst, naast hun meegenomen naam, en behouden na hun vertrek van het boerenerve.
Het eerste deel van deze namen is ontleend aan een roepnaam of aan de ligging van het boerenerve in het terrein. Mensink is dus de woonplaats van de nakomelingen van een zekere Menso, Loman de woonplaats bij het Loo (bos), Veldhuis de nederzetting in het veld en Thijhof de woning bij de Thijplaats (gerichtsplaats). Eenvoudig is nu de conclusie dat Strodink een woonplaats moet zijn bij een Stroot, evenals Strootman en Stroothuis.
Als een Stroink zich voorstelt aan een andere Twentenaar dan zegt hij vaak 'Streunk'. In het landschap kennen we en 'Streu" als een stuk heide met een beekje (Manderstreu ten noorden van Mander op de Duitse grens).Strootbeken of Stroetbeken komen in de oostelijke provincies meer voor, en trouwens ook in het buitenland dragen rivieren en beken in hun naam de lettergreeg Stro, Stroe, Streu of Stru. Voorbeelden hiervan zijn de Struma in Griekenland, vele Struga's in Polen, Struth en Unstrut in Thüringen, de naam Strassburg, Stroud en Strood bij Londen, vele keren Stratfort en tenslotte de beekdalen in het noorden van Schotland die Strath heten.
Steeds zijn het waterlopen of plaatsen aan het water. De eindconclusie moet dus luiden dat Stroink of Strodink betekent: Een woonplaats of nederzetting bij een Streu, Stroe of Stroot, ofwel een woonplaats gelegen bij een beek, rivier of iets dergelijks.
Overgenomen uit Kroniek der familie Stroink.

De naam Strodinc duikt voor het eerst op in 1333 in Goor. Nu wil het geval dat in de buurtschap Broekheurne bij Enschede een boerderij staat genaamd Erve Stroink. Vermoedelijk is dit de bakermat van de Stroinks. Deze boerderij was door de bisschop van Utrecht beleend aan het geslacht Van Coeverden uit Goor in of na 1325. Het is dus zeer wel mogelijk dat in die tijd een Stroink bij zijn heer in Goor is gekomen. Daar wordt in 1333 genoemd: Volvardus Strodinc. Dit is natuurlijk slechts een theorie. Na deze datum doemt de naam Stroink regelmatig op in Goor.

Over het erve Stroink lezen we het volgende in het Verpondingsregister van Twente van 1602:
Strodink, togehorich der stadt Enschede, groeth 10 mudde gesei, 2 mede van 4 dage meyens, gift ter pacht 8 mudde roggen, sloeptende 1 mudde roggen, 1½ mudde gersten in die probstie to Oldenzaell
(5-0-0)
1602. Stroinck, groott wesende negendehalff mudde gesey. Noch twe hoymaten yder van een dach meyens, unduchtich met allerlei unkruit bewassen up halff landt geëstimeert.
1980. Het Stroink aan de Stroinksweg, niet meer als boerderij in gebruik. Gebouwen onder meer in gebruik bij de gemeentelijke plantsoenendienst.
Bewoners fam. Hannink.
1475 Stroding, 2 s., bet. 1½ golden r.g., my bet. 1 golden r.g.
1953 Het Stroink.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arndt Strodinck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Arndt Strodinck

Voorouders (en nakomelingen) van Arndt Strodinck

Arndt Strodinck
± 1485-> 1547

Arndt Strodinck


Heylle Nn
> 1475-????

Egbert Strodinck
????-> 1581
Rotger Stroink
± 1515-> 1575

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Arndt Strodinck



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Kroniek der familie Stroink.

Over de familienaam Strodinck


De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I10153.php : benaderd 26 april 2024), "Arndt Strodinck (± 1485-> 1547)".