Stamboom Daniel Van den Eede » Petrus van den Eede (1892-????)

Persoonlijke gegevens Petrus van den Eede 


Gezin van Petrus van den Eede

Hij is getrouwd met Antonia de Braekeleer.

Zij zijn getrouwd op 22 juli 1920 te Moorsel, hij was toen 27 jaar oud.

Ze zijn in de kerk getrouwdBron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Petrus van den Eede

Was ingeschreven in het Militieregister. Was volgens die registratie 1,68 meter groot.

Heeft aan het front gezeten in WO I (1914 - 1918). Hij was bij de divisie Cyclisten 4 D.A
Heeft de oorlog overleeft.
Heeft een vuurkaart gekregen. Die kaart werd gegeven wanneer men aan de frontlinie gestreden had.
Hij staat vermeld in het Gulden boek der Vuurkaart boek 1936-1937 pag 489 (zie foto)

Petrus kreeg 5 frontstrepen. Dat betekent dat hij 1 jaar + 4 x 6 maand in de gevechtszone heeft gevochten.
Drie jaar in totaal. Hij kreeg die frontstrepen met een P, met Palm.
Met Palm betekent dat hij moed vertoont heeft tegenover de vijand.

FRONTSTREPEN;
Aan alle militairen die effectief vochten aan het front werden frontstrepen
toegekend.

Acht was het maximum aantal frontstrepen dat kon worden toegekend. Maar wat zijn die frontstrepen nu precies?
In totaal kon men, voor de ganse duur va n de oorlog, zeven frontstrepen verwerven. Had men die zeven frontstrepen, dan kreeg men er een achtste, "gratis", of laat ons zeggen uit erkentelij kheid, bovenop.

Om een frontstreep te krijgen moest de betrokkene wel effectief in een gevechtszone vertoefd hebben. Er wordt wel eens beweerd dat alle generaals acht frontstrepen gekregen hebben. Dat blij kt toch niet helemaal correct te zijn. Zo hebben 46 van
de 51 luitenant-generaals die het Belgisch leger tijdens de eerste wereldoorlog rij k was 8 frontstrepen gekregen. Er was zelfs een luitenant-generaal die geen enkele frontstreep gekregen heeft.

Een eerste frontstreep kreeg men na een volledig jaar gevechtszone. Vervolgens kreeg men telkens na iedere zes maanden gevechtszone een frontstreep. De frontstrepen werd ook effectief weergegeven op de linkermouw van het u niform, tussen de schouderpartij en de elleboog, in een hoek van 45° van links onder naar rechts boven. Voor de officieren waren de strepen in goud, voor de onderofficieren in zilver, en voor de korporaals, brigadiers en soldaten in rode wol. Naast het zichtbaar maken op de linker mouw van het uniform werden de frontstrepen ook weergegeven op het lint van de medaille in de vorm van een metalen streep per toegekende frontstreep.

De uitreiking van de frontstrepen werd geregeld door twee besluitwetten, die van 24 juni 191621 en die van 20 januari 1917. Ze werden aanvankelijk alleen toegekend aan diegenen die in de eerste linies hadden gevochten. Bij wet van 25 a ugustus 1919 werd het gebied van de gevechtszones uitgebreid tot het schootsbereik van de artillerie. De twee besluitwetten vertoonden nogal wat hiaten. Ze waren bovendien ook niet bindend in de naoorlogse periode en werden dan ook aangepast door de wet va n 25 augustus 1919.

Aan de frontstrepen werd ook een vergoedi ng verbonden. Wa ren de mi litairen nog in dienst, dan kregen ze 5 centiemen per dag al leen voor de eerste twee strepen. Vanaf 1 januari 1919 kregen ze 20 centiemen voor de eerste twee strepen en 10 centiemen voor iedere bij komende streep. Deze vergoedingen vormden ook de basis voor de soldij en de militaire pensioenen.

Bij wet van 1 j uni 1919 werd de vergoeding per dag vervangen door een jaarlijks bed rag. Voor de eerste streep kreeg men 100,- BEF per jaar, voor iedere bijkomende streep 50,- BEF. Militairen met meer dan vier frontstrepen kreen de vergoeding vanaf hun 50ste verjaardag; militairen met vier frontstrepen en minder kregen de vergoeding slechts va naf hun 55ste verjaardag.

Door de wet van 14 mei 1929, die rekening hield met de economische omstandigheden, werd het systeem van vergoedingen nogmaals aangepast. Voor de eerste streep kreeg men 500,- BEF per jaar, voor iedere bijkomende streep 250,- BEF. Men kreeg het bedrag voortaan vanaf zijn 45ste verjaardag. (Bron: Van mensen en dingen 12é jaargang nr 4, 2014)

-------------------------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus van den Eede?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Petrus van den Eede

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Petrus van den Eede


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Stadsarchief Aalst
    2. Genea Moorsel
    3. Dossier Luc Van Onacker

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 24 oktober 1892 lag rond de 3,8 °C. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 13 januari » Jaap Eden wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen in de schaatsgeschiedenis.
      • 15 maart » Verheffing van de rooms-katholieke apostolische prefectuur Denemarken tot het apostolisch vicariaat Denemarken.
      • 14 mei » Oprichting van huidige Arnhemse voetbalclub Vitesse.
      • 31 oktober » Inwijding van de gerestaureerde slotkapel in Wittenberg.
      • 25 november » De Franse baron Pierre de Coubertin lanceert het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.
      • 18 december » Wereldpremière van De notenkraker van Tsjaikovski in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg.
    • De temperatuur op 25 oktober 1892 lag rond de 3,6 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Opening van Ellis Island, de plek waar alle immigranten de Verenigde Staten van Amerika binnenkomen.
      • 28 januari » Oprichting van de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club.
      • 15 maart » Verheffing van de rooms-katholieke apostolische prefectuur Denemarken tot het apostolisch vicariaat Denemarken.
      • 24 mei » Octrooiaanvraag van Thomas Edison op de elektrische spoorweg.
      • 7 juni » Tijdens een vijf dagen durende uitbarsting van de vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir komen 1.532 mensen om.
      • 18 december » Wereldpremière van De notenkraker van Tsjaikovski in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg.
    • De temperatuur op 22 juli 1920 lag tussen 14,7 °C en 22,5 °C en was gemiddeld 18,0 °C. Er was 1,4 mm neerslag. Er was 4,8 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
      • 12 februari » Het vrachtschip de West Aleta, met een lading van 15.000 vaten wijn, vergaat voor de kust van Terschelling, het bergen van de wijn neemt negen maanden in beslag.
      • 7 april » Franse troepen bezetten het Duitse Ruhrgebied.
      • 31 mei » Ajax-voetballer Jan de Natris leidt tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen de 'Opstand aan de Schelde' in. Uit protest tegen de privileges van de officials en de huisvesting worden grammofoonplaten in de Schelde gegooid. Later trekken de spelers naar de binnenstad van Antwerpen voor een drinkgelag.
      • 10 oktober » Italië annexeert Zuid-Tirol.
      • 11 december » De staat neemt de spoorwegmaatschappijen Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen over.
      • 19 december » Restauratie van koning Constantijn I van Griekenland, na referendum op 5 december.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van den Eede


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Daniel Van den Eede, "Stamboom Daniel Van den Eede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-daniel-van-den-eede/I454.php : benaderd 13 mei 2024), "Petrus van den Eede (1892-????)".