Stamboom Daniel Van den Eede » Alfons Fredericus van den Eede (1865-1948)

Persoonlijke gegevens Alfons Fredericus van den Eede 


Gezin van Alfons Fredericus van den Eede

Hij is getrouwd met Amelia Joanna van den Berghe.

Zij zijn getrouwd op 3 juni 1885 te Moorsel, hij was toen 19 jaar oud.Bron 1

Ze zijn in de kerk getrouwd op 4 juni 1885, hij was toen 19 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. Petrus van den Eede  1892-???? 
  2. Theofiel van den Eede  1899-1979 


Notities over Alfons Fredericus van den Eede

Alphonsus Fredericus Van den Eede, werd geboren te Meldert, in de wijk Kokerij, als vijfde kind van negen, op 1 november 1865. Zijn vader was Benedictus Van den Eede* en zijn moeder was Melanie Fieremans. Beiden afkomstig uit Meldert.

Alfons werd geboren in een historisch jaar.
In zijn geboortejaar 1865 kwam er een einde aan de Amerikaanse burgeroorlog en werd Abraham Lincoln vermoord.
Het jaar 1865 is ook het jaar waarin de eerste koning van België, Leopold I, overlijd. De Natie België is dan amper 35 jaar oud.

Alfons trouwde in Moorsel, met een meisje van Moorsel, Joanna Amelia Van den Berghe.
Op 3 juni 1885 trouwden zij voor de wet, en op 4 juni 1865 voor de kerk. Beiden waren twintig jaar oud. Uit de geboorteakte van hun eerste kindje, blijkt dat Amelia drie maand zwanger was toen ze trouwde met Alfons.

In het trouwjaar van Alfons en Amelia, 1885, wordt in België ook de eerst socialistische partij opgericht, de BWP, de Belgische Werkliedenpartij. Het leven van Alfons en Amelia speelt zich duidelijk af in een tijd van grote sociale strijd met belangrijke politieke en sociale veranderingen, beter gekend als de priester Daens periode.

In deze woelige periode krijgen Alfons en Amelia achttien kinderen.
Het gezin van Alfons en Amelia blijft niet gespaard van drama. Zoals bij zoveel gezinnen in die tijd is er veel kindersterfte in het gezin van Alfons en Amelia. Van de achttien kinderen sterven er zes zeer jong.

1 Maria Clementina, het derde kind, gestorven op 23 juli 1889, drie maand oud.
2 Benedictus Remigius, het elfde kind, sterft op 4 april 1901, vier maanden oud.
3 Eugenia, het twaalfde kind, sterft op 13 oktober 1992, zeven maanden oud.
4 Franciscus, het dertiende kind, sterft op 1 januari 1905, 10 maanden oud.
5 Franciscus Oscar, het vijftiende kind, sterft op 26 september 1906, 1 maand oud.
6 Een zoontje zonder naam, het zeventiende kind, wordt levenloos geboren op 9 juli 1910.

In vijfentwintig jaar tijd geeft Amelia geboorte aan achttien kinderen, tien zonen en acht dochters. Twee dochters en vier zonen sterven jong. Haar jongste levende kind, haar achttiende, wordt geboren op haar zesenveertigste levensjaar. Van de achttien kinderen blijven er twaalf in leven

Het gezin heeft ook “chance” gekend. In WO I zijn drie zonen van Alfons en Amelia naar het front geroepen. Ze zijn alle drie in goede gezondheid teruggekeerd.

Na hun huwelijk in 1885 gingen Alfons en Amelia in de Wijk Parijs wonen te Meldert. Een jaar na hun huwelijk in 1886 verhuizen ze naar de wijk Kokerij te Meldert. Dit is de wijk waar Alfons geboren werd.

Drie jaar later vinden we hen terug in de wijk Klaarhaag, eveneens te Meldert. Van 1885 tot 1889 is het echtpaar werkzaam als melkverkopers. In 1889 heeft Alfons ook een tijdje als poelenier gewerkt.

In 1890 verhuist het gezin van Alfons naar Moorsel en daar is hij kostwinner als werkman. Wat dit juist inhield hebben we het raden naar. Was Alfons fabrieksarbeider, hoeveknecht, of poelenier? Het is niet meer te achterhalen. Wat het ook was, het avontuur in Moorsel heeft maar twee jaar geduurd. In 1892 keren ze terug naar de wijk Klaarhaag te Meldert, waar ze hun oude beroep van melkverkoper weer opnemen tot in 1910. In dat jaar, op 45-jarige leeftijd, beginnen Alfons en Amelia nog aan landbouw en worden boeren.

Alhoewel Alfons en Amelia 25 jaar samen gewerkt en geleefd hebben. Samen veel moeite en leed hebben doorstaan, moet er toch een dik haar in de boter gevallen zijn. In een krantartikel uit “De Werkman” van 1 juli 1915 lezen we een aankondiging waarin Alfons verklaart dat :

“Ondergeteekende, Alfons Van den Eede, maakt hierbij bekend, dat hij geene schulden hoegenaamd niet zal herkennen gemaakt door zijne vrouw, Amelia Van den Bergh, of zijne kinderen, wonende te Moorsel, Eikestraat 4; mitsgaders dat hij als ongeldig en zonder eenige waarde zal aanzien allen verkoop door hen gedaan van huisraad, meubilaire voorwerpen, vruchten, landbouwgerief, vee of andere beestiaal, paarden, rij-voertuigen, in een woord van alles wat behoort tot de huwelijksgemeenschap welke tijdelijk nog bestaat tusschen hem en zijn genoemde huisvrouw.
Meldert, Kokerij 1 juli 1915.”

Beiden zijn dan vijftig jaar. Het moet goed scheef gezeten hebben tussen die twee. De aankondiging vertelt ook dat de boerderij, dat het echtpaar begonnen was in 1910, zich te Moorsel in de Eikestraat nummer vier bevond. En dat, na vijf jaar boerenstiel, Amelia haar Alfons buitengesmeten heeft, want zij woont, - volgens de advertentie -, nog altijd op de boerderij te Moorsel en zit op alle bezittingen en eigendommen. Ze heeft er echter geen alleenstaand zeggenschap over omdat de meeste van die bezittingen in gedeelde eigendom zijn door een huwelijkscontract. Die goederen behoren verdeeld te worden tussen Amelia en Alfons. Ondertussen woont Alfons terug te Meldert op zijn geboorteplek in de wijk Kokerij. Amelia en Alfons wonen in 1915 dus apart en zijn gescheiden van tafel en bed. Met het oog op een scheiding.

Wat Amelia en Alfons uit elkaar gedreven heeft zal wel een samenloop van omstandigheden, en een ophoping van frustraties geweest zijn. Maar er is nog een andere reden, volgens anekdotes van mijn vader moet Alfonsus een drinker en vechtersbaas zijn geweest.

Twee krantartikels bevestigen dit.
Een eerste geval wordt verteld in krant “De Volksstem” van 17 juni 1910 waar Alfonsus Fredericus die dronken is, voorbijgangers op de Van Volxemlaan in Vorst (Brussel) lastig valt. Wanneer een politieagent hem tot de orde wil roepen slaat Alfonsus de agent neer. Een tweede agent ondergaat hetzelfde lot.

Een tweede geval staat In de krant “De Volksstem” van 20 augustus 1910, daar wordt verteld van een vechtpartij in een herberg te Meldert tussen Alfonsus Fredericus en ene zekere Petrus Van den Eede. Deze Petrus kan een van zijn broers geweest zijn. Petrus wordt zwaar verwond doordat Alfonsus hem met een steen zwaar toegetakeld heeft, waardoor Petrus drie weken werkonbekwaam wordt. Petrus dient geen klacht in, maar Alfonsus wordt toch door het gerecht vervolgd.

Het lijkt erop dat Alfonsus een beetje ontspoord was en een drinker en vechter geworden was. Waarschijnlijk heeft Amelia dit vijf jaar (1910 -1915) verdragen, en heeft zij Alfons uiteindelijk buitengezet. Amelia moet een zeer goede reden hebben gehad om haar man buiten te zetten. In 1915 heeft zij immers nog altijd zes minderjarige kinderen onder haar hoede, waarvan de jongste vier jaar is, en de oudste negentien. Mijn grootvader Theofiel is één van die zes, en is op dat moment zestien jaar.
De positie van alleenstaande moeder met zes kinderen was, vooral in die tijd, geen aantrekkelijk vooruitzicht. Toch heeft Amelia doorgezet. Ik ken maar één reden dat een vrouw zo tot het uiterste drijft. “Huiselijk geweld.” Het is maar een veronderstelling, maar wel een goeie vind ik.

We horen niks meer van Amelia tot in de maand januari van 1948.
In “De Gazet van Aalst” lezen we een advertentie dat de Hofstede, in de Eikestraat te Moorsel waar Amelia blijkbaar nog steeds woont, openbaar verkocht wordt onder toezicht van notaris Meert van Erpe. De advertentie wordt vijf maal gepubliceerd. Namelijk op 4, 8, 11, 18, en 25 januari van 1948. Opmerkelijk is dat Amelia in de advertentie nog steeds de vrouw van Alfons Van den Eede genoemd wordt. Blijkbaar zijn ze dus nooit gescheiden, maar hebben zich ook nooit verzoend.

Alfonsus Fredericus sterft enkele maanden later op 16 juli 1948 te Meldert, hij werd 82 jaar.
Amelia sterft twee jaar later op 20 mei 1950 te Moorsel. Zij is 84 jaar oud geworden.
------------------------
Bronnen: Stadsarchief Aalst bevolking / Digitaal krantenarchief Aalst.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Alfons Fredericus van den Eede?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Alfons Fredericus van den Eede

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Stadsarchief Aalst
  2. Geboorteakte
  3. Geboorteakte van Alfons
  4. Genea Moorsel

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 november 1865 lag rond de 10,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 69%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 22 februari » Tennessee neemt een nieuwe grondwet aan waarin slavernij is afgeschaft.
    • 9 april » Met de overgave van generaal Robert E. Lee eindigt de Amerikaanse Burgeroorlog.
    • 14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
    • 5 juli » De eerste maximumsnelheidswet wordt doorgevoerd in Groot-Brittannië.
    • 9 oktober » In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt gestart met de aanleg van de eerste oliepijplijn.
    • 26 december » De percolator wordt uitgevonden door James Mason.
  • De temperatuur op 3 juni 1885 lag rond de 22,3 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 42%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Grover Cleveland wordt beëdigd als 22e president van de Verenigde Staten
    • 3 april » De motor van Gottlieb Daimler wordt gepatenteerd in Duitsland.
    • 13 mei » Oprichting van de Nederlandsche Kolfbond in de sociëteit De Vereniging te Haarlem. Honderd jaar later, op maandag 13 mei 1985, krijgt de bond het predicaat Koninklijk.
    • 6 juli » Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
    • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
    • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
  • De temperatuur op 16 juli 1948 lag tussen 11,6 °C en 18,2 °C en was gemiddeld 14,8 °C. Er was 0.1 mm neerslag gedurende 0.1 uur. Er was 2,9 uur zonneschijn (18%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 4 september 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1948: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,7 miljoen inwoners.
    • 6 maart » Inval van het Arabische bevrijdingsleger van Fawzi al-Qawuqji in Palestina.
    • 14 maart » James Nachtwey, Amerikaans fotojournalist
    • 3 april » De Amerikaanse president Harry S. Truman tekent het Marshallplan.
    • 14 mei » Oprichting van Roemeense voetbalclub Dinamo Boekarest.
    • 28 mei » Het tweede vliegdekschip met de naam Karel Doorman wordt in dienst gesteld.
    • 1 september » Oprichting van de Federatie van Unitates en Bonden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van den Eede


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Daniel Van den Eede, "Stamboom Daniel Van den Eede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-daniel-van-den-eede/I431.php : benaderd 9 mei 2024), "Alfons Fredericus van den Eede (1865-1948)".