Stamboom Familie Croon uit Rozendaal » Antonij Goejer (1858-1928)

Persoonlijke gegevens Antonij Goejer 

Bron 1

Gezin van Antonij Goejer

Hij is getrouwd met Alida Maria Petronella Janzen.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):



Notities over Antonij Goejer

Jeugdherinneringen aan Oma en Opa Goejer, door Ru Ovezal

Ik schrijf wel Oma en Opa, maar in mijn jeugd, in de jaren ?20 en ?30 zeiden we Groomoe en Groova!

Zij woonden bij de geboorte van zijn dochter Alida Maria Petronella op de Rozenstraat 213 te Amsterdam.

Mijn oudste herinneringen gaan terug naar circa 1926.

Opa en Oma woonden toen aan de Leidsekade in Haarlem, dichtbij de tramremise van de Blauwe tram, die van Amsterdam naar Zandvoort reed en vóór hun huis voorbijkwam. Dat huis stond in een rij. In dat huis heeft mijn opa mij dammen geleerd en we wandelden met hem (we is Lenie en ik) over een bruggetje en door een straat naar de Haarlemmerhout. We gingen er vanuit Amsterdam heen of met de trein, of met de tram. Die begon in Amsterdam in de Spuistraat bij het Spui en had smal spoor, smaller dan dat van de stadstram in Amsterdam. Daardoor lagen er op de Rozengracht (gedempt) drie rails in plaats van twee in beide richtingen. Vanaf de Admiraal de Ruyterweg volgde de tram zijn eigen baan via Sloterdijk en Halfweg naar Haarlem. Zoals de trambaan door Haarlem kronkelde was spectaculair, met hoeken van 90°. Meestal bestond de tram uit drie grote tramstellen, die in zo’n bocht haaks op elkaar kwamen te staan. Maar een ontsporing heb ik nooit meegemaakt.

Het grote tramstation was in Haarlem in de Tempelierstraat. Daar kon worden overgestapt naar Leiden en op een stadskringlijntje.

Het was er meestal een drukte van belang, zeker zomers als er veel trams naar Zandvoort reden.

Door het smalle spoor hadden de toch brede tramwagens van Amsterdam naar Haarlem een ietwat wiegelende gang. De interieurs waren mooi en comfortabel; sommige trams hadden stoelen en banken met rieten zittingen.

Maar we gingen ook per trein. De brede wagons met een middenpad hadden 2-zits en 30zits houten banken. De trein had geen tussenstops en was dus vlugger. Haarlem had en heeft en heel mooi station. Per tram dan verder naar Opa en Oma.

Naar de tram of trein gingen we (in Amsterdam) met bus K langs de Amstel naar het Tulpplein (Amstel Hotel) en daar stapten we over in tramlijn 11, die via de Utrechtsestraat en Rokin en Damrak naar het Centraal Station reed. Nooit zal ik vergeten dat er eens, terugkomend uit Haarlem, op de hoek van Dam en Damstraat een uitslaande brand was met grote vlammen. Zoiets spectaculairs gaat nooit meer van je netvlies af.

Mijn opa was een lieve oude man met grijze krullen, zo herinner ik mij hem als klein jongetje. Ik was pas 7 toen hij in 1928 overleed.. Zijn kleinkinderen waren niet zo lief, hielden op verjaardagen wel van elkaar achternazitten, en zo is het gebeurd dat mijn nichtje Ada een theeketel met kokend water over haar heen kreeg. Die ketel stond op de kachel. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Het zal wel een verjaardag geweest zijn, zodat kinderen en kleinkinderen er allemaal (of althans velen) bij waren. Voor zo’n verjaardag moest ik uiteraard passende kinderkleding dragen . Zoals een mooi wit/blauw- gestreept matrozenpakje met een grote kraag, een korte broek en lange zwarte kousen. Ja, mijn moeder wou met haar kinderen goed voor de dag komen!

Was bij huwelijk stoker (bij de marine?) in Den Helder

Was later brandweerman/stoker bij de brandweer te Amsterdam..

Woonde bij de geboorte van zijn dochter Alida Maria Petronella op de R ozenstraat 213 te Amsterdam.

 

Jeugdherinneringen aan Oma en Opa Goejer, door Ru Ovezal.

 

Ik schrijf wel Oma en Opa, maar in mijn jeugd, in de jaren ?20 en ?30 zeiden we Groomoe en Groova! Mijn oudste herinneringen gaan terug naa r circa 1926. Opa en Oma woonden toen aan de Leidsekade in Haarlem, di chtbij de tramremise van de Blauwe tram, die van Amsterdam naar Zandvo ord reed en vóór hun huis voorbijkwam. Dat huis stond in een rij. In d at huis heeft mijn opa mij dammen geleerd en we wandelden met hem (we is Lenie en ik) over een bruggetje en door een straat naar de Haarlemm erhout. We gingen er vanuit Amsterdam heen of met de trein, of met de tram. Die begon in Amsterdam in de Spuistraat bij het Spui en had smal spoor, smaller dan dat van de stadstram in Amsterdam. Daardoor legen e r op de Rozengracht (gedempt) drie rails in plaats van twee in beide r ichtingen. Vanaf de Admiraal de Ruyterweg volgde de tram zijn eigen ba an via Sloterdijk en Halfweg naar Haarlem. Zoals de trambaan door Haar lem kronkelde was spectaculair, met hoeken van 90°. Meestal bestond d e tram uit drie grote tramstellen, die in zo?n bocht haaks op elkaar k wamen te staan. Maar een ontsporing heb ik nooit meegemaakt.

Het grote tramstation was in Haarlem in de Tempelierstraat. Daar kon w orden overgestapt naar Leiden en op een stadskringlijntje.

Het was er meestal een drukte van belang, zeker zomers als er veel tra ms naar Zandvoort reden.

Door het smalle spoor hadden de toch brede tramwagens van Amsterdam na ar Haarlem een ietwat wiegelende gang. De interieurs waren mooi en com fortabel; sommige trams hadden stoelen en banken met rieten zittingen.

Maar we gingen ook per trein. De brede wagons met een middenpad hadde n 2-zits en 30zits houten banken. De trein had geen tussenstops en wa s dus vlugger. Haarlem had en heeft en heel mooi station. Per tram da n veder naar Opa en Oma.

Naar de tram of trein gingen we (in Amsterdam) met bus K langs de Amst el naar het Tulpplein (Amstel Hotel) en daar stapten we over in tramli jn 11, die via de Utrechtsestraat en Rokin en Damrak naar het Centraa l Station reed. Nooit zal ik vergeten dat er eens, terugkomend uit Haa rlem, op de hoek van Dam en Damstraat een uitslaande brand was met gro te vlammen. Zoiets spectaculairs gaat nooit meer van je netvlies af.

 

Mijn opa was een lieve oude man met grijze krullen, zo herinner ik mi j hem als klein jongetje. Ik was pas 7 toen hij in 1928 overleed.

Zijn kleinkinderen waren niet zo lief, hielden op verjaardagen wel va n elkaar achternazitten, en zo is het gebeurt dat mijn nichtje Ada ee n theeketel met kokend water over haar heen kreeg. Die ketel stond op de kachel. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Het zal wel een verj aardag geweest zijn, zodat kinderen en kleinkinderen er allemaal (of a lthans velen) bij waren.

Voor zo?n verjaardag moest ik uiteraard passende kinderkleding dragen . Zoals een mooi wit/blauw- gestreept matrozenpakje met een grote kraa g, een korte broek en lange zwarte kousen. Ja, mijn moeder wou met haa r kinderen goed voor de dag komen!

 

Was bij huwelijk stoker (bij de marine?) in Den Helder

Was later brandweerman/stoker bij de brandweer te Amsterdam..

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antonij Goejer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Antonij Goejer

Antonij Goejer
1858-1928



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. johannes Web Site, John Geuens, Antonij Goejer, xxx-template
    Toegevoegd via een Instant Discovery™
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: johannes Web Site
    Stamboom: Geuens Family Tree - 2013-08-25 12-18-35 - 2014-05-24 10-17-29

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 17 september 1858 lag rond de 24,8 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 55%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • In het jaar 1858: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 11 februari » In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen. Dit leidde tot het ontstaan van een van de grootste katholieke bedevaartsoorden.
    • 30 maart » Hymen L. Lipman patenteert het potlood met gummetje aan het eind.
    • 1 juli » De evolutietheorie van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace wordt gepubliceerd door de Linnaean Society van Londen.
    • 21 juli » Ontmoeting van Plombières tussen de Franse keizer Napoleon III en en graaf Camillo Benso di Cavour, de eerste minister van Piëmont-Sardinië.
    • 3 augustus » Eerste kabeltelegrammen tussen Amerika en Europa.
    • 16 augustus » De eerste trans-Atlantische telegraafkabel wordt in gebruik genomen, waarbij koningin Victoria een felicitatietelegram verstuurt aan president James Buchanan.
  • De temperatuur op 31 maart 1928 lag tussen 2,5 °C en 10,9 °C en was gemiddeld 6,8 °C. Er was 0.7 mm neerslag. Er was 0.7 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
    • 28 februari » De Indiase natuurkundige Chandrasekhara Raman ontdekt het naar hem vernoemde ramaneffect.
    • 11 maart » Voor de eerste maal kan op de radio, dankzij de AVRO, worden geluisterd naar het verslag van een voetbalwedstrijd, Nederland-België. De verslaggever in het Olympisch Stadion in Amsterdam is Han Hollander.
    • 15 juli » De Luxemburgse wielrenner Nicolas Frantz wint de 22e editie van de Ronde van Frankrijk.
    • 11 augustus » Marie Braun wint tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam goud op de 100 meter rugslag. Ook ruiter Charles Pahud de Mortanges, de ruiterequipe en bokser Bep van Klaveren winnen goud.
    • 12 augustus » Sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam.
    • 1 september » De president van Albanië kroont zichzelf tot koning onder de naam Zog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Goejer

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Goejer.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Goejer.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Goejer (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Huib Croon, "Stamboom Familie Croon uit Rozendaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-croon/I509014.php : benaderd 26 april 2024), "Antonij Goejer (1858-1928)".