Stamboom Corbey » Magnus Forteman van Almanum

Persoonlijke gegevens Magnus Forteman van Almanum 

  • Titel: graaf van Bentheim
  • Beroep: 1e landheer van Friesland van 808n tot 819.
  • Een kind van Gustaaf Forteman van Almanum
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 december 2019.

Gezin van Magnus Forteman van Almanum


Kind(eren):



Notities over Magnus Forteman van Almanum

Magnus op het zegel van de samenkomst te Wons in Westergo uit 1270Magnus of Magnus Forteman is de naam van de legendarische Friese vaandeldrager uit de 9e eeuw, onder wiens aanvoering de Friezen de stad Rome voor Karel de Grote veroverd zouden hebben. Aanleiding voor deze verovering zou een opstand van Romeinse edelen zijn waarbij de ogen van Paus Leo III, volgens de sage de broer van Karel de Grote, waren uitgestoken en de paus de stad was uitgezet.
Karel de Grote beloonde de Friezen voor de verovering met een uit zeven artikelen bestaand privilege (Magnuskerren), dat hen vrij maakte (Friese Vrijheid), alsmede 17 Keuren en 24 Landrechten.
De rode wonderdoende banier van Magnus (Magnusvaan) zou stammen van Friso de legendarische stamvader der Friezen. Eeuwenlang was dit vaandel begraven op een onbekende plek, maar kon volgens de legende op aanwijzing van de heilige Willibrord worden teruggevonden.
De figuur van Magnus heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de heilige Magnus van Trani, de medepatroon van de Kerk der Friezen in Rome.
Door bepaalde Friese geschiedschrijvers is - met een zekere bedoeling - een heel geslacht "Forteman" om hem heen geconstrueerd.[2] Zijn vader was dan Gustavus Forteman die in 777 de eerste kerk in Friesland stichtte, de dom van Almenum. Magnus zou zijn gesneuveld in de strijd tegen de Saracenen en daarna heilig zijn verklaard.
Algemeen beschouwt men de Magnussage als een legende en het Karelsprivilege als een vervalsing.

Magnus Forteman, die des Keizers Stedehouder was, als boven op den jaare 808 gemeld is, wierd tot eerste Landsheer verkooren. Behalven het bovengemelde, heeft hy den Keizer noch verscheidene roemwaardige diensten, tot lof van zynen landaard, tegen de Saraseenen gedaan: maar van dezelve eindelyk in eenen stryd verslagen, en zyn ligchaam in het slagveld onder de dooden door zyne Friesche krygsknechten gevonden zynde, en die 't naar Romen bragten, is hy aldaar op eene heerlyke wyze in de St. Michiels kerk begraaven: welke kerk daarom met eene ryke begiftiging wierd voorzien, ten behoeve der Friesen, die naar Romen quamen, om het zelve te bezoeken. Ja Magnus wierd zelve onder de Roomsche Hulpgoden of Heiligen gestelt. Deze geheele historie staat ter gedachtenisse in gemelde kerk in een marmersteen uitgehouwen.
In den jaare 814 is Karel de Groote te gelyk Roomsch Keizer en Koning van Vrankryk, na een ongemeenen yver voor de Christen leere getoont te hebben, zo in zyne landen als in Friesland, om dezelve voort te planten, mede in den Heere gerust. En zyn zoon Louis, toegenaamt de Vroome, quam in zyn plaats aan het roer van regeeringe.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Magnus Forteman van Almanum?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Magnus Forteman van Almanum

Magnus Forteman van Almanum
????-



Onbekend


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Forteman van Almanum


De publicatie Stamboom Corbey is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Drs. R.A. Corbeij, "Stamboom Corbey", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-corbey/I32265.php : benaderd 11 mei 2024), "Magnus Forteman van Almanum".