4 januari » Oprichting van de Fabian Society, voorloper van de Britse Labour Party.
4 januari » Oprichting van de Fabian Society.
1 mei » Er breekt in de Verenigde Staten een staking uit die uiteindelijk het instellen van een acht-urige werkdag zal betekenen. Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de Dag van de Arbeid en is in vele landen een erkende feestdag. Uitzonderingen zijn Canada, Nederland, en ironisch genoeg ook de Verenigde Staten.
23 september » Herman Hollerith patenteert zijn mechanische optelmachine.
1 oktober » Oprichting van de Deense krant Politiken in Kopenhagen.
15 oktober » Opening van de spoorlijn tussen Winterswijk en Neede.
De temperatuur op 5 mei 1909 lag tussen 4,9 °C en 19,7 °C en was gemiddeld 12,9 °C. Er was 13,4 uur zonneschijn (89%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
2 januari » President S. Hylkema van de Friese IJsbond zet het licht op groen voor de start van de eerste Elfstedentocht. Van de 48 deelnemers halen er slechts negen de finish van de 200 km lange tocht op dooi-ijs. Winnaar wordt de 24-jarige theologiestudent Minne Hoekstra uit Warga (13 uur en 50 minuten).
15 januari » De (Koninklijke) Vereniging De Friesche Elf Steden wordt opgericht.
31 maart » De kiel van de Titanic wordt gelegd.
24 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Everton in Viña del Mar.
28 juli » Derde dag van de Tragische week in Catalonië: scholen en kerken worden in brand gestoken.
7 december » Leo Baekeland verkrijgt octrooi op bakeliet.
1887 » Lodewijk De Vocht, Vlaams componist, dirigent en musicus († 1977)
Typ in het invoerveld de beginletters van de voor- of achternaam (minimaal 3 letters). Er verschijnt dan een lijst met namen uit de publicatie. Klik nu op de gewenste naam om de persoon te selecteren.
Geef uw e-mailadres en u ontvangt elke maand de gratis Genealogie Online nieuwsbrief met daarin nieuwe stambomen en nieuws en tips over de grootste stamboomwebsite van Nederland en België.
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.