Stamboom Beemer » Gijsbert Gerardus Duurland (1883-????)

Persoonlijke gegevens Gijsbert Gerardus Duurland 

  • Hij is geboren in het jaar 1883 in Hilversum.
  • Beroep: Kruidenier.Bron 1
    De kruidenier voor de 19e eeuw
    In de Middeleeuwen waren er al `crudeners'. Zij waren dankzij hun kruiden vaak ook een soort drogist en apotheker. Zij verkochten toen inheemse geneeskundige kruiden, keukenkruiden, zuidvruchten en specerijen. Het aantal kruidenierswinkels nam een hoge vlucht toen na de reis van Cornelis Houtman in 1595 de route naar Indië bekend werd en de handel in specerijen met de koloniën opkwam. In de Statenbijbel, de bijbelvertaling die in 1637 gereedkwam, wordt op een aantal plaatsen de kruidenier genoemd: 1 Koningen 10:15 "...en van den handel der kruideniers..." en in Hooglied 3:6: "Wie is zij, die daar opkomt uit de woestijn, als rookpilaren, berookt met mirre en wierook, en met allerlei poeder des kruideniers?" In de kanttekeningen van de vertalers wordt in beide gevallen verwezen naar de kruidenier in de betekenis van drogist of apotheker. Vanaf de zeventiende eeuw werd wettelijk vastgelegd dat kruideniers, die zich vanaf de veertiende eeuw verenigden in het Sint Nicolaasgilde, geen geneeskundige artikelen mochten verkopen.
    De kruidenier in de 19e eeuw
    De kruidenier is in de 19e eeuw nog een kleine zelfstandige. Naast de normale kruideniersartikelen levert hij allerlei andere artikelen die het gezin in het dagelijks gebruik nodig heeft. Zo geeft het WNT de volgende 19e eeuwse definitie van waterstokerij:
    winkel in de volksbuurten der groote steden (inz. Rotterdam), waar allerlei goederen worden verkocht voor dagelijksch gebruik, zooals kruidenierswaren, waschmiddelen, brandstof en ook (thuis te bezorgen) warm water. Veroud.
    Tot de introductie van aardgas in de 60-er jaren van de 20e eeuw kon men bij een kruidenier vaak ook petroleum kopen voor het petroleum kooktoestel.
    Aan het einde van de 19e eeuw tekenden zich de voorboden af van de strijd om de toegang tot de consument, die in de 20e eeuw in volle hevigheid werd gevoerd, en die voor de toekomst van het kruideniersberoep zeer ingrijpend zijn geweest:
    - In 1893 kwam de merkenwet tot stand. Fabrikanten waren daardoor in staat consumentenartikelen onder een eigen merknaam te registreren.
    - Vanaf 1865 ontstonden verbruikscoöperaties van consumenten.
    - In de laatste jaren van de 19e ontstonden de eerste grootwinkelbedrijven.

    De kruidenier in de 20e eeuw
    De 20e eeuw werd beheerst door een welhaast 80-jarige oorlog tussen alle partijen in de levensmiddelen-distributieketen. Inzet is wie de laatste schakel naar de consument, de detailhandel, beheerst. Fabrikanten, grossiers, detailhandelaars en consumenten hebben allen grote inspanningen geleverd om ten koste van de andere partijen marktaandeel te verwerven. Achteraf kan worden vastgesteld dat die strijd is gewonnen door de bedrijven die de groothandelsfunctie vervullen, de grossiers en de grootwinkelbedrijven. Hun marktinvloed is nu zo groot dat zij nagenoeg met uitsluiting van fabrikant, zelfstandige detailhandelaar en consument in staat zijn te bepalen welke producten in de winkels worden aangeboden
  • Een kind van Aart Duurland en Marretje Poort

Gezin van Gijsbert Gerardus Duurland

Hij is getrouwd met Geertruida Verhaar.

Zij zijn getrouwd op 20 januari 1915 te Hilversum, hij was toen 32 jaar oud.Bron 2

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbert Gerardus Duurland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbert Gerardus Duurland

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbert Gerardus Duurland


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Wikipedia
  2. 358/358.55/5

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 januari 1915 lag tussen 1,5 °C en 4,7 °C en was gemiddeld 3,5 °C. Er was 0.7 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 19 januari » Georges Claude krijgt octrooi op de neonlamp.
    • 27 januari » De Verenigde Staten bezetten Haïti.
    • 14 april » De Duitsers torpederen het Nederlandse stoomschip Katwijk.
    • 7 mei » De RMS Lusitania wordt getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot.
    • 24 mei » Italië verklaart de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie de oorlog.
    • 24 juli » De stoomboot Eastland slaat om bij Chicago als bijna alle passagiers naar één zijde van het schip lopen: 844 mensen komen om.

Over de familienaam Duurland

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Duurland.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Duurland.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Duurland (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Beemer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.G. Beemer , "Stamboom Beemer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beemer/I20240.php : benaderd 14 mei 2024), "Gijsbert Gerardus Duurland (1883-????)".