Stamboom Arends » Johanna Christina Arends (1848-1921)

Persoonlijke gegevens Johanna Christina Arends 


Gezin van Johanna Christina Arends

Zij is getrouwd met Jacobus Jans Jillings.

Zij zijn getrouwd op 24 januari 1869 te Gemeente Schoterland, zij was toen 20 jaar oud.Bron 4

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum
Algemeen Toegangnr: 30-31 Inventarisnr: 2025 Gemeente: Schoterland Soort akte: Huwelijksakte ;Aktenummer: 5
========================================================================

No 5 In het jaar Een duizend acht honderd negen en zestig , den Vierenetwintgsten dag der maand Januarij zijn voor ons ondergeteeekende , Ambtenaar van den Burgelijken Stand der gemeente Schoterland , provincie Friesland , gecomapareerd Jacobus Jans Jillings , weduwnaar van Johanna Koolman , oud negen en twintig jaren , van beroep schipper, geboren en wonende te Heerenveen, meerderjarige natuurlijke zoon van Tettje Jeens Jillings , overleden , en Johanna Christina Arends oud twintig jaren, zonder beroep , geboren en wonende te Leeuwarden, minderjarige dochter van Johannes Arends, koopman en Doettje Willems van der Plaats , zonder beroep, echtelieden, mede te Leeuwarden woonachtig. Komende , volgens verklaring van den bruidegom , in het overgelegde overlijdensstaat zijner moeder, deze abusievelijk voor onder den voornaam van Tetje en den familienaam van Jilles, welk een en ander zijn moet als hierboven is vermeld. Welke ons verzocht hebben het door hun voorgenomen huwelijk te voltrekken, waarvan de afkondigingen op Zondagen den tienden en zeventienden Januarij binnen deze gemeente en in de gemeente Leeuwarden zonder stuiting hebben plaats gehad. En hebben de comparanten toto dat einde aan ons overgelegd : ten eersten: een geboorte-extract van den bruidegom; ten tweeden: een geboorte-extract van de bruid; ten derden: een certificaat van den ongehinderden afloop der afkondigingen in de gemeente Leeuwarden; en ten vierden : een overlijdens-extract van des bruidegoms vorige echtgenoot, en ten vijfden: een overlijdens-extract van des bruidegoms moeder. Voorts hebbende ouders der buid , hierbij tegenwoordig aan ons verklaard in dit huwelijk toe te stemmen. Waarna wij hun in het openbaar hebben afgevraagd , of zij elkander wederkeerig tot echtgenooten aannemen en getrouwelijk al de pligten zulklen vervullen, welke, door de wet, aan den huwelijken sattat verbonden zijn,- waarop door ieder afzonderlijk een toestemmend antwoord zijnde gegeven, hebben wij in naam der wet verklaard, dat Jacobus Jans Jillings en Johanna Christina Arends bovengenoemd door den echt aan elkander zijn verbonden. En zulks in tegenwoordigheid van Johannes Hermannus Banning , oud zeventig Jaren, bode des bestuurs,- IJntze Beekes de Groot, oud een en zesig jaren, veldwachter, Ate Feddes van IJlzinga , oud negen en vijftig jaren, veldwachter en Coeraad Jansen, oud acht en dertig jaren, klerk , allen te Heerenveen woonachtig en geene bleod - of aanverwaten der echtgenopoten. En is hiervan door ons opgemaakt deze acte, welke, na voorlezing, door de bruidsvader, de getuigen en ons is onderteekend , verklarende de bruidegom, de bruid en hare moeder niet te kunnen schrijven, als zulks nimmer geleerd hebbende.

==
Toegangsnummer: 19-01; inventarisnummer: 9; d.d. 21-03-1896. Kantongerecht Beetsterzwaag. Johanna Christina Arends, 47 jaar, huisvrouw van J Jillings, gedomicilieerd te Sneek, thans zonder bekende woon- of yerblijfplaats, gedaagde niet ter terechtzitting verschenen.
Dat zij in den voormiddag van 7 februari jongstleden ongeveer tien uren, Toegangsnummer: 19-01; inventarisnummer: 9; d.d. 21-03-1896. Kantongerecht Beetsterzwaag. Johanna Christina Arends, 47 jaar, huisvrouw van J Jillings, gedomicilieerd te Sneek, thans zonder bekende woon- of verblijfplaats, gedaagde niet ter terechtzitting verschenen.
Dat zij in den voormiddag van 7 februari jongstleden ongeveer tien uren, hare kinderen Rinke en Jacobus, respectievelijk oud negen en zeven jaren, een schip doormiddel van een lijn heeft laten trekken, dat voer in de compagnonsvaart onder Donkerbroek (Ooststellingwerf) dat zij het schip bestuurde, terwijl haar echtgenoot niet aan boord was.
Zij wordt veroordeeld voor 'een kind, beneden de twaalf jaren oud, arbeid doen verrichten, tweemaal gepleegd. ' En wel voor een boete van 1 gulden per kind. Of anders voor een hechtenis van 2 dagen en in de kosten van het geding
===
Toegangsnummer: 19-14; inventarisnummer: 214; d.d. 15-11-1869.
Rolnummers 213 en 214:
Veroordeling bij verstek van Willem Johannes Arends, wonende te Leeuwarden en van Jacobus Jans Jillings,
~ wonende te Sneek, beide veroordeeld voor dronkenschap in Sneek gepleegd
(Helaas is het vonnis niet aanwezig, dus moeten we het met deze inschrijving in het register der rolnummers doen)

Kind(eren):

  1. Johannes Jillings  1869-1924 
  2. Jan Jillings  1871-1936
  3. Lodewijk Jillings  1875-1941
  4. Willem Jillings  1877-1961 
  5. Jette Jillings  1880-???? 
  6. Doris Jillings  1883-1959 
  7. Rinke Jillings  1886-1966
  8. Jacobus Jillings  1888-????
  9. Elisabeth Jillings  1891-1951

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johanna Christina Arends?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johanna Christina Arends

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johanna Christina Arends

Voorouders (en nakomelingen) van Johanna Christina Arends


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Johanna Christina Arends



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum Gemeente: Sneek Aktenummer: A 97
    2. Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum
    3. Rijksarchief Leeuwarden/overlijdensakte
    4. Rijksarchief Leeuwarden/huwelijksakte

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 27 april 1848 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1848: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 2 februari » De Vrede van Guadalupe Hidalgo wordt getekend, waardoor er een eind komt aan de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
      • 24 februari » Marx en Engels publiceren in Londen hun Communistisch Manifest.
      • 15 maart » In Nederland bieden alle ministers – 'door pligtsgevoel gedrongen' – hun ontslag aan, nadat de koning de Tweede Kamer geheel buiten hun medeweten om heeft uitgenodigd tot het doen van voorstellen voor een ruimere herziening van de Grondwet.
      • 20 maart » Maartrevolutie: Lodewijk I van Beieren treedt af als koning.
      • 28 augustus » Ondertekening Nederlandse Grondwet door koning Willem II
      • 9 november » Executie Robert Blum, luidde het einde van de Märzrevolution in.
    • De temperatuur op 24 januari 1869 lag rond de -1.7 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 61%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 6 maart » Dmitri Mendelejev presenteert het periodiek systeem.
      • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
      • 15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
      • 8 december » Paus Pius IX opent het Eerste Vaticaans Concilie.
      • 10 december » Vrouwenkiesrecht ingevoerd in Wyoming.
      • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
    • De temperatuur op 25 mei 1921 lag tussen 11,2 °C en 29,8 °C en was gemiddeld 20,8 °C. Er was 12,9 uur zonneschijn (80%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
      • 15 maart » Stichting van de Poolse voetbalclub Raków Częstochowa.
      • 21 april » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub AC Pistoiese.
      • 1 juli » Oprichting van de Communistische Partij van China in Sjanghai.
      • 29 juli » Adolf Hitler wordt voorzitter van de NSDAP.
      • 20 oktober » Frankrijk en Turkse revolutionairen sluiten het Verdrag van Ankara.
      • 18 december » Het Pools voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis van het land. In Boedapest wordt met 1-0 verloren van Hongarije.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Arends

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Arends.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Arends.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Arends (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Arends is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jop Arends, "Stamboom Arends", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-arends/I4.php : benaderd 28 maart 2024), "Johanna Christina Arends (1848-1921)".