Stambomen Van Hoof en Van der Ligt » Dirck Jan CORTEN (± 1450-± 1505)

Persoonlijke gegevens Dirck Jan CORTEN 


Gezin van Dirck Jan CORTEN

Hij is getrouwd met Beelen Willem Jan KNAEPEN.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Catharina Dirck CORTEN  ± 1472-????
  2. Elisabeth Dirck CORTEN  ± 1475-????
  3. Willem Dirck Jan CORTEN  1477-± 1540 
  4. Simon Dirck CORTEN  ± 1490-????


Notities over Dirck Jan CORTEN

Woonde in de herdgang Straten onder Ameijden.

-------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 243 dd. 1473.

Komen is Dirck Jan Cortten als man van Beelen, wettige dochter van Willem Jan Knapen en doet afstand van zijn rechten tbv Korstiaen Peter Korstiaens inzake een perceel land genoemd de A onder Erdbruggen, b.p. Jan en Daniel als kinderen van genoemde Willem Knapen waarvan is afgedeeld, Joerden en Elisabeth als kinderen van Willem Knapen waarvan is afgedeeld, het erf van Willem Goijaert Bierkens genoemd de Voorhof, de Langstraat, zoals hij dat als echtgenoot van zijn vrouw heeft geerfd na de dood van Willem Knapen zijnde wijlen zijn schoonvader.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, bejhalve 10 lopen rogge per jaar en de grondchijns.
Getuigen Dormalen en Lieveld.

-----------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 244 dd. 1473.

Komen is genoemde Korstiaen uit de vorige akte en doet afstand van zijn aanspraken en rechten tbv genoemde Dirck, inzake een stuk heide en weiland genaamd de Cluijse, gelegen onder Ameijdenhier, b.p. Peter van Oudenhoven, Lisbeth van Baest en haar kinderen, de straat, Peter van Esch.
Dat perceel had hij geerfd vanwege zijn vrouw na de dood van haar vader Willem (Knapen) en was hem in een deling toebedeeld.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een pacht van 14 lopen rogge maat van Oirschot. Actum als boven.

---------------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 039 dd. 10-04-1475.

Komen is Jan van Esp (= Jan Peters van Esp, vorster), verder Gerit Jan Jacops als man van Heijlwich dochter van wijlen Henrick van der Bocht, nog Goeswijn Gielis Gruijters als man van Jenneken, Jan zoon wijlen Robbrecht van de Zandacker als man van Barbara dochter van wijlen Wouter Ansems van Ersel, nog Wouter zoon wijlen Ansem van Eersel, Augustijn zoon wijlen Henrick Augustijns, nog Jan zoon wijlen Jan Goessens, Goijaert Janssen van Berckt als wettig man van Ieva dochter van wijlen Henrick van de Bocht, voor hemzelf handelend en voor de wettige kinderen van diens vrouw Ieva en nog voor Lauwereijs zoon wijlen Peter Ansems van Eersel, verkopen nu samen een pacht van een half mud rogge aan DIRCK ZOON WIJLEN JAN CORTEN, op onderpand van een huis, tuin etc. onder Erdbruggen hier, b.p. Lisbeth Jan Roelofs, verder rondom in de gemeijnte.
De pacht hadden ze geerfd van Lisbetten van der Bocht, zijnde hun tante.
Getuigen Goeswijn en Haest.

--------------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 048 dd. 08-05-1475.

Komen is Jan zoon wijlen Dirck Goijaerts en verkoopt aan DIRCK JAN CORTEN die een huis, tuin etc. vgelegen onder Ameijden alhier, ter plaatse genoemd aan het Heijlaer, b.p. Lisbeth Brouwers en haar kinderen, de gemeenschappelijke straat.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve twee chijnshoenderen aan de heer van Merode, nog 1 stuiver chijns aan de hertog.
Getuigen Haest en van Geldrop.

--------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 049 dd. 1475?

Komen is genoemde Dirck en belooft aan Jan zoon wijlen Dirck Goijaerts een jaarlijkse pacht van 23 en een halve lopen rogge per jaar, steeds op Maria Lichtmisdag te betalen op onderpand uit het bezit uit de vorige akte.
Dirck mag de pacht altijd aflossen op Maria Lichtmisdag over 3 jaar tegen betaling van 28 peters voor elke mud rogge, elke peter gerekend tegen 18 stuivers, samen met alle achterstalligheid.

nr. 050:
Jan zoon wijlen Dirck Goijaerts uit de vorige akte staat aan DIRCK JAN CORTEN toe dat die pacht per a.s. Maria Lichtmisdag over 3 jaar mag aflossen, elk mud tegen 28 peters en elke peter gerekend tegen 18 stuivers, samen met de achterstalligheid.
Actum als boven.

-----------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 256 dd. 22-07-1483.

Komen is DIRCK ZOON JAN CORTTEN als man van Beelen dochter van wijlen Willem Knapen alias Brouwers en verkoopt aan Dirck Happen Reijners een stuk land en weiveld genoemd die Cluijse, gelegen onder Ameijden alhier, b.p. de gemeijnte, Henrick Peters van Oudenhoven, Henrick Jan Peters, het erf van Dirck Hoppenbrouwers de Jonge genoemd de Heedonk, het erf van Willem Henricks van Goerle genoemd de Holterman.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve 14 lopen rogge maat van Oirschot en in Oirschot te leveren aan Jan van Delft genoemd Dirck Wouter Bonnen (sic).
Getuigen Jan Dormalen en Jan Brouwers.

257:
Genoemde Dirck Happen belooft de vermelde 14 lopen rogge vanaf nu zodanig zelf te gaan betalen dat Dirck als verkoper en zijn erfgenamen daarvoor zijn gevrijwaard en ook het bezit van wijlen Willem Brouwers.
Actum als boven.

258:
Actum apud me:
Dirck Happen belooft aan Dirck Cortten per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 30 en een halve peter te gaan betalen, elke peter tegen 18 stuivers of in ander goed geld.
(geen datum en geen getuigen gemeld).

------------------------------------------------

B.P. 1257 (Oirschot) fo. 464r dd. okt 1487 - sept 1488.
Dirck Dirck Scoefs;
Dirck Janss die Cort;
Peter Dirck Scoefs, broer van Dirck fo. 464v.

-------------------------------------------------

Schepenen van Oirschot 016 dd. 01-02-1491.

Dirck Jan Corten verkoopt aan Henrick Rutgers van der Hoeven een akker gelegen onder Ameijden aan het Heijlaer, genoemd de Oude Smisse (= smederij) , b.p. de Ouwe Smisse, Henrick van der Hoven, Corsten Gielis van de Snepscheut, Willem Bierkens, de straat daar genoemd het Heijlaer.
De akker is ca. 6 lopenzaad groot. Hieruit moet de koper jaarlijks 2 mud gerst aan de H. Geest betalen en de grondchijns voor zover die daar op drukt, nog 13 lopen rogge aan Lisbeth Bropuwers haar leven lang en na haar dood 12 lopen aan Dirck Corten, steeds op Maria LIchtmisdag 3 jaar lang en in het vierde jaar slechts 11 lopen.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.

017:
Henrick staat toe dat de pacht mag worden afgelost na de dood van Lisbeth Brouwers en niet eerder, de 13 lopen na 3 jaar tegen 30 peters, elke peter tegen 18 stuivers gerekend, en op de eerste Maria Lichtmisdag na de dood van Lisbeth zal hij aan Dirck 12 lopen betalen, behalve in het 4e jaar hoeft hij slechts 11 lopen te betalen.
Actum als boven.

--------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 229 dd. 23-11-1491.

Eveneens verkopen de H. Geestmeesters van hiervoor aan Daniel Jan Brouwers een pacht van 2 lopen raapzaad die Danielvjaarlijks betaalt uit een perceel eerder eigendom van Dirck Greven te Aerle, b.p. Dirck Legen, verder de gemeijnte.
De verkopers in hun funktie beloven alle lasten van hun kant af te handelen.

230:
Eveneens verkopen de H. Geestmeesters aan Dirck de Cort een pacht van een half mud rogge maat van Oirschot, welke pacht Jan Dirck Corten eerder had beloofd aan Josien dochter van Aert van der Loeckt, te betalen uit een stuk land an het Nuschoor, b.p. haar broer Willem, Willem Corten zijnde de vader van Jan.
De H. Geestmeesters in hun funktie beloven alle lastenvvan hun kant af te handelen. Actum als boven.

---------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 066 dd. Sint Petrusdag 22-01-1494.

Dirck Jan Cortten heeft beloofd om aan Henrick Henrick Wouters van der Heijden 10 stuivers en 3 oort rente per jaar te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin, etc. groot ca. 7 lopenzaad, b.p. Aert Vos, Aert van der Lulsdonk, Jan Lambrecht van der Hofstad, de straat.
De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden.
Getuigen Joerden en Dirck.

---------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 018 dd. 21-01-1497.

Dirck Jan Cortten heeft beloofd om voortaan aan Jan de Brouwer ten behoeve van diens moeder Lisbeth een jaarlijkse pacht van 13 lopen rogge te gaan betalen, zolang ze leeft en niet langer.
Na haar dood zal deze brief niet langer geldig zijn.
Datum als boven, getuigen Crom en Rutger.
(akte is doorgestreept).

--------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 028 dd. 23-01-1497.

Dirck Jan Cortten heeft puur uit vriendschap aan Wouter Henricks van der Rijt toegestaan dat die met wagen en kar overpad zal hebben vanaf een beemd genoemd de Raken Beverdonk, eigendom van het klooster van Tongerloo over een erf eigendom van genoemde Dirck.
Dit recht van overpad staat Dirck toe tot wederopzeggen want dit is geen wettelijk recht, maar is slechts toegestaan als gunst zoals partijen dat over en weer hebben bevestigd.
Getuigenv: Gerart en Staijakker.

-------------------------------------------------

B.P. 1268 (Oirschot) fo. 169v dd. okt 1499 - sept 1500.

Aelbert Aelbertsz Ketelaer;
Dirck Jansz die Cort.

------------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 212 dd. 31-08-1503.

Dirck Jan Cortten verkoopt aan Henrick Meeus van Driemijlen een pacht van 8 lopen rogge welke pacht Jan Willem Brouwers eerder aan genoemde Dirck had beloofd, waarvan de eerste termijn te betalen de eerste Maria Lichtmisdag na de dood van Lisbeth, de moeder van genoemde Jan Brouwers, op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen onder Erdbruggen, hier aan het Heijlaer, b.p. Aleijt weduwe van Rutger van der Hoeven en haar kinderen, de straat, Jan als verkoper (=schuldenaar).
Getuigen Beertken en Braxatoris.

-----------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 220 dd. 02-03-1508.

(is handschrift van Jasper van Esch, hoewel die pas anderhalf jaar later, vanaf oktober 1509, als mede-secretaris in Oirschot fungeert, mogelijk dat hij al plaatsvervangend was).

Bele wettige dochter van Willem Brouwers weduwe van Dirck Corten, doet afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake alle bezit dat haar na de dood van haar man Dirck Cortten was nagelaten, ten behoeve van Willem, Simon, Rutger Jan Henricks (van der Vloeten) als man van Elsabeth, en Jan zoon Aert van Dormalen verwekt bij Katarijn dochter van genoemde Dirck en Bele, alle wettige kinderen van Dirck en Belen, maar ze houdt nog wel het vuchtgebruik van bepaalde huisraad, zoals ze dat vooraf met haar kinderen is overeengekomen.
Getuigen Belaerts, Colen en Jan Goossens.

221:
Willem, Simon, Rutger Jan Henricks van der Vloeten als man van Elisabeth voor henzelf handelend en voor Jan Aernt van Dormalen verwekt bij hun zuster Katerijn, allen wettige kinderen van Dirck Jan Cortten, hebben beloofd aan hun moeder Bele, zolang ze leeft, elk jaar 8 mud rogge te betalen maat van Oirschot en elk jaar met Pinksteren te betalen en voor de eerste keer a.s. Pinksteren.
Als een van de kinderen in gebreke blijft inzake hun deel zijnde 2 mud elk, maat van Oirschot, dan mag Bele zonder dat er een vonnis nodig is, haar bezit voor dat deel weer verkopen, waar ze dat bezit ook kan vinden tot het moment toe dat haar vordering is voldaan door de in gebreke zijnde persoon.
Verder houdr Bele haar leven lang bepaalde huisraad en inventaris, te weten bedden, schrijnen (=kasten), potten, ketels, en hetgeen ze verder wenst in de voorste kamer in het huis.
Voor die kamer moeten haar kinderen altijd zorgen voor het dak, de ramen en onderhoud en wel door degeen die het huis zal worden toebedeeld. Datum als boven, getuigen Belaerts, Colen en Jan Goossens.

222:
Willem, Simon, Rutger Jan Henricks als man van Elisabeth, waarbij Willem en Simon optreden als voogden volgens het door Dirck Jan Cortten en Bele opgemaakte testament over Jan Aernts van Dormalen verwekt bij hun zuster Katarina, allen wettige kinderen van genoemde Dirck en Bele, hebben een deling gemaakt van het bezit van wijlen hun vader, waarvoor Bele afstand van haar recht van vruchtgebruik heeft gedaan, in aanwezigheid van Daniel de Brouwer, Jan de Brouwer, Willem van Dormalen, Aert van Dormalen en Wouter van Dormalen.

Genoemde SIMON krijgt het huis, schuur en grond, groot 6 lopenzaad gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. Rutger Willems van Oudenhoven, Jsn Lemmens (Verwers is doorgestreept), Jan de Verwer, de straat.
Nog krijgt hij een bocht land, genoemd de Ludsdonk, groot 12 lopenzaad gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. Willem van Elsen, Jan de Verwer, Simon Stoepkens.
Lasten hieruit zijn 24 lopen rogge per jaar aan Aelbrecht Ketelaer, nog 20 lopen per jaar aan Aleijt Verheijen, aan het kapittel van Oirschot 3 schillingen en 9 denarii, en nog 7 stuivers als chijns aan de hertog.

Het testament van Dirck de Cort en Bele blijft verder van kracht (gaat waarschijnlijk over het woonrecht in de kamer).

Genoemde WILLEM krijgt een eeuwsel genoemd de Hasseldonk gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. de heer van Petershem, Jan Aernts van Dormalen zijnde zijn neef, de straat, Heijn Slaets.
Nog krijgt hij een eeuwsel genoemd het Beerteneeuwsel, b.p. Daniel van der Meijen, Jan Lemmens, de straat.
Nog krijgt hij een beemd genoemd de Scoefsbeemd, b.p. Jan de Scoteldrijer, Margriet Cremers, een gemeenschappelijk pad, de straat.
Nog krijgt hij een mud rogge per jaar te ontvangen van Jan Lemmens.
Lasten uit de Scoefsbeemd zijn 4 pond paijment aan de heer van Helmond en 2 oude groten aan de hertog als chijns, uit het Bertenseeuwsel 9 nieuwe denarii aan de hertog als chijns.

Genoemde RUTGER in zijn hoedanigheid van hiervoor krijgt 2 stukken land aan het Nuschoor in de herdgang Spoordonk, b.p. Engel Korstens, Aert Corstens, de straat.
Nog krijgt hij een stukje land gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. Aernt Corstens, dat Lepelbroek.
Nog krijgt hij een stukje land in herdgang Spoordonk, b.p. Wouter Cuijpers, Aernt Corstens.
Nog krijgt hij een beemd genoemd de Postelman, gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. Simon Scortten, Dirck Jacop Ansems van Lieveld, de straat, de Pouwelsbeemd.
Nog krijgt hij een heiveld in de herdgang Spoordonk, b.p. de kinderen van Peter Jan Gerits, Goijaert van Dormalen, Jan Antonis Vos, de erfgenamen van Claes Mesmekers.
Lasten uit dit bezit zijn 19 stuivers per jaar aan het kapittel van Oirschot, uit de 2 stukken land 2 oort aan de hertog, uit de Postelman een halve oude grote als chijns en nog 5 stuivers per jaar.
Verder moet dit erfdeel aan Simon Dirck Cortten nu direct 6 peters betalen of 2 lopen rogge per jaar daarvoor totdat er is betaald en nog 6 peters na de dood van hun moeder Bele, en eveneens dezelfde clausule van 2 lopen per jaar totdat er is betaald.

Genoemde JAN AERTS VAN DORMALEN of diens voogd ten behoeve van genoemde Jan krijgt een akker genaamd de Hasseldonk, gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. Simon Cortten, de straat, Heijn Slaets.
Nog krijgt hij een weiland enoermd het Scoenmakerseeuwsel, gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. de kinderen van Peter Jan Gerits, de straat, de Brantsbeemd aldaar, Ansem van Lieveld.
Nog kijgt hij een weiland gelegen in de herdgang Spoordonk, b.p. de erfgenamen van Claesd Mesmekers, de straat, Peter Jan Gerits.
Nog krijgt hij een beemd genoemd de Estersten Beemd (de achterste ?), b.p.de Snellaertsbeemd, het veld van Peter Heijligen, de sluis in de rivier de Aa, Jan de Scoteldraaijer.
Nog krijgt hij een beemdgenoemd het Loesbroek, gelegen onder Oirschot en Oisterwijk, b.p. Henrick Emmen, Corsten Coenen, de Locht, Jan Verhoeven.
Lasten uit het Loessche Broek een halve oude grote als chijns.
Uit de Estersten Beemd 2 oude groten en uit het Scoemakerseeuwsel 4 nieuwe denarii als chijns.
Getuigen Belaerts en Jan Goossens.

-----------------------------------------------

Schepenen van Oirschot nr. 066 dd. 01-02-1532.

Jan, Willem, Dirk en Henrick, broers en wettige kinderen van Rutger Jan Henricks verwekt door deze Rutger bij diens vrouw Elisabeth dochter van Dirck Corten, voor henzelf handelend en voor Andries en Peter hun broers zijnde en waarvoor ze beloven die binnen nu en een jaar hier de belofte te doen bevestigen, hebben met een schepenbrief van 's Hertogenbosch en een van Oirschot aan Henrik van der Lulsdonk en diens broer Jan die een bunder beemd verkocht uit een beemd van ca. 2 bunders, met het gebruikelijke recht van overpad daar, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonk nabij de sluis in de rivier de Aa, in de Weijen, b.p. Jacob van Os, Jan Peter Gielis, de sluis daar, het gemeenschappelijke pad.
Dat bunder beemd hebben zij verkregen van Willem en Simon, broers en kinderen van wijlen Dirck Corten en van hun vader Rutger als echtgenoot van zijn vrouw.
En genoemde Willem, Simon en Rutger hadden de beemd geerfd bij de dood van wijlen Jan Aerts van Dormalen verwekt door deze Aert bij diens vrouw Katalijn, dochter van wijlen genoemde Dirck Corten en die beemd was Willem, Simon en Rutger samen vermaakt door Dirck Jan Corten en diens vrouw Bele omdat deze Dirck Jan Corten zonder nageslacht was gebleven en Dirck had de beemd geerfd van zijn vader Jan de Cort en Jan op zijn beurt had die gekocht van Jan Dircks van der Vloet en van Agnese dochter van Dirck Daniels en van Jan van der Wegescheden als man van Katarijn dochter van genoemde Dirck en van Jacop Peters van der Hamsvoort, en nog van Jan natuurlijke zoon van Peter Eesen als man van Mechteld zoals dat alles in een testament schijnt vermeld te zijn.
De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen behalve een oude grote als grondchijns.
Getuigen Denis en Willem.
In marge: Willem de Cort heeft het testament.

067:
Genoemde Henrik en Jan als kopers uit de vorige akte hebben als schuldenaars beloofd om aan Jan, Willem en Henrick als broers en verkopers van de bunder beemd ten behoeve van hen en hun broers Andries en Peter, die samen 30 gouden Karolusguldens zullen betalen, per morgen Maria Lichtmisdag over een jaar met een rente tegen de penning zestien.
Actum als boven.
In marge: Andries en Peter hebben hierop 10 gulden ontvangen. Verder is het totaal komen te vervallen vanwege een machtiging.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck Jan CORTEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck Jan CORTEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck Jan CORTEN


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam CORTEN

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam CORTEN.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over CORTEN.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam CORTEN (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan van Hoof, "Stambomen Van Hoof en Van der Ligt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stambomen-van-hoof-en-van-der-ligt/I17112.php : benaderd 25 juni 2024), "Dirck Jan CORTEN (± 1450-± 1505)".