Stambomen Van Hoof en Van der Ligt » Daniel Heijmerick SCHEPENS (± 1440-1513)

Persoonlijke gegevens Daniel Heijmerick SCHEPENS 


Gezin van Daniel Heijmerick SCHEPENS

Hij is getrouwd met Mechteld Gielis Jan Gielis CRIJNS.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):



Notities over Daniel Heijmerick SCHEPENS

Bossche Protocollen 1245 Oirschot fo 42, 42v dd. okt 1475 - sept 1476.

Aert Jacop Smolners;
Daniel Heijmerick Scepens.

----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 092 dd. 14-06-1477.

Komen is Jan wijlen Henrick van Cuijck en verkoopt aan DANIEL HEIJMERICK SCHEPENS de helft van een huis, tuin, etc., en de helft van het land daarbij, gelegen in de herdgang Straten, b.p. Henrick zoon wijlen Mathijs van Beerwinkel, Jan zoon wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Heijmerick Schepens, de gemeenschappelijke straat.
Dat halve huis etc. had hij gekocht van Heijlwig dochter van wijlen Jan Slouwers volgens de schepenbrief van Oirschot.
De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de helft van 21 lopen rogge en de cijns.
Getuigen Hoppenbrouwer en Dormalen.

093:

Komen is Peter Peter Stevens van Castelre die men ook wel van de Berge noemt en verkoopt zijn erfdeel etc. van een huis, tuin met een stuk land eraan, groot 3 lopenzaad, gelegen in dse herdgang Straten, b.p. Henrick Mathijs van Beerwinkel, het erf dat ervan is afgedeeld, Heijmerick Schepens.
Dat bezit had Peter verkregen van Jenneken dochter van Jan Slouwers volgens schepenbrief van Oirschot.
Hij verkooppt het bezit nu aan DANIEL HEIJMERICK SCHEPENS en belooft alle lasten af te handelen, behalve 7 en een half lopen rogge per jaar, maat van IOirschot, nog 3 lopen rogge zelfde maat per jaar als lijfpacht (aan Lisbeth Jan Vos, is doorgestreept), verder nog de cijns die er op drukt. (dit is hetzelfde huis, althans de helft ervan als in de vorige akte).

----------------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 145 dd. 12-11-1479.

Korstiaen zoon wijlen Gielis Crijns, voor hemzelf handelend en voor Lisbeth, Agnees en Heijlwig, zijnde zijn zusters, verder DANIEL HEIJMERICK SCHEPENS ALS MAN VAN MECHTELD, nog Ansem Henrick KLoijen als man van Henrick, zijnde allen wettige erfgenamen van Heijlwig en Katarina gezusters en dochters van wijlen Akarijn en doen hierbij afstand van hun rechten inzake het bezit dat ze van deze Heijlwig en Katarina hebben geerfd ten behoeve van Gielis Jan Gielis (Crijns).
Hierbij is ook aanwezig Joerden Gielis Crijns en doet eveneens afstand van zijn aanspraken ten behoeve van Gielis Jan Gielis en belooft alle lasten voor zijn deel af te handelen.
Het betreft 2 stukken land gelegen in de herdgang Aerle, het ene stuk is genoemd het Claemergat en het andere de Priesterakker.
Getuigen Dormalen, Snepschuet en Bont.

----------------------------------------------------

BP 1265 Oirschot fo. 187v dd. okt. 1495 - sept 1497.

De Vrijheid Oerscot laat door DANIEL SCEPENS en Jan Henrix van den Schoer (= Schoet) met 320 rijnsguldens een rente lossen van 20 rijnsguldens, die de stad 's Hertogenbosch verkocht had aan Lambert van der Hoeven borger tot Campen.

----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 175 dd. 01-06-1513.

DANIEL HEIJMERICK SCHEPENS ALS MAN VAN MECHTELD DOCHTER VAN DIELIS CRIJNS verkoopt aan Pauwels Aerts van der Schueren de helft van een stuk beemd gelegen onder Ameijden hier, b.p. genoemde Daniel, Jacop Ketelaers, Wouter van den Meervenne, Dirck van de Maerselaer.
Lasten hieruit zijn een halve oude als cijns aan het Kapittel van Oirschot.
Verder houdt Daniel wel het recht van overpad daar zoals hij steeds heeft gehad.
Getuigen Luisdonk en Andries Loijen.

---------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 065 dd. 04-11-1513.

JAN ZOON WIJLEN DANIEL SCHEPENS EN WILLEM DIRCK CORTTEN ALS MAN VAN HENRICK EN VERDER ALEIJT EN HEIJMERICK, GEZUSTERS EN WETTIGE KINDEREN VAN DANIEL SCHEPENS MET HUN OOM EN VOOGD AERT SCHEPENS hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van Daniel Schepens hebben geerfd.

- JAN DANIEL SCHEPENS krijgt:

1. een beemd genoemd de Berendonk, gelegen in de herdgang Straten onder Ameijden daar, b.p. Peter Bierkens, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, Rutger Cluijstermans.

2. Nog krijgt hij een eeuwsel genaamd de Erdborn, b.p. de kinderen van Katarijn Loijen, de kinderen van Heijmerick Schepens, Aert Wouter Thijssen.

- WILLEM DIRCK CORTTEN ALS MAN VAN HENRICK DOCHTER VAN WIJLEN DANIEL SCHEPENS krijgt:

1. een stuk beemd genoemd de Erdbruggen gelegen in de herdgang Straten ter Ameijden, b.p. Gijsbrecht Vlemmincks, Pauwels van Seelst, Dirck van den Maerselaer, Wouter van den Meereven.

2. Nog krijgt hij een stuk land genaamd de Tiendeloze Akker, b.p. Aert Schepens, Dielis Cremers, Aert van Seelst, Geenken Stijnen.

3. Nog krijgt hij een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge op onderpand van de 'stede' (huis) van Heijmerick dochter van Daniel Schepens, zijnde Henricks zuster zoals staat omschreven.
Lasten uit het bezit zijn een halve oude grote uit de Erdbruggenbeemd.

- Genoemde HEIJMERICK krijgt:

1. het huis, tuin, etc. groot 2 lopenzaad gelegen in de herdgang Straten, b.p. Aert Schepens, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat, Aert van Seelst.

2. Nog krijgt ze een stuk beemd genoemd de Elsbroeck, gelegen onder Ameijden, b.p. de gemeenschappelijke straat, Aert Jacops, Jan Heijnen, Gijsbrecht Verschaut.

3. Nog krijgt zij een stuk land genoemd de Nijenakker, gelegen in de herdgang Straten, b.p. Pauwels van Seelst, Grietken en Heijlken Crommen, de kinderen van Heijmerick Schepens, de kinderen van Dielis Cremers.
Lasten hieruit zijn een pacht van 14 lopen rogge aan Willem de Cort, zijnde haar zwager, nog 9 lopen rogge aan Aelbrecht van de Maerselaer, nog een halve oude grote als cijns aan de hertog, nog een halve stuiver cijns uit de beemd genoemd de Elsbroeck, nog 3 halve braspenningen als jaargeld uit het huis.

4. Verder krijgt ze een pacht van een half mud rogge per jaar te ontvangen uit een akker genoemd de Paijakker gelegen in de herdgang Straten, b.p. de gemeenschappelijke straat, Goijaert van Doeren, de kinderen van /heijmerick Schepens, de kinderen van Dielis Cremers.

- Genoemde ALEIJT krijgt:

1. de Paijakker gelegen in de herdgang Straten, b.p. de gemeenschappelijke straat, Goijaert van Doeren, de kinderen van Heijmerick Schepens, de kinderen van Dielis Cremers.
Lasten hieruit zijn een half mud rogge per jaar aan haar zuster Heijmerick.

2. Nog krijgt ze een stuk beemd genoemd de Nageldonk gelegen in de herdgang Straten, b.p. de gemeenschappelijke straat, Henrick van Best, de kinderen van Henrick Volders.
Lasten uit dit bezit zijn 2 blanken als cijns aan de hertog.

3. Nog krijgt ze een pacht van 14 lopen rogge te ontvangen van Dirck Lucas.

Getuigen Cremer en Verwer.

----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 006 dd. 08-01-1521.

Aert Aert Witten verkoopt aan JAN, HENRICK EN HEIJMERICK, ALLEN WETTIGE KINDEREN VAN DANIEL SCEPENS een huis, tuin, etc. gelegen in de herdgang Straten, b.p. Jan Wolfs, de kinderen van Heijmerick Scepens, de straat.
Dat bezit had Dirck Hoppenbrouwers eerder gekocht van Aert en Peter, broers en kinderen van wijlen Joest Aerts van Lievendael en van Amelis Toijaerts als gemachtigde voor Jan Joesten van Lievendael en daarna had Aert Aert Wittens het gekocht van Lisbeth wettige dochter van genoemde Dirck Hoppenbrouwers.
Getuigen Stayakker en Hoppenbrouwer.

---------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 060 dd. 08-01-1521.

JAN (Heijmericks is doorgestreept) DANIEL SCEPENS, verder WILLEM DE CORT ALS MAN VAN HENRICK, AERT JAN WITTEN ALS MAN VAN HEIJMERICK, ZIJNDE ALLEN WETTIGE KINDEREN VAN DANIEL SCEPENS, hebben beloofd om aan Aert Aert Witten die te vrijwaren voor alle kosten en aanspraken die Aert zou kunnen tegemoet zien over het bezit dat Aert heeft aanvaard na de dood van zijn vrouw Aleijt dochter van wijlen genoemde Daniel Scepens.
Getuigen Stadekker en Hoppenbrouwers.

061:

Jan, Willem en Aert uit de vorige akte beloven om aan Aert Aert Witten per a.s. half mei een bedrag van 23 rijnsguldens te zullen betalen.

----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 068 dd. 04-03-1521.

JAN DANIEL SCEPENS, WILLEM DIRCK CORTTEN ALS MAN VAN HENRICK DOCHTER VAN DANIEL SCEPENS EN AERT JANS WITTEN ALS MAN VAN HEIJMERICK OOK DOCHTER VAN GENOEMDE DANIEL SCEPENS, verkopen aan Dirck van Ham een huis, tuin, etc., gelegen in de herdgang Straten, b.p. Jan Wolfs, de kinderen van Heijmerick Scepens, de straat.
Dat huis etc. had Dirck Hoppenbrouwers eerder gekocht van Aert en Peter, broers en kinderen van wijlen Aert van Lievendael, welk huis Amelius Toijaerts als gemachtigde voor Jan Joesten en verder Jan, Henrick en Heijmerick Scepens van hiervoor, hadden gekocht van Aert Aert Witten.
Getuigen Stadekker en Hoppenbrouwers.

----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 006 dd. 08-01-1521.

Aert Aert Witten verkoopt aan JAN, HENRICK EN HEIJMERICK, ALLEN WETTIGE KINDEREN VAN DANIEL SCEPENS een huis, tuin, etc. gelegen in de herdgang Straten, b.p. Jan Wolfs, de kinderen van Heijmerick Scepens, de straat.
Dat bezit had Dirck Hoppenbrouwers eerder gekocht van Aert en Peter, broers en kinderen van wijlen Joest Aerts van Lievendael en van Amelis Toijaerts als gemachtigde voor Jan Joesten van Lievendael en daarna had Aert Aert Wittens het gekocht van Lisbeth wettige dochter van genoemde Dirck Hoppenbrouwers.
Getuigen Stayakker en Hoppenbrouwer.

007:

Goijaert Gollen heeft beloofd om aan Aert Aert Wittens uit de vorige akte per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 56 rijnsguldens te gaan betlen (akte is doorgestreept).

-----------------------------------------------------

Schepenprotocol Oirschot nr. 324 dd. 04-10-1527.

JAN DANIEL SCEPENS, VERDER AERT SWITTEN ALS MAN VAN HEIJMERICK DOCHTER VAN WIJLEN DANIEL SCEPENS, VERDER WILLEM DIRCK CORTEN ALS MAN VAN HENRICK OOK DOCHTER VAN GENOEMDE WIJLEN DANIEL SCEPENS, hebben een boederverdeling gemaakt van het bezit waarvan zij het vruchtgebruik hadden en welk bezit genoemde Jan Daniel Scepens, Henrick en Heijmerick, zijnde zijn zusters, samen hadden verkregen volgens een schepenbrief van Oirschot dd. 8 februari 1521, en wel van Arndt Aert Switten als man van Aleijt toen ze nog leefde zijnde dochter van Daniel Heijmerick Scepens.
Dat bezit had genoemde Arndt Aert Switten als man van Aleijt toen ze nog leefde, zijnde dochter van Daniel Heijmerick Scepens.
Dat bezit had genoemde Arnt Aerts Switten van diens vrouw geerfd wat betreft het vruchtgebruik en Arnt mocht dat bezit zolang hij leefde houden wat betreft dat vruchtgebruik ook.
( Er waren dus 4 kinderen van Daniel Heijmerick Scepens, dus Arnt Aert Switten hield het vruchtgebruik van 1/4e deel van de erfenis van Daniel zolang Arnt Aert Switten zou leven, maar blijkbaar had hij erfrecht van dat 1/4e deel al in 1521 aan de 3 overblijvende kinderen overgedragen, zonder dat er tot nu toe een boedelverdeling was gemaakt van dat 1/4e deel van Aleijt qua erfrecht.

- Genoemde JAN DANIEL SCEPENS krijgt:

1. een beemd genaamd de Nageldonck gelegen in de herdgang Straten, b.p. Elisabeth weduwe van Henrick van Best en haar kinderen, de gemeijnte, Heijmerick Schepens.

2. Verder krijgt hij nog een zester rogge per jaar te ontvangen zolang dat recht van vruchtgebruik op dat perceel zal bestaan of dat Aert Janssen (waarschijnlijk vergissing en is bedoeld Aert Aert Switten) nog zal leven en niet langer, te ontvangen van Aert Jan Switten (onduidelijk, ergens in de tekst hoort nog ingevoegd te worden: " zolang Aert Aert Switten zal leven maar niet langer", dat zou dan betekenen dat Aert Aert Switten nog altijd recht van vruchtgebruik heeft en dus nog leeft ??).

- Genoemde WILLEM DIE CORT in zijn hoedanigheid krijgt:

1. een Bossche mud rogge per jaar, te ontvangen van Jan Huijskens.

2. Verder krijgt hij nog een zester rogge per jaar zolang het recht van vruchtgebruik van hiervoor voortduurt, te ontvangen van Aert den Wit (Arnt Jan Switten waarschijnlijk ?).

- Genoemde AERT (Aert Jans Switten) krijgt:

1. een akker genaamd de Paijakker, gelegen in de herdgang Aerle, b.p. Goijaert Peters van den Doeren, en meer anderen, Dirck Dielis, de gemeenschappelijke straat, Jan Scepens.
Lasten hieruit zijn een half mud rogge per jaar dat Heijmerick als vrouw van Aert jaarlijks uit de akker heft en haar in de boedelverdeling van het bezit van haar vader was toebedeeld.
De lasten uit dit erfdeel, zolang het vruchtgebruik blijft bestaan, zijn een rente van anderhalve gulden per jaar aan de erfgenamen van Aert Jacops, welke rente Jan (Scepens),v Willem 9de Cort) en Aert (Jans Switten) hebben beloofd te zullen betalen.
Genoemde personen beloven deze verdeling altijd gestand te zullen doen.
Getuigen Goessen, Goijaert en Jan.

325:

WILLEM DIE CORT heeft nog nadrukkelijk verklaard dat MECHTELD ALS WEDUWE VAN DANIEL SCEPENS indertijd nog leefde nadat haar dochter Aleijt verwekt bij deze Daniel, was overleden en ook nog leefde nadat het kind van Aleijt verwekt bij Aert Aert Switten was gestorven.
(Voor de duidelijkheid was het dus zo dat Aleijt en haar kind al waren gestorven voordat Mechteld was overleden).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Daniel Heijmerick SCHEPENS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Daniel Heijmerick SCHEPENS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Daniel Heijmerick SCHEPENS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam SCHEPENS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam SCHEPENS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over SCHEPENS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam SCHEPENS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan van Hoof, "Stambomen Van Hoof en Van der Ligt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stambomen-van-hoof-en-van-der-ligt/I15115.php : benaderd 11 mei 2024), "Daniel Heijmerick SCHEPENS (± 1440-1513)".