Sigarenfabrikanten en anderen in Eindhoven en de Kempen » Albert "Aladar" Grünfeld (1894-????)

Persoonlijke gegevens Albert "Aladar" Grünfeld 


Gezin van Albert "Aladar" Grünfeld


Notities over Albert "Aladar" Grünfeld

Op 23-5-1935 werd in het pand Willemstraat 65 gevestigd: Grunfeld's Kleeding Magazijn. Eigenaar was Aladar Grunfeld. Hij woonde daar ook, samen met het gezin van zijn zuster Jolan (Wiener) (mijn grootmoeder) waar hij de zorg voor opgenomen had, omdat vader Max Wiener al voor de oorlog naar Duitsland verdwenen was. Het gezin telde 4 kinderen: Rob(ert), Eddy, Blanca en Theo. Theo, mijn vader werkte als kleermaker in het bedrijf. Door de omstandigheden van de oorlog werd het gezin uit elkaar gedreven. In het archief duiken verschillende adressen op: Floralaan 126 en 178, en Leenderweg 361. Vanaf 31-12-1942 stonden de kinderen te boek als: VOW. (vertrokken onbekend waarheen) Na de oorlog zijn de 3 broers een radiozaak begonnen in een noodwinkeltje aan de Fellenoord. Later voortgezet in de Kruisstraat, nr.61, waar inmiddels de derde generatie Wiener de zaak voortzet. Volgens het archief werd de kledingzaak aan de Willemstraat per 20-4-1943 opgeheven door vereffenaar "Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H." te Arnhem (!?). Op 13-4-1943 zijn Aladar Grunfeld en zijn zuster Jolan Wiener vanuit Westerbork op transport gesteld naar Sobibor, waar zij bij aankomst op 16-4 vrijwel onmiddellijk zijn omgebracht. Binnenkort zal ter nagedachtenis van de bewoners van dit pand, die tijdens de oorlog vermoord werden, een zogenaamde struikelsteen voor het huis aan de Willemstraat 65 worden geplaatst.
Toegevoegd door: Ruud Wiener op 14 juli 2010

"Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H." was een instantie gevestigd in Praag, die zich tijdens de oorlog toelegde op de liquidatie van joodse winkels en bedrijven... ...Omnia heeft in Nederland zo’n 13.000 joodse ondernemingen geliquideerd. De opbrengst werd op naam van de eigenaar gedeponeerd bij de Liro-bank. De verkoopwaarde was in veel gevallen een fractie van de werkelijke waarde.
bron: www.joodsmonument.nl
Toegevoegd door: Hans van Melis op 17 juli 2010
KvK dossiers
1751 A. Kaller, Rechtstraat 14, Eindhoven Datum opheffing 16 januari 1930 (H.J.A. Käller-Meijer)
681 A. Grunfeld, Rechtestraat 14, Eindhoven volgnr 9187
9187 A. Grunfeld, Rechtestraat 14, Eindhoven
9589 Wiener , in liq, Floralaan 126, Eindhoven Opheffing 13-12-1943

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albert "Aladar" Grünfeld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Albert "Aladar" Grünfeld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Albert Grünfeld

Amälia Rost
1869-1940

Albert Grünfeld
1894-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. BR folio 88
  2. BS Eindhoven Deel 47a Jaar 1921 Akte 395
  3. adresboek
  4. Huizenkaart

Over de familienaam Grünfeld


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans van Melis, "Sigarenfabrikanten en anderen in Eindhoven en de Kempen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/sigarenfabrikanten-eindhoven/I4944.php : benaderd 23 april 2024), "Albert "Aladar" Grünfeld (1894-????)".