Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Mr Simon Tissot van Patot (1655-± 1738)

Persoonlijke gegevens Mr Simon Tissot van Patot 

Bronnen 1, 2

Gezin van Mr Simon Tissot van Patot

Hij had een relatie met Anna Philippe.


Kind(eren):



Notities over Mr Simon Tissot van Patot


Noot: voor een uitgebreidere versie van Simon Tissot's biografie en genealogie zie https://gw.geneanet.org/ldelarivebox_w?lang=nl&n=tyssot+de+patot&oc=&p=simon

Pieter Valkhoff ,
De wonderbaarlike reizen van Simon Tyssot de Patot
De Gids. Jaargang 95(1931): 239 ff

Hij beoefende vele wetenschappen, doch de wiskunde, die hij doceerde, stelde hij boven alles, en geen gelegenheid liet hij voorbijgaan om het nut daarvan bij de studie op allerlei terrein aan te tonen. In een redevoering, die hij in 1694 uitsprak, en waarin hij mathematies tracht te bewijzen waarom een mens zich slechts van één zintuig tegelijk kan bedienen,2) betoogt hij dat om van de kennis van vergankelike aardse dingen tot die van blijvende geestelike over te gaan, de mathesis noodzakelik is. ‘C'est cette science qui nage, pour ainsi dire, entre le terrestre et le céleste.’ Voor het begrip van talrijke bijbelplaatsen is kennis van mathesis dan ook noodzakelik. Tyssot geeft er voorbeelden van. We moeten ook aannemen dat hij, die als zijn leermeesters Descartes, Gassendi, Regius, le Grand, Rohault, la Forge en anderen noemt, door zijn voortdurende wiskunde-studie tot de nuchtere bijbelkritiek is gekomen, die in al zijn geschriften te vinden is. In een van zijn brieven zegt hij: ‘Il y a tant d'années que je me promène dans les chemins vastes et éclairés de la géométrie que je ne souffre qu' avec peine les sentiers étroits et ténébreux de la religion.’1)
Doch deze rationalist had ook de bekoring ondergaan van reisverhalen, van vreemden en landgenoten, en hij citeert die nu en dan om de onhoudbaarheid aan te tonen van sommige oud-testamentiese beweringen of om de geestkracht en moed van heidenen te loven.
Van zijn leven weten we vrij veel, dank zij hemzelf, dank zij zijn Lettres choisies, dank zij een Portrait de l'auteur, voorkomende in zijn OEuvres poétiques.
2). Zijn vader kwam uit Genève en behoorde tot het bekende geslacht der Tissot's,3)
oorspronkelik uit het land van Gex afkomstig. Zijn grootvader bezat er nog het landgoed Patot, doch met diè, slecht ekonoom en al te voorspoedig met kinderen gezegend - hij bezat er achtentwintig - begon het vermogen van deze tak achteruit te gaan. Andere takken, Tissot de Rance en Tissot de Romain-Motier, waren er beter aan toe. De vader van onze Tyssot is kapitein geweest in dienst van Venetië, ging daarna reizen door Italië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Holland. In Londen ontmoette hij haar die zijn vrouw zou worden, Catherine de Tassel, uit Rouen afkomstig, van Schotse afkomst. Daar, in Londen, werd in 1655 onze Simon geboren. De oud-officier, die het oorlogvoeren moede was, ontvluchtte de twisten tussen Cromwell en de royalisten, en vestigde zich in Rouen. Doch weldra was hij, wegens zijn protestantse gevoelens, opnieuw genoodzaakt te emigreren, ditmaal, in 1662, naar Holland. Twee jaar later volgden hem zijn vrouw en kinderen. Simon moest al vroeg zijn eigen brood verdienen. Hij had officier kunnen worden, doch de tranen van zijn jeugdige echtgenote - hij was twintig jaar en zij nog jonger - hielden hem daarvan terug. Toen leefden hij en zijn vrouw van 't geven van franse lessen en 't houden van pensionnaires in Heusden en Bergen-op-Zoom, tot ze eindelik in 1680 in Deventer belandden, waar Simon ‘maître de l'école française’ werd, later de toestemming verkreeg een kursus in de wiskunde te geven aan de Illustre School, en nog later extraordinarius en ordinarius werd. Rector-magnificus heeft men hem niet willen maken. Had hij gehoopt dit te kunnen worden, niettegenstaande vroeger bepaald was, bij zijn aanstelling tot professor, dat hij niet tot rector gekozen mocht worden? Was hij onkundig gebleven van die bepaling, die niet in zijn acte van aanstelling voorkomt? Hoe het zij, zijn rectoraatsrede was al gereed, en is in 1722 verschenen in 't Journal littéraire, een ‘Discours’ over een onderwerp dat hem lief was: de onmogelikheid van een schepping in zes dagen, de onmetelike ouderdom van hemel en aarde. Waarschijnlik stond Tyssot in 1722 reeds in de reuk van ketterij bij de rechtzinnige predikanten en ouderlingen van Deventer, en zullen zij tegen hem geïntrigeerd hebben toen hij rector wilde worden.
[p. 244]

1)
Karakteristieke voorbeelden geeft Geoffroy Atkinson, in Les Relations de voyage du XVIIe siècle et l'évolution des idées (Paris, Champion).
2)
Oraison ou dissertation où il est démontré mathématiquement pour quoi c'est que l'homme ne se peut servir, aussi parfaitement que sa nature le peut permettre, que d'un seul de ses sens à la fois. A Deventer, chez Albert Fronten, 1694.
[p. 242]

1)
Karakteristieke voorbeelden geeft Geoffroy Atkinson, in Les Relations de voyage du XVIIe siècle et l'évolution des idées (Paris, Champion).
2)
Oraison ou dissertation où il est démontré mathématiquement pour quoi c'est que l'homme ne se peut servir, aussi parfaitement que sa nature le peut permettre, que d'un seul de ses sens à la fois. A Deventer, chez Albert Fronten, 1694.
[p. 242]
3)
Zijn militaire familieleden hadden nog al eens plagerijen van andere officieren te verduren wegens hun naam: Tissot, ‘'t is zot.’ Vandaar 't besluit een y in plaats van een i te schrijven. Zijn broeder, de kolonel, had, als gevolg van zo'n twist om zijn naam, een vicomte de Dormal gedood (Lettres choisies, II p. 350). In brieven aan zijn zoon oppert Tyssot het vermoeden (L.Ch. II, p. 348, 349), dat de Tissot's van italiaanse oorsprong zijn. Een zekere Tisoni zou Lodewijk VII vergezeld hebben op zijn tocht naar het Heilige Land, en daarna zich gevestigd hebben in het land van Gex, onder de naam Tissot. 't Wapen der Tissot's, dat Tyssot de Patot beschrijft, is gelijk aan dat der italiaanse Tisoni's. In een gezegeld stuk, dat men zijn vader, de oud-officier van de Republiek van Venetië, op zijn reizen had meegegeven, werd deze ‘une personne bien noble’ genoemd. Simon Tyssot was in 't bezit van dat dokument (L.Ch. II, p. 267).

Zie ook: "Simon Tyssot de Patot (1655-1738) was een Franse schrijver, dichter en hoogleraar uit het tijdperk van de Verlichting, die twee belangrijke, originele en invloedrijke boeken schreef in de categorie fantastische literatuur.

Tyssot werd geboren in Londen, en zijn ouders waren Franse hugenoten. Hij groeide op in Rouans, woonde vervolgens in Delft (1662), Heusden (1676-1679) en ’s-Hertogenbosch, maar het langst in Deventer, waar hij lesgaf in Frans en hoogleraar was in wiskunde aan het Athenaeum Illustre. Hij heeft waarschijnlijk John Locke ontmoet in de jaren 1680 en kende zeer waarschijnlijk de Ierse deïst John Toland, die in Den Haag woonde van 1708 tot 1710. In 1727 werd hij beschuldigd van spinozisme en godslastering en uit zijn functie als hoogleraar ontheven. Hij verliet Deventer en vestigde zich begin 1728 in de zelfstandige heerlijkheid IJsselstein. Hij stierf daar in 1738."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mr Simon Tissot van Patot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Mr Simon Tissot van Patot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Simon Tissot van Patot


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Bossche scholen van 1629 tot 1795, Martinus de Haas, 195
  2. Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW), Huygens Instituut, KNAW, 18 / 274

Over de familienaam Tissot van Patot


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I5124.php : benaderd 10 mei 2024), "Mr Simon Tissot van Patot (1655-± 1738)".