Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Mr Rutger "Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];" van Oisterwijk (< 1665-????)

Persoonlijke gegevens Mr Rutger "Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];" van Oisterwijk 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Mr Rogier van Oisterwijk (ook bekend als / alias)
  • Roepnaam is Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];.
  • Hij is geboren voor 1665.
  • Beroepen:
    • tussen 11 augustus 1685 en 26 april 1694 schoolmeester Middelrode 03 [ervoor: Lodewijk Fier; erna: Hendrik van Gennip] in Middelrode, Noord-Brabant, Nederland.Bron 2
      RvS
      folio 237 verso – zaterdag 11 augustus 1685
      Vanwege het avancement [= bevordering] van Lodewijck Fier is de schoolmeestersplaats te Middelrode vacant en men stelt voor op die post te benoemen Rutger van Oosterwijk en voor hem zal de akte van commissie worden uitgereikt.

      5115.5 Index Notarieel protocol Den Dungen (5115.5)
      51
      "Abdij van Berne, benoemingsrecht koster
      Vandaag op 18 februariRutger van Oosterwijck, schoolmeester, 1693 verschenen voor mij Hendrick Delis Weijgergancks oud ca. 70 jaar en Jan Zijmons oud ca. 65 jaar, verder Jaexken Jacobs weduwe van Wijnant Mathijssen van Goch oud ca. 57 jaar, allen wonend te Middelrode in de heerlijkheid van Berlicom, allen met een goede reputatie die op verzoek van Rutger van Oosterwijck, schoolmeester, koster en voorlezer in Middelrode samen het volgende hebben verklaard. Het is hen bekend dat voor de *reduktie* (overgave) van de Meierij van Den Bosch aan de kapelaan van de kapel van Middelrode die destijds door de abt van Berne werd aangesteld, als zijn woning een zeker huis met teul- en hopland en weiland ter beschikking stond staande aan de rivier de Aa nabij de genoemde kapel, welk huis eigendom van de abdij van Berne was en thans wordt gebruikt door Jan Tijssen van Dijck, zoals het na de reduktie door de laatste kapelaan tijdens diens leven is gebruikt, welk huis na de dood van heer Joachim in zeer slechte staat en vervallen is geraakt en afgebroken en de requirant daarna van genoemde kapelaan geen tuin of warmoeshof meer had voor zijn onderhoud zoals vele andere schoolmeesters in de Meierij wel een tuin bij hun huis hebben en hij alleen de woning heeft die aan de kapel is aangebouwd. De twee eerste deponenten verklaren op het eerste punt dat zij in hun jeugd nabij deze kapel zijn opgegroeid en dat de kapelaan van Middelrode destijds altijd de vruchten en opbrengst van zijn tuin heeft gehad en ze dat van jaar tot jaar hebben gezien. De laatste deponente verklaart dat zijn en haar ouders bij genoemde kapelaan heer Joachim hebben ingewoond toen hij leefde. Samen verklaren ze nog dat in de meeste dorpen van de Meiereij de schoolmeesters daar een warmoestuin tot hun beschikking hebben. Na voorlezing volharden ze in hun verklaring en zijn bereid die onder ede te bevestigen."

      178.240 Resoluties Raad van State (178.240)
      117 26 iv 1694
      Het voorlezer- en schoolmeestersambt te Middelrode is vacant vanwege de bevordering van Rutger van Oosterwijk en in zijn plaats is nu aangesteld Hendrik van Gennip aan wie de akte van commissie verleend wordt.

      5115.5 Index Notarieel protocol Den Dungen (5115.5)
      188 30-09-1695
      Scheldpartij op predikant
      "Voor mij Willem Mans verscheen Arieken Henricks weduwe van Gerard Meussen oud ca. 52 jaar, Willemke Gillis vrouw van Dirck Geerlincks oud ca. 38 jaar, Lijneken Andriessen vrouw van Roelof Cornelissen oud ca. 32 jaar, Jacob Huijberts oud ca. 70 jaar en genoemde Dirck Geerlinks oud ca. 40 jaar, alle lieden met een goede naam en faam wonend in de heerlijkheid van Dinther nabij de kerk en zijnde naaste buren van meester Reijner van Oosterwijck, schoolmeester en koster alhier, en hebben onder ede het volgende verklaard. Genoemde requirant en diens vrouw hebben zich altijd als nette mensen gedragen en de requirant zijn ambt onberispelijk uitgeoefend zoals een schoolmeester betaamt. Verder verklaren de drie eerste deponennten nog speciaal dat een zekere Jan Raijmakers als *gepretendeerd* breukmeester en inwoner alhier nabij de kerk op 24 september van dit jaar 1695 scheldwoorden heeft gebruikt tegen de vrouw van de requirant en had uitgebracht *gij zijt een divige hoer en uwen man is een schelm*. Daarop had de huisvrouw van de requirant geen antwoord gegeven maar .... in haar huis. Dirck Geerlicks als laatste deponent verklaart dat toen mijnheer Sohnius predikant nog leefde hij op verzoek van genoemde predikant Sohnius op zondag als er hier wordt gepreekt, de koster bij het laatste gelui met de grote klok heeft helpen luiden en dat hij daarvoor jaarlijks van deze predikant de som van 2 gulden had ontvangen, welke som de zoon van deze predikant in diens huis naar zijn weefgetouw heeft gebracht, zoals de twee andere luiders ook een gelijke som werd uitgereikt. Genoemde deponent verklaart alles zo gehoord en gezien te hebben omdat de eerste 3 deponenten op de 24ste van de maand daar waren nabij het huis van de requirant en verder dat ze steeds dagelijks met elkaar omgaan. De deponenten verklaren dat ze bereid zijn zulks later onder ede te bevestigen."
    • tussen 24 april 1694 en 1740 schoolmeester Dinther 04 [ervoor Gijsbert Strampers; erna: Wigbold Buthuis] in Dinther, Noord-Brabant, Nederland.Bron 3
      115 Gijsbert Stampers schoolmeester te Dinther in het kwartier Maasland is overleden. In zijn plaats wordt aangesteld Rogier van Oosterwijk als voorlezer en schoolmeester.
      Datering:zaterdag 24 april 1694
      Pagina:322
      Plaats:Dinther
      Toegangsnummer:178
      Inventarisnummer:240
      Bron:Raad van State

      89 Voor mij Willem Mans notaris en getuigen verscheen Willem Gerit Sjongens oud schepen van deze heerlijkheid Dinther oud ca. 50 jaar, Cornelis Ruelens oud ca. 45 jaar, Jan Janssen van de Laarschot oud schepen alhier oud ca. 36 jaar en Anthony Janssen oud borgemeester alhier oud ca. 38 jaar, samen optredend namens de heerlijkheid Dinther en hebben op verzoek van Rutger van Oosterwijck schoolmeester alhier het volgende verklaard. Genoemde requirant en zijn vrouw is sinds anderhalf jaar schoolmeester en koster alhier en heeft die ambten steeds goed beoefend en ze hebben zich altijd als eerlijke mensen gedragen. De getuigen zijn bereid alles later onder ede te bevestigen. Aldus gepasseerd in Dinther, 30 september 1695 in aanwezigheid van Claes Joosten meester-kuiper en van Adriaen van Amstel meester-smid inwoners alhier. Getekend: Willem Sjongens, Cornelis Roelofs, Jan van de Laerschodt, Antoni Janssen, Claes Joosten, Ari Janssen van Amstel, mij present W. Mans notaris.
      Datering:30-09-1695
      Pagina:II-33v
      Soort akte:Verklaring
      Plaats:Den Dungen
      Toegangsnummer:5115
      Inventarisnummer:5
      Bron:Notarissen

      5115.5 Index Notarieel protocol Den Dungen (5115.5)
      189 30-09-1695
      Voor mij Willem Mans notaris en getuigen verscheen Willem Gerit Sjongens oud schepen van deze heerlijkheid Dinther oud ca. 50 jaar, Cornelis Ruelens oud ca. 45 jaar, Jan Janssen van de Laarschot oud schepen alhier oud ca. 36 jaar en Anthony Janssen oud borgemeester alhier oud ca. 38 jaar, samen optredend namens de heerlijkheid Dinther en hebben op verzoek van Rutger van Oosterwijck schoolmeester alhier het volgende verklaard. Genoemde requirant en zijn vrouw is sinds anderhalf jaar schoolmeester en koster alhier en heeft die ambten steeds goed beoefend en ze hebben zich altijd als eerlijke mensen gedragen. De getuigen zijn bereid alles later onder ede te bevestigen. Aldus gepasseerd in Dinther, 30 september 1695 in aanwezigheid van Claes Joosten meester-kuiper en van Adriaen van Amstel meester-smid inwoners alhier. Getekend: Willem Sjongens, Cornelis Roelofs, Jan van de Laerschodt, Antoni Janssen, Claes Joosten, Ari Janssen van Amstel, mij present W. Mans

      5115.5 Index Notarieel protocol Den Dungen (5115.5)
      191 12-10-1695
      Begrafenisrechten voor het begraven in de kerk
      Voor mij Willem Mans verscheen Jan Dirck Pennincks zowel eerder als nu kerkmeester te Dinther en Hendrick van Thuijl, oud kerkmeester alhier zijnde van competente ouderdom met een goede reputatie en hebben het volgende verklaard op verzoek van meester Rutger van Oosterwijk als schoolmeester en koster alhier. Ze verklaren dat ten tijde van hun administratie als kerkmeesters alhier er diverse mensen zijn overleden en in de kerk begraven, n.l. jonker Lambertus te Heerenhaeff als heer van Avesteijn en ook de vader van de heer David Nakens drossaard alhier tijdens het in funktie zijn van de tweede deponent, en dat door de deponenten daarvan geen kerkelijke rechten werd opgeeist ten behoeve van de kerk maar het tegendeel ervan en dat ze ook nooit hebben gehoord dat enige van hun voorgangers daarvan enige ontvangsten zouden hebben gehad maar dat er alleen voor de lijken datgene is betaald dat de koster toekwam. Aldus gepasseerd in Dinther op 12 oktober 1695, in aanwezigheid van Jacob Huijbers alhier wonend en Johannes Fruent wonend in Aerle bij Beek. Getekend: Jan Dirck Pennincks, Hendrick van Thuijl, Jacob Huijberts, Johannes Frundt, mij present W. Mans notaris.

      Resoluties Raad van State (178.243)
      344 dinsdag 13 november 169
      Bericht van drost en regenten en kerkmeesters van de heerlijkheid Dinther in het kwartier van Maasland op de klachten van Rogier van Oisterwijk schoolmeester en koster aldaar over het missen van de rechten hem competerende van het luiden en begraven der doden maar men vindt dat hij moet ophouden met zijn beschuldigingen en respect moet bewijzen aan de regenten, predikant en kerkenraad op pene van cassatie of andere straffen.6
      Bericht van drost en regenten en kerkmeesters van de heerlijkheid Dinther in het kwartier van Maasland op de klachten van Rogier van Oisterwijk schoolmeester en koster aldaar over het missen van de rechten hem competerende van het luiden en begraven der doden maar men vindt dat hij moet ophouden met zijn beschuldigingen en respect moet bewijzen aan de regenten, predikant en kerkenraad op pene van cassatie of andere straffen.

      5120.65 Index schepenprotocol Berlicum (5120.65)
      27 1-7-1696
      Transport bij forme van erffpacht voor Rutger van Oosterweijck.
      "Voor Geraert Janse van Empel [tekent: Gerit Jansen van Empel] ende Peter Jans Guldemans [tekent: Peter Guldemans], schepenen in Berlicum, zijn verschenen sr. Cornelis vande Holaart ordinaris deurwaerder vant kercklijck comptoir generael van Hollant als geauthoriseerde vande heer mr. Johan Slicher ontfanger generael der kercklijcke goederen van Hollant, volgens schriftelijcke acte van doto den 23-6-1696, ende Rutger van Oosterweijck woonende althans tot Dinter. Vande Holaart, geauthooriseert uijt krachte van de resolutie vande heeren Staten van Hollant ende West-Vrieslant d.d. 2-9-1693, geeft in een regte erffpagt uijt aen den voornoemden van Oosterweijck, seeckere partije hop ende teullant waer op eertijts een est heeft gestaen ende gemenelijck genoemt wert hr. Jochims lant, tot Middelrode, belendingen: de heer Hendrick Mus; weduwe Jan Tijs Roovers; erfgenamen Teunis Lambert Vuchts; de gemeene straet; item noch een weijcampken ter voors plaetse, belendingen: Goort Leenderts; erfgenamen Arien Zegers cum suis; de revier de Aa; gelijck t’selve is gehooredne aen t’voors kercken comtoir generael van Hollant. Belast met een mauwer rogge aen den Hl. geest tot Berlicum als nu betaelt werdende met 4 gulden sjaers; noch eenen cijns van 7½ stuijver jaerlijcx aende rentmeester vant convent der clarisse. Ende sal voorts den voornden. Rutger van Oosterwijck ende sijne erven en nakomelingen tot een erffpachtpenningh jaerlijcx aen het meergemelte kercklijck comptoir generael van Hollant betalen een somme van 16 gulden.
      Actum desen 1-7-1696. Mij present Ab. Schortes secret."

      5115.6 Index Notarieel protocol Den Dungen (5115.6)
      24 4 juli 1696
      Jan Henrick Janssen, oud ca, 42 jaar (in 1696), inwoner te Midderode, nabij de kapel daar
      Henrick Joordens van de Ven, meester-smid, oud ca. 45 jaar (in 1696), inwoner te Midderode, nabij de kapel daar
      Sebert Conincx, oud-borgemeester Berlicom, oud ca. 38 jaar (in 1696), inwoner te Midderode, nabij de kapel daar
      Adriaan Gerits van de Coeveringh, oud ca. 35 jaar (in 1696), inwoner te Midderode, nabij de kapel daar
      Peter Henricx van der Aa, oud ca. 27 jaar (in 1696), inwoner te Midderode, nabij de kapel daar
      Jan Janssen Hurcmans, oud ca. 21 jaar (in 1696), inwoner te Midderode, nabij de kapel daar
      meester Rutgher van Oosterwijck, thans schoolmeester en koster te Dinther. Was in de periode 1685 tot 1694 schoolmeester te Middelrode. Hij heeft zich als jongeman steeds goed dgedragen, ook toen hij met zijn vrouw is getrouwd zowel als in diens ambt.
      Teunis van Gerwen, hoevenaar en notarisgetuige Middelrode 1696
      Peter Huijberts, knecht op de hoeve van Peter van Oorschot, notarisgetuige Middelrode 1696"

      178.244 Resoluties Raad van State (178.244)
      272 23 viii 1697
      Rekest van de classis van ’s-Hertogenbosch te kennen gevende dat ze sedert enige jaren veel moeite heeft gehad met Rogier van Oisterwijk schoolmeester te Dinther in kwartier Maasland die zeer onrustig is, voortdurend twist met de drost en zijn familie en de predikant en familie en meerdere inwoners. Overplaatsing wordt overwogen.

      7603.47 Index schepenprotocol Dinther (7603.47)
      80 2 vii 1701
      Wij Goossen Cornelissen en Joost van Uden als schepenen van Dinther, verklaren dat voor ons zijn verschenen Hendrick Janse van Theul en Matheus Goorts Hanegraef beiden als kerkmeesters van Dinther, en machtigen hierbij de heer J. Boon als procureur in de Raad van Brabant in Den Haag, verder huirbij de ed. heer Jacob van der Houven als heer van Heeswwijk en Dinther . De gemachtigde dient het proces te voeren dat voor deze Raad is aangespannen vanwege een kerkboekje of register aangaande deze kerk tegen de heer William Grahame als heer van Avesteijn, inwoner van Dinther danwel tegen Ruth van Oosterwijck als schoolmeester of koster hier. De gemachtigde dient de redenen en motieven aan te dragen zoals nodig is en zoals de opdrachtgevers zelf gedaan zouden hebben. Ze beloven alles na te komen wat door hun gemachtigde wordt gedaan. (102) Voorzien van het schependomszegel van Dinther, datum 2 juli 1701, getekend : J. v. Houven van Dinther, Hendrick Janse van Tuijl, Matheus Goijaerts Hanegraeff, Goossen Cornelissen, Joost Janssen van Uden, D. Niekens secretaris.

      7603.47 Index schepenprotocol Dinther (7603.47)
      81 2 vii 1701
      Voor schepernen van Dinther verscheen Hendrick Jansen van Theul en verklaart onder ede als kerkmeester en inwoner van Dinther dat de vrouw van Ruth van Oosterwijk als koster alhier op 22 juni 1701 aan hem van Theul in aanwezigheid van de officier en twee schepenen zijnde Wijnandt Jacobs en Anthonij Janse is geweest ten huize van Olifier (103) van Harrevelt als vorster alhier, aan hem deponent een kerkboekje heeft overhandigd waarop van Theul heeft geantwoord 'dat is mijn boek niet dat ik aan U of de schoolmeester heb gegeven'. Verder had van Theul nog gezegd tegen de koster 'in mijn boek dat is zo groot als een storie of als een kwart van een blad papier'. Verder had van Theul nog gezegd 'dat is het boek van Ambrosius Claessen van Berckel als gewezen kerkmeester van Dinther'. Daarna heet van Theul nog gezegd 'daar is het boek weer terug, want dat is het mijne niet' en daarop zei de kosterin 'gij sult geen ander kijgen' en toen is van Theul buiten de deur gegaan en de vrouw van van Oosterwijck zei nog ' daar is het boek, ik zou dat niet aanenemen' en toen heeft van Theul het kerkboek op de straat neergesmeten, maar later heeft van Thuijl dat boek gerechtelijk in huis laten brengen van de genoemde kosterin. Getuigen Goossen Cornelissen en Joost Jansse van Uden als schepenen. Datum 2 juli 1701, getekend Hendrick Jansen van Tuijl, Goossen Cornelissen, Joost Janssen van Uden, D. Niekens secretaris.

      7603.47 Index schepenprotocol Dinther (7603.47)
      82 4 vii 1701
      Voor schepenen is verschenen Martijna als weduwe van Jan Jacops als dochter van Ambrosius van Berckel, oud ca. 72 jaar en legt een verklaring af. Ze verklaart dat Ruth van Oosterwijk schoolmeester hier, aan haar huis is geweest en aan haar deponente heeft gevraagd dat zij aan van Oostertwijk het kerkboek zou geven van wijlen haar vader Ambrosius Claessen van Berckel en van Lindert Wijnen beiden als kerkmeesters voor Dinther die daarmee de kerkmiddelen en rentes hebben ontvangen. Verder verklaart ze dat zij deponenten aan van Oosterwijk ongeveer twee jaar geleden dat boek hebben geleend en toen heeft de schoolmeester haar beloof dat boek binnen 14 dagen terug te brengen. Verder verklaart ze dat ze van Oosterwijk diverse keren heeft laten aanmanen danwel haar kinderen dat de schoolmeester dat boek zou teruggeven. (105) en toen heeft de schoolmeester gezegd 'ik ben het boek verloren en heb het tot nu toe niet kunnen vinden' Verder verklaart ze 'het doet me groot vedriet want ik heb daardoor grote schuuppige woorden over gehad met mijn kinderen omdat ik dat kerkboek aan deze van Oosterwijk had uitgeleend'. Getuigen Goossen Cornelissen en Joost Jansen van Uden als schepenen. Datum 4 juli 1701. Getekend : Martijna van Berckel, Goossen Cornelissen, Joost Janse van Uden, D. Niekens als secretaris.

      7603.47 Index schepenprotocol Dinther (7603.47)
      83 6 vii 1701
      Wij Davidt Niekens als drossaard, Wijnant Jacobs en Anthonij Janssen als schepenen verklaren onder ede die we eerder hebben afgelegd dat we door de weled. heer Williame Grahame als heer van het huis van Avesteijn zijn gevraagd om naar zijn huis te komen. Daar aangekomen zijnde op afgelopen 22 juni 1701 hebben we daar de vrouw van Ruth van Oosterwijk getroffen als schoolmeester en koster te Dinther, en hebben gezien dat deze heer Grahame in onze aanwezigheid een kerkboekje aan de vrouw van Ruth van Oosterwijk overhandigde en dat deze bekende dat zulks hetzelfde boekje was dat Hendrick van Theul als kerkmeester aan haar huis had gebracht, waarbij Davidt Niekens tegen de heer William Grahame zei 'hier hoorde Hendrick van Thul zelf bij aanwezig te zijn' waarop de heer Grahame zei ' dat hoeft niet gij kunt hem dat wel op een andere plaats of aan zijn huis overgeven'. Daarop zijn wij deponenten (107) samen met de vrouw van van Oosterwijk naar het huis van Olifier van Harrevelt gegaan als vorster alhier en toen heeft genoemde vrouw van van Oosterwijk het boekje aan Hendrick van Theul overgedragen in onze aanwezigheid. Die zei daarop ' dat is het rechte boekje niet dat ik aan U heb gegeven want het was een boekje zijnde een kwart van een blad papier en dit is een lang boekje dat Ambrosius Claessen van Berckel heeft gehad als kerkmeester van Dinther samen met Lindert Wijnen Suijskens, daar is het boekje weer terug'. De kosterin zei daarop 'gij en sult geen ander krijgen' en ging toen buiten de deur en Hendrick van Theul is haar gevolgd en presenteerde haar nogmaals het boekje maar ze heeft het niet willen aannemen en daarop heeft Hendrick van Theul het boekje overhandigd aan Olifier van Harvelt als vorster alhier en haar het boekje gerechtelijk naar haar huis laten brengen, samen met Wijnant Jacobs als schepen.

      7603.47 Index schepenprotocol Dinther (7603.47)
      86 21 x 1701
      Voor schepenen is verschenen juffrouw Anna Willigh als vrouw van heer Caspardus van Leeuwen als predikant te Heeswijk en Dinther, verder Johanna de Hornes wonend op het kasteel van Heeswijk die op verzoek van Hendrick van Tuijl en Matheus Hanegraeff als kerkmeesters van Dinther en de heer van Heeswijk en Dinther een verklaring hebben afgelegd. (110) Ten tijde dat de heer van Heeswijk en Dinther de insinuatie had gedaan aan de koster Ruth van Oisterwijck, om restitutie te hebben van het kerkboekje van Dinther dat de heer Grahame had ontvangen van Ruth van Oisterwijk als koster en schoolmeester hier, waren ze op bezoek bij de heer en mevrouw Grahame smiddags op een reetje (?) of ...tijdje toen in de zomer en daar is toen de vrouw van deze Ruth van Oisterwijk gekomen en had verzocht aan de heer Grahame dat deze Grahame aan haar het kerkboekje van Dinther terug zou geven, zeggend dat de heer van Dinther daar zo moeilijk over deed en dat daarop de heer Grahame repliceerde 'dat zal ik niet doen, ik zal het nog in geen half jaar geven, ik heb daarin net zoveel recht als een ander en als iemand daar moeilijk over doet zal, ik u daarvoor vrijwaren al zou het mij ook 1000 gulden kosten en als je daarvan een briefje wilt, dan zal ik u dat geven'. (111) Daarop antwoordde de vrouw van Ruth van Oisterwijk , 'mijnheer Uw woord is mij genoeg'. Getuigen Goossen Cornelissen en Antonij Janssen als schepenen. Datum 21 oktober 1701, getekend : Anna Wijlich, Johanna de Horn, Goossen Cornelissen, Antonij Janssen, mij present M. Niekens substituut-secretaris.

      7603.47 Index schepenprotocol Dinther (7603.47)
      97 23 xii 1701
      Voor schepenen van Dinther verscheen Ruth van Oisterwijck als schoolmeester en koster alhier en diens vrouw Anna Frunt die op verzoek van de kerkmeesters Henrick van Thuijl en Mattheus Hanegraef vergezeld van de heer van Heeswijk en Dinther, onder ede een verklaring afleggen. Genoemde Ruth verklaart dat hij vanwege de twee insinuaties (beschuldigingen) om wederom te mogen worden gemachtigd (in diens ambts als schoolmeester?) het kerkboekje van Henrick van Thuijl zelf bij heer William Grahame heeft gebracht opdat hij attestant hetzelfde boekje naderhand zou teruggeven aan genoemde Henrick van Thuijl, maar dat heer Grahame het vermelde boekje aan hem attestanet niet heeft willen teruggeven, ondanks dat de attestant hetzelfde weemoedelijk had gevraagd. Anna Frunt verklaart verder dat zij attestante diverse keren bij de heer Grahame is geweest om het boekje terug te vragen dat van Hendrick van Thuijl was en zoals die dat aan haar deponente of aan haar man weer terug zou willen geven. maar deze Grahame heeft dat geweigerd zoals zij deponente samen met juffrouw Anna Willich als vrouw van de heer Gasparus van Leeuwen predikant te Heeswijk en Dinther heeft verklaard gehad, samen met Johanna de Hornes, waarop de heer Grahamne had gezegd 'dat zal ik niet doen (124) ik zal nog in geen half jaar geven, ik heb daar net zoveel recht in als een ander en als iemand u daar over lastigvalt, zal ik u vrijwaren ook al zou het mij 1000 gulden kosten. Als u daarvan een briefje wilt, zal ik nu dat geven'. Zij deponente had toen gezegd 'mijnheer uw woord is mij genoeg' . Getuigen Goossen Cornelissen en Joost Janssen van Uden als schepenen. Datum 23 december 1701, getekend : R. van Oisterwijck, Anna Frundt, Goossen Cornelissen, Joost Jansen van Uden. D. Niekens secretaris.

      178.243 Resoluties Raad van State (178.243)
      344
      13 Schoolmeester Ruth van Oosterweijck te Dinther machtigt de heer J. Boor, procureur voor de edele raad van Brabant om aldaar voor hem de zaken te regelen tegen de heer Harmen van Broeckhuijsen, drossaard van de heerlijkheid Dinther. Mede ondertekent door Johan Louis Boor.
      Datering:09-07-1707
      Pagina:027
      Soort akte:Machtiging
      Plaats:Dinther
      Toegangsnummer:7701
      Inventarisnummer:5
      Bron:Notarissen

      7603.48 Index schepenprotocol Dinther (7603.48)
      62 11 x 1707
      Voor Goossen Cornelissen en Jan Peeters van Haeselberch verschenen de persoon van Eduward Pels als deurwaarder van de Raad van Staten en heeft op verzoek van de heer Hermanus van Broekhuijsen als drossaard alhier, verklaard dat hij gisteren de 10e heeft gehoord en gezien dat toen de heer van Heeswijk met de vrouw van Ruth van Oosterwijk enige woorden had, hij deponent heeft gehoord dat de vrouw van Ruth aan de heer toevoegde waarom hij schelmen in het dorp de hand boven het hoofd hield, en daarop had de heer gevraagd wie die schelmen dan wel waren. Daarop had Ruth gezegd dat het de drost was. De heer van Heeswijk had daarop gezegd : of zij dat staande hield en daarop had de vrouw gezegd *dat de drost of haar moer een schelm was volgens de insinuatie die aan haar was gedaan*. Datum 11 oktober 1707, getuigen : Goossen Cornelissen, Jan Peeters van Haeselberch, D. Niekens, secretaris.

      7603.48 Index schepenprotocol Dinther (7603.48)
      72 20 xii 1707
      Onder de volgende condities zal Rogier van Oosterwijck, die het borgemeestersambt heeft aangenomen dat Aert Jacob Driessen als eerder aangestelde borgemeester voor Dinther voor het jaar 1707 had aangenomen, de akker verhuren die eigendom is van Jacop Peeters op d`Aa, gelegen te Diunther, te verhuren voor de franse en reeele lasten ervan. (volgen de verdere voorwaardes). (101) Er is ingezet door Wouter Hendricx Raeijmakers voor 19 stuivers. Getuigen Goossen Cornelissen als president en Jan Peeters van Haeselbergh als schepenen. Datum 20 december 1707 (getekend o.a. door Willem van Oosterwijck bij afwezigheid van diens vader)

      Henk Beijers archief: Raad van State 1696
      folio 855 verso – dinsdag 13 november 1696
      Bericht van drost en regenten en kerkmeesters van de heerlijkheid Dinther in het kwartier van Maasland op de klachten van Rogier van Oisterwijk schoolmeester en koster aldaar over het missen van de rechten hem competerende van het luiden en begraven der doden maar men vindt dat hij moet ophouden met zijn beschuldigingen en respect moet bewijzen aan de regenten, predikant en kerkenraad op pene van cassatie of andere straffen.

      272 Rekest van de classis van ’s-Hertogenbosch te kennen gevende dat ze sedert enige jaren veel moeite heeft gehad met Rogier van Oisterwijk schoolmeester te Dinther in kwartier Maasland die zeer onrustig is, voortdurend twist met de drost en zijn familie en de predikant en familie en meerdere inwoners. Overplaatsing wordt overwogen.
      Datering:vrijdag 23 augustus 1697
      Pagina:636
      Plaats:Dinther
      Toegangsnummer:178
      Inventarisnummer:244
      Bron:Raad van State

      7603.18 Index schepenprotocol Dinther (7603.18)
      327
      de Franse contributie is aangenomen bij klokslag om die contributie door Rogier van Oisterwijk te doen incasseren, hij is koster en schoolmeester te Dinther. Salaris is 5 gulden ten honderd voor dit jaar 1705. Getuigen alle schepenen, datum 15 juli 1705

      5120.66 Index schepenprotocol Berlicum (5120.66)
      72 1 iii 1710
      Wij, Zeger Jacob Smids en Peter van Son als schepenen verklaren dat voor ons is verschenen meester Rutger van Oosterwijk wonend te Dinther en verkoopt aan Jan Dirck Leijten als inwoner hier, een huis, tuin en aanliggend land groot ca. anderhalf lopenzaad alhier te Middelrode, belendend Luijcas Jacobs van den Heuvel, Aard Jan Wouters, Daniel van Davervelt, de Onderstal daar, alles zoals de verkoper heeft gekocht van Guillian van der Helst voor schepenen van Den Bosch. (156) De verkopèr belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve 9 gulden per jaar aan het gerstelijk comptoir van de heer van Deurne in Den Bosch, naast de koopsom van 200 gulden per a.s. augustus 50 gulden, een jaar later nog eens 50 gulden en het restant in augustus 1712 plus daarvan een rente van 4 %. (157) Datum 1 maart 1710, getekend Seger Jacobs Smidts, Peeter van Son, mij present M. Peeres, substituut-secretaris.

      7603.19 Index schepenprotocol Dinther (7603.19)
      47 ... ... 1712
      Rogier van Oosterwijck, koster te Dinther als vader van zijn minderjarige zoon Johannes van Oosterwijck samen met de heer Hermanus van Broekhuijsen, eisers en aanleggers
      Maria Leenders, gedaagde
      heer drossaard Broekhuijse als uitvoerder van de nalatenschap van Jan Willems, aanlegger
      Adriaen Lambers, gedaagde
  • Feit: (Gramps IDs samenvoegen) I0246.
  • Woonachtig:
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 17 maart 1740 in Dinther, Noord-Brabant, Nederland.Bron 4
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 1 maart 2023.

Gezin van Mr Rutger "Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];" van Oisterwijk

Hij is getrouwd met Anna Jacobs Frundt.

Toestemming voor het huwelijk is 6 mei 1690 verkregen te .'s-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland.'s-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland.Bron 5


Kind(eren):


Gebeurtenis (Diversen) op 23 december 1701 in Dinther, Noord-Brabant, Nederland : verklaring van het echtpaar voor schepenen.Bron 6


Notities over Mr Rutger "Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];" van Oisterwijk

Noot: Voor een totaal overzicht van alle akten betreffende RvO zie Archieven.nl
De voornamen Rogier en Rutger vO zijn samengevoegd op grond van rekesten en akten, waarin beide voorkwamen. zieSchepenakte13 Schoolmeester Ruth van Oosterweijck te Dinther machtigt de heer J. Boor, procureur voor de edele raad van Brabant om aldaar voor hem de zaken te regelen tegen de heer Harmen van Broeckhuijsen, drossaard van de heerlijkheid Dinther. Mede ondertekent door Johan Louis Boor.
Datering:09-07-1707
Pagina:027
Soort akte:Machtiging
Plaats:Dinther
Toegangsnummer:7701
Inventarisnummer:5
Bron:Notarissen
Geografische namen:Dinther

7701.5 Index notarieel protocol Veghel (7701.5)
Schepenakte6 Maria Daandel Aerts en Wouter Hendrick Raijmakers, oud borgemeester over het jaar 1703, beiden wonende te Dinther kwartier Maasland. Op verzoek van de schoolmeester en koster van Dinther, Ruth van Oosterweijck omdat deze voor hun alle documenten en rekeningen uitschrijft omdat zij de schrijfkunst niet beheersen. Dat ten huize van de schoolmeester Marie moest ondertekenen met een kruisje, maar dat Marie dat weigerde. Marie zei: “ick en can daer geen cruijs op setten, want gij sout met mij laggen”. Nadat de schoolmeester aangaf dat meer mensen kruisjes zetten, ondertekend Marie wel met een kruisje.
Datering:12-05-1707
Pagina:013
Soort akte:Attestatie
Plaats:Dinther

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mr Rutger "Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];" van Oisterwijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Rutger van Oisterwijk

Rutger van Oisterwijk
< 1665-????


Anna Jacobs Frundt
± 1664-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. NG Trouwboek 1679-1752, arch.1428, Berlicum, 9/p.2r [beeld 3/290; ID: 1428_009_002_R], 1685
  2. ..Commissieboeken 1586-1794, arch. 1.01.19 [ook 178], Raad van State, 1532 / folionummer: 104v, 11 augustus 1685
  3. ..Resoluties Raad van State, arch.178, Raad van State, 178 / fol.322, 24 april 1694
  4. NG Begraafboek 1740-1860, arch. 1432, Dinther, 7 / 1v nr 1 [beeld 2/259; ID: 1432_007_001_V.jpg ], tussen 1740 en 1805
  5. Ondertrouw voor 1811, arch. 0019, 's-Hertogenbosch, 162 /... [ID:NT.OT.0011901], 6 mei 1690
  6. Index schepenprotocol, arch.7603, Dinther, 47 /... [beeld 123/357; ID: 7603-047-123.jpg ], 23 december 1701

Over de familienaam Van Oisterwijk


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I0709.php : benaderd 7 mei 2024), "Mr Rutger "Rogier van Oosterwijck[1690]; Ruth van Oosterweijck[1707];" van Oisterwijk (< 1665-????)".