Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Mr Gabriel van Swanenberg (????-1758)

Persoonlijke gegevens Mr Gabriel van Swanenberg 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Gabriel van Swanenberg (ook bekend als / alias)
  • Hij is geboren.
    De objecten waarnaar verwezen wordt in de opmerking ontbraken. Dat is de reden dat ze werden aangemaakt omdat u een 'controle en herstelling' op 01-02-2021 17:55:10 uitvoerde.
  • Beroepen:
    • tussen 1713 en 1718 schoolmeester Hoogeloon 05 in Hoogeloon, Noord-Brabant, Nederland.
      201 Rekest van de regenten van Hoogeloon in kwartier Kempenland te kennen gevende dat Gabriel Swanenberg door haar Ed: Mo; in het jaar 1713 is aangesteld tot voorlezer en schoolmeester aldaar en zich sedert zijn aanstelling zowel tegen de regenten als tegen de ingezetenen altijd ‘seer ongerust en moeijelijk heeft getoont’ en dat zij, supplianten, om alle [menings]verschillen te voorkomen het schoolmeestershuis hebben verbeterd naar contentement van genoemde schoolmeester en op zijn verzoek er ook nog een nieuw schoolgebouw bij laten timmeren, maar dat Swanenberg in plaats van daarmee tevreden te zijn hij naderhand is overgegaan op tapnering zowel in het huis als in het schoolgebouw; dat hij bovendien in de taxatie, na proportie van andere tappers, in de impost van de dranken niet heeft willen contribueren; onlangs heeft hij aangenomen van Jan Antonis, borgemeester van het dorpshuishouden te Hoogeloon zijn collectboek, buiten kennis van de supplianten onder de hand te hebben opgesteld ‘een gansch nulle en informeele autorisatie, veel min dat van die aanbesteding tzij bij publicatie of andersins eenige de minste kennis aan de supplianten als regenten of aan de ingesetenen is gegeven; dat den collect off maanboek aan de borgemeesters om op te halen, uijtgegeven bij den voors. schoolmeester, andermaal is uijtgeschreven, hebbende alsoo den borgemeester en schoolmeester over een en het selve jaar een collectboek, waarvan de een is berustende onder den borgemeester ende de andere onder den schoolmeester, die op de copie de penningen invordert en die wederom na sijn welgevallen uitdeelt, dat daarbij ook komt, dat de schoole volgens het reglement van haar Ed: Mo: niet na behoren word gehouden of dat op het uurwerk en klok worden gepast, als continueel beesig zijnde met het ophalen van sijn boek;
      dat mede de borgemeester van ’s lands comptoiren buijten staat word gestelt zijne penningen ter behoorlijker tijd den comptoire te konnen furneeren ter oorsake van de vreese en schrik die de voors. schoolmr. de ingesetenen door sijn continueele en subite afpandingen is aanjaagende en hem alsoo eerder als de borgemr. vab ’s lands comtoiten betaalen; dat ook bovendien de gem: afpandingen dikmasals seer onordentelijk en niet na behoren geschieden en dat men oude actien koopt, om eenige luijden die niet na zijn humeur zijn, te overvallen en deselve tot de uijterste armoede en ruïne te brengen, als onlangs gebeurt is dat seker persoon aldaar wonende op die wijse van den schoolmr. sijne beesten afgepant zijnde, eeven voor het insamelen van den oogst en op een onbequame tijd de supplianten ter beede van den de geëxecuteerden niet hebben kunnen verwerven agt dagen uijtstel, niet tegenstaande iterativelijk beloofd wierd de verschulde penningen en executiekosten als dan te sullen voldoen; dat zij supplianten wijders van meergem: schoolmr. continueel gedreigt worden van haar te sullen quellen, agterhalen en haar alle dagen moeijelijk te sullen vallen met haar te doen overstaan als schepen over uijtpandingen en versoekende haar Ed: Mo: goede geliefte zij het contract van aanneeming tussen den borgemr. en schoolmeester op een gans informeele wijse geschied, te verklaren voor nul en van onwaarde en den schoolmr. te gelasten van sig in toekomende niet meer te bemoeijen met soodanig collecteeren, mitsgaders wijders op al het geen voors. is soodanige voorsieninge te doen tot voorkominge van vexatien als haar Ed: Mo: sullen vinden te behooren’; het rekest wordt overhandigd aan de heren die in september in commissie langs de Maas gaan om na verhoor van zowel Gabriel Swanenberg als de regenten, te disponeren zoals zij vinden dat het behoort
      Datering:
      maandag 1 augustus 1718
      Pagina:
      445v
      Plaats:
      Hoogeloon
      Toegangsnummer:
      178
      Inventarisnummer:
      290
      Bron:
      Raad van State
    • tussen 1719 en 1758 schoolmeester Asten 07; zie noot in Asten, Noord-Brabant, Nederland.
      142 Missive van rentmeester Lyclama à Nijeholt op een rekest van Willem Bakker koster schoolmeester en voorlezer te Oostelbeers in kwartier Kempenland en van Gabriel van Swanenburg koster schoolmeester en voorlezer te Asten en Ommel i.v.m. een verzoek om een ruiling van standplaats akte van betaling, gevolgd door een rekest van de predikant en leden van de gereformeerde gemeente van Oost- en Middelbeers waarbij ze verzoeken dat de Ed: Mo: niet gelieven te consenteren in het voornoemde changement omdat de voornoemde Willem Bakker door zijn goede handel en wandel haar zeer aangenaam is en dat in tegendeel genoemd Swanenburg van geen goed gedrag is; de Raad besluit het changement te weigeren
      Datering:donderdag 12 oktober 1724
      Pagina:291r
      Plaats:Oostelbeers / Middelbeers / Asten / Ommel
      Toegangsnummer:178
      Inventarisnummer:302
      Bron:Raad van State

      Zie voor volgende stukken http://www.heemkundekringdevonder.nl/archieven/oudschrift/asten/oudrechterlijkarchief/Asten%201736-1740.pdf

      Asten R 118 fol. 51vo 25-01-1738
      - Goort Willem Loomans, moolenaar, te Someren - g.m. Maria, dr. Cornelis Manders,
      - Pieter Loomans - g.m. Hendrina, dr Cornelis Manders,
      - Goort Cornelis Manders.
      Erfgenamen van Cornelis Manders.
      Zij machtigen Gabriel van Swanenberg, schoolmeester en koster, om namens hen, in te vorderen en te ontvangen:
      - "soodanige somme van penningen als de constituanten sijn competerende van verscheyde ingezeetene, alhier en andere, wegens koorn, soo rogge als boekwijt als andersints bij haar constituants vader in sijn leven gelevert volgens de registers, boeken, en aantekeningen daarvan door haar overleden vader gehouden" enz. enz.

      Asten R 94 fpl. 144vo 14-04-1738
      Joost Jan Hoefnagels verkoopt aan Gabriel van Zwanenberg, koster en schoolmeester:
      - de helft van een groesveld - int Root geheel 6 l.
      1. Jan Loomans
      2. Marten Marcelis
      Dit deel is gelegen naast Marten Marccelis - recht van de Aa tot op Jan Goort Loomans.
      Verkopers aangekomen bij tpt. 24-12-1732. Is aan geen leenhof leenroerig.

      Asten R 118 fol. 82 23-08-1738 Interrogatorium voor:
      1. Jan van Hoek,
      2. Elisabet Aarts - de vrouw van Jan van Hoek,
      3. Arnold Tomas,
      4.Jan Hendrix.
      De deponenten te vragen of zij, op 25 juli, of op St. Jacopsdag l.l. niet zijn geweest t.h.v. Arnold Meulendijk, herbergier en of aldaar mede niet geweest zijn - Gabriel Zwanenberg, schoolmeester, met zijn zoon, Coenraat en Paulus Hoeffnagels met meer andere en of zij samen niet gekegelt hebben.
      Of zij, deponenten, niet gezien hebebn dat Paulus Hoefnagels over het kegelen met Jan van Hoek in discussie raakte en of deze discussie door de omstanders niet op prijs werd gesteld en dat Jan van Hoek toen niet tegen Paulus Hoefnagels zei: "Zwijgt er nu stil van, ik zal er een romertje van geven". En of zij toen niet samen een romertje jenever gedronken hebben.
      1 t/m 4. Verklaren dat dit zo geweest is.
      Of zij, deponenten, toen niet gezien hebben dat Jan van Hoek het romertje bracht naar Paulus Hoeffnagels, in presentie van het gezelschap die in een ronde ring daarbij present waren.
      Of zij toen niet gezien hebben dat Paulus Hoeffnagels met het romertje, dat hij in zijn hand had, Jan van Hoek, daarmee - "terzijde aan sijn hooft of aan sijn wang of tronie stooten of sloeg soodanig dat denselve Jan van Hoek daardoor bloeyde en gequest was geworden".
      Of zij toen door de omstanders niet hebben horen zeggen dat doet Paulus, menende Paulus Hendrik Hoeffnagels.
      1. Verklaart dat Paulus H. Hoeffnagels hem met het romertie, hetwelk hij, depo-nent hem had gebracht - "in sijn tronie heeft gestooten, dat hij soodanigh gequest was dat hij seer overvloedigh daarvan bloyden". Hij weet ook nog dat Arnoldus Bosbremer aanwezig was.
      2. Verklaart dat dit zo is geweest.
      3. Verklaart niet gezien te hebben dat Paulus Hoeffnagels Jan van Hoeck in zijn "tronie" had gestoten. Hij heeft wel gezien dat Jan van Hoek "seer bloeyde" en dat Mr. Swanenbergh met zijn zoon, Coenraadt, naast Jan van Hoekstonden toen Jan van Hoek gestoten werd.
      Hij heeft ook gehoord dat Anna de vrouw van Arnoldus Meulendijk, riep of zei - dat heeft Paulus Hoeffnagels gedaan.
      4. Heeft wel gezien dat Jan van Hoek bloedde en het romerke horen vallen maar heeft niet gezien wie dat gedaan had. Ook heeft hij gehoord dat er gezegd werd dat Paulus dat gedaan had, maar hij weet niet wie dat zei.

      Asten R 33 - 52 19-01-1739 2/2
      - Goort Loomans, molenaar, te Someren - g.m. Maria Manders,
      - Peter Loomans - g.m. Hendrina Manders,
      - Goort Manders.
      Kinderen en erven van wijlen Cornelis Manders, molenaar te Asten, aanleggers.
      contra
      - Gabriel van Swanenberg, schoolmeester en koster, gedaagde.
      o.a:
      7. Aanleggers hebben, op 25 jan. 1738, procuratie gegeven aan gedaagde, om na-
      mens hen, volgens de aantekeningen in de registers, boeken en manualen van
      hun vader, t.l.v. verscheidene inwoners van Asten, wegens debet en leveran-
      tie van rogge, boekweit, gerst enz. die bedragen in te vorderen en te ont-
      vangen.
      12. Gedaagde is hier geruime tijd mee bezig geweest.
      Het kwam aanleggers echter niet langer gelegen om gedaagde daarin "langer
      te laten grasseren".
      17. En is hij, op 17 dec. l.l. verzocht de boeken, charters en papieren binnen
      acht dagen weer over te dragen aan aanleggers - dit onder korting van
      veertien procent salaris en inningskosten.
      26. Tot nu toe is gedaagde in gebreke gebleven om - rekening, bewijs en reli-
      qua - te doen.

      Asten R 118 fol. 114vo 03-06-1739
      - Antony Voermans, vierman,
      - Joost Verberne, gemeynte of peelmeester,
      - Jan Jansen van Dijck, borgemeester,
      - Jan Goort Loomans,
      - Willem Jan Loomans,
      - Willem Frans Kels - en
      - Jan Willem Haasen, oud borgemeesters, zij verklaren dat Gabriel Swanenbergh,
      kerkmeester, schoolmeester, koster en voorlezer, alhier, zich altijd eerlijk
      en ordentelijk heeft gedragen
  • Feit: (Gramps IDs samenvoegen) I0474.
  • Woonachtig:
  • Hij is overleden op 1 juli 1758 in Asten, Noord-Brabant, Nederland.Bron 3
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2023.

Gezin van Mr Gabriel van Swanenberg

Hij had een relatie met Cornelia van Houten.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mr Gabriel van Swanenberg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Gabriel van Swanenberg


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. ..Resoluties Raad van State, arch.178, Raad van State, 302/ fol.291r, 12 oktober 1724
  2. Het huizenquohier van Asten, Slaats G.G., 116
  3. NG Begraafboek 1743-1758, Asten, 7/46, 1758

Over de familienaam Van Swanenberg


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I0120.php : benaderd 10 mei 2024), "Mr Gabriel van Swanenberg (????-1758)".